Кой и как ще рови под чаршафите - НС извади СДОТО от МВР

СРС-тата отиват в агенция "Технически операции"
Обновена: 13 юни 2013 15:23 | 13 юни 2013 14:54,
20
Кой и как ще рови под чаршафите - НС извади СДОТО от МВР
Сника: БТА, архив

Народното събрание прие на първо четене закона за изменение и допълнение на закона за Специалните разузнавателни средства.

Вносители на законопроекта са лидерът на БСП Сергей Станишев и група народни представители. На едната страна при дебатите застанаха ГЕРБ, или по-скоро малкото останали в зала депутати от партията, а на другата – БСП и ДПС.

Депутатите на ГЕРБ демонстративно напуснаха пленарната  зала и вътре останаха само ексвътрешният министър Цветан Цветанов, бившият му заместник Веселин Вучков, Красимир Ципов и още няколко души. Думата взеха Вучков и Ципов, които остро се възпротивиха на създаването на нова агенция, което е заложено в закона.

Той предвижда СРС-тата да излязат от МВР и да се създаде специална агенция на подчинение на Министерския съвет – Държавна агенция “Технически операции“. Предвижда се още да се ограничат средствата за специални разузнавателни средства, както и да се възстанови Бюрото за контрол на СРС-та, което беше закрито преди няколко години от управлението на ГЕРБ.

„Изваждате СДОТО от МВР и създавате нова агенция. Не само  СДОТО подслушва и проследява, има подобна структура и в ДАНС“, заяви Вучков, който обясни, че ако ще се създава подобна агенция, трябва първо всички звена, които имат право да използват СРС-та, да се окрупняват.

Бившият зам.-министър на вътрешните работи се противопостави и на идеята “парите да следват СРС-тата“, което според вносителите ще намали разходите за специални разузнавателни средства. По думите на Вучков тези промени са прибързани и могат да доведат до хаос при хората, от които се очаква да изготвят поднормативните актове.

Той се възпротиви и срещу закриването на подкомисията към правната комисия за контрол на СРС-та и създаването само на една мегапарламентарна комисия. По негови думи СРС-тата в голяма степен са правен проблем и затова трябва да продължи да съществува подкомисията, а не да се възлагат всички отговорности на мегакомисията.

Вучков призова още да се ограничи кръга на заявителите, които могат да искат прилагане на СРС-та, както и да се ограничи възможността на съдиите да дават разрешения.

Бившият зам.-вътрешен министър поиска още да се изчака формирането на парламентарните комисии, за да може да се обсъдят по-внимателно промените, както и да се търси обществено съгласие.

От БСП и ДПС обаче са категорични, че такова съгласие има, тъй като главният прокурор Сотир Цацаров и президентът Росен Плевнелиев подкрепиха създаването на ДАТО.

Още по темата
 Законите за национална сигурност трябва да бъдат приемани с такъв консенсус, заяви Младен Червеняков от левицата.

Оттам нататък дебатът вървеше основно по плоскостта по чие време използването на СРС-та е било по-безконтролно – при управлението на ГЕРБ или при тройната коалиция.

„Стигна се дотам бившият вицепремиер да е със свален имунитет и обвинение. За това обвинение законът предвижда от 1 до 8 години затвор“, заяви Христо Бисеров от ДПС по повод повдигнатите вчера обвинения на Цветан Цветанов.

Червената Мая Манолова също не остана длъжна и обвини бившите представителите на МВР в пленарна зала, че са “безочливи“. По нейни думи незаконното подслушване е една от най-срамните язви на предишното управление, защото  СРС-тата се използвали с цел рекет и дискредитиране на политически опоненти.

Представителите на ГЕРБ не пропуснаха да напомнят, че скандали с незаконни подслушвания е имало и по-времето на тройната коалиция – те припомниха разработката „Галерия“.

БСП и ДПС пък скочиха за скандала “Ало, Ваньо“ и последните разрития на прокуратурата.

Думата взе и ексвътрешният министър Цветан Цветанов, който също обвини вносителите, че се опитват да прокарат закон без дебат. Той се възмути, че вносителите Сергей Станишев и Лютви Местан не са в пленарната зала, докато се обсъждат промените в закона.

Защо ги няма, попита Цветанов. Той се възмути още, че няма представители и на Министерския съвет.
Неясно защо Цветанов реши да направи и ретроспекция към сигнала за откритите бюлетини в Костинброд. Той обясни, че Мая Манолова си написала един сигнал, заради който избухнала бомбата в деня за размисъл. Каква беше връзката с дебата, не стана ясно, но думите му предизвикаха остри реакции в зала от страна на Антон Кутев от левицата.

Министърът на земеделието от вашето правителство твърди, че вие сте надничали даже под чаршафите на министрите, ако не сте го правили със СРС, как точно надничахте под чаршафа на Найденов, попита червеният депутат Антон Кутев.

Няма да отговарям на г-н Кутев, само ще му припомня, че при тях заразата от СПИН се разнася по партийна линия, доколкото това беше публично оповестено от него, отвърна му Цветанов.

„Вие самият, г-н Кутев, говорихте за нелицеприятни разговори за вашите колежка Корнелия Нинова. Вие самият лансирахте тази тема за този дебат по вашето управление", добави той.

