Цената за "Южен поток" поставя съмнения за източване

Трайков: Не защитаваме българския интерес
11 юли 2013 10:28,
26
Цената за "Южен поток" поставя съмнения за източване
Снимка: Bulgaria On Air

„Проектът „Южен поток“ може да е икономически изгоден за България, но засега няма такива изгледи. Основната причина е, че вече е договорен инвестиционното решение, без да са договорени транзитните такси“, каза бившият енергиен министър Трайчо Трайков в ефира на Bulgaria On Air.

По думите му парите, които ще отидат обаче за построяването му в българската част, са много – 3,1 милиарда евро, и не присъстват в технико-икономическите обосновки за проекта, направени в кабинета „Борисов“.

„Тази цена няма как да бъде обяснена и поставя големи съмнения за източване на средства, които всички ние ще плащаме. Когато аз бях министър, говорехме за двойно по-ниска цена от 1,6 или 1,7 милиарда евро“, заяви той.

Все пак призна, че плащането с транзитни такси е по-добрият вариант от кредит. Въпреки това обаче „дотук не защитаваме българския интерес“, категоричен беше Трайков.

„Струва ми се, че новите управляващи искат да докарат до фалит АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“, както направиха с НЕК, а причината е, че не може да намаляват цената на тока и същевременно да увеличават цената на въглищата“, каза още той и добави:  „това е поредната екзотична идея на настоящия ресорен министър Драгомир Стойнев“.

По думите му все още не е ясно откъде ще дойдат парите, с които ще се покрие намалението от 5% на тока. Според него възможността за "студения резерв" е добра. “От години се мисли в тази насока, така че това е може би единствената смислена идея“, каза Трайков.

„Това намаление сега е възможно само ако се ошушкат АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“, обясни ексминистърът. По думите му цените трябва да се определят така, че да гарантират инвестиции в системата, а за целта Държавната агенция за енергийно и водно регулиране да се произнесе дали е възможно цените на тока да се запазят, или трябва да се увеличат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
nasko do 9 преди 10 години
Дениславе,СОЦИАЛИЗМЪТ РАБОТИ САМО НА ДВЕ МЕСТА:- РАЯ, КЪДЕТО НА НИКОЙ НЕ МУ ТРЯБВА и- АДА, КЪДЕТО, ВЕЧЕ СИ ГО ИМАТ !Хей такива са "другарите" - Социалисти:))
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Настоящото правителство е от един месец. И през всичкото време се занимава изключително с вътрешни проблеми. По логиката излиза, че всичко горенаписано е договорено в пълен обем при предишното. Сега просто се подписват готови договорености. Тогава чия е основната отговорност?
19
1
 
0
 
! Отговори
до 14 преди 10 години
Забравяш че освен положителните неща в твоята оферта има и някой минуси, например:трябва да се скараме с всички съседи, а с някой от тях даже да сме в постоянна война, трябва целия свят да ни намрази до мозъка на костите си, трябва да превърнем земята на която живеем в пустиня и много други условия който трябва да са изпълнени за да работи тяхното устройство у нас, защото то е направено за техните условия!Мерси от такава оферта, безплатен обяд няма, всички знаят защо са "добре" израелците!
18
0
 
2
 
! Отговори
stefan преди 10 години
Nishto novo.Vinagi e bilo taka.
17
1
 
0
 
! Отговори
mimcho1727 преди 10 години
случайно нали (:
16
5
 
4
 
! Отговори
GAP преди 10 години
До АнонименСигурно случайно си пропуснал ГЕРБ ;)
15
2
 
6
 
! Отговори
GAP преди 10 години
До АнонименДа не забравяме, че такъв договор не се подготвя и подписва за 45 дни. Всички параметри по договора, вкл. и стойноността му са договаряни от "експерти" на двете страни през периода 2011-2012 год. Сега договореното се финализира с официален параф, като е отчетено и забавяне от наша страна по договорените срокове с повече от месец...
14
0
 
7
 
! Отговори
752031 преди 10 години
До Ехще трябва и политици да внесем от там, щото вервай ми наще ако ги пратим в Израел след 5 години ще са опоскали държавата Израел до дупка и след още 5 ще искат помощи от Папуа и Нова Гвинея
13
1
 
20
 
! Отговори
752031 преди 10 години
при тази цена излиза, че 1 километър газопровод струва около 6 200 000 ?, а 1 метър 6 200 ? . Мисля че, на такава цена може да се направи ескалатор до Луната.
12
0
 
17
 
! Отговори
Ех преди 10 години
За да станем нормална държава трябва да копираме едно към едно устройството и функционирането на държавата Израел. Ако направим това след 5 години ще сме 1 на Балканите, след още 5 и в Европа. Мечти, мечти, а?
11
3
 
14
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
Да ни е честито тази година газопровод,догодина атомна.
10
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се свика велико народно събрание и да се забранят БСП, ДПС и Атака със закон. Лустрация на всички бивши депутати и висши партийни кадри на тези партии. Съд и конфискация на имуществото на всички ограбвали и ощетявали държавата! Тези партии са антибългарски и работят срещу българския народ!
9
3
 
49
 
! Отговори
Ясно е пак преди 10 години
Идеята на БСП е ясна. Крадат и ни загробват в следващите 10 месеца с каквото могат и след това оправайте се. После пак ще обвиняват следващото правителство, че договорите са неизгодни и че АЕЦ-а и Марица 2 са фалирали. Този филм сме го гледали 10-тина пъти, но голяма част от матеряла не може да го разбере.
8
0
 
42
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Цитат:"вече е договорен инвестиционното решение, без да са договорени транзитните такси" - няма по-*** политици от българските. Народът протестира срещу своеволията им, а те отново подписват договори за милиони и милиарди при неизгодни за България условия. Това политиката е много мръсно нещо - обещаваш на хората едни неща, а после ги заробваш заради комисонни.
7
43
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЕДНО НЕКЪДЪРНО ПРАВИТЕЛСТВО КАТО ПРЕДИШНОТО КАК НЕ ГИ Е СРАМ ДА СЕ ПОЯВЯВАТ ЕДНИ ПРОВАЛЕНИ МИНИСТРИ! ОСОБЕННО ТОЗИ, УВОЛНЕН ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ ШЕФ!!!!
6
10
 
10
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
До optimistНедей така бе, обиждаш Борисов - та нали те сключваха тези договори и преговаряха! Даже днес има статия как Добрев се сърди, че не са споменали ГЕРБ за този успешен проект!
5
12
 
57
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Няма никакви съмнения. 100% сигурно е, че проекта ще облагодетелства кръга около БСП и ще ощети народа. Така е било и така ще бъде докато тази партия е в политиката.
4
7
 
66
 
! Отговори
нико111 преди 10 години
В тази цена от 3.1 милиарда са включени и комисионните на БСП и компания/Станишев/.
3
2
 
51
 
! Отговори
leo1971 преди 10 години
по стар и познат тертип, когато строиш с руснаците, а строителна фирма е тяхна, цената се надува двойно след което те великодушно заявяват че ще поемат половината инвестицияне, мерси
2
5
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма място за съмнения. Ясно е като бял ден че Южен Потоп е машина за източване на бюджетни пари. Според западни експерти цена за газопровод над 1милион евро на километър земно трасе буди съмнения. Българското трасе е около 500 км т.е. около 500 милиона евро. Дори и да сложим, че морското трасе в българска акватория ще струва 500 млн то общо прави 1 милиард евро. Другите 2 милиарда са предназначени за източване.