Възможно ли е касиране на изборите?

Намерениeто на ГЕРБ предизвика спор между юристи
16 май 2013 21:29,
554
Възможно ли е касиране на изборите?
Снимка: архив, БТА

Има ли основания ГЕРБ да искат касиране на вота и може ли да сезират КС, този спор възникна и сред юристите, след като Бойко Борисов наруши следизборното мълчание днес.

Партия ГЕРБ обяви, че ще иска касиране на изборите за 42-ро Народно събрание. Мотивът е сериозното нарушение на закона в деня за размисъл. Политическите партии, които влизат в парламента, категорично смятат, че няма основание за непризнаване на изборните резултати.

Партия ГЕРБ е в правото си да иска касиране на изборите. Това каза за Агенция „Фокус” Георги Марков, бивш конституционен съдия.

„Това става в 15-дневен срок, чрез органите, посочени в Конституцията, които са длъжни да препратят жалбата. За мен - партия ГЕРБ имат пълни основания да искат касиране на изборите. Учудвам се, че партията е поискала това, защото тя е победител, но очевидно е надделяла тезата, че вотът е наистина силно опорочен, тъй като няма по-голямо нарушение на избирателното право на гражданите от нарушаване на възможността им свободно да формират своята воля в навечерието на вота“, отсече Марков.

Още по темата
 „Затова е и тази забрана, неподлежаща на условности, за провеждане на агитации и пропаганда в изборния и преди изборния ден. В случая  това беше върхът на предизборната кампания от няколко партии срещу една партия, часове наред, с много тежки квалификации, много тежки призиви към гражданите, дори със заплахи за държавен преврат”, обясни още той.

Той отново повтори, че държавният орган, до който се отнесе партия с искане за касиране на изборите, е длъжен да го препрати към Конституционния съд.

Бившият конституционен съдия Димитър Гочев обаче беше на съвсем друго мнение.  Според него КС може да се произнася по законност на избора на народен представител, но не и на Народното събрание като цяло, за разлика от избора за президент. 

„Може да се атакува избор на конкретен народен представител или 3 - 4 народни представители, които са избрани при нарушаване на някакви изисквания на Конституцията или на Изборния кодекс”, посочи Димитър Гочев пред „Фокус“.

Според него Конституционният съд може да се произнесе по нарушаване на правилата на Изборния кодекс. Той може да го направи само тогава, когато установи, че има причинна връзка между това нарушаване на Изборния кодекс и избора на конкретния народен представител. Гочев напомни, че една партия не може  да сезира Конституционния съд, с което опроверга думите на Борисов, че днес, най-късно утре, праща жалба в КС.

„Това може да го направи президентът, може да го направят върховните съдилища, Министерски съвет, главният прокурор. Но като се конституира Народното събрание, партиите си имат парламентарна група и от тази парламентарна група искане може да се направи от 48 народни представители. Тогава вече може да стане такова сезиране”, поясни Гочев пред „Фокус“.

Главният прокурор заяви, че няма да сезира КС, президентът също призна изборните резултати. ГЕРБ могат да се възползват от депутатите си, но пък при това положение трябва да има вече действащ парламент. Утре Росен Плевнелиев започва консултации с политическите сили и все още не е ясно кога ще заработи новият парламент. А ГЕРБ имат срок от една седмица, за да оспорят изборните резултати след решението на ЦИК, който изтича в сряда следващата седмица. Другата възможност е да се обърнат към шефовете на ВКС и ВАС, които да внесат искане за касиране на изборите в КС.

15 дни пък е срокът, в който институциите, които имат право да сезират Конституционния съд, могат да препратят искането до висшите магистрати.

"Понятието "касиране" широко се използва като синоним на едно правомощие на Конституционния съд, а именно – да обяви току-що произведени избори, в случая парламентарни избори, за противозаконни. Тоест избори, при които е имало такива нарушения, за които, ако тези нарушения не бяха извършени, резултатите биха били различни", обясни пред БНР и бившият конституционен съдия и председател на Изборния борд Емилия Друмева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


554
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
19
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво ще стане като касира изборите ББ? След това ще спечели абсолютно мнозинство, или какво? Резултатът е, че ще гледаме Шенген през крив макарон!!!
318
11
 
56
 
! Отговори
ЗИКО преди 10 години
ДА ПО ДОБРЕ ДА СЕ КАСИРАТ, ГОЛЯМА ПОМИЯ БЕШЕ ВСИЧКО ДО САМИТЕ ИЗБОРИ, НИЕ НЕ ЧУХМЕ НИЩО ГРАДИВНО И НИКАКВИ ПРОГРАМИ, ИЗКЛЮЧВАМ АТАКА И ГЕРБ , КОЙТО НАПРАВИХА ОПИТИ ДА РАЗЯСНЯТ ПРОГРАМИТЕ СИ, А ТАКА СЪЩО И МНОГО ДРУГИ ПАРТИИ ОСТАНАЛИ ИЗВЪН БАРИЕРАТА ОТ 4 ПРОЦЕНТА, ТОВА СТАНА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ОРГАНИЗИРАНАТА ОТ БСП ПРЕДИЗБОРНА *** И ТАКА НЕ ИМ РАЗБРАХ ТОВА ЛИ ИМ Е ПРОГРАМАТА В СЛУЧАЙ ЧЕ ПОБЕДЯТ, НО МНОГО ПРОМИТИ МОЗЪЦИ ПОКАЗАХА ЧЕ НИЩО НЕ ПОМНЯТ И НЕ ИМ ПУКА ОТ НИЩО И СИ ГЛАСУВАХА, ПО КОМАНДА!
317
12
 
