Мими Виткова: Здравната вноска трябва да се увеличи

"Проблемът в НЗОК не е кадрови, а политически"
Обновена: 8 юли 2013 11:46 | 8 юли 2013 11:43,
26
Мими Виткова: Здравната вноска трябва да се увеличи
Снимка: Bulgaria On Air

Необходимо е да се разбере, че проблемът на Националната здравноосигурителна каса не е кадрови, а на политическо ниво във всяка партия, която е на власт“, заяви бившият здравен министър (1995-1997) Мими Виткова пред Bulgaria On Air. Според нея практиката, наложена от ГЕРБ, за честите смени в здравните институции продължава.

„Мерките, които управляващите ще предприемат, трябва да станат обществено достояние“, каза тя.

Според нея средствата, които България харчи за здравеопазването, са почти колкото и всяка друга държава в ЕС: „Ние гледаме само публичните разходи, които са 4% от БВП, но ако ги съберем с частните, се получават 8% - колкото в Европа. Проблемът е, че имаме малък БВП и затова парите изглеждат малко“.

„В европейските страни болните плащат около 15% от джоба си за лечение, а в България – 50%“, каза Виткова. Именно заради това е неизбежно да се увеличат парите за публичните разходи, твърди тя. „В следващите две години е необходимо здравноосигурителните вноски да се повишат с 2%, но постепенно и тези пари трябва да отидат в частните фондове“, каза Виткова.

Тя е категорична, че има голяма неефективност в изразходването на средствата в здравеопазването. „Нямаме анализ защо от въвеждането на осигурителния модел от 1998 г. досега разходите за здравеопазване нараснаха девет пъти, а неудовлетвореността на гражданите нарасна многократно повече“, твърди Виткова.

„Първата стъпка за новия шеф на НЗОК е да огледа изтичането на средствата, което се наблюдава основно при болничната помощ, както и да работи при повече прозрачност“.

Вижте повече във видеоматериала!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
КО? преди 10 години
НИКАКВО УВЕЛИЧЕНИЕ.....ПЛАЩАМ НЕЩО КОЕТО НЕ ПОЛЗВАМ А АКО МИ СЕ НАЛОЖИ ПЛАЩАМ ПАК ЗАЩОТО ЛЕКАРТИТЕ ЗА ВСИЧКО ПАРИ ИСКАТ....АКО НЕДАЙ БОЖЕ СИ ЗА ОПЕРАЦИЯ ЗОРЛЕН ТИ ИЗПИСВАТ РАЗНИ НЕЩА ДА ГУШНАТ ПАРИТЕ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА ПРОДАЖНИТЕ ТАКИВА РАЗСИПНИЦИ....БЕЗБОЖНИЦИ ТОВА ВЕЧЕ ТЯХНОТО НЯМА ГРАНИЦИ
21
0
 
1
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
проблемът не е кадрови - той е структуре. нЗОК въобещ не трябав същестувава в този си вид. Или направете втора здравана каса , демонополизирайте пазара и понижете цените.(можете да направиет експеримент - една каса със високи цени и високо качество, и една каса с народни цени и по ниско камество)или вторият вариант закрийте касата и всеки да си плаща на лични сметки.... а да се уволняват хора и да се вдигтат такси са политичесик решения
20
0
 
5
 
! Отговори
sharan-bg преди 10 години
Те не крадът! Те прогласуват в парламента решението на това или онова правителство да прехвърлят някой друг милиард от НЗК към бюджета. После от този бюджет / може и да го аактуализират, а може и без/ съвсем законно си увеличат, я заплати, я командировъчни, а може и да си подменят таратайките Мерцедеси с нови модели! Санким са вече 20 години у власта ще остискат още 20. Пък ти, ***, плащай по-високи здравни вноски. Да има за всичко - само за твоето здраве да няма!!!!!
19
1
 
13
 
! Отговори
куку преди 10 години
спрете, да крадете , и ще стигат парите , а този който не платил на частно, неможе циганорите да ги лекуват от моят джоб и тия нелегалните който минават границата всеки ден и тях ги лекуваме безплатно
18
0
 
16
 
! Отговори
очите ми горят преди 10 години
Проблемът е, че внасяме пари в каца без дъно. Парите от осигуровките трябват да отиват в индивидуални партиди, а не в някаква обща сметка, от която може всеки да източва средства. Плащаме здравни осигуровки, плащаме и такси за преглед, плащаме си изследванията, плащаме за операции, плащаме за раждане на дете и пр. А нашите *** съграждани се възползват от всичко това безплатно. А за хора с тежки заболявания няма пари, няма лекарства, принудени са с SMS-си да събират средства за лечението си.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не трябва да се увеличава здравната вноска, а трябва да се насочва правилно по личните партиди на тези, които си внасят вноските. Внасяш цял живот, накрая отиваш на лекар и си плащаш, а тези дето грам лев не са внесли - всичкото безплатно. Това го няма никъде по света, абсолютен абсурд.
16
0
 
