Задкулисие надзърта от актуализацията на бюджета

Нов дълг ще задълбочи политическия риск, смята "Синьо единство"
13
Задкулисие надзърта от актуализацията на бюджета
Снимка: Булфото, архив

От предложената от правителството на Пламен Орешарски актуализация на бюджета прозират задкулисие, никакво желание за прозрачност и липса на мерки за стимулиране на икономиката. Вместо това се предлага прахосването на стотици милиони в съмнителни начинания, което няма да оживи българската икономика, пише в позиция на партия „Синьо единство“.

Според формацията мотивите на правителството за актуализация на Бюджет 2013 са спорни и неаргументирани.

Има очевидно разминаване от близо 100 милиона лева между оповестените през миналата седмица мотиви за актуализация на бюджета и оценката на министъра на финансите от понеделник 22 юли: неизпълнение на приходите в общ размер на около 293 млн. лв. (0.4 % от прогнозния БВП) миналата седмица срещу неизпълнение от около 207,4 млн. лв., което представлява 0,3% от прогнозния БВП от понеделник.

Какво се промени от петък до понеделник можем само да гадаем. Ако обаче тенденцията за увеличаване на приходите с дни се запази, е логично правителството само да оттегли желанието си за актуализация на бюджета, заявяват от партията.

Същевременно буди недоумение фактът как така никой от правителството не можа да представи конкретна сметка за какво ще бъдат харчени тези пари.

Още по темата

По оценки на правителството неизпълнението на данъчни приходи към края на 2013 г. ще бъде 555 млн. лева. В предизборната си кампания БСП обещаваше, че ще увеличи приходите от ДДС и акцизи в размер на един милиард лева над заложеното в бюджет 2013, но вместо това фокусът на новата тройна коалиция (БСП, ДПС и Атака) е да пренасочи контрабандните канали от един партиен кръг към друг, твърдят от „Синьо единство“.

Според финансовия министър съществува риск да се търси дълг „на пожар“ в началото на 2014 г. в размер на 400-500 милиона лева. Имайки предвид високата ликвидност във финансовата система на ниво банки и на ниво небанкови финансови институции (пенсионни и взаимни фондове, застрахователни компании и т.н.), и като добавим, че през август ще се освободи ресурс в размер на 800 милиона лева във връзка с падежа на емисията от февруари, то такъв риск изглежда неоснователен.

Взимането на нов дълг в голям размер е вероятно да увеличи допълнително политическия риск пред България и да вдигне лихвите по кредитите както за бизнеса, така и за домакинствата. Това ще усложни допълнително финансовото здраве на стопанските субекти, които и без друго срещат трудности. Неаргументираното теглене на кредити излиза извън финансовите нужди на страната и се превръща в зле прикрит опит за финансова злоупотреба, предупреждават от партията.

Оттам призовават президента да наложи вето върху закона, с който се актуализира бюджетът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
obrazovan преди 10 години
ВЕТО!!!
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сините не могат да преглътнат, че нито един от тях не прекрачи прага на Парламента. Такива като Сугарев, Неделчев, гледам и Стоянов изплува като...на повърхността, не могат да са алтернатива на нищо. От тях се излъчва неадекватност, архаизъм и липса на реализъм. вече сме ги виждали и няма шанс за тях.Новите лидери са просто живата скръб.Не понасям фалша на Кунева.
10
0
 
4
 
! Отговори
GERBerastin преди 10 години
До Питам ВиОтворковците от обществото, подчовеците от института по либерастко разграбване на държавата и шепата им марионетки, тарикати ловящи риба в мътна вода......но тя рибата започва да свършва и може да уловят нещо друго.На чист български: лаком Г.. кръв С...
9
4
 
7
 
! Отговори
Питам Ви преди 10 години
Кой има интерес от дестабилизация в България ? Кой има интерес от хаос, беззаконие, постоянни протести,бойкотиране работата на Парламента,несериозно поведение в Пленарна зала,насаждане на омраза към политиците у нас .... ?
8
8
 
6
 
! Отговори
outsider преди 10 години
Сега всеки, който се опитва да направи партия, партийка, движение и какво ли не се упражнява да дава мнения за актуализацията на бюджета. Ето и тези: чули по телевизията, че сега се харчи думата задкулисие, и ето: прозирало задкулисие в актуализацията. Колко дискусии по телевизията и в Народното събрание на тази тема, а те пак са разбрали това, което им се е искало да разберат.
7
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tuk vsichki sa kumonisti
6
0
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
А функцията на ""Реформаторски блок"" каква е? Сети ли се някой? - новите времена надничат отзад...
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A какво "надзърта" от васшите статийки-пасквили?МЕГА ЗАДКУЛИСИЕ!Ето какво надзърта.Но и на вас ще ви дойде времето и ще ви клъцнем зелките.Само почакайте.
4
6
 
10
 
! Отговори
преди 10 години
"Единство" - няколко люспи от СДС, опитващи се да станат "Реформаторски блок", но има проблем - не могат да се разберат кой да води дружината/листите :) щото при избори ще имат малко и то неизбираеми места
3
6
 
11
 
! Отговори
Син на баща си преди 10 години
Кои са тримата човека от т.н. "Синьо единство" - той, тя и оная номенклатура!
2
0
 
16
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Мен пък ме интересува кога печатат пари и колко . Май печатарката скоро е работила или ще работи .
1
13
 
36
 
! Отговори
психолог преди 10 години
Никога не е късно човек да стане за резил. Това направи Орешарски с престоя си като Премиер-да това е престой а не управление. Все едно да си собсвеник на бардак и някой да ти назначава *** на възраст от около 60 годишни жени, а ти да се чудиш защо нямаш клиенти. Апропо той си беше същото *** и в СДС, и затова го изгониха. Най накрая В. Божков-черепа си го прибра та до ден днешен. Бог да пази България от БСП-ДПС-Атака-ДС.