Окастрят парите за подслушвания. СРС-тата отиват в ДАТО

Полицейщината се намалява, отсече Христо Бисеров от ДПС
11 юли 2013 13:40,
19
Окастрят парите за подслушвания. СРС-тата отиват в ДАТО
Снимка: архив, Guetty Images

СРС-тата излизат окончателно от МВР и се създава специална агенция на подчинение на Министерския съвет – Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО).

Това стана факт, след като депутатите приеха на второ четене промените в Закона за Специалните разузнавателни средства.

Предвижда се още да се ограничат средствата за специални разузнавателни средства, както и да се възстанови Бюрото за контрол на СРС-та, което беше закрито преди няколко години от управлението на ГЕРБ.

Още по темата

Служителите на ДАТО ще могат да извършват наблюдение, проникване, фотографиране, видеозаписване, звукозаписване, филмиране, белязване на предмети и изготвяне на психологичен анализ във връзка със събирането на данни за защита на правата и свободите на гражданите, националната сигурност и обществения ред, както и да проследяват лица и обекти.

Освен това служителите ще имат право да извършват контрол на предаването на данни и получаването на информация чрез кабелни средства за комуникация, както и да извършват оперативно проучване на лица и обекти.

Новост в закона е и това, че който поръчва СРС-то, той ще го и плаща – тоест ако прокуратурата настоява за използване на СРС-та, обвинението ще ги плаща.

Бюрото за контрол на СРС-тата пък ще контролира процедурите по разрешаване, прилагане и използване на специалните разузнавателни средства, както и ще следи да се спазват правата на гражданите.

Звеното ще внася ежегоден доклад в Народното събрание, с който ще отчита дейността си.

Информацията от специализираните разузнавателни средства се декласифицира в съдебната и досъдебната фаза, решиха още днес депутатите с промените в закона.

По време на вчерашното заседание на парламентарната комисия по правни въпроси тази точка предизвика спор.

Представителите на адвокатурата, на ВСС и на Върховния касационен съд застъпиха тезата за отпадане на класифицирането като държавна тайна за данните събрани чрез СРС-та.

Против обаче бяха от МВР, ДАНС и прокуратурата.

"Нивото на полицейщината се намалява с една степен надолу", категоричен бе председателят на Комисията по правни въпроси Христо Бисеров, след като законът беше окончателно приет днес.

"Председателят на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) и неговите заместници трябва да имат трудов стаж 8 години – за председателя, и 5 години за заместниците като юридически стаж или в службите за сигурност, или в службите за обществен ред. Такова е изискването и за членовете на бюрото", допълни той.

Създаването на ДАТО беше широко прокламирано от левицата като начин използването на СРС-та да се деполитизира, да се спре с гоненето на вещици и с безконтролното им използване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Наско Пенев преди 10 години
Продължение...Що така...пък другите служители от ДС бяха освободени преди доста време...явно за работа със СРС-та се иска доста "акъл" и то от тодорживковото време... Чудна работа ...само там останаха без да са прекъсвали работата си хора работили като оперативни - военизирани в ДС без да ги пипнат повече от 23 години...без майтап , макар да звучи така.
16
0
 
0
 
! Отговори
Наско Пенев преди 10 години
Има доста бивши офицери ,служители на Държавна сигурност- ДС/ 4-то управление доста от преди 1989г. и сега работещи в сегашното ДАТО/Държавна Агенция "Технически Операции"/ , наследник на СДОТО/Специализирана Дирекция за Оперетивно Технически Операции/ ,която пък е наследник на ДОТИ/Дирекция за Оперативно-Техническа Информация/ и ДОИ/Дирекция Оперативно Издирване/...които пък са наследници на бившото четвърто управление на ДС от преди 1989г. Не са пипани и си работят на ръководни постове в страната по съответните сектори на СДОТО. Що така...пък другите служители от ДС бяха освободени преди до
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
16, да бе, понеже иначе точно мафията ще подслушват, а не тя ще подслушва другите. Абе днес всички ли са свършили хапчетата?
14
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Напълно да забранят подслушването,за да може мафията да си убива,отвлича и да дерибейства на воля.
13
4
 
