АЕЦ "Белене" ще реши съдбата на новия кабинет на България

Руски сайт: Въпросът е какво ще стане с руския иск за ?1,25 млрд.
Обновена: 3 юни 2013 18:22 | 3 юни 2013 18:22, Елка Василева
116
АЕЦ "Белене" ще реши съдбата на новия кабинет на България
Снимка: архив, Reuters

АЕЦ „Белене“ ще реши съдбата на новото правителство в България, се твърди в публикация на сайта news.mail.ru.

В материала се припомня, че бившият премиер Бойко Борисов подаде оставка заради нарастването на цената на електроенергията и масовите протести, а новият премиер Пламен Орешарски заяви веднага след назначаването си, че проектът АЕЦ „Белене“ може да бъде размразен след проучване на икономическата му целесъобразност.

Целесъобразна ли е или не евтината атомна енергия за българите е риторичен въпрос. Затова пък е съществен друг въпрос: какво ще стане с иска за 1,25 милиарда евро на руснаците към българската НЕК, се казва в материала.

Цитирана е професор Нина Дюлгерова от Варненския свободен университет, която отбелязва, че всяко решение, свързано с енергийни проекти на България с Русия, носи политически характер. Тя пояснява, че политическото решение подразбира политическа воля за започване на изграждането на АЕЦ-а. Тя е убедена, че е необходимо това да бъде направено. Животът показва, че без нова АЕЦ, а може би и без нефтопровода „Бургас-Александруполис“ България няма да мине. Работещата вече 40 години АЕЦ „Козлодуй“ фактически представлява фундамента на енергийната сигурност на страната. Новият АЕЦ е допълнителен източник на евтина енергия, надежден финансов ресурси, възможност страната да се превърне в износител за съседните страни, пише в публикацията. 

Според Дюлгерова в България има сериозно енергийно лоби, което се обявява както „за“, така и „против“ проекта, както и по въпроса за неговия изпълнител.

Тя смята също така, че проблемите на енергетиката, отношението към руските проекти до голяма степен определят устойчивостта на всяко българско правителство.

Дюлгерова прогнозира завръщане към руския проект за изграждане на АЕЦ „Белене“, а след това и прокарване на петролопровода „Бургас-Александруполис“ в случай на нарастване на напрежението в Сирия и усложняване на доставките на енергоносители от Персийския залив за Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
20
 
! Отговори
Ачо преди 11 години
До ВВВЕвтина друг път!Впрочем сега най - евтината енергия е от АЕЦ Козлодуй , обаче да светна аудиторията какво става, тя се изнася в чужбина, до като на българския пазар продават скъпата енергия от американските ТЕЦ-ове и политическите ВЕИ-та, казвам политически, защото 90% от тях са именно на депутати, министри и пряко свързани лица!Сценария с АЕЦ БЕЛЕНЕ ще е ужасен, ще се привлече инвеститор, защото ние няма как да извадим тези пари, а работата на инвеститора е да ПЕЧЕЛИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
71
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АМА НАЛИ ВЧЕ СА НИ ЗАЛОЖИЛИ СМЕТКИТЕ ЗА 35 ГОДИНИ НА АМЕРИКАНЦИТЕ,СЕГА ЗА ДА НЕ СЕ СЪРДЯТ РУСНАЦИТЕ ДА НИ ЗАЛОЖАТ ОЩЕ ЗА100 ГОДИНИ . ТО ТЕХНИТЕ ДЕЦА СА СИ ОПЕКЛИ РАБОТИТЕ,НАШИТЕ ДЕЦА ДА МУ МИСЛЯТ КАКВИ СМЕТКИ ЩЕ ПЛАЩАТ. А ТО *** И СЕГА НЕ ПЛАЩАТ А ЗАНАПРЕД ДА НЕ МИСЛИМ ДАЖЕ.
70
3
 
18
 
! Отговори
Azz преди 11 години
На лелята - гУспожа професор, някой да каже, моля ви се, че по темата Бургас-Александрополис имаше референдум - от местен вид, на който референдум, суверена реши: такова нещо НЯМА ДА СЕ СРОИ! :) "Живота показвал, че без АЕЦ и нефтопровод нямало да мине България" - ще минем при това доста добре ще минем, а лелята да върне парите на руснаците, че няма шанс да промени нагласата на суверена с тия лаладжиски приказки ;)
69
19
 
9
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН КОЗЛОДУЙ НЕ Е ВЕЧЕН ТЕЦОВЕТЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ 8 МИЛИАРДА ИНВЕСТИЦИЯ В КРИЗАТА И ЗАТЪНАЛАТА НИ ИКОНОМИКА ХИЛЯДИ РАБОТНИ МЕСТА ГАРАНТ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ ЗАЕТОСТ СТОПИРАНЕ НА ЕМИГРАЦИЯТА В НАЙ-БЕДНИЯ РЕГИОН В БЪЛГАРИЯ И ЕС.З АЕЦ НЯМА ДА СЕ БУТА БЮДЖЕТА КАКТО ЛЪЖАТ ГЕРБ ЗАЩОТО Е ИЗВЪН БЮДЖЕТНО ФИНАНСИРАНЕ АЕЦ БЕЛЕНЕ Е ПРОСТО ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ИМАЛО ИЗЛИШЪК НА ТОК АМА ЗИМАТА СПРЯХМЕ ИЗНОСА ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ БЕЛЕНЕ ЩЕ Е ГОТОВ СЛЕД 7-8 ГОДИНИ ДОТОГАВА ЩЕ Е МИНАЛА КРИЗАТА
68
14
 
