Независимите изчезват! Ще са просто депутати без ПГ

БСП ще прекратява практиката "парите следват депутата"
Обновена: 4 юни 2013 15:52 | 4 юни 2013 13:46,
41
Независимите изчезват! Ще са просто депутати без ПГ
Снимка: БТА

Да отпадне наименованието "независим народен представител" и да бъде заменено с "народен представител, нечленуващ в парламентарна група", предложи депутатът от "Атака" Павел Шопов при обсъждането на промените в правилника за работа на парламента.

Националистът се мотивира с това, че депутатите, които са напуснали или са били изключени от своята парламентарна група, не са "независими".

По думите му "независими" са само онези депутати, които са се явили на изборите като независими, неподкрепени от партии или коалиции.

Временната комисия за промените в правилника на НС продължава с обсъжданията.

Още по темата
Днес стана ясно, че депутати от БСП и "Атака" са внесли в комисията предложения за изменения в Закона за политическите партии, които настояват и прекратяване на практиката "парите следват депутата".

"В миналия парламент едно от най-уродливите явления беше купуването на депутати чрез средства от парламентарната субсидия. Така с пари от държавния бюджет, предназначени за субсидиране на политическите партии, се пазаруваха депутати. Логиката "парите следват депутата" трябва да бъде преустановена", настоя шефката на комисията Мая Манолова.

Павел Шопов от "Атака" пък заяви, че са предложили субсидията да се получава само от политически партии, преминали 3-процентната бариера на изборите.

В проектоправилника на парламента е заложено и разширяване на възможностите за изслушванията в пленарната зала. Предвижда се провеждане на блиц контрол на премиера и министрите от кабинета.

Друга залегнала промяна е парламентарният контрол да се провежда освен в петък и в първата сряда на месеца.
На него ще бъде позволено и участието на граждански организации и движения. За взаимодействието с неправителствения сектор ще отговаря специална постоянна комисия към НС. Тя ще провежда обществени обсъждания по значими за обществото теми. Заключенията на обсъжданията ще се изпращат на водещите комисии по съответните законопроекти.

Освен това се предвижда депутатите в комисиите да могат да заседават, дори ако няма кворум. Така решенията ще могат да се взимат с мнозинството от присъстващите, или една трета от тях.

Предвижда се в 42-то Народно събрание да има 21 постоянни комисии, чиито заседания трябва да се предават на живо в интернет от 1 септември.

"Сайтът на Народното събрание трябва да бъде променен, за да може всеки гражданин много по-лесно да получи информация. Всичко, което го има на сайта, трябва да е равно на всичко, което е внесено в парламента", настоя още Мая Манолова.

Правилникът на НС предвижда и всяка парламентарна комисия да има собствена интернет страница, където своевременно да бъдат обявявани дневен ред, доклади, стенограми, становища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
йй преди 10 години
никакви депутати без пг! да си ходят директно на село и да дойдат следващите по ред! иначе съответната партия губи глас, подкрепен от своите избиратели! щом не щат да са в партия, да си заминават!
30
0
 
1
 
! Отговори
Коментор преди 10 години
В Италия държавата прекрати финансирането на политически партии. Ние докога ще търпимтези циреи и *** - не само ни струват много пари, но и непрекъснато сме свидетели на постоянни скандали,от които страдаме всички. Продажната слаба журналистика от Гьобелсов тип пее на партиите колко са велики и хвърля прах в очите на хората,като измества вниманието им от главния въпрос за икономическото оцеляване и го насочва към партизанщините на отвратителната прослойка наричаща се "политическа класа".
29
0
 
0
 
! Отговори
До marsian преди 10 години
Незнам за теб, но аз докато навърших 18 год. имах влог в ДСК, както много мои връсници, в който всеки месец се вкарваха незначителна сума пари. Това ако е разплащателна сметка според теб.
28
0
 
0
 
! Отговори
marsian преди 10 години
До 21 Депозит до 1000 лева ли !?Колко щедро .Това не може да е депозит ,а разплащателна сметка .
27
0
 
3
 
! Отговори
Rummy__ преди 10 години
До Анонимен34Да бе, така си мислиш само. Просто сега цената на 1 *** ще се вдигне двойно, но те партийте си имат пари, така че едва ли ще е проблем. Интересно е обаче защо бсп и дпс предлагат това като техните членове са с желязна партийна идеология и трудно биха предали партията, което ме кара да си мисля, че това ще да е някаква услуга към Сидер ага може би. Все пак някои атакистчета малко ги досрамя напоследъка, пък и Волен едва ли дели анадолския надник с тях..
26
3
 
