Депутати спорят: Кой да взима субсидия

"Атака" внася промени в закона, БСП и ДПС разсъждават
Обновена: 4 юни 2013 11:10 | 4 юни 2013 11:10,
64
Депутати спорят: Кой да взима субсидия
Снимка: архив Булфото

За започване на дебат за промяна на субсидирането на партиите се обявиха депутатите от БСП, ДПС и “Атака“ - Антон Кутев, Йордан Цонев и Павел Шопов, в студиото на TV7. Според Шопов трябва да се спре финансирането на партиите, които не са успели да влязат в парламента. По негови думи тези формации дори не развиват политическа дейност, а просто имат финансиране.

Голяма част от политическите формации, минали границата от 1% на изборите, прибират субсидиите, без дори да развиват политическа дейност. От "Атака" ще внесат предложение за промяна на Закона за политическите партии в частта, която касае субсидирането, до дни в Народното събрание.

Ние се опитваме още от миналото Народно събрание да направим промяна в закона, обясни Шопов и допълни, че в 41-вото НС ГЕРБ не са се съгласили да се направи подобна промяна, тъй като така си осигурявали мнозинство.
Депутатът използва дискусията, за да нападне и НФСБ, които по негови думи били сателит на ГЕРБ, а не развивали никаква политическа дейност.

Антон Кутев от своя страна се съгласи, че трябва да се помисли за промяна на Закона за политическите партии, но се обяви за продължаване на държавното финансиране на формациите.

По негови думи партиите са инфраструктурата на демокрацията и трябва да се помисли как е най-добре да се финансират те – от държавата или чрез дарения.

Ако се вземе решение да се издържат само чрез членски внос и спонсори, тогава те ще станат по-зависими от бизнеса и в парламента ще влязат негови представители, а не на хората, добави той.

Кутев допълни, че трябва да стартира широк обществен диалог и да се види какво искат хората.

Има и про, и контра аргументи, коментира Йордан Цонев идеята на “Атака“ непарламентарно представените партии да не взимат субсидии. Според депутата от ДПС, от една страна, тези средства създават политически плурализъм, но от друга – действително има много формации, участвали във вота само за да минат бариерата от 1% и да получат субсидиране.

Цонев припомни, че 2005 г., когато е приет законът за субсидиите, това е била и неговата основна цел – да намали зависимостта на политическите централи от сенчестия бизнес. Изкривяването, което допуснахме от тройната коалиция, беше промяната на закона, според която парите следват депутатите и тази грешка се видя най-видно в предходния 41-ви парламент, където пазаруването на места в НС беше честа практика. Това трябва да бъде променено, отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Коментор преди 10 години
В Италия държавата прекрати финансирането на политически партии. Ние докога ще търпимтези циреи и *** - не само ни струват много пари, но и непрекъснато сме свидетели напостоянни скандали,от които страдаме всички. Продажната слаба журналистика от Гьобелсов тип пее на партиите колко са велики и хвърля прах в очите на хората,като измества вниманието им от главния въпрос за икономическото оцеляване и го насочва към партизанщините на отвратителната прослойка наричаща се "политическа класа".
46
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 10 години
А защо не спрете собсидирането като в Италия или България економически е цъфнала и вързала и сме по добре от италианците?! Само да напомня,че страни като Испания,Италия,Франция.. Субсидират сега с по около 2 ? на глас,Германия малко над 5? на глас а в България отново сме рекордьори и супсидираме с по над 6? на глас! СИГА,писна ми от тази помийна яма наречена държава в която 5 милиона работят за да хранят 200 депутати и партии знайни и незнайни плюс *** в НС
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Юруш, трябва да бъде забранена като партия от фашистки тип. Лидерът им на съд. Тогава ще има правда в тази изстрадала страна.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
youtube/watch?v=ELX_CqveATU
43
0
 
4
 
! Отговори
избирател преди 10 години
НА ТЕЗИ ВСИЧКИ ТАМ -ДА ИМ СТАНЕ ЯСНО: вече нямат право на грешки и да не се занимават с алъш -вериша си ами да започват да вършат работа ,защото ако бъдат пометени -този път ще е завинагиииии! да започват да се занимават с важните неща ,защото със сигурност цигарите не са най-важното нещо в държавата.Народът вече не ще прах в очите и няма защо да се пробват с глупости и да отвличат вниманието на хората!
42
0
 