6
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
Днес, при правителството на Пламен Орешарски, основният въпрос е: Какво ще се случи с иска към държавата България за 1.25 милиарда евро, представен от руската страна за вече извършени работи по проекта за втората атомна централа?Според "Голос России" животът показва, че България няма да може да се справи без новата АЕЦ, а може би и без петролопровода Бургас-Александруполис. От радиостанцията припомнят, че работещата вече 40 години АЕЦ Козлодуй на практика представлява основата на енергийната сигурност на страната.Новата електростанция ще бъде допълнителен източник на евтина енергия
67
12
 
8
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Имаше референдум и мнозинството беше "ЗА". Какво мислят тези, които тогава не гласуваха не може да се каже.
66
6
 
22
 
! Отговори
Реал;ист преди 11 години
Чак този АЕЦ ще ни зароби като сметко-плащачи!Не го позволявайте!Страшно много пари , който после ние ще връщаме с безбожни сметки, сценария вече се изигра един път при американските ТЕЦ-ове Мирица.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
65
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имаше референдум.аз и болшинството сме против.а вие около 600000 тъпака.повече не може да мрьднете.си сьберете пари и си строите ако искате и космодрум.не искам да пьлня банковите сметки на червените ***
64
12
 
12
 
! Отговори
12345 преди 11 години
Купвайте си скъп ток от фотоволтаици и дори от курешки като сте прости!! Не виждате по далеч от носовете си:)
63
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съдбата на новия кабинет ще е като стария и по-стария и най -стария.Каква ще е съдбата на България с такива кабинети,това е въпроса.Кои са по българи-тези дето реват за АЕЦ Белене или онези против АЕЦ Белене.С АЕЦ и без АЕЦ все сме в батака.Според мен мераклиите за Белене ще го видят през крив макарон
62
6
 
17
 
! Отговори
тъпчо преди 11 години
Господа офицеры и вся остальная непьющая ***, както виждате комунистите ви е*ха мамата. Да , да! Точно! Няма да казвам къде от уважение.Направиха ви на маймуни! С 300 000 зааблудени пенсионера 250 000 купени *** и 500 000 турци/свестни и употребени хорица/. Нахулиха ви го! По всички правила на конспирацията. А ся си помислете: искате ли да го "изпръднете" или цял живот да ви е "вътре"!? То за вас...малка работа........ами за децата помислете.....
61
10
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 11 години
Доколкото си спомням, на Референдума българите казаха ДА, а за гласа на тези тези дето не гласуваха им бе все тая - дали ще е АЕЦ или няма да има ЯЕЦ - и предпочетаха ад ен се разкарватв студа да гласуват. ТЕЦ-овете в БГ са на по 60 години почти и са вече амортезирани, като и голяма част от ВЕЦ-овете,а в скоро време и АЕЦ Козлодуй. Така че в скоро време на тези дето не им се мръзнеше 1-2 часа навън, ще им се наложи с години да мръзнат поради липса на ток през зимата до 5-6 години....
60
11
 
6
 
! Отговори
1235 преди 11 години
Чета постовете и не вярвам на ушите си!! Разочароващо е колко зле сте осведомени:( Ядрени централи се строят по цял свят - сега и за в бъдеще!! Това е защото просто няма алтернатива и действително това е най-евтината енергия, за сега:) Жалкото е, че гледате в чуждите чинии и грам не си давате сметка какво ще стане след 5-10-15 години:(
59
1
 
1
 
! Отговори
висок преди 11 години
Изкупуването на плошите по трасето завърши някъде в края на 90-те и кога се възроди говоренето по проекта?? Същото е и с магистралите, докато нашите хора не изкупят трасето, никой от власта не започва строежа нали? Спомняте ли си за терените на магистрала Хемус преди години какви рушвети, далавери имаше? Какво стана с инж. Янев..помните ли?
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
pak izkate da kradete zarinatite pari v zemiata se ykrivat lesno paplach mrasna cherveni kxmeri prodajni predateli.
57
5
 
5
 
! Отговори
висок преди 11 години
СССР вече нямаше капацитет да добие. Тогава беше нерентабилен, а сега добива на нефт в Русия е 50% от тогавашния! Лятото като почина Брежнев в Съюза почнаха боричкания и ВР спряха да се интересуват. Сега БСПДПС искат да го строят защото са изкупили земите от трасето/то бе определено още 1982 г/, отделно надуването на сметките при строежа ще откраднат 70-80% от стойноста...е на някой да не му стана ясно? Има още по тази история, но....развълнуван съм от спомените, затова са и печатните грешки.
56
12
 
23
 
! Отговори
ПЕС преди 11 години
Другари!Ние ще построим АЕЦ Белене!!! Да се готвят АЕЦ Горна Малина, АЕЦ Правец, АЕЦ Куртово Конаре и АЕЦ Злокучене!!!Само пари дайте!
55
3
 
1
 
! Отговори
1254 преди 11 години
До georgi.ishkitievограничен си до.. един познат ми каза:) Защо не помислиш малко сам?
54
3
 
4
 
! Отговори
висок преди 11 години
Ех, какво ражда незнанието на тази госпожа. Проекта "БургасIАлександрополис" е на компанията Бритиш петролеум и е от 1981 г. В българия в началото на 1982 г дори група на двама англичани и няколко руснака + наши хора от отдел стопански в съпровод на високопоставен служител на ДС с няколко микробуса Фиат-Дукато и джипки на граничарите/където няма хубав път/ обходиха проекто трасето. В последствие сметките на ВР показаха, че няма да е рентабилен при плбанираните количества, а за повече СССР ве
53
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ направиха така, че да плащаме без да строим.