58
 
! Отговори
mdaa преди 10 години
Едните викат " Вотът е манипулиран".Другите викат "Потъпкаха брутално закона в Деня за размисъл".Т.е. и едните и другите не са доволни.Всеки полу-немалоумен първокласник ще направи верния извод, че това е най-лесната ситуация, когато всички са на едно мнение.Сега ...защо, аджеба, тогава, БСП не го иска ?Я касирай. И ако вземе тоя народ и да гласува, да видим какво ще стане?
316
16
 
47
 
! Отговори
Unufri преди 10 години
Споко, започвам проучване за окупация на главните артерии на магистралите в БГ ако няма касиране на изборите. Тези избори бяха пример за анархия в изборния ден. Всичко това се дирижира от червените ку*ви на ДС и т.н. Ще има повторение на 97г но с разликата , че държавата не е във фалит....
315
13
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прокурора на мафията каза че изборите били нормални. Изборите са нормални но ние сме ненормални че вече 23 год хора като Алексей Петров иправляват задкулистно и магистрати и политици а накрая и нас.
314
13
 
53
 
! Отговори
Булгаристан преди 10 години
Ако тези избори не се касират нищо добро не чака България. Всички видяхме какво стана в деня за размисъл а мафията и журналистите за съжаление ни убеждават че всичко е било нормално. Спечелилите искат касиране на изборите а мафията която твърдеше че изборите ще са манипулирани и купени ги признават за честни до като купуваха гласове.
313
14
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хора,цацаров не е ли длъжен професионално след писмото на герб със 135 стр материали по темата да сезира КСи той каза ,че всички материали ги бил чел и знаел от медиите и преди писмотоа нищо не е направилработата му е да чета преса и да се прави на медийна звезда,мислейки си че е над всички и над всзичков предните год имаше депутати,които сами се отказваха от имунитета си,но сега -не-той трябва да го поискамного лошо стана за държавата с тоя елементарен гл.прокурор,че и визия няма
312
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Възможно е да станат чудеса а те са много близо до нас.
311
11
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Възможно е когато излезем на улицата да кажем не на комунизма ,ибрикчийството и турцизацията на нацията.
310
10
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цацаров вече е позлатен .Парица ЦАРИЦА
309
11
 
35
 
! Отговори
ефенди преди 10 години
Браво странджа отдавна твърдя,че нашето спасение е 5млд,заем за да платим на доблестни елитни Чилийски воиници по предводителството на ученик на Пиночет.След около година ще сме тип топ.
308
13
 
33
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Представете си как севернокорейцие създават своя ГЕРК - пълен смях!
307
9
 
51
 
! Отговори
аллл бънди преди 10 години
Троянската воина започнала заради Елена,нашата ще започне зареди Мая,търси се Омир.Правилно казваше дядо ми -два пръста място ,а върти цялата световна история.
306
9
 
43
 
! Отговори
Циганин преди 10 години
Аре да има па избори щото огладнех вече.
305
10
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП си мислят че сме '44 и могат да си правят всичко.
304
10
 
52
 
! Отговори
Дениз преди 10 години
Май червените ду--а на всички управлявали и направили отлични гуши/ новия ни фараон Цацаров несменяемата шефка на ЦИК и др./ лъснаха !
303
9
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да бе, къде са яневци, костовци, бабишкери(снахи) и другите там ***??? Нали се видя, че над 80% от *** са гласували за бсп??? Те гласуват САМО СРЕЩУ ПАРИ!!! По - явно от това няма, а те, не стига че изпаднаха от парламента, а не се обаждат... Мижитурките платени си остават мижитурки дори когато вече не са платени.
302
18
 
42
 
! Отговори
до 451 преди 10 години
НФСБ първи поискаха касиране,при това с явни доказателства,но почти никой не пожела (или му беше наредено) да отрази тази новина.Така че ,преди да плюеш ,малко попрочети,но това май практически е невъзможно за Ентелегенти като герберите.По-лесно е да припишат на всички собствената си продажност
301
9
 
47
 
! Отговори
до 445 преди 10 години
Що ще трепеш герберите(гладниците и бедняците) бе, ***? Ти беден комуназ виждал ли си? Нали ще трепем комуназите дето ни обраха и избиха??? Още един олиго мечтае да му дадат пушка и да се изживява като супермен...
300
9
 
49
 
! Отговори
бай иван преди 10 години
няма нищо по-хубаво от едни нови избори, народа ще го преживее, ама комунистите...Трябва да се сложи край на тази ДС партия, трябваше още 1990, когато се появи БСП и нея да я забранят.Хем нямат нищо общо с комунистите, хем се хвалят,че са столетници....