Председателят на НС Михаил Миков трябваше да въдворява ред. Цветанов също още веднъж обясни, че твърденията за незаконно подслушване по времето, когато той е министър, засега са само спекулации.
Това са само твърдения на определени политици, заяви той. По негови думи в цялата предизборна кампания се говори за незаконно подслушване. В обвинението му обаче нямало нищо такова.

Няма незаконно подслушване, отсече той. Цветанов също се отдаде на дълга ретроспекция за последните години, в която обаче нямаше нищо различно от дежурните му твърдения за обвързаност на определени кръгове от властта с организираната престъпност.

Недейте да бутате, за да правите нестабилна къща на пясъчна основа, призова той.

Лъжите, които изрекохте, са характерни за вас и за лидера ви, заяви от парламентарната трибуна Антон Кутев от левицата.

В крайна сметка Христо Бисеров отправи покана към всички да се включат в разискванията в комисия между първо и второ четене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: НСМВРДАНССРССДОТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
SKITNIK преди 10 години
Сега идва ред и на пожарната ,ама 2000 души имат готовност да се пенсионират и СерГЕЙ ,ЧЕРВЕНЯКОВ И ФЕС БИСЕРОВ ЩЕ ГАСЯТ ПОЖАРИТЕ САМИ .Ние останахме да служиме в скапаната държава за честта на пагона,а те ни го отнемат.
16
0
 
2
 
! Отговори
Gesh преди 10 години
Нямам нищо против да ми се ограничат гражданските права за някакъв срок от време в т.ч. да ме подслушват. От подслушване се страхуват наистина айдуците т.е. тези които имат от какво да се страхуват. Искам обаче, през това време подслушването да дава видим резултат и да се прибират и осъждат бандитите. Това ще бъде моето участие в борбата с тях. Готов съм, както и много други да платим тази цена. Обаче стига с говоренето само за полицейските работи. Трябва да се говори и действа за индустрията.
15
0
 
3
 
! Отговори
евто преди 10 години
Само йадуци се плашат от подслушване и СРС-та
14
0
 
9
 
! Отговори
Ъц преди 10 години
Писна ни от вашите СРС-та ! Хората нямат работа, нямат средства да изхронят семействата си, децата и старците гладуват и мизеруват.Кога най-сетне ще се появи личност в бг-та политика, която ще постави интересите на хората, на обществото ни и държавата ни, пред партийните си и лични интереси
13
2
 
1
 
! Отговори
бойко борисов преди 10 години
13 на баба ти колко и е пенсията на моята е 460 и от 01.01.14 ще я направят точно 500 железни са и не мога да се дразня затова дай друга идея.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОГА ЩЕ НАМАЛЯТЕ ТОКА!!!!
11
0
 
5
 
! Отговори
15060 преди 10 години
Пеевски или Сидеров ще е шев там?
10
0
 
7
 
! Отговори
Datata преди 10 години
Чудя се, толкова години едни и същи тикви се въртят в тази зала и по тези екрани. Появи ли се нещо различно, и се започва ведна едно набиване на каската и да изчезне и пак да са си те и пак да яхат всички... няма оправия :(А ние се лензим тука, а те си казват, е пак им направихме панаир на хората и си се цункат и се кефят :)
9
0
 
2
 
! Отговори
Chikatilo преди 10 години
Който е на власт как кой...ясно е
8
0
 
12
 
! Отговори
Васко преди 10 години
Сега партията която управлява ще решава кой свои противник да подслушва и кой неудобни записи да трие,такова нещо дори по времето на социализма не си го позволяваха,с две думи нещата стават все по лоши! специалистите знаят за какво става дума.............
7
3
 
16
 
! Отговори
зад кулисите преди 10 години
новата тройна коалиция си направи частна полиция
6
4
 
13
 
! Отговори
Генади преди 10 години
Днес е хубав ден за мафията и корумпираните политици,НС изпълни поръчението да разбие МВР......
5
1
 
2
 
! Отговори
Боцман преди 10 години
Ха, тук се появи още един малограмотен и ми сложи "-", а алкохолизираната ни просветна министърка вчера се хвалеше, че неграмотите намалели в сравнение с миналата година.
4
2
 
4
 
! Отговори
Боцман преди 10 години
Грамотен другарю номер 3, в първи клас не са ли те учили, че след съгласна буква се пише "ьо", а НЕ-"Йо". А относно първите две думи на латиница-просто си минах на кирилица и не ми се триеше.Аз уважавам нашата азбука и може да не съм много грамотен, но определено съм по-грамотен от теб! Благодаря!
3
4
 
7
 
! Отговори
Бай Хой от Ханой преди 10 години
На улицата:- Тате, тате, днес в училище казах пред всички, че Бойко Борисов е мафиот и че всичко е пълен театър.- Махни се от мен, непознато момченце!!!
2
5
 
8
 
! Отговори
хеитъри преди 10 години
ужас =два коментара и двата неграмотни.......шлйоковица,ужасно прехвърляне български върху латиница=======================================неграмотно ,но акъл дава:)
1
5
 
16
 
! Отговори
Боцман преди 10 години
Ako za was управляващите има значение кой и как ще рови и слухти под чаршафите, за мен обикновения граждани - няма.Проблема , че ще го правите за да се облагодетелствате вие, а не на ползу роду.Мизерници!!!!!