ДПС има ценностен разлом с "Атака", увери Местан

Но най-лошият вариант е нестабилно управление
Обновена: 13 май 2013 11:41 | 13 май 2013 02:33, Камелия Цветанова
96
ДПС има ценностен разлом с "Атака", увери  Местан
В изборната нощ Лютви Местан беше сдържан в прогнозите си. Снимка: БТА

Различията между ДПС и „Атака“ не са само политически, ние имаме ценностен разлом с тях. Това коментира лидерът на ДПС Лютви Местан в изборната нощ, след като стана ясно, че движението е трета политическа сила, но дори и да подкрепи БСП, пак няма да им стигнат депутатите, за да имат мнозинство в парламента, което да застане зад правителство, а това налага евентуална подкрепа и от националистите. 

В същото време ДПС категорично отказва да застане зад ГЕРБ, която излезе първа политическа сила.

Все пак Местан направи уговорката, че преговорите за съставяне на кабинет не зависят от движението, защото мандат ще получи ГЕРБ, а ако го върне, ще отиде при БСП.

Още по темата
Той обаче подчерта, че „от способността да намерим формула за стабилно управление ще се мери и нашата политическа зрялост, защото алтернативата на съставяне на правителство е често провеждане на избори, което ще доубие и без това изнемощялата българска икономика“.

Заради това според него трябва да се състави бързо правителство.

„Няма по-важна задача от спешното съставяне на стабилното правителство, което да възстанови дискредитираното усещане за държавност“, заяви той.
 
Той увери, че движението ще улесни този процес, а няма да го възпрепятства. Според него сега е важно политиците да прочетат вярно вота на избирателите.

„Българските граждани категорично отрекоха еднопартийния модел на управление и не защото той е лош сам по себе си, а в български условия при управлението на Бойко Борисов и Цветан Цветанов се изроди в авторитарен модел на властта. Тази вечер берем плодовете на това провалено и престъпно управление“, настоя Местан и добави, че ДПС няма как да подкрепи ГЕРБ за следващо правителство.

„За да бъде стабилно следващото управление, то трябва да е отворено и към проблемите на онези български граждани, които не са парламентарно представени“, обясни той.

Лидерът на ДПС увери, че движението ще настоява  мандатоносителят да предложи формула на кабинет за управление на страната, което да отчете интереса и на непарламентарно представите български граждани, защото е важно следващият кабинет да е легитимен.

„За първи път 20 на сто от хората, които участваха в изборите останаха непредставени в парламента“, мотивира се той.

Местан смята, че следващото правителство трябва да излезе с много ясна програма, с  точен времеви график, за реализирането на ясно дефинирани 4-5 национални приоритети.

„Правителството трябва да е напълно предвидимо и последователно и ако е необходимо да изпие горчивата чаша до дъно за онези неизбежни реформи, които следва да се извършат“, коментира той.

Като задача на задачите на новия кабинет Местан посочи необходимостта да „освободи бизнеса от оковите на изискването за партийна лоялност“.

Според него никое правителство не може да е успешно, ако не осигури простор на предприемчивото и ако „спечелването на една или друга обществена поръчка например зависи от това дали бизнесменът е близък на вицепремиера и министър на вътрешните работи“.

ДПС вижда своята роля като политическата сила, която ще работи за разкъсването на обръчите от фирми, с които са обгърнати всички български партии. Последните разкрития показаха, че най-много обръчи са обгръщали управлението на онзи, който дойде с обещанието, че ще се пребори с корупцията и ще създаде справедливост, разкритикува управлението на Бойко Борисов лидерът на ДПС. 

Според него обаче проблемът на ГЕРБ не се свежда до разкритията за незаконни подслушания.

