Възможно ли е касиране на изборите?

Намерениeто на ГЕРБ предизвика спор между юристи
16 май 2013 21:29,
554
Възможно ли е касиране на изборите?
Снимка: архив, БТА

Има ли основания ГЕРБ да искат касиране на вота и може ли да сезират КС, този спор възникна и сред юристите, след като Бойко Борисов наруши следизборното мълчание днес.

Партия ГЕРБ обяви, че ще иска касиране на изборите за 42-ро Народно събрание. Мотивът е сериозното нарушение на закона в деня за размисъл. Политическите партии, които влизат в парламента, категорично смятат, че няма основание за непризнаване на изборните резултати.

Партия ГЕРБ е в правото си да иска касиране на изборите. Това каза за Агенция „Фокус” Георги Марков, бивш конституционен съдия.

„Това става в 15-дневен срок, чрез органите, посочени в Конституцията, които са длъжни да препратят жалбата. За мен - партия ГЕРБ имат пълни основания да искат касиране на изборите. Учудвам се, че партията е поискала това, защото тя е победител, но очевидно е надделяла тезата, че вотът е наистина силно опорочен, тъй като няма по-голямо нарушение на избирателното право на гражданите от нарушаване на възможността им свободно да формират своята воля в навечерието на вота“, отсече Марков.

Още по темата
 „Затова е и тази забрана, неподлежаща на условности, за провеждане на агитации и пропаганда в изборния и преди изборния ден. В случая  това беше върхът на предизборната кампания от няколко партии срещу една партия, часове наред, с много тежки квалификации, много тежки призиви към гражданите, дори със заплахи за държавен преврат”, обясни още той.

Той отново повтори, че държавният орган, до който се отнесе партия с искане за касиране на изборите, е длъжен да го препрати към Конституционния съд.

Бившият конституционен съдия Димитър Гочев обаче беше на съвсем друго мнение.  Според него КС може да се произнася по законност на избора на народен представител, но не и на Народното събрание като цяло, за разлика от избора за президент. 

„Може да се атакува избор на конкретен народен представител или 3 - 4 народни представители, които са избрани при нарушаване на някакви изисквания на Конституцията или на Изборния кодекс”, посочи Димитър Гочев пред „Фокус“.

Според него Конституционният съд може да се произнесе по нарушаване на правилата на Изборния кодекс. Той може да го направи само тогава, когато установи, че има причинна връзка между това нарушаване на Изборния кодекс и избора на конкретния народен представител. Гочев напомни, че една партия не може  да сезира Конституционния съд, с което опроверга думите на Борисов, че днес, най-късно утре, праща жалба в КС.

„Това може да го направи президентът, може да го направят върховните съдилища, Министерски съвет, главният прокурор. Но като се конституира Народното събрание, партиите си имат парламентарна група и от тази парламентарна група искане може да се направи от 48 народни представители. Тогава вече може да стане такова сезиране”, поясни Гочев пред „Фокус“.

Главният прокурор заяви, че няма да сезира КС, президентът също призна изборните резултати. ГЕРБ могат да се възползват от депутатите си, но пък при това положение трябва да има вече действащ парламент. Утре Росен Плевнелиев започва консултации с политическите сили и все още не е ясно кога ще заработи новият парламент. А ГЕРБ имат срок от една седмица, за да оспорят изборните резултати след решението на ЦИК, който изтича в сряда следващата седмица. Другата възможност е да се обърнат към шефовете на ВКС и ВАС, които да внесат искане за касиране на изборите в КС.

15 дни пък е срокът, в който институциите, които имат право да сезират Конституционния съд, могат да препратят искането до висшите магистрати.

"Понятието "касиране" широко се използва като синоним на едно правомощие на Конституционния съд, а именно – да обяви току-що произведени избори, в случая парламентарни избори, за противозаконни. Тоест избори, при които е имало такива нарушения, за които, ако тези нарушения не бяха извършени, резултатите биха били различни", обясни пред БНР и бившият конституционен съдия и председател на Изборния борд Емилия Друмева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


554
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
359
8
 
33
 
! Отговори
Malakov преди 10 години
na 11 mai bg mafiotskite medii i bg mafiotskite sadebni vlasti obidiha bg narod pred sveta, izgavriha se s bg narod. eu ne vyarva na bg mafiotski medii i na bg mafiotska sadebna vlast. eu vyarva samo na bg narod s 100 evro mesechni zaplati.
358
10
 
35
 
! Отговори
КОКО преди 10 години
До александър Няма страшно от нови избори. Но първо ГЕРБ трябва да се разформирова
357
11
 
34
 
! Отговори
александър преди 10 години
И възможно , и необходимо.В противен случаи - краи и с малкото постигнато в последните години.Ще ни управляват в страшен терор както по време на троината коалиция,спомнете си студентската стачка, стачката на учителите и др..Няма да се допусне никакъв граждански контрол,камо ли протест. Тези са специалисти в това.
356
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Възможно ли е касиране на изборите? - според червените червеи, които изпълзяха днес, сякаш е валяло пролетен дъжд - не може! има си хас! остава и да не може - още една причина Европа да се гордее с нас и червената ни демокрация! с деня за размисъл! с тълкуването на сик! как оплюването на една партия не е агитация в деня на размисъл, сигурно е агитация в останалите дни!!! тия червените, вярно че след като изманипулираха и отвратиха избирателите да отидат до урните смятат и да ги лишат и от права
355
8
 
41
 
! Отговори
... преди 10 години
'В чий интерес е това? Не на обикновения народ'Какъв интерес, става въпрос за нагла и арогантна пропаганда включително байраците, които бяха развени 'случайно' в деня за размисъл.Кой как и кога е упълномощил националистите да се кичат с националния флаг, при положение че всички заедно нямат представителност да представляват мнението и волята на целия народ и да го заблуждават непрекъснато, че го представляват. И кой им е разрешил да си спретнат флаг с размери 3 на 5 метра за целите на протест.
354
8
 
39
 
! Отговори
Лоша работа преди 10 години
Та, мисълта ми е, че докато лидерите на партии се карат кой да води бащината дружина въпросната дружина може тихо и полека да изчезне - кой към гробищата, кой към чужбина... Или пък - още по-зле - може да не мине тихо и полека, а с бунтове.
353
17
 
35
 
! Отговори
Лоша работа преди 10 години
Да се иска касиране на изборите може и да е справедливо. Но! Представете си какво става тогава: Конституционният съд може да се произнесе след няколко месеца. През това време президентът свиква 42 народно събрание, дава мандати, някоя партия успява да състави правителство... Познайте дали това НС и правителство ще работят ефективно при вероятността един хубав ден КС да му каже:"Стоп! Изборите бяха незаконни, правим нови!" В чий интерес е това? Не на обикновения народ.
352
25
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С всеки изминат ден ГЕРБ губи позиции. Няма я държавната машина, услужливите медии, МВР, колата за подслушване....Ще излязат такива факти, че въпреки 23 години безобразия, ще се питаме къде сме живели.Четири години слушах само за магистрали и как Станишев му бил виновен за всичко! Бизнеса умираше, безработицата растеше, парите ги изядоха, пенсионния сребърен фонд едвам се спаси с външна намеса мисля, и дългове направиха...Красота!
351
14
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ясно е, че БСП са взели едни фантастични 8-9 цифрени комисионни за АЕЦ Белене, а след референдума, братушките са си поискали парите обратно! За това бе цялата невероятна мобилизация на електората им и компроматната градушка. Не подкрепям нито една партия в България, но преспективата да плащам за Белене десетилетия наред (със един господ знае каква надценка) не ми харесва!!! Интересно ми е и как ще реагираме ние ако БСП получат мандат и рестартират проекта Белене.
350
11
 
50
 
! Отговори
леля Пена преди 10 години
Народе,народе,не разбиаш ли как те пързалят комунистите,след като толкова дълго са го правили?Ще ти построят Белене,ще продължат да крадат,а пра-,пра-,пра- и т.н. правнуците ти ще плащат.Толкова умели лъжци и интриганти са,че могат да излъжат и умни хора.
349
12
 
43
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
"Дали Доган го слага на Сергей от време на време?" - не, едва ли, по-скоро не му го е вадил
348
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До 446На мен не ми поставиха печат на бюлетината преди да я пусна. Имеше печат когато я взех но не ми сложиха печат преди пускането. Значи бюлетината ми е невалидна
347
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"За първи път чувам за "технологичен брак", опакован и пакетиран, готов за транспортиране, дори с указание къде точно да се транспортира, включително и за секциите в чужбина." - ТОЧНО В ТОВА Е ПРОВОКАЦИЯТА ! ПРИ ЕДНИ ОТПЕЧАТАНИ В ПОВЕЧЕ БЮЛЕТИНИ някой, който има интерес, ПОДПЪХВА ТЕЗИ ЛИСТОВЕ С РАЗКРИВЕН НАДПИС НА РЪКА ЗАКЪДЕ СА УЖКИМ и после надава неистов вой точно в деня за размисъл...
346
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Касиране- още по-добре. В следващия парламет ще влязат истинските сини, а не пребоядисания ГЕРБ.
345
22
 
38
 
! Отговори
Joli преди 10 години
Вместо да решават бързо проблемите на държавата, тия клоуни правят поредния цирк.Какво касиране иска ББ. Колкото повече ходим до урните, толкова по-малък ще е резултата за ГЕРБ. Те не разбраха ли че 70 % от хората са против тях и не ги искат в управлението на държавата.
344
9
 
33
 
! Отговори
Cvetanov преди 10 години
Bil si v komisia ama na *** den glupako glupav
343
15
 
39
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
началото на падението на тиквата,понеже никой не желае с него да играе,звучи смешно и нелепо,хем си първи но не ти харесва резултата,а при едно касиране на изборите всичките ще останете отвън.
342
9
 
34
 
! Отговори
B Borisov преди 10 години
A be tapanar kak da ne moje da se fal6ificirat moje ama ni hvanaha gre6ka sega 6te go nalapame do topkite
341
14
 
55
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Касиране на изборите разбира се трябва да има ! При това го иска ПОБЕДИТЕЛЯТ, за да изчисти името си от помията с която го заляха противниците му в деня за размисъл и в изборния ден ! Защо не ликуват БСП и ДПС, нали още поне 350 000 фалшиви бюлетини според тях били пласирани тайно от ГЕРБ ? Истината има тази неприятна особеност, че винаги изплува !
340
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И е възможно, и е необходимо!