Плевнелиев решава за бюджета

В него са предвидени 40 млн. за социално слабите
Обновена: 7 авг 2013 09:12 | 7 авг 2013 07:26, Петя Славова
73
Плевнелиев решава за бюджета
Финансовият министър Петър Чобанов на среща с президента Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Президентът на България Росен Плевнелиев ще обяви днес в 14.00 часа решението си дали ще наложи вето върху актуализацията на бюджет 2013 г.

В изявление, изпратено от прессекратирата му, държавният глава се обръща към проблемите на социално слабите българи с молба да не се използват за политическо противоборство.

"С промените в бюджета са предвидени допълнителни 40 млн. лева за тези уязвими групи, които държавният глава също подкрепя. Важно е да се има предвид, че тези средства са 4% от предвидения нов дълг. Логично е да се постави въпросът за останалите 96%, за какво са те?", пита Плевнелиев.

Още по темата

В изявлението се казва още, че президентът вече многократно е заявил подкрепата си за всички мерки, които ще облекчат положението на социално слабите. Като пример са посочени възможни решения на служебното правителство, осигурило за тази цел 41 млн. лева, без да се налага актуализация на бюджета.

 Според държавния глава странно звучи и аргументът, че евентуално вето на президента ще стане причина бизнесът да не получи разплащанията, които са му дължими.

"Трябва да е ясно, че приетите от НС промени на бюджета не водят автоматично до разплащане на тези задължения. Необходимите средства не са разписани конкретно по бюджетите на задължените органи. С приетия закон се увеличава Резервът за непредвидени и неотложни разходи и се дава възможност с предвидените средства да се разпорежда Министерски съвет без санкция на Народното събрание. Единствено това!", допълва Росен Плевнелиев в позицията си.

Както Dnes.bg съобщи на 5 август Плевнелиев се срещна с финансовия министър Петър Чобанов, който  е запознал държавния глава с аргументите за правителственото решение - бюджетът да бъде актуализиран.

Срещата в президентството продължи два часа. По думите на министър Чобанов президентът е казал, че има нагласата да наложи някакъв тип вето върху актуализацията.

Финансовото министерство отбеляза в свое становище на 6 август, че актуализацията на бюджетната практика не е прецедент, но вето на бюджета по целесъобразност и с чисто политически мотиви, ако бъде наложено, ще стане прецедент.

Ако бъде наложено вето на актуализацията на бюджета, отговорността за посрещането на спешни социални нужди и редовно плащане към бизнеса се пренася към президентската институция, предупреждават от ведомството.

 От там отбелязват, че ако редакцията на основния финансов закон се забави или отмени, това ще затрудни сериозно бюджетния процес и че намесата би направила невъзможна за изпълнение правителствената програма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
1
 
! Отговори
SerGEI StaniFES преди 10 години
Veto
40
1
 
3
 
! Отговори
Боско преди 10 години
До къдравияАма какво да каже като е затънал до шия в л*айна...той се моли да не се повдига темата,че на магия се отърва преди известно време,сега взел да трупа точки пред електората...***!
39
2
 
1
 
! Отговори
Червеномразец преди 10 години
Ало КЪДРАВИЯ ,много скоро ,твоите червени *** ще ти разкажат играта и ще ти се изправи КОСАТА
38
4
 
2
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Проблемът е, че освен тези 40 милиона за бедните, в бюджета има и други 960 милиона, дето трябва да си ги разпределят "наши хора". Комунистите и ДПС са опасни - настройват ни едни срещу други, за да могат да лапкат набогато. Разберете хора, трябва да се обединим, за да ги спрем.
37
3
 
1
 
! Отговори
pompaeca преди 10 години
"и че намесата би направила невъзможна за изпълнение правителствената програма."ХАхахаха...ами да няма да може да си откраднете предвиденото
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До къдравияДа предположим че е вярно. Оправдавам го напълно. Изкарал си е парите и ги е сложил в офшорки защото се е притеснявал с право че ако дойдат червените скакалци на власт ще опоскат държавата, което и става в момента. Да ги подари на червените *** ли очакваш или всички трябва да си дадем имотите на ***? Това искатееееее ама ще има за вас "красний карандаш"!
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази карикатура , наречена "президент " посрами народа и само доказа , че работи в полза на олигархията в България !!! Надявам се , че скоро тази лудост ще спре и този човек ще получи заслуженото си наказание .
34
3
 
5
 
! Отговори
Коко преди 10 години
Плевнелиев решава...какво решава този мишок,по-скоро пишете,че чака нареждания за действията си.
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До къдравияАлоооо Рошавия това помощ ли е да теглиш заеми и да раздаваш пари дето няма ти да ги връщаш. С чужда пита помен правиш. Това си могат *** това си правят, но тия които ще връщат парите не са съгласни. Дай на бедните работа, а не подаяния, защото ще пахарчат парите и ще чакат за следващо раздаване. Никъде парите не падат от дърветата.
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз съм от село ,но не знаех че има такава тъпотия и необразовани *** ВРАВО ,БОЙКО с ТЕБ сме
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това ли е модерната визия за демокрация, според Бъчварова???????????????????????????????
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Чобанов не само главата е кръгла. Той целия е кръгъл ***.
29
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И президента, и дон Буда са марионетки - едната усмихната, другата озъбена, но иначе разлика няма.
28
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само малка част от тези 1 милярд са разписани за какво ще отидат. Останалите пари (повечето) се дават министър председателя да ги използва за каквото си реши човека. Ако иска ще ги даде да плати част от заемите на енергетиката за да може после да я окрадат още олигарсите и други такива. Все едно във вашето семейство си нямате представа за какво но вземате голям заем ей така за да си имате парички и да си ги харчите за кеф.
27
16
 
13
 
! Отговори
аз преди 10 години
президентът и разум?!- Не; президентът и послушание-Да! В света на калинките, който изградиха Герб, президентът е калинката,от която искаха да лети,но не и стига силицата,та сега се опитва да компенсира слабостта си с откровена злоба.By the way,както казват вашите кукловоди,хиляди работни места стават с програма във времето,а не с вълшебна пръчица.Уж вълшебна пръчица размахва(ше)ББ,но неговото се оказа черна магия.
26
13
 
27
 
! Отговори
червени боклуци преди 10 години
Нагли, мръсни, долни комунисти, не се срамуват от нищо,за да запазят още малко кокала, играят си с чувствата на най-бедните и ги настройват срещу президента, който единствен се опълчва на тая комунистическа орда. Плевнелиев, бъди мъж и защити народа от тия отвратителни диктатори! Само комунистите те обсипват с л...а, но те не са българи!Вето на всички престъпни закони на ордата, докато не я свали народът!
25
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ББ сигурно не е станал още за да му нареди какво да прави.
24
9
 
6
 
! Отговори
Orda преди 10