Кунева не си дава субсидията

Тя е против отнемането на парите на извънпарламентарните партии
141
 Кунева не си дава субсидията
Лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева. Снимка: Булфото, архив

„Движение България на гражданите” остро възрази срещу взетото решение от Правната комисия в парламента субсидиите на извънпарламентарните партии да бъдат отнети, а тези на парламентарните да останат в сегашния им размер.

„Определяме като цинично и лицемерно това предложение на БСП, ДПС и „Атака“ и призоваваме народните представители, пред погледите на цялото гражданско общество, да се противопоставят на подобна антидемократична практика“, пише в съобщение до медиите.

Вчера депутатите от правната комисия при приемането на второ четене на промени в Закона за политическите партии решиха да отпадне чл. 26 от закона, който даваше възможност "държавна субсидия да се отпуска ежегодно и на партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори".

Още по темата
Ако промените бъдат приети и в пленарна зала, партията на Меглена Кунева ще остане без субсидията си, на която има право сега, защото на последните избори получи 3,25% от гласовете, но не мина бариерата от 4% за влизане в парламента.

„С мотива, че искат да спестят държавни пари управляващите партии целят да бетонират статуквото на настоящия парламент и да го пренесат в следващия, като пресекат всяка възможност за истинска демократична алтернатива на партийния картел.

Считаме за нагъл аргумента, че с тази промяна ще бъдат спестени малко над 6 млн. лева на българските данъкоплатци“, настояват от „Движение България на гражданите“

Според членовете на партията демократично и справедливо е субсидиите на всички политически партии да бъдат намалени наполовина.

„Ако това наше предложение бъде прието, на българските данъкоплатци ще бъдат спестени не 6, а 19 млн. лева на година. Заявяваме също, че в следващото Народно събрание ще настояваме партиите, представени в сегашния парламент, да върнат половината от субсидиите си обратно в бюджета“, пише още в съобщението.

От „Движение България на гражданите“ смятат, че „в стремежа си към задържане на всяка цена във властта парламентарните политически сили са готови на всичко, включително и на похвати от недемократично естество“.

Освен това те настояват парламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ да каже ще се бори ли срещу "антидемократичните похвати".

От партията на Кунева настояват в Закона за политическите партии да залегнат много по-стриктни контролни механизми, които да не позволяват „безотчетно харчене на субсидиите за цели далеч от политиката или в ущърб на демокрацията, каквито са практиките на купуване на гласове“.

По разчети на „Движение България на гражданите“ субсидиите за всички партии са над 38 млн. лева на година или 153 млн. лева за четири години.

ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака” общо получават над 32 милиона лева на година. ГЕРБ – 13 млн. лева, БСП – 11,5 млн. лв., ДПС – 4,4 млн. лв. "Атака" – 3,1 млн. лв., пресмятат експертите на партията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОТРЕЖЕТЕ Й ГЛАВАТА
115
2
 
1
 
! Отговори
Adiito0 преди 10 години
До megi 55Хайде по-спокойно, бавен ми е интернета и не видях, че коментарът ми е отразен. Просто изказвам мнението си. Може да виждаме нещата по различен начин, но нека да не се нападаме. :)
114
2
 
0
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
До свободен! Стига си писал на една и съща страница по 2 пъти простотиите си!*** Сидеров бил искал да си премахнат субсидиите ама незнам си какво! Той бил дал парите за благотворителност.ТОВА ДА ПЛАЩАШ НА БИЯЧИТЕ ОКОЛО НЕГО И НА ВАС ПРОСТИТЕ ДРАСКАЧИ ТУК вече БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ ЛИ МУ ВИКАТЕ??? *** СТЕ И ТАКИВА ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ! СТИГА СТЕ ДОСАЖДАЛИ НА НОРМАЛНИТЕ ХОРА!
113
3
 
2
 
! Отговори
Svoboden преди 10 години
Само Атака са готови да се откажат от държавните субсидии. Волен Сидеров има такова предложение, но никой депутат не би искал да се прости с тези средства. Само Атака не държат да харчат държавните пари. Те използваха най-малко средства за предизборната си кампания, по-голямата част отидоха за благотворителност.
112
2
 
0
 
! Отговори
readerr преди 10 години
Кои точно са страшните фигури?Важно е да плюем,нали? финансирането на кампанията й беше със собствени средства.Но това не интересува никого.Слуховете са по-интересни.Когато стигнете нивото на "страшните й фигури",тогава се обадете .
111
1
 
