АЕЦ "Белене" ще реши съдбата на новия кабинет на България

Руски сайт: Въпросът е какво ще стане с руския иск за ?1,25 млрд.
Обновена: 3 юни 2013 18:22 | 3 юни 2013 18:22, Елка Василева
116
АЕЦ "Белене" ще реши съдбата на новия кабинет на България
Снимка: архив, Reuters

АЕЦ „Белене“ ще реши съдбата на новото правителство в България, се твърди в публикация на сайта news.mail.ru.

В материала се припомня, че бившият премиер Бойко Борисов подаде оставка заради нарастването на цената на електроенергията и масовите протести, а новият премиер Пламен Орешарски заяви веднага след назначаването си, че проектът АЕЦ „Белене“ може да бъде размразен след проучване на икономическата му целесъобразност.

Целесъобразна ли е или не евтината атомна енергия за българите е риторичен въпрос. Затова пък е съществен друг въпрос: какво ще стане с иска за 1,25 милиарда евро на руснаците към българската НЕК, се казва в материала.

Цитирана е професор Нина Дюлгерова от Варненския свободен университет, която отбелязва, че всяко решение, свързано с енергийни проекти на България с Русия, носи политически характер. Тя пояснява, че политическото решение подразбира политическа воля за започване на изграждането на АЕЦ-а. Тя е убедена, че е необходимо това да бъде направено. Животът показва, че без нова АЕЦ, а може би и без нефтопровода „Бургас-Александруполис“ България няма да мине. Работещата вече 40 години АЕЦ „Козлодуй“ фактически представлява фундамента на енергийната сигурност на страната. Новият АЕЦ е допълнителен източник на евтина енергия, надежден финансов ресурси, възможност страната да се превърне в износител за съседните страни, пише в публикацията. 

Според Дюлгерова в България има сериозно енергийно лоби, което се обявява както „за“, така и „против“ проекта, както и по въпроса за неговия изпълнител.

Тя смята също така, че проблемите на енергетиката, отношението към руските проекти до голяма степен определят устойчивостта на всяко българско правителство.

Дюлгерова прогнозира завръщане към руския проект за изграждане на АЕЦ „Белене“, а след това и прокарване на петролопровода „Бургас-Александруполис“ в случай на нарастване на напрежението в Сирия и усложняване на доставките на енергоносители от Персийския залив за Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До titoЗабрави да споменеш, че България е на първо място по изпростяване, мутризация и чалгаризация в света.
51
2
 
8
 
! Отговори
Петрова преди 11 години
Кога най-сетне управляващите ще разберат,че трябва да си дава сметка за всяка дума?И кога ще тръгнат между хората?
50
10
 
21
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 11 години
Вчера един доста запознат човек ми разправя Първанов и компания колко техника са накупили за тази АЕЦ. Като са подписали предварителните споразумения и са побързали да си подготвят фирмите изпълнители. Най-гадното, е че никой не мисли за население, екология, ефективност и т.н. Основния приоритет на управляващите са личните облаги. Досега най-обективен е АЕЦ-а е бил само Бойко Борисов. Той щеше за шистовия газ да се поддаде, но се усети на време и стопираха нещата.
49
6
 
16
 
! Отговори
_Анонимен преди 11 години
"АЕЦ "Белене" ще реши съдбата на новия кабинет на България"Кажете сега, това не ви ли звучи като заплаха? Знаем какво се случи с правителството на Бойко, след като отказа аеца. Само не знам те ли са нагли, че така в прав текст ни заплашват, или ние сме прости, че им го позволяваме...?
48
5
 
11
 
! Отговори
tito преди 11 години
Само 31 страни в света, от 196, използват ядрени реактори за ток.България е на 19 място по мощност на ядрени реактори от тези 31 страни.Пред нас, по-напред с ядрени мощности, се нареждат страни като САЩ, Франция, Япония, Южна Корея, Украйна, Канада, Германия, Китай, Англия... накратко страни с мощни економики.България е на 74 място по брутен вътрешен продукт в света.България е на 99 място по население в света.
47
5
 
6
 
! Отговори
versaux преди 11 години
Дюлгерова, ... професор ли си.. какво си не знам, но искам да ти кажа: не търси в ла*ната семки.. Не се занимавай с неща от които не разбираш.... За съжаление, не съм видял и чул наш ПРОФЕСОР да се изказва аргументирано и компетентно....
46
3
 
22
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 11 години
Тока не ни е скъп, малки са ни доходите ! Това е проблема. Защо извъртат нещата по такъв манипулативен начин. Ние си произвеждаме достатъчно ток, повече от колкото ни е необходим. Освен това държавата няма пари да построи АЕЦ, ще го дадът на чужд инвеститор и тока пак няма да стане по-ефтин. Просто ще си имаме още една потенциална атомна бомба в страната.С тези пари за АЕЦ, могат да оправят пътища и да привличат инвеститори, за да вдигат доходите. Стига са гледали комисионни да дърпат.
45
6
 
16
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
Още една продажна душица, преподавател в "университет" където дипломите се купуват.Правителството зависи от АЕЦ Белене и от Русия, но само до колко бързо ще падне. Възобновяването на проекта или фалит на държавата само ще ускори падането и ще задълбочи степента на възмездието, което ще им бъде потърсено.
44
3
 
