Независимите изчезват! Ще са просто депутати без ПГ

БСП ще прекратява практиката "парите следват депутата"
Обновена: 4 юни 2013 15:52 | 4 юни 2013 13:46,
41
Независимите изчезват! Ще са просто депутати без ПГ
Снимка: БТА

Да отпадне наименованието "независим народен представител" и да бъде заменено с "народен представител, нечленуващ в парламентарна група", предложи депутатът от "Атака" Павел Шопов при обсъждането на промените в правилника за работа на парламента.

Националистът се мотивира с това, че депутатите, които са напуснали или са били изключени от своята парламентарна група, не са "независими".

По думите му "независими" са само онези депутати, които са се явили на изборите като независими, неподкрепени от партии или коалиции.

Временната комисия за промените в правилника на НС продължава с обсъжданията.

Още по темата
Днес стана ясно, че депутати от БСП и "Атака" са внесли в комисията предложения за изменения в Закона за политическите партии, които настояват и прекратяване на практиката "парите следват депутата".

"В миналия парламент едно от най-уродливите явления беше купуването на депутати чрез средства от парламентарната субсидия. Така с пари от държавния бюджет, предназначени за субсидиране на политическите партии, се пазаруваха депутати. Логиката "парите следват депутата" трябва да бъде преустановена", настоя шефката на комисията Мая Манолова.

Павел Шопов от "Атака" пък заяви, че са предложили субсидията да се получава само от политически партии, преминали 3-процентната бариера на изборите.

В проектоправилника на парламента е заложено и разширяване на възможностите за изслушванията в пленарната зала. Предвижда се провеждане на блиц контрол на премиера и министрите от кабинета.

Друга залегнала промяна е парламентарният контрол да се провежда освен в петък и в първата сряда на месеца.
На него ще бъде позволено и участието на граждански организации и движения. За взаимодействието с неправителствения сектор ще отговаря специална постоянна комисия към НС. Тя ще провежда обществени обсъждания по значими за обществото теми. Заключенията на обсъжданията ще се изпращат на водещите комисии по съответните законопроекти.

Освен това се предвижда депутатите в комисиите да могат да заседават, дори ако няма кворум. Така решенията ще могат да се взимат с мнозинството от присъстващите, или една трета от тях.

Предвижда се в 42-то Народно събрание да има 21 постоянни комисии, чиито заседания трябва да се предават на живо в интернет от 1 септември.

"Сайтът на Народното събрание трябва да бъде променен, за да може всеки гражданин много по-лесно да получи информация. Всичко, което го има на сайта, трябва да е равно на всичко, което е внесено в парламента", настоя още Мая Манолова.

Правилникът на НС предвижда и всяка парламентарна комисия да има собствена интернет страница, където своевременно да бъдат обявявани дневен ред, доклади, стенограми, становища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
15
 
! Отговори
Killuminati преди 10 години
Тия ако не се захванат наистина да работят относно развитие на българско производство, протекционизъм спрямо българското животновъдство и селскостопанство, повишаване на покупателната способност и жизнен стандарт на българите, добър климат за развитие на малък и среден бизнес и т.н. то скоро ще им бъдат отрезани кратуните на тая *** в Парламента.
10
4
 
29
 
! Отговори
тъпчо преди 10 години
Четете внимателно. Комисиите ще могат да заседават и без кворум!!! На практика означава, че ще прекарват какъвто си закон искат. Сега остава вече само Чл. 1-ви да върнат.
9
9
 
18
 
! Отговори
marsian преди 10 години
А какво стана с Дянковите 10 %при депозитите .Комунистите нали не бяха съгласни и щяха да ги махат .Но сега парите текат при тях и не чуваме нито дума .Долни червени крадци.Щели да спасяват народа .
8
11
 
41
 
! Отговори
Rummy__ преди 10 години
Освен това се предвижда депутатите в комисиите да могат да заседават, дори ако няма кворум. Така решенията ще могат да се взимат с мнозинството от присъстващите, или една трета от тях.Следва продължение:1. Незаконни са всички партии освен извън Великата Коалиция;2. Забрана да гласуват депутати, които нямат общо с дс;3. Публичен линч на всеки, позволил си да влезне без фес в парламента....
7
1
 
6
 
! Отговори
Chikatilo преди 10 години
до 6 ..сменям :)
6
3
 
13
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Чикатило :)Аватара ми е преди твоя:)Ша те съдя като Ейпъл Самсунг, да знаеш :)Поздрави
5
1
 
34
 
! Отговори
сизиф преди 10 години
според мен депутат, който напусне парламентарната група, трябва да се заменя от дру,г който да е член на същата тази група и напусналия депутат да напусне и НС
4
35
 
27
 
! Отговори
Само БСП !!! преди 10 години
Сега да видим как Бойко Борисов ще си пазарува "независими" депутати !
3
3
 
13
 
! Отговори
tra la la преди 10 години
Па то за какво ви кворум?
2
3
 
28
 
! Отговори
offf преди 10 години
Chikatilo, не разбираш ли, че искат хората да се застраховат, че ще имат мнозинство през целия мандат.
1
14
 
32
 
! Отговори
Chikatilo преди 10 години
Абе глупавия ви електорат иска да му вдигнете минималната заплата бе, не го интересуват тия работи !