Губим евросредства, ако не ускорим усвояването им

Доклад на Еврокомисията е на база данни до края на 2011 г.
18 апр 2013 15:43, Елка Василева
31
Губим евросредства, ако не ускорим усвояването им
България може да загуби част от предвидените за нея европейски средства. Снимка: архив, Reuters

Шест страни, сред които и България, може да загубят част от предвидените за тях европейски средства, ако не ускорят усвояването им, гласи представен днес стратегически доклад на Европейската комисия за кохезионната политика, предаде БНР.

Нивото на разплатените средства по европейски проекти е особено ниско в Румъния, България, Чехия, Унгария, Малта и Италия, расте рискът при липса на подходяща мобилизация значителна част от средствата, предвидени за тези страни, да бъдат загубени, гласи докладът.

Включената в него графика показва, че изоставането е най-голямо в Румъния – с едва около 15 на сто разплатени разходи, следва България с под 30 процента.

От Еврокомисията уточняват, че данните за повечето страни са до края на 2011 г. година, както и че сегашните оперативни програми приключват през 2015 г. и все още има време да се ускори работата по проектите.

От докладите, представени от отделните държави, става ясно, че България е отчела положителни ефекти от политиката на сближаване по отношение на заетостта, икономическата активност, брутния вътрешен продукт на глава от населението, производителността на труда и дела на хората, които има достъп до водопровод и канализация.

За Евросъюза като цяло Еврокомисията отчита, че около два и половина милиона души са намерили работа с помощта на Европейския социален фонд, близо 2 милиона са получили достъп до широколентов интернет, 2,6 милиона - до водоснабдителни услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
5
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
ГЕРБ се хвалеха, че толкова много усвоявали, че пушек се вдигало. И накрая какво излезе? Май всички изградени в медиите постижения взеха да рухват.
22
1
 
7
 
! Отговори
яй преди 11 години
Не е вярно! Европа лъже.Бойко-слънцето,Цветанов -икономиста,Дянков съвършения финанасист,Миро-земеделски фокусник и онзи от Габрово 4 години европейски ни развиваха.Парите бяха реки,резерва изчезна,волтаците облагородиха пенсиите.Цъфтим ,но очитие не виждат възхода и благополучието на европейското развитие.От догодина ГЕРб пряко ще раздава парите по програмите ,не само за себе си и ще има 1000% усвояване.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герб си действа като селски кмет - най големия в селото, коли и беси безнаказано.Ама в чужбина номера им не минава - и много ги е шубе! Бате боко вече го споменаха поименно в присъда на Европейския Съд! Скоро и други ще има...
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам кой какво твърди, ама от ЕК да пускат доклад с данни от 2011... Ние защо въобще се стремим към тях и бившето правителство защо се беше надупило, при положение, че се правят анализи на база остарели данни? Скоро балонът ЕС ще се спука и всички ще паднат от виртуалните си пиедестали. Ей тогава вече, за съжаление, ще плачем по прехода, а и дори по СССР!
19
2
 
21
 
! Отговори
/ преди 11 години
Глупости ! Буда каза , че усвояваме европейски средства като за световно и също , че след замазването на един *** сме в Шенген .. само лъжи днес от Хевропата.
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При бизнес пред фалит какви евросредства ? Тези пари не се дават на смачкани от държавата фирми !
17
0
 
17
 
! Отговори
мили овце преди 11 години
Щом сме я докарали до там,да чакаме на едни "евросредстава",България я пишете за отписана."Евроблагодетелите" идват тук с банките си,с монополите си,с търговските си вериги.Измъкват и малкото което имате,след което ви подхвърлят трохи с хиляди условия,след това си закриват очите пред родните грабители,които крадат тези "евросредства",а вие квичите от благоговение,какво ви "се дава".Не знаете ли,че е така?Овце,овце...
16
0
 
12
 
! Отговори
подал ръка... преди 11 години
Аз ще помогна!!! Къде трябва да си изпратя IBan-a???
15
0
 
11
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Не съм прочела досега нито един истински анализ на отпусканите от ЕС пари: за какви дейности се дават, как се усвояват, какви ненужни разходи се правят от тях и най-вече от онези, които ги отпускат, кой се е обогатил ?Но едно е ясно: измислят се ненужни дейности, програми и т.н, само и само някой да усвои парите.Това се отнася и за отпусканите за различни проекти на столичната община европейски средства. Знае ли някой досега колко са тези пари ?
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това не е вярно, Буда каза друго!Ние на него си верваме, каква комисия, какви пет лева!
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е нормално, след като журналист-философ се занимава с еврофондовете на Бг, че и финансов министър за малко да стане. Да плаче ли човек, да се смее ли?
12
2
 
18
 
! Отговори
babavi преди 11 години
Боко, нали бяхме първенци? То май било шменти капели....
11
2
 
17
 
! Отговори
AZENKENA преди 11 години
Чекай малко братле, ако слушаме Б.Б сме усвоили 85-90%, доклада казва, че сме усвоили по-малко от 30%. Кой лъже, кой маже *** като си знам джинса май са нашите чукундури. Или са имали предвид че са откраднали 85-90 процента от 30-те % процента. Комай такава ще да е работата.
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боко, къде си бре, мискинино?
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що бе, добре ги усвояваме . Някои хора си напълниха джобовете.
8
3
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
Съюза ни трябва, но ла*ната на Кунева са си на нашите политици. Съюза няма нищо общо с тях.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разбирам какъв е проблема. Не достигат шуробаджанаците, които да усвояват средставта ли? Запознайте се с нови хора, преведете им пари, че и те да си купят по някоя лимузина и къща, а с остатъка да построят магистрала или някоя неработеща софтуерна система ... Мисля че в тази скапан държава и хумора вече не помага.
6
6
 
11
 
! Отговори
optimist преди 11 години
30% към 2011. Сега са над 50.
5
9
 
22
 
! Отговори
ЕЕЕЕ преди 11 години
Боце,пардон Буда пак се наака.Нали бяхте големите усвоители,лъжци мръсни.
4
1
 
6
 
! Отговори
HCC преди 11 години
По това перо губим Евро средства, защото от него може малко да се краде. При държавни и общински търгове за строене на инфраструктура с евро финансиране е по-интересно. Там лесно се гепват поне 10% през играещите оферти в търга.При финансирането за нови работни неща, нещата са поставени по друг начин и крадненето там е трудно, затова няма и много желаещи да работят по такива проекти.Мдаааааа..