5
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
ГЕРБЕРСКИТЕ *** *** НА УМРЯЛО, НЯМА ПОВЕЧЕ ДА МОГАТ ДА СИ КУПУВАТ КУ.ВИ В ПАРЛАМЕНТА
25
2
 
5
 
! Отговори
Дръндер преди 10 години
До Добряк.Не се сдържах да не ти отговоря. Най-идиотският парламент беше по времето на управлението на *** I-ви. Тогава те си напазаруваха депутати от РЗС и Атака и си правеха каквото искат и сега понеже им се спира кранчето почват да извиват на умрело герболетките май? Айде стига с приказките за феи, елфи, комунисти и турци. Тия хитлеристки лозунги ги остави за втората световна война. А ако Орешарски ли е какъв е там не се справи хората ще го смъкнат. Но не се надявай *** да се върне!
24
3
 
2
 
! Отговори
REDvayler преди 10 години
До ИвоОчертава се тотална ревизия на управлението на ГЕРБ. Това само може да ме радва. То бива злоба, но да сте така заслепени, че да има желаещи да се навият за съвместно управление с ГЕРБ
23
5
 
8
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Егати "експертното" правителство. Вместо да се занимава с важните за държавата и народа въпроси, те гледат как да узурпират цялата власт и да си подсигурят крехкото мнозинство. А Орехарски се жалва че не му давали кредит на доверие на *** му правителство. Ми няма, щото веднага се видя какви са наредени там - любовници, съружници, съпруги, гейове и всякаква партиина ***. Как да имаш доверие на такава компрометирана ***. Орехарски и той не знае как са имената на министрите му иначе експерти
22
2
 
2
 
! Отговори
Георги преди 10 години
До N 18 Дали пък това предложение за гласуване без кворум няма да накара партиите да участвуват пълноценно в работата на парламентарните комисии?Все пак всички депутати участвуващи в комисии взимат допълнителни пари към заплатите си!
21
4
 
9
 
! Отговори
СТЯГАЙ СЕ НАРОДЕ преди 10 години
На 9-ти СЕПТЕМВРИ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ НА ВСЕОБЩА ПОЛИТИЧЕСКА СТАЧКА ДА СМАЧКАМЕ ЧЕРВЕНИТЕ ИЗ*ОДИ И РЯ*АНИТЕ ***!!!!!!
20
3
 
11
 
! Отговори
Радвайте се ... преди 10 години
Според слуховете bTV вече е част от Нова българска медийна група, чийто изпълнителен директор е Ирена Кръстева. Кръстева е майка на депутата от ДПС Делян Пеевски.ЛАЙТЕ ЧЕРВЕНИ *** !!!!!!!
19
1
 
3
 
! Отговори
catenaccio преди 10 години
до 16 BBisPedalте службите отдавна са взели мерки : )остава само медицинските службида вземат мерки и да се погрижат за болните хора, пишещи по форумите
18
9
 
11
 
! Отговори
Мая Минджата преди 10 години
Много ме е страх, Другарки и Другари, да не би някой да излезе от пендъската ни коалиция и тогава ще се сринеме с гръм и трясък !!!
17
0
 
4
 
! Отговори
До marsian преди 10 години
Ми не слушаш достатъчно, вече казаха че тези 10% ще отпаднат за депозити до 1000лв. т.е. детските влогове, което не е достатъчно но все е нещо.
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
idvat stra6ni dni za balgariq spasqvaite se
15
17
 
9
 
! Отговори
BBisPedal преди 10 години
Трябва много да се внимава!!! Мутрите и престъпниците от ГЕРБ (БКП) и техните приятели олигарсите и силовите групировки начело с Буда Борисов подготвят гражданска война и искат да потопят България в кръв!!! Тази анти-българска и анти-човешка групировка иска да пролее кръвта на хиляди невинни хора!!! *** Борисов ще се опита да се докопа до властта по всякакъв начин!!! Нека да не позволяваме това да се случи!!! Трябва да се уведоми ЕС и службите да вземат мерки!
14
3
 
18
 
! Отговори
тъпчо преди 10 години
до 12. Хихихихихи! Ама, че си наивник! Тези в момента ги интересува само как да се бетонират във властта. Нищо друго!
13
19
 
16
 
! Отговори
обeктивен преди 10 години
Я как хубаво се разбират БСП и Атака. Мъка ми е за гейберите, ще бъдат наврени в миша дупка...
12
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На протест !!!