2
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
Неизгодно за кого? За теб, за мен.... А някой пита ли те? Няма не искам,няма недей! Искаш , не искаш една бира ще пиеш:)
43
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КПСС БОКЛУКПЕ ВЕЧНА СЛУЖБА--ОБРЕЧЕНИ СМЕ НА КРЕМЪЛСКО СЕРЕГЕЙСКО РОБСТВО ОТ ВЕКОВЕ И ЗА ВЕКОВЕ--ОБРЕЧЕНИ СМЕСЯЛА БЪЛГАРИЯ ГО *** И ОЩЕ ТЪРСИ ЕЕЕЕЙ НЕНАСИТНА РАБОТА СА ТОВА МОДЕРНИТЕ ЛЕВИ ВОЛЕН ТА БОЛЕН(анонимен) 3 юни 2013,19:07 отговориТЕЗИ СОРУГАТИ ИМАТ ОЧИ КАТО ПЛОЧИ(анонимен) 3 юни 2013,19:03 отговориГОЦЕВОТО КРЕМ ПРАВОСЪДИЕ САМО СЕ ВЗИРА В ЗАПОВЕДИТЕ НА МОДЕРНИЯ ЛЯВ ТРОЕН ХАРЕМ(анонимен) 3 юни 2013,18:58 отговориС ГОЦЕВОТО КРЕМЪЛСКО ПРАВОСЪДИЕ ЛИ ЩЕ ГО СЪДЯТ(анонимен) 3 юни 2013,18:53 отговориКАЛИНЕ ДАЙ НАГРАДАТА НА КРЕМЪЛСКИЯ НАРЕМ ДА СЕ СНИМАТ РОНЕ С Н
42
5
 
15
 
! Отговори
пенсия преди 11 години
Стига с това Белене. Ясно е , че за момента не е изгодно. Работата на всяко правителство е да работи в ползу роду. Нали за това ги избрахме. Тюфлеци и търтеи ниедни. Цялата мара втасала , сега с Белене ще ни занимавате.
41
2
 
5
 
! Отговори
Ся ще се регистрирам преди 11 години
Винаги ми е било адски интересно да чета неща, свързани с проектите на тогавашните управляващи. Говоря за всякакъв вид проекти - икономически, градоустройствени и тн. Имам чувството, че има много идеи, които са били доста грандомански, но по една или друга причина не са се реализирали. На ум ми идва например заводът за заводи в Червена могила, който е глътнал колосални количества пари и то в последните години на комунизма, когато държавата едва е кретала. Общо взето тогава НРБ е работила за завода в Червена могила. :D Просто тотален абсурд...
40
4
 
31
 
! Отговори
тито преди 11 години
Няма друга страна на тази планета с 5 милионно население (това 7 милиона е с емигрантите) която да използва ядрена енергия за осветеление на домовете. Защото друго няма... няма тежка индустрия, няма енергоемки производствени мощности. Рахитична лека индустрия, сезононна туристическа индустрия и почти нулево селско стопанство (тук таме някой кокошарник за "щастливи" кокошки) могат да се захранват дори с фотоволтаици и други екологични алтернативни източници.Престъпно е да се строи Белене.
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1.25 млрд евро ще видите през крив макарон.
38
4
 
23
 
! Отговори
Lili преди 11 години
Да излизаме всички здравомислещи хора и да ги изметем, докато не са ни загробили нас и на-вече децата ни!
37
9
 
32
 
! Отговори
тъпчо преди 11 години
Който и каквото и да ви говори.........иде реч за пари. Борисов го свалиха руските интереси. Просто и ясно ...като милиционер след баня. Мен лично ме притеснява НЕИСТОВОТО БЪРЗАНЕ за овладяване на държавата от ш*баните комунисти. Диктатурата ни е в кърпа вързана. Освен ако не излезем. Проклети да са всички страхливци, които си стоят в къщи и жертват децата си!
36
4
 
7
 
! Отговори
До 8 преди 11 години
Сподели колко внасяш в държавния бюджет месечно/годишно, че си тръгнал да плещиш кой няма думата. Знаеш ли колко внасям аз месечно?! Сигурен съм, че ти и огромен процент от тези 60% работят поне 5-6 месеца за тия пари, но иначе са отворили голяма уста и дават акъл да разпределят. Тия дето имате най-малък принос към държавата сте с най-големите претенции, готованци мръсни. Образовайте се и работете за повече пари - тогава ще потръгне България.
35
2
 
31
 
! Отговори
Жо преди 11 години
НЕЩАТА СА ЛЕСНИ И ПРОСТИ- Правителството да пусне акции по 1000 лв/бр. за всички, които искат да се строи АЕЦ Белене. Така желаещите да се строи атомната централа ще станат нейни собственици и ще печелят /в което те са убедени/ от продажбите на ток. Хайде да видим, дали ще има мераклии. Сумите от 1000 лв изпращайте на адрес София, ул. Позитано 20 за Р.Овч. Мерси!
34
6
 
27
 
! Отговори
Rummy__ преди 11 години
АЕЦ Белене ще реши съдбата на новото правителство в България, се твърди в публикация на сайта news.mail.ru.Мн вярно! Има Белене - няма кабинет.
33
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно от коя ли партньорска ....... се надига този вой срещу Русия и защо ли?