Възможно ли е касиране на изборите?

Намерениeто на ГЕРБ предизвика спор между юристи
16 май 2013 21:29,
554
Възможно ли е касиране на изборите?
Снимка: архив, БТА

Има ли основания ГЕРБ да искат касиране на вота и може ли да сезират КС, този спор възникна и сред юристите, след като Бойко Борисов наруши следизборното мълчание днес.

Партия ГЕРБ обяви, че ще иска касиране на изборите за 42-ро Народно събрание. Мотивът е сериозното нарушение на закона в деня за размисъл. Политическите партии, които влизат в парламента, категорично смятат, че няма основание за непризнаване на изборните резултати.

Партия ГЕРБ е в правото си да иска касиране на изборите. Това каза за Агенция „Фокус” Георги Марков, бивш конституционен съдия.

„Това става в 15-дневен срок, чрез органите, посочени в Конституцията, които са длъжни да препратят жалбата. За мен - партия ГЕРБ имат пълни основания да искат касиране на изборите. Учудвам се, че партията е поискала това, защото тя е победител, но очевидно е надделяла тезата, че вотът е наистина силно опорочен, тъй като няма по-голямо нарушение на избирателното право на гражданите от нарушаване на възможността им свободно да формират своята воля в навечерието на вота“, отсече Марков.

Още по темата
 „Затова е и тази забрана, неподлежаща на условности, за провеждане на агитации и пропаганда в изборния и преди изборния ден. В случая  това беше върхът на предизборната кампания от няколко партии срещу една партия, часове наред, с много тежки квалификации, много тежки призиви към гражданите, дори със заплахи за държавен преврат”, обясни още той.

Той отново повтори, че държавният орган, до който се отнесе партия с искане за касиране на изборите, е длъжен да го препрати към Конституционния съд.

Бившият конституционен съдия Димитър Гочев обаче беше на съвсем друго мнение.  Според него КС може да се произнася по законност на избора на народен представител, но не и на Народното събрание като цяло, за разлика от избора за президент. 

„Може да се атакува избор на конкретен народен представител или 3 - 4 народни представители, които са избрани при нарушаване на някакви изисквания на Конституцията или на Изборния кодекс”, посочи Димитър Гочев пред „Фокус“.

Според него Конституционният съд може да се произнесе по нарушаване на правилата на Изборния кодекс. Той може да го направи само тогава, когато установи, че има причинна връзка между това нарушаване на Изборния кодекс и избора на конкретния народен представител. Гочев напомни, че една партия не може  да сезира Конституционния съд, с което опроверга думите на Борисов, че днес, най-късно утре, праща жалба в КС.

„Това може да го направи президентът, може да го направят върховните съдилища, Министерски съвет, главният прокурор. Но като се конституира Народното събрание, партиите си имат парламентарна група и от тази парламентарна група искане може да се направи от 48 народни представители. Тогава вече може да стане такова сезиране”, поясни Гочев пред „Фокус“.

Главният прокурор заяви, че няма да сезира КС, президентът също призна изборните резултати. ГЕРБ могат да се възползват от депутатите си, но пък при това положение трябва да има вече действащ парламент. Утре Росен Плевнелиев започва консултации с политическите сили и все още не е ясно кога ще заработи новият парламент. А ГЕРБ имат срок от една седмица, за да оспорят изборните резултати след решението на ЦИК, който изтича в сряда следващата седмица. Другата възможност е да се обърнат към шефовете на ВКС и ВАС, които да внесат искане за касиране на изборите в КС.

15 дни пък е срокът, в който институциите, които имат право да сезират Конституционния съд, могат да препратят искането до висшите магистрати.

"Понятието "касиране" широко се използва като синоним на едно правомощие на Конституционния съд, а именно – да обяви току-що произведени избори, в случая парламентарни избори, за противозаконни. Тоест избори, при които е имало такива нарушения, за които, ако тези нарушения не бяха извършени, резултатите биха били различни", обясни пред БНР и бившият конституционен съдия и председател на Изборния борд Емилия Друмева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


554
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
339
9
 
40
 
! Отговори
страничен наблюдател преди 11 години
Паднишев трикратни - пес с фес и Воленчо в джобчето!
338
13
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Омрзъна ми от опитите да се говори как не можело да се фалшифицира чре доплнителни бюлетини. Ето едни пример как се контролира вот / Дава се поплнена бюлетина на човека, човека отива да гласува, пуска бюлетината и трябва да върне праната бюлетина която е получил. Тка на практика с много малко допълнителни бюлетини може да се контролира вот
337
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП не искат касиране на изборите,защото знаят,че при повторен вот няма да спечелят толкова проценти.Хората не вярват вече на техните сценарии,манипулации и инсинуации.
336
9
 