9
 
! Отговори
П.С.Ц преди 10 години
Абсолютно подкрепям номер 5 Мистър Х.Докато за *** важат други закони няма да се оправят.Не плащат осигоровки, но могат да скачат на лекарите.Не може тези аборигени да се правят на по тарикати от нас.В тази връзка мястотони не е в ЕС, защото от там веднага ще ни обвинят в не хуманно отношение.Но какво да се прави не сме хуманни като Франция.Няма на кого да ги пратим, той да ги интегрира.
15
1
 
12
 
! Отговори
Нещо Не разбрал преди 10 години
Да вдигнем днес здравните вноски ,утре пак тока ,ех само с 10%,почти няма да се усети ,вдругиден са наред горивата ,после данъците и така както се казва ,почти на всеки километър Само,че като сте толкова умни Г-да политици ,е па направете ,така ,че да има бизнес в тая държава БЕ,да се разкриват РАБОТНИ места,да се РАЖДАТ ДЕЦА ,ние//народът /ще си ги правиме,само,че то направията е веселата част ,после трябват грижи,храна, образование и др.неща .На този етап обаче всичките сте гОООлеми кърлежи...
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво стана - за вас няма парички ли?? Ами дай да я вдигнем двойно, че не се знае до кога ще сте там - току виж си тръгнете преждевременно и останахте гладнички...
13
0
 
2
 
! Отговори
Лудата преди 10 години
Напълно съм съгласна с Г-н Томов.
12
1
 
16
 
! Отговори
томов преди 10 години
да се увеличат обаче всики с лична сметка за здравна вноска и да може сумата по сметката да я прехвърля при необходимост на близки а не да се лекуват всички на една и съща цена само ,че тези който са плащали по голяма вноска си доплащат за лечение при необходимост и а тези който не искат да работят и не работят да са с някакъв минимим гарантиран от държавата стига с тази равнопоставенос неможе този който работи малко да получава колкото този който работи много и плаща повече
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде стига ми бъркахте в джоба с това и онова, за вида на здравната "услуга" която получавам и това което плащам като здравна вноска в МНОГО!!!С направление без направление, осигурен неосигурен си плащаш! Затова ли трябва да плащам още повече.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
gospojo, qvno na vsichki hora v Bg e qsno edno nesto, zdravnata kasa v tozi si vid e udobna na upravlqvastite partii za da imat otkade da smuchat narodna para! I poneje Sega vie ste na blast reshihte che sa malko parite za kradene i zatova iskate da se povishat vnoskite , marsho nedna!!!
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Здравеопазването е елемент от националната сигурност. Ето защо такива прости, *** и безотговорни изказвания, от обществено известни лица, имащи възможност за влияние върху вземането на решенията, следва да се разследват от компетентните органи.
8
2
 
18
 
! Отговори
elenat__D преди 10 години
Нямаме анализ защо от въвеждането на осигурителния модел от 1998 г. досега разходите за здравеопазване нараснаха девет пъти, а неудовлетвореността на гражданите нарасна многократно повече, твърди Виткова. И В ЗАКЛЮЧЕНИЕ, ТРЯБВА, ДА СЕ УВЕЛИЧАТ ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ!!!! Мъдро заключи госпожата.... ТЪЙ ДЕ!
7
2
 
32
 
! Отговори
Лудата преди 10 години
От какъв зор трябва да се увеличи? Като отидеш с направление те претупват за 5 минути, ако обаче си платиш -прегледа е на ниво! Така че от какъв зор да се увеличи-да пълним нечии джоб?
6
1
 
21
 
! Отговори
досев преди 10 години
Докато има кой да я плаща здравната вноска - ще я вдигаме. А режима на тока кога? Още си пазя талоните за бензин. И за влоговете във валута нещо се присетих, малеее...
5
1
 
35
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
вместо да увеличават здравната вносак, нека да почнат да събират здравни вноски от ***, и да не допускат неосигурени лица да се лекуват, а пък оборудването им да се подобри и да си намалят корупцията...това ако стане ще имат повееч приходи. Демонополизация е истината. Трябав ни още поне едан здраван каса!
4
1
 
32
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
От мен повече нищо няма да вземат,да ги събират от тия дето клечат пред пилоните на НДК
3
1
 
18
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
Тази нека не се показва. Има един сериозен проблем и това е монополът на НЗОК. Трябав да се създаде втора здраван Каса. а междувременно да се дигитализира първата, за да може да имаме електронни досиета. това двете най-важни цели. също - да се върнат старите телефони 150,160,166 и да бъдат съвместно с новия 112. Само в три страни старите телефони са закрити. ние не сме в САЩ а в ЕС. това е най-неотложното.