Червена идея: Богаташите с по-големи осигуровки

В БСП мислят и за отпадане на тавана върху пенсиите
9 юли 2013 09:07,
107
Червена идея: Богаташите с по-големи осигуровки
Снимка: архив, Булфото

Максималният осигурителен доход от 2200 лв. да бъде премахнат от догодина и по този начин да бъдат принудени българите с високи доходи да плащат повече осигуровки.

Това е един от вариантите, които се обмислят в правителството с цел осигуряване на повече приходи за Националния осигурителен институт, пише "24 часа".

В момента осигуровки се внасят за доходи до 2200 лв. месечно, а за горницата не се дължат.

Част от предизборните обещания на БСП пък бяха максималният осигурителен доход да бъде вдигнат до 3100 лв.

Консултативният съвет за промяна на осигурителната система ще обсъди и вариант с финансови разчети за отпадане на тавана върху пенсиите не само за новоотпуснатите, но и за заварените.

Алтернативите са премахване от 1 януари 2014 г. на тавана, но само за новите пенсии или запазване на ограничението.

За премахване на тавана за всички пенсии ще са нужни 120 млн.лв. годишно според неофициални изчисления.

При отпадане на тавана върху максималния осигурителен доход ще трябва да отпаднат както ограниченията върху размера на пенсиите, така и за други осигурителни плащания като майчинските например.

В момента независимо от заплатата, която получава една жена, при излизане в майчинство тя може да получи до 90% от 2200 лв. месечно през първата година от отпуска си.

Съветът ще направи и разчетите за ефекта от замразяване на възрастта за пенсиониране. Засега правителството няма и яснота кога ще спази изискването на ЕК възрастта за пенсиониране на мъжете и жените да бъде изравнена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Богатите пак няма да плащат. Ще вземат парите от хората с образование, които с труд си изкарват по високите заплати. И най-много да изгонят и малкото млади и квалифицирани хора, които са останали в страната.
85
0
 
1
 
! Отговори
Мей-мей преди 10 години
Действително трябва да се вдигне прага на осигурителния доход и на пенсиите,но праг трябва да има,иначе ще се намери начин пак за някакви щмекерии.А,това,че богатите ще плащат повече е химера.Те се осигуряват на ниски заплати,защото фирмите са си техни и има други начини за получаване на доход.
84
0
 
7
 
! Отговори
info преди 10 години
Много ме кефи как след "пагубното" управление на Герб, сега се оказа че има десетохиляден протест на богати ***, и сума ти богаташи на които трябва да им вдигнат данъците за да нахранят бедните.
83
0
 
5
 
! Отговори
Заеби.. преди 10 години
Супер, ще им плащам още повече на *** след тия промени :) Да ме прощават братята Роми, не се отнася за тях.
82
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не съм съгласна - защо да плащам по високи осигуровки - за да има какво повече да се краде ли? Аз от години се осигурявам на максимува и какво от това - като ида на лекар си плащам, за родителите си се грижа и пак плащам, за децата си пак плащам.... И за какво тогава се осигурявам на този доход... за да ми кажат тези, които се възползват от парите ми, че няма да ме управлява този, който аз искам, а този който ще им увеличи пенсиите...С кои пари бе ... с мойте. Ай сиктир.
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-добре е да вдигнат данъка на тези под 2200, да може който се опитва да работи и едва връзва края съвсем *** от глад и да освободи място. Вместо да вдигат данъци, да вземат да върнат малкия и среден бизнес и хората да могат да се издържат, пък като има нормални заплати, ще има и достатъчно за държавната хазна.Вместо това вкарахме разни чужди конгломерати и станахме продавачки и ратайчета за жълти стотинки на някакви мафиоти и големи шефове, които даже не са български.
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ami togava bogatite da plastat i po golemi zastrahovki za kolite, za protiv pojar, za vsichko da plastat poveche .kakva glupost.Za edin hlqb plastach zena koqto i vseki plasta.Osigurovka paket struva tolkova i tolkova.tova e. i za beden i za bogat.
79
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Идеята на управляващите е проста - разделяй и владей. Като чета как сте се нахвърлили едни върху други явно се получава. А истината е че всички сме в *** - някои до кръста, други до шията. Факт е, че повишавайки социалните помощи не можеш да качиш стандарта в една държава. Още повече като натовариш и бездруго агонизиращия бизнес. Това не е начина! Тази новина цели да мобилизира електората на управлявашите - пенсионери и ***.
78
2
 
17
 
! Отговори
Black Death преди 10 години
Ето заради подобни "идеи" ще продължавам да протестирам. Богатите хора не работят за заплата! По този начин правителството ще удари по кадърната и образована средна класа, за да може червени бабички и дядовци, *** и всякаква друга *** да ***. Съжалявам, но хората никога не са равни. Един ще е по-умен, друг ще е по-предприемчив, трети му се отдават езиците и т.н. НЯМА РАВЕНСТВО МЕЖДУ ХОРАТА И НЯМА КАК ДА ИМА. Който иска да взема големи пари да си сяда на д..... и да положи усилия.
77
5
 
4
 
! Отговори
666 преди 10 години
АБЕ МНОГО СТЕ ВЕЩИ ВСИЧКИТЕ ТУК ДРАСКАЧИ...ХАЙДЕ ВСИЧКИ В ТАЗ ДЪРЖАВА ДА ЗАПОЧНЕМ ДА СЕ ОСИГУРЯВАМЕ НА ДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ ЗАПЛАТИ, ПЪК ДА ВИДИМ ДАЛИ НЯМА ДА ИМА ПАРИ В ХАЗНАТА...И КАКВО ПЛЮЕТЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ(ваши майки, бащи, дядовци и баби). КЪДЕ СА ТЕХНИТЕ ПАРИ ОТ ВНАСЯНИТЕ ПОВЕЧЕ ОТ 40 ГОДИНИ ОСИГУРОВКИ ??? А ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ (само докато се обърнете) И ВИЕ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТЕ. А ТОГАВА ...??? ЗАКОНИТЕ, ЗАКОНИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ КОРИГИРАТ И ТО ТАКА, ЧЕ ДА НЕ ПОЗВОЛЯВАТ КРАЖБИ И ЗЛОУПОТРЕБИ.
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да бъдат принудени българите с високи доходи да плащат повече осигуровки. ?????da, i po luksozno li ste budat obslujvani v bolnizata?Po skupi lekarstwa li ste poluchavat?Ot po dobri lekari li ste budat operirani ?Po kachestwena hrana li ste poluchavat v bolnizata ?Po tazi logika trqbva v magazinite da plastat poveche kogato pazaruvat, zastoto poluchavali poveche!V Bulgaria politizite sa prosti hora.
75
1
 
4
 
! Отговори
Аззз преди 10 години
Всичко възможно ще направят тези червени *** да няма бизнес и хората да не искат да имат пари
74
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 88. Ами да напсука бе. Ама не му стиска. Къде "на запад" ще му плащат, за да си чете пресата и да чати по цял ден. А, може би получава хилядарки, за да плюе някои неудобни за работодателите му тук? Дразня се когато някой се прави на нещо повече от нас, останалите тук. Всички знаем какви са заплатите. А, впроче и аз съм поучил и то доста.
73
2
 
5
 
! Отговори
до 85 ... преди 10 години
До Анонимен -аз не съм 83 - но като те слушам какво говориш за човека мога да ти кажа, че то по-скоро е валидно за теб - от къде знаеш какво бачка и по колко за да взема тези пари, че да говориш така!!!От къде знаеш колко е учил и колкое блъскал за да стиге до там! Щом си толкова отворен, защо и ти не вземаш такива кинити?Ако веички като него напуснат няма да има никакви поари за шенсии и помощи, защото пенсионерите и социално слабите не изкарват пари, и не внасят данъци!
72
5
 
6
 
! Отговори
jamiro преди 10 години
eрвeнитe ***,да накарат богатиe ***,да за плашат по човeшки заплати,а нe да наeмат хора да им работят ангария за бeз пари,а тe да живeят като царe мамицата им алчни *** !!
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"отпадане на тавана върху пенсиите" оох бабачо, ето кое ще срути окончателно и напълно тази страна. Честито на всички печеливши.
70
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 83. Сига се фука бе ***. "взимаш" няколко хиляди ха-ха. Който рабити за толкова пари не чати по цял ден а БАЧКА ЗДРАВО! досега зашо не се си "направил" "твоя офшорка". ЗЛОЩАСТЕН некомпетентен ***!
69
2
 
3
 
! Отговори
Хоп шоп преди 10 години
Питам тези 120 мил. който ги взимат/крадат/ от по-високите пенсий, къде потъват?И що за държава е това, която сама ти е определила размера на пенсията, а после не ти я дава цялата, тоес, краде те всеки месец ?
68
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако извършат тази глупост ще намалят събраните данъци. Аз взимам няколко хиляди месечно. Като тръгна по доктори съжалявам и за осигуровките на 2200лв. По-скоро ще си направя моя си офшорка вместо да хвърлям пари в бездънната яма. Това правителство наистина страда от масова олигофрения.
67
0
 
2
 
! Отговори
призив преди 10 години
До инженерпризив има законни начини за спестяване на данъци тоест , те отиват за теб, държавата не ти ги взема , призив към работещите да направим нещо за себе си напълно законно и да си намалим данъците - напълно законно