Прекроеният Бюджет 2013 мина на първо четене

Актуализацията върна ГЕРБ в пленарната зала
Обновена: 25 юли 2013 15:48 | 25 юли 2013 15:47,
166
Прекроеният Бюджет 2013 мина на първо четене
Пленарна зала беше пълна за днешните дебати. Снимка: БулФото

Парламентът гласува на първо четене актуализацията на Бюджет 2013.  Днес в Народното събрание бяха част от членовете на кабинета, включително и премиерът Пламен Орешарски. 213 депутати гласуваха, 115 подкрепиха промените, против бяха 88, въздържали се - 10. Един представител на ГЕРБ се въздържа, както и всички от "Атака". БСП и ДПС подкрепиха редакцията единодушно.

Освен емитирането на нов дълг от 1 млрд. лева, проектозаконът предвижда увеличаване на дефицита с около 500 млн. лева до 2% от БВП в края на годината.

Актуализираните прогнози предвиждат ръст на икономиката от около 1%. Със 160.4 млн. лева ще бъдат погасени просрочени задължения на държавата към бизнеса. 40 млн. лева са предвидени за социални плащания за най-уязвимите групи.

За насърчаване на социалната ангажираност на работодателите утвърдената обща годишна квота за ваучери за храна за 2013 г. в размер на 160 млн. лв. се увеличава на 200 млн. лева.

Още по темата
Парламентът традиционно се раздели на две по време на дебатите – БСП и ДПС от едната страна и ГЕРБ от другата. "Атака" се опита да застане по средата, като Магдалена Ташева обясни, че партията смята актуализацията за спасителна, но целия бюджет – за все още твърдо неолиберален. Според националистите социалните мерки трябва да бъдат много по-сериозни. Естествено по време на дебата не бяха спестени традиционните обвинения между левицата и ГЕРБ на тема какво по време на кое управление е направено.

Менда Стоянова беше категорична, че партията й няма да подкрепи актуализацията. Според нея ГЕРБ се е стремял към фискална стабилност. От 2009 г. България е на дефицит, защото икономиката се срина, кризата продължава. Правителството на ГЕРБ изпълняваше посоката за фискална консолидация с постепенно намаляване на бюджетния дефицит. Сега това означава връщане, заяви Стоянова. Тя категорично не се съгласи с твърденията, че по време на управлението на ГЕРБ са били „опоскани” 8 млрд. лева – 4 млрд. нов дълг и 4 млрд. от фискалния резерв. По нейни думи фискалният резерв е намалял с малко над 2 млрд. по време на управлението на ГЕРБ, а дългът е увеличен с 2,7 млрд. лева.

Ние имаме възможност да кредитираме икономиката в полза на растежа, обясни Алиосман Имамов от ДПС. Според него това ще доведе до икономически ръст, а оттам – ръст на доходите и на заетостта.

Делян Добрев от ГЕРБ се съгласи с Имамов, но според него промените в бюджета няма да доведат до ръст, защото такива мерки не са заложени в актуализацията. Това е бюджетът на допълнителния разход, това е бюджетът на джоба на премиера, обясни Добрев.

Сегашното правителство превръща актуализацията по-скоро в ретроспекция на последния мандат, ядоса се колегата му Владислав Горанов. По тази причина най-вероятно той реши да направи още по-голяма ретроспекция – до мандата на тройната коалиция и харчовете, наследени от ГЕРБ.

Според Горанов има проблеми с приходната и с разходната част на бюджета. По негови думи се тръгва по лесния път – намаляване на приходната част и увеличаване на разходната. Горанов и социалният министър Хасан Адемов влязоха в спор относно дълго повтаряната тема за увеличаването на пенсиите в последните дни на тройната коалиция, което завещало на ГЕРБ огромни дългове.

Социалният министър Хасан Адемов обясни, че с въпросното постановление са увеличени само социалните пенсии за старост. Няма правителство, което да плаща пенсии, пенсиите се плащат от данъците на българските данъкоплатци и от осигурителните вноски, ядоса се Адемов.

Сериозен дебат се завъртя и около фигурата на Симеон Дянков и неговата финансова политика. От БСП и ДПС недоумяваха как е възможно ГЕРБ да са против актуализацията при положение, че са се отрекли от финансовата политика на а Дянков, а дефакто се актуализира неговият бюджет. Особено колоритен бе лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Къде е господин Дянков, питам аз. Защо не е сред вас? Защо е нейде из Ню Йорк днес? Не питам, защото акустиката на парламента не губи от този особен фалцет. Аз мисля, че и вие не губите", заяви Местан. Той се спря и на изказванията на Бойко Борисов, който обяви, че Пламен Орешарски не е икономист, и ги определи като виц.
Това е все едно аз да дам акъл на почитаемия господин Рашидов как да си прави скулптурите. Това наистина е виц, но сега не е време за вицове, обясни Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
39
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Защо бе ?! Защо ни трябваха още заеми ?! Как предните сметнаха бюджета със същите увеличения, но няколко месеца по-късно, а на сегашните им трябват пари. За техните фирми и кръгове ли са ? Като се замисля, май ДА ! За червените б*клуци и незаконната ислямска партия.
21
2
 
30
 
! Отговори
Rumka преди 10 години
Пак стана тяхната...Толкова ги е еня за народа! ДО КОГА??? Съвсен ни оглозгаха....Не искам да затягам никакви колани. Какво остана от нас като хора?! ЗОМБИТА..
20
2
 
16
 
! Отговори
brankoood преди 10 години
23, мани го ти Дянков той си живее живота по щатите.Сериозно питам аз кво прайме, нов милиард ли ще теглиме, данъците ли ще дигаме ? Какво?
19
4
 
35
 
! Отговори
:) преди 10 години
Браво господа, нека сега всеки един от целокупният български народ да си приготви по 500 лева.
18
3
 
42
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Заради такива долни лъжци и крадци като БСП, ДПС и тем подобни семейството ми е в чужбина. Съпругът ми е тираджия и в БГ вземаше по 450 лв. заплата - за кое по-напред. Сега в Турска фирма в Австрия - 2500 евро. Е, заради такива гладни и ненаситни мишки като Доган, Местан и Станишев сме стигнали до това пположение. Скоро и от Европейски съюз ще ни изкарат и ще кажата, че нямаме нужда и от тях. СССР, очаквай ни скоро...
17
6
 
17
 
! Отговори
до brakoood преди 10 години
Е как какво прайм? Викаме Дянков да дойде да стегне колана до посиняване.
16
6
 
36
 
! Отговори
антикомунист преди 10 години
Гърция си Гърция, не ни сравнявай с тях. Те имат силно лоби, ние имаме продажни политици. Никой няма да ни опрости заемите, напротив сега ще ни вдигнат лихвите.А "другаря" Орешарски да каже кои са тези фирми, с които ще се "разплати". Да не се окажат на Цецо Василев?
15
32
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еееееееееех,че черни краски от специалисти.Щом БСП взема заем,значи води страната към национална катастрофа.ГЕРБ като издухаха 8 милиарда от заеми,фискален резерв,резерв на здр.каса и от осигурителни вноски /които национализираха/ ,това не беше водене към национална катастрофа.А,и отделно увеличиха задлъжнялостта към бизнеса.Не съм много добре с математиката ама май 8 е по-голямо от 1.
14
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При непрестани протести свръх наглите крадат 1 млрд от народа! Да *** дано!
13
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гърция изтегли над 300 милиарда евро заеми и сега са опростени даже продължава да тегли още. Същото е и с България и страната няма как да се развива без поне 100 милиарда евро нови заеми. Народът няма вина, че САЩ и ЕС направиха световна криза през 2007 г. и вече шеста година бедността и безработицата растат и стават епидемия.
12
6
 
31
 
! Отговори
brankoood преди 10 години
Честито.Ама, когато "социалните мерки" изпапат милиарда какво ще прайме?
11
5
 
15
 
! Отговори
ot USA преди 10 години
Ujas,komunistite shte razoriat dyrjavata.Hak da im e na vsichki bulgari,koito ne otidoha da glasuvat na 12 Mai-sega tiah I dezata im gi chaka mizeria i plashtane na zaemite,koito shte potynat v djoba na oligarhiata.Diankov bil losh,a?Ha sega,shte vidite kon bob iade li.CHESTITO!
10
37
 
14
 
! Отговори
Floyd преди 10 години
До 1:Защо да сме будали? Такива сме, каквито ни е научил живота. Впрочем за заема няма абсолютно никакъв проблем. Всички взимат заеми, после си ги връщат. А и тези пари ще се ползват за необходими неща. Аз имам три заема, но не се оплаквам - взел съм пари, за да купя дом за семейството си и децата, ако се бях стискал, щях да живея самостоятелно на Куково лято. Хайде, по-ведро гледайте! Тия също са чели Винету, но са го забравили, защото са учили после от дебелите книги:-)
9
4
 
41
 
! Отговори
Човек преди 10 години
Не останаха дупки на колана,какво ще правим ......
8
8
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато не се линчува публично цялата *** от *** там, така ще е. С МИР НЕ СТАВА!
7
20
 
7
 
! Отговори
koko преди 10 години
споко и за нас може да има.дай боже.
6
14
 
65
 
! Отговори
4321 преди 10 години
БКП съзнателно, целенасочено и безотговорно тикат България към голяма национална катастрофа - това е безспорно. Комунистите си играят със съдбата на едвам кретащия български народ и го мачкат по всевъзможни начини.
5
3
 
43
 
! Отговори
Чубака преди 10 години
Epic failure...
4
19
 
76
 
! Отговори
емигрант преди 10 години
Честито, след 23 години стягане на коланите, продължаваме да задлъжняваме. Няма шанс да се върна в България. Само бедност ме очаква и мизерия, духовна и материялна. Благодарение на тия на снимката по-горе сме обречени ние и децата ни. Българите в чужбина подкрепяме #ДАНСwithme. Успех събудили се сънародници! Да живее България!
3
20
 
75
 
! Отговори
изроди мръсни преди 10 години
С гласовете на ДПС БСП и АТАКА взехме заем от 1 милиард евро, който така и не разбрахме защо ни е, кой ще го ползва, кой ще го харчи и кой ще го плаща !!!!!!