1
 
! Отговори
azz преди 10 години
U6ari mrasni
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И сега ще почне едно крадене ,едни далавери всичко е окей.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ssh22Питай Цветанов колко е доволен от прилагането на собственоръчно подписаните наредби ;)
10
5
 
4
 
! Отговори
andreivn преди 10 години
Вървя си аз по улицата и разговарям с жената - Какво да купя за вечеря - Хляб, домати, краставици и пипер, месото съм го извадила от хладилника. И в този момент ми пращат смс - "да не забравите да купите и лук за салатата"Егаси полицейщината. ХАХАХАХАХ прости комунисти
9
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предпочитам полицейска държава и масови подслушвания за всички съмнителни личности и политици, отколкото да няма никакъв контрол. И без това държавата ни е скапана, давай сега и без полиция и без законите. Тези СРС - та политиците БСП, ДПС, АТАКА и т.н се облагодетелстват .. няма кой да им слуша за мръсните сделки сега .. държава без закони и контрол е никаква държава! Това според мен е дестабилизация на родната полиция и тя тепърва започва! ДПС със сигурност крои още мръсни планове!
8
6
 
13
 
! Отговори
andreivn преди 10 години
До rothmannЕвала, Подкрепям мнението ти напълно. БСП и ДПС цели слаба дезинфорирана полиция и служби за сигурност. Развяват знамето на свободата, целите са други. Октопода не се бори с усмивки, там трябва желазна ръка. Съжалявам че отново допуснахме пипалата на октопода на навлезнат във властта - а именно - Бея, Гея, и вече и Злодея
7
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, вече е ясно, който подкрепя ГРОБ, подкрепя полицейска държава, не,, че е изненадващо де, повечето фенове на тиквата-бодигард на селския диктатор са и фенове именно на последния
6
13
 
17
 
! Отговори
rothmann преди 10 години
Нека си припомним с какво започна да се занимава 42-то Народно Събрание от първият ден. То започна именно със сектор сигурност, като целта е пределно ясна. Трябва сектора да се ликвидира, за да могат крадците и мафиотите отново да почнат големите далавери. ГЕРБ създадоха много сериозна организация и дисциплина точно в в областта на сигурността, като въстановиха ГДБОП и започнаха да използват СРС-та и не на последно място специализираните съдилища. Сега обаче трябва да се ликвидират СРС-тата.
5
7
 
16
 
! Отговори
ТВ преди 10 години
Отрязват ги, ами. Нали ако слушат, ще чуят най-вече себе си, как се договарят с Красьо, с Батко, с Братко, с братя и сестра Галеви и др.
4
11
 
25
 
! Отговори
парадокс преди 10 години
Егати парадокса! Комунистите ще се борят с полицейщината! Абе ние да не би доматите да ги ядем с колците???
3
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Брех, полицията пречела на престъпниците, кога и къде това? Искате да кажете, че полицията е един некорумпиран огран, вършещ си съвестно работата ли? Я си пийте хапчетата тези от 1-4.Полицията винаги е била и ще бъде репресивен орган за терор над обикновения човек. Друг е въпросът, че не виждам как споменатите промени ще са добре за обикновения човек, след като на подслушванията официално се дава политически статут.
2
16
 
20
 
! Отговори
ssh22 преди 10 години
Напълно съм съгласен с коментарите по-долу. Всички, навсякъде реваха и се оплакваха, че имало полицейщина при ББ. Но на никой не му идваше на ума, че полицията пречи само на престъпниците, а не на обикновения човек (разбира се, винаги има частни случаи). Надявам се, вече е ясно на всички, че който иска по-малко "полицейщина" всъщност иска да си краде и безчинства на воля.!
1
17
 
20
 
! Отговори
инженер преди 10 години
Престъпността ликува!