Вигенин скастри посланиците на Германия и Франция

„Очакваме диалог с партньорите, а не публикации"
Обновена: 10 юли 2013 18:21 | 10 юли 2013 18:18, Камелия Цветанова
202
Вигенин скастри посланиците на Германия и Франция
Кристиан Вигенин. Снимка: Булфото, архив

България, като член на Европейския съюз, очаква взаимодействието с партньорите да се съществява посредством утвърдените механизми на диалог и сътрудничество, а не с публикации в медиите. Това се посочва в изявление на министъра на външните работи Кристиан Вигенин по повод съвместната позиция на посланиците на Франция и Германия Филип Отие и Матиас Хьопфнер.

Вигенин посочва, че във връзка с огласената съвместна позиция на двамата посланици, в която се поставят важни за България въпроси, е провел по своя инициатива последователно срещи с Филип Отие и Матиас Хьопфнер.

Поставените от тях въпроси се отнасят до проблеми, трупани с години. Те са обект на загриженост от страна на българското правителство, което със своите действия се опитва стъпка по стъпка да ги решава.

Още по темата

Критичните оценки не могат да се отнесат към правителство, което е в управлението от месец и половина, заявява Кристиан Вигенин.

"Ние разбираме, че очакванията за промени са високи, и разчитаме на съдействието, доверието и експертизата на нашите партньори. В този смисъл виждаме в този необичаен и безпрецедентен акт сигнал за подкрепа на усилията за стабилизиране на институциите и реални действия за укрепване на демократичните устои на държавата и обществото", пише в изявлението на външния министър.

По думите му правителството, както и Народното събрание, от първия си ден водят невиждан досега диалог с всички НПО и граждански структури, които откликват на протегнатата ни ръка. Добре разбираме нетърпимостта на гражданите към решения, които не са основани на прозрачност и биха могли да ни отдалечат
от добрите европейски практики. Готови сме да приемем всички конструктивни предложения по конкретни въпроси и заедно да обсъждаме стъпките за решаване на големите структурни проблеми, заявява Кристиан Вигенин.

Според него България преминава през труден процес на преодоляване на деформации, тежко задълбочени през последните четири години. През това време станахме свидетели на поредица действия на предишните управляващи, които доведоха до засилено влияние на олигархията, укрепване на монополите, ограничаване на
свободата на медиите, подкопаване на демокрацията, потискане на гражданската активност и т.н. Влиянието на различни икономически кръгове върху моделирането на политическата система, върху формирането на нови политически субекти, целенасоченото обезсилване на демократично избрани институции категорично трябва да бъдат отхвърлени, защото са несъвместими с европейския модел на демокрация, посочва още външният министър.

Той добавя, че основата на европейската демокрация са честните и демократични избори и централната роля на парламентите. След като международните наблюдатели признаха изборите и техния резултат, след като

Конституционният съд отхвърли искането те да бъдат обявени за незаконни, разбирането ми е, че всички избрани народни представители трябва да изпълняват отговорно своите задължения, защото всеки парламент има нужда от активна опозиция, а парламентарната демокрация е обща отговорност и на мнозинството, и на малцинството, заявява Вигенин.

Той добавя, че тези въпроси ще бъдат обект на разговорите му в най-скоро време, както с външните министри на Франция и на Германия, така и на другите страни-членки на Европейския съюз.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
8
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
В размисъл за КОГО ДА ГЛАСУВАМ:ЗА Атака-Креслив психар обграден от слабоумни Депутати ,ще прави Шоу на Данъкоплатеца.За БСП-Станишев,Манолова,Кадиев и мн.др. приятни хора,ще се появяват в новините и ще ни обясняват колко сме били зле и колко добре ще ни оправят-само да имаме търпение(4-5 мандата)За Герб-Една Филия с Мас като си намажа,280км по Магистралата изминавам.А за Дянков като се сетя -още 200км.За ДПС-Аферим на Цонев,Ашколсун на Бисеров.Просълзявам се като си ги припомням.
73
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лошо момче е вагенин! Палавник
72
15
 
17
 
! Отговори
до 80 преди 10 години
Реакцията на министъра щеше да е адекватна, ако отговаряше на истината. А посланниците видяха истината в България и я казаха. Още колко време цялото правителство ще се преструва че народа го е избрал или че не е зависимо от лудия сидеров? Колко още?! Всеки ден десетки хиляди по улиците, а те се правят че всичко е тип-топ- По принцип посланиците не трябва да се месят във вътрешните работи на дадена държава, но у нас си личи че управниците игнорират народа и е крайно време някой да им го покаже!
71
19
 