„Истинският проблем ще са корупционни разкрития и то не на бившата опозиция, а такива, които ще дойдат отвътре, това е неизбежно, защото това са механизмите, по които е структурирана тази партия“, продължи с критиките си той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: атакаизбориместан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
Ottoman преди 11 години
E sega ni E**ha mamata tezi. GERB, BSP , DPS i ATAKA .... Kakto sa kazali starite hora. Losho mina , sega idva Strashnoto. 2013 godina sme i v cqlta Evropa samo v Bylgariq nema DEMOKRACIQ. Aide pazara pochna, koy prav shte prodava d**eto si...
67
1
 
1
 
! Отговори
Бони преди 11 години
Г-н Местан,аз имам ценностен и морален проблем с това, че хора коите не живеят в България и не знаят друг език освен турския имат право да гласуват и да определят как ще живея аз в собствената си Родина!!!!ДО КОГА??????????????????????????Вие проповядвате всичко друго, но не и патриотизъм!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
66
0
 
1
 
! Отговори
до 69 преди 11 години
Какви са тези измишльотини които ги пишеш?! В опита си да звучиш интелигентно, ти прозвуча нелепо...
65
3
 
0
 
! Отговори
167 преди 11 години
Разломът не е само ценностен. Той е цивилизационен. Това е разломът между Европа и Ориента, между Християнството и Исляма. Така, че никаква коалиция !
64
1
 
3
 
! Отговори
Вили преди 11 години
Бандата на изпечените убийци и мошенници под ръководството на Станишев и Доган,вече си точат зъбите за власт!Ами тежко на бедния българин!България отново отхвърлена от света!
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Vazroditelen Proces na sad v Haga tava si be6e Genocid
62
0
 
2
 
! Отговори
Никола преди 11 години
ДПС има ценностен разлом с "Атака", увери Местан, НО ПРЕД ПАРИТЕ И ВЛАСТА ЦЕННОСТНИТЕ РАЗЛОМИ СЕ ЗАПЪЛВАТ, А И НАЛИ ДЕВИЗА НА ДПС Е - СМЕЛО ДРУГАРИ В БОРБАТА НИЕ СМЕ СПОРЕД ХАВАТА.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе не бяха ли тия вашите ортаци от АТАКА дето ви биха пред джамията .Забрави ли бе лютви бустан .Ами помниш ли във парламента как тоя твоя човек СИДЕРОВ ВИ НАРИЧАШЕ ЧЕ СТЕ МРЪСНИ ТУРЦИ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ТРИБУНА . А как доидоха на работа със едни черни тениски ,маи не се сещаш какво пишеше на тях .ИСКАМ ДА НАПРАВИТЕ КОАЛИЦИЯ . ИСКАМ НОВА ТРОИНА КОАЛИЦИЯ БКП ,АТАКА И ВИЕ .И ОТ ТАМ НАТАТЪК ИДЕ КРАЯ НА СВЕТА
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДПС почисти утайките си като Касим Дал и Корман Исмаилов.Сега са с нови младежи образовани вишисти и уважавани от обществото, с тях ще е блестящо бъдеще.
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гюотверените неможаха да разцепат турците.Ердоган и неговата платена медиа неможаха да му помогнат 1,53% и гласовуващите наново бяха подведени хак им.
58
1
 
2
 
! Отговори
не удоволетворен преди 11 години
Атака си е чист ляв пупулизъм!!!
57
5
 
4
 
! Отговори
АТАКА преди 11 години
ДПС е етническа партия и трябва да се забрани завинаги
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха на бас че положението в БеГето ще става все по-зле !
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Конституцията също има един много голям разлом с ДПС!
54
1
 
1
 
! Отговори
бб преди 11 години
въртиш пак *** местан!! ето това сте вие от дпс...искаш да се съюзиш със сатаната,за когото гласувах и накарах родителите си същото да направят....направо ми идва да го гръмна!!!
53
0
 
4
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Прав е ! От Атака искат субсидии , а те искат да им го ***
52
2
 
6
 
! Отговори
eve1 преди 11 години
Атака е много по-етническа партия от ДПС и трябва най-после да престанем да се делим на българи ,турци,***.Като ни манипулират да се мразим едни с други така много по-лесно ни крадат и избягват съществените проблеми.Обикновените българи,турци и *** не окрадоха държавата през последните 23 години а тези,които ги управляваха в народното събрание.
51
5
 
6
 
! Отговори
българин преди 11 години
Атака е българска партия,тя казва нещата така,както ние си ги говорим в домовете ни!Само АТАКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
50
2
 
3
 
! Отговори
Мустафа преди 11 години
, Ценностен разлом" ама ми дадоха пари за да гласувам за Атака
49
1
 
5
 
! Отговори
чужденец преди 11 години
Много българи не успяха да гласуват .защото в Чехия има само една избирателна секция ,това нормално ли е ,а в Турция 86