42
 
! Отговори
Deja преди 11 години
Някои много ги е страх от касиране!
335
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като чета написаните коментари се учудвам на българската народопсихология. Учудвам се защо българите сме толкова крайни в квалификациите си, толкова пристрастни и толкова неразумни. Нека оставим тълкованието на законите на юристите, но само на знаещите и можещите, икономиката на икономистите и т. н. Нека да си пожелаем по-достойни хора в политиката и в институциите, от които зависи по-нататъшното съществуване на българската държава, ако искаме нашите деца да останат тук.
334
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искат касиране значи са сигурни какво очакват.
333
12
 
37
 
! Отговори
7 преди 11 години
г-н МАРКОВ моите уважения ама къде е 1990г. Каде е 2013.Гледаи си далаверата саътворена от теб в ония години.Заради такива ерудити сме на тоя хал.
332
12
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе хора, Вие сещате ли се някога, някъде *** да са се отказали от възможността да направят гадости за да вземат властта?Още като се започне с октомврийския метеж в Русия,през изнасянето на революции по света и се стигне до днешна България.Да поискаме нови избори и този път без мръсни номера.Ама дали ще искат?Надали!!!
331
9
 
38
 
! Отговори
до 490 преди 11 години
там е работата,че няма как да каже.Но там е работата,че той прекрасно си свърши задачата.
330
19
 
35
 
! Отговори
Angry преди 11 години
Касиране на изборите не е възможно, защото КОНСТИТУЦИЯТА НЕ ПОЗВОЛЯВА! А КОНСТИТУЦИЯТА Е ВЪРХОВЕН ЗАКОН!!! Изборният кодекс да си го наврат някъде, явно никакви юристи не са щом това не са синхронизирали!!
329
9
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се притеснявайте.Колкото и да пищят и да не искат,прокурор,президент и не знам си какви да не касират изборите българският народ ще ги касира.
328
11
 
44
 
! Отговори
до 488 преди 11 години
Когато БСП и ДПС си признаят, тогава и ГЕРБ ще признаят!
327
22
 
35
 
! Отговори
мУѝО преди 11 години
Касирането на изборите е напълно възможно и то на 100% при условие, че Буда и ГЕРП си признаят за Костинброд и всички шменти капели, купуване на гласове, фалшиви бюлетини и т.н. мошенгнации ......
326
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък, понеже винаги искам много, та сега искам освен касиране, и тоя народ да вземе да се вдигне и да гласува. Нещо там ако трябва томбола с награди да им се организира за гласувалите, по левче да им се дава като гласуват ли, не знам, ама някак тия хора трябва да бъдат размърдани. Щото ако наистина се вдигнат и ония 50%, които не гласуваха, то със сигурност ще имаме доста малки партии в парламента, процентите на нахалните вечно водещи партии ще намалеят и нещата ще се раздвижат.
325
16
 
44
 
! Отговори
Българин преди 11 години
До Шебек 480"Неискам да ме управляват *** или червени ***..али!"Аз не искам такива като теб да казват кой ще управлява.Ти правилно си се "кръстил" " шебек"-"сивото ти вещество" е колкото това на "шебек"
324
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, убаво де! Да касират само вота в *** квартали. Това е напълно достатъчно... :)
323
14
 
53
 
! Отговори
Шебек преди 11 години
Има си закон...и ББ е в пълното си право да иска касиране на изборите, аз немога да разбера какъв им е проблема на Серго и Резстан да има нови избори или вече няма пари за купуване на гласове?Неискам да ме управляват *** или червени ***..али!Не съм гласувал за ГЕРБ, но бих ги избрал пред тия мазници!
322
9
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мафията си има държава!След като никой не иска да внесе иска за касиране,48 депутати го внасят в КС, и същия ден ГЕРБ напуска парламента!БСП защо си мислят че са много умни, могат ли да управляват с 143 "верни" депутати, а улицата?!
321
13
 
55
 
! Отговори
Емил преди 11 години
Щом БСП имат такива доказателства за фалшификации, трябва да се касират изборите :DРеваха, реваха колко били фалшифицирани, а после , не няма да ги касираме :)Какво да си мисля тогава ? Кой има полза от тези фалшификации ?А освен това до сега видяхме само БСП и ДПС да купуват ромски гласове, нали така ?
320
20
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най трагичното за България е, че ГЕРБ си бяха въобразили, че управляват през периода 1944-1948 г.!!!