6
 
! Отговори
V преди 10 години
" ДА СЕ ПРЕМАХНАТ ВСЯКАКВИ СУБСИДИИ КАКТО НАПРАВИХА В ИТАЛИЯ НЯМА КОЙ ВЛЕЗНАЛ КОЙ НЕ В ПАРЛАМЕНТА "Партиите да събират членски внос, да се намалят заплатите им до минималната работна заплата в страната, да се премахне имунитета им и ДА ВИДИМ КОЙ ЩЕ ОСТАНЕ В ПАРЛАМЕНТА и КОЙ ИМА ДЕЙСТВИТЕЛНОТО ЖЕЛАНИЕ РАБОТИ ЗА СТРАНАТА СИ.Да се следят постоянно паричните постъпления и реалните разходи на народните избраници, за да няма подкупи... за да не стане като винаги и както е показано в кипчето:youtube/watch?feature=player_embedded&v=ELX_CqveATU
41
0
 
3
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
Няма какво да се карат. Нали казаха новите, че ще се вслушват в мнението на хората. Ами хората казват ДА СЕ МАХНЕ ДЪРЖАВНАТА СУБСИДИЯ. Това е. Няма да е зле и заплатите на депутатите да бъдат намалени. И да се посъкрати персонала в Парламента.
40
0
 
6
 
! Отговори
Вън, Юдолени преди 10 години
Предателите от Юруш правят круговая оборона- без субсидии на партии, невлезли в НС. За да има повече за ТРИОТО, в т.ч.- за юдите. НИКОЯ ПАРТИЯ НЕ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАВА СУБСИДИИ ОТ НАШИТЕ ПАРИ. Аморално и престъпно не сме избирали предателска партия а тя ни взема залъка, прави скъпа пропагандна телевизия, мърсува по супер лукс парижки хотели. Гадове! Никакви пари от бюджета за тях! Да се издържат от членски внос. Така ще лъсне, колко им е електоратът и кой вкара мръсниците в НС.
39
3
 
3
 
! Отговори
do Недосегаемите преди 10 години
Ти сега ли чуваш за делото Магнитски ? Ако сега чуваш за това, вината си е само твоя. Колкото до паралел с България - не виждам такъв ... освен в нечий болен мозък.
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДА СЕ ПРЕМАХНАТ ВСЯКАКВИ СУБСИДИИ КАКТО НАПРАВИХА В ИТАЛИЯ НЯМА КОЙ ВЛЕЗНАЛ КОЙ НЕ В ПАРЛАМЕНТА
37
0
 
7
 
! Отговори
Перко преди 10 години
Тя субсидията трябва да отпадне и за парламентарните партии. Както и заплатите на депутатите. Какви са тези партии и депутати дето чакат на заплати. Нали трябва да са такива дето са си надвили на масрафа и работят вече за благото на народа.
36
0
 
7
 
! Отговори
offf преди 10 години
Абе, Шопов... Вие каква политическа дейност развивате толкова години? Хайде всички без субсидии, а? Извини се! Извини се! Извини се! Извини се!
35
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сидер - ефенди ...и за децата е ясно, че правиш това заради НФСБ и РЗС ...откак двете партии вървят към обединение с подкрепата на Бойко ... ти се ***, Сидер - ефенди.Свиквай ... това е началото на края ти !!!
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да се приеме,отцепили се даден депутат да си ходи в къщи,а не да бъде независим!
33
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този закон предложен от *** от Юруш е насочен пряко към НФСБ. Нека *** Шопов да обясни как така НФСБ "не развива политическа дейност", а пък има близо 4% подкрепа и само благодарение на фалшификациите не успя да влезе в парламента. Явно страхът на дьонметата от Юруш е голям - те вече усещат края си и правят всичко възможно да удължат агонията си.
32
0
 
6
 
! Отговори
heybg преди 10 години
До АнонименТе там могат и порно да направят, нали видяхме във Фейсбук сценки?
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Волен Сидеров се продаде на ДПС/БСП ,за 10 млн.!Това е единственият чанс на Сидеров да ----ЗАБОГАТЕЕ ,защото НИКОГА НЯМА ДА ВИДИ ---НАР.СЪБРАНИЕ ,ДОКАТО Е ЖИВ!
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ииииииииии събраха се най - после ..............в студиото на Тв7 :-) кой знае от кога искат официално да се покажат и то по-най долнопробната протурска комунистическа телевизия без да се стесняват.
29
2
 
14
 
! Отговори
Joro преди 10 години
Вие представяте ли си какво ще стане ако БСП и ДПС внесе промени в закон, и от Атака започнат да разсъждават? Както ги бива в расъжденията :))
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Повече от половината от българите не гласуват за партии, а против партии, а нахалниците бъркат в джобовете им и крадат от парите им за ток, вода, парно, електричество, хляб. Крадат - защото вземат, а не питат. Референдум за това да има ли субсидии за партиите или да се издържат от членски внос.