0
 
! Отговори
Izvestniq преди 10 години
Кунева е наредила едни страшни фигури в партията си, та чак косата ти да побелее, а след това и да окапе, ако разбереш кои точно са те. А за финансирането на политическата и кампания е нещо още по-страшно просто!
110
1
 
2
 
! Отговори
didoo преди 10 години
Народа винаги е избирал на избори по-малкото зло. Кунева е от големите, защото е част от тройната коалиция и много добре си спомняме какво беше по времето, когато те управляваха България.
109
2
 
3
 
! Отговори
Svoboden преди 10 години
Само Атака са готови да се откажат от държавните субсидии. Волен Сидеров има такова предложение, но никой депутат не би искал да се прости с тези средства. Само Атака не държат да харчат държавните пари. Те използваха най-малко средства за предизборната си кампания, по-голямата част отидоха за благотворителност.
108
1
 
1
 
! Отговори
smokingHot преди 10 години
Не виждам нищо лошо в това да намалят размера на субсидиите за партиите, тъкмо ще се съкратят с разходите на данъкоплатците, но разбира се за Кунева данъкоплатците са последната грижа.
107
1
 
1
 
! Отговори
laura преди 10 години
Кунева какво толкова се прави на загрижена за субсидиите. Тя нали си има спонсори в сянка в лицето на олигарси и крупни бизнесмени. те ще ѝ отпуснат , ама тя е алчна и ламти за още.
106
2
 
0
 
! Отговори
readerr.p преди 10 години
Не е Пръмова, а Кунева!Вместо да злобеете по принцип,вникнете добре в думите й.Не може да има държавна субсидия само за някои партии.Ако има - да бъде за всички партии , спечелили определен процент гласове.Ако няма - да няма субсидия за никоя партия.Единствено това е принципно.Ако помислите малко и вниквате в делата и думите на хората,ще разбете повече и няма да гласувате първосигнално.
105
1
 
0
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Пръмова е права. БСП, ДПС и Атака се готвят за предсрочни избори до 2 месеца. Но те не искат нови играчи в парламента и затова режат субсидиите на извънпарламентарните партии, за да не им дадат възможност за явяване на избори и стойностна предизборна кампания. С една дума, режат главите на тези, които не минаха 4 ", за да се отърват от тях. А в същото време не намаляват собствената си субсидия от 12 лв, пазят си големите пари за себе си. Ето това е парламентарна диктатура - нов вид политика.
104
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
що не правим оранжерии да гъкаме зарзават вътре например , що не правим мебели , поне манджата да си произвеждаме бе кърлежи мръсни , овци и крави да гледаме с тия пари не ми се изброяват колко неща може да произвеждаме и всичко е толкова просто , но никой няма интерес
103
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За 4 години партиите получават 160 мил. субсидии!!!! Това са 320 фабрики РЕАЛНО !!!!!!!! а ние сме само 5 милиона Жителииии Нека всеки сам си направи сметка . че политиците мислят само за себе си
102
3
 
7
 
! Отговори
anonim преди 10 години
Логиката е още по проста, другарката Пръмова не иска да се откаже от един милион и половина.
101
1
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
И аз имам нужда от пари за да издържам семейството си.Дейността на партиите не ми е приоритет.Все едно само да ям и да пия и някой да ми плаща за тази дейност.Крайно време е нещата да си дойдат на място.Който иска партии да си плаща членски вноски.
100
2
 
13
 
! Отговори
леля Пена преди 10 години
Не само да се отнеме субсидията на извънпарламентарните,а и да се намали на парламентарните.Как Пръмова ще се откаже,нали за това се е борила,да не сте си помислили,че мисли за доброто на държавата.
99
2
 
2
 
! Отговори
aman преди 10 години
abe hora, systo sym syglasen da ne im dawame na tez pari, shtoto taka ili inache kradat mnogo i si prawqt dalaverite. no BSP w momenta celi da zawzeme wlasta i da ne myrda ot tam kato po bai toshovo wreme. Da go priemat i da podawat ostawka i nito edin da ne glasuaw poweche za tez cherweni ubiici na bylgariq. Da se mahat dolni komunisti
98
2
 
8
 
! Отговори
НАСО преди 10 години
Вярвам че в България има страшно много кадърни хора, просто са задушени от връскарчета от времето на комунизма. Така че оставка на сегашното правителство ВЕДНАГА и да идват тези които обещаят ПЪЛНА лустрация.Ще гласувам на следващите избори за партията, която обещае пълна лустрация!
97
2
 
6
 
! Отговори
Насо преди 10 години
Ще гласувам на следващите избори за партията, която обещае пълна лустрация!