12
 
! Отговори
Не интелигентен преди 10 години
Много жалко за всички нас! Реакцията на министъра е напълно адекватна! Не може без значение, кои и от коя страна е да се намесва така във вътрешните работи на суверенна държава, каквато е България! Ще ви дам справка за реакцията на вън. министър на Полша по повод грешката в изказването на Барак Обама, че концлагерите, на територия на Полша са Полски. Цитирам по памет : - Невежеството, на някой ( Барак Обама ) не означава, че ние ще премълчим такова безобразие *** Народ!
70
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На другаря САТАНишев пожелавам от все сърце на новородения му днес син - да умее като порасне да изпитва наистина чувството на срам, за разлика от баща си и да се срамува от баща си и майка си!!!
69
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Помня, когато Румен Петков и президента Първанов скастриха телевизия ББС за филма за изродщината в МОгилино. Ех, гнусна комунистическа ***.
68
2
 
5
 
! Отговори
мм преди 10 години
жмел абсолютен
67
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смешна женска фигурка!
66
6
 
25
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Ами не ти ли светна,че те с вас диалог не желаят да водят.
65
14
 
27
 
! Отговори
lol преди 10 години
*** се е изказал пак неразположен...Колко ли глупости ще направят още тези-не се знае...
64
11
 
13
 
! Отговори
МАМА преди 10 години
До qur4uЕ, ОТ РУСИЯ СЕ ПРАВЯТ ЕДНОДНЕВНИ СОВАЛКИ, КАК НЯМА ДА УСЕЩАМЕ...ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ВИНАГИ ДОСЕГА СА НИ ХАРИЗВАЛИ НА РУСИЯ, СЕГА ТОВА ЩЕ СТАНЕ С ТРОЯНСКИ ТРИ КОНЯ - БСП, ДПС И АТАКА. С ТАКОВА БЛИЗКО ОБЩУВАНЕ С ДР.ПУТИН ОЧАКВАМ СКОРО НА Г-ЖА МЕРКЕЛ, И КОМПАНИЯ ДА НИ КАЖА - АЙДЕ СЕГА ОБРАТНО ПРИ РУСИЯ В КЛОАКАТА, КАТО ТОЛКОВА РЕВЕТЕ ЗА ТЯХ, БЕЗ ТОВА САМО ПРОБЛЕМИ С ВАС - ***, КРАДЦИ, ТУ ЛЕВИ, ТУ ДЕСНИ ВИЕ СЕ КЛАТУШКАТЕ, А ТОВА НЕ Е ПОСОКАТА НА ЕВРОПА....
63
6
 
7
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
До Анонимен 67Сигурно той е изпълнявал мъжката работа.
62
13
 
25
 
! Отговори
Боби преди 10 години
Този доколкото знам е интимен приятел на Дмитриевич. Обърнете внимание каква българска фамилия имат и двамата. Смятам, че сега на власт са най-върлите комунистически функционери, внуци на онези комунисти, които ликвидираха българската интелигенция. От тези нищо добро не трябва да очакваме. Продажници на чужди интереси.
61
9
 
18
 
! Отговори
Analenz преди 10 години
Ще дойде време,в което нашите внуци ще четат в учебниците по история за небрежното,цинично управление на комунистите,вече цели 70 години. Т.е. 66, защото 4 години ни управлява реформаторът г-н Иван Костов!
60
15
 
26
 
! Отговори
тежък преди 10 години
тея червените докато дойдоха и започнаха да се карат с най-важните държави в европа ще ни върнат в каменната ера
59
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
интимния приятел на станишко се прави на мъж
58
17
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Вигенин скастри посланиците на Германия и Франция".........................................................................................***
57
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой може ли да ми каже КАКВО ПОЛЕЗНО ЗА БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ е направил досега ВИГЕНИНДоколкото знам ,той ДОСЕГА НЕ Е РАБОТИЛ НИЩО ДРУГО ОСВЕН Политик на БСП.ЗА партията си сигурно е правил ....Питам ЗА БЪЛГАРСКИЯ ДАЪКОПЛАТЕЦ...Щото Българския Данъкоплатец Издържа ТАКИВА *** КАТО НЕГО С ГОДИНИ.Крив му бил Космоса на Вигенин...Абе, НАГЛЕЦ,ти Вигенино, наистина ли си мислиш ,че Разбираш Какво Става.Ти си в Отбора и ще тупате топката, докато си направите политическите назначен.
56
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Надявам се хората да са смели и да не спират протестите, защото иначе наистина ще ни докарат до гражданска война! В 21 век хората показаха явно че не искат това правителство, то от мерак за грабежи е готово да ни закопае по-зле и от състоянието ни през 90-те! СРАМОТА! Ако не ги премахнем сега след 4 години България ще е изостанала с още 20 години от западна европа и ще се чудим как изобщо да си плащаме храната... а за сметки да не говорим! Така че ПРОТЕСТ ДО ОСТАВКАТА НА ФАЛШИВОТО ПРАВИТЕЛСТВО!!
55
12
 
23
 
! Отговори
Analenz преди 10 години
В парламента ни трябват хора с опит, а за съжаление новоизбраните трупат опит като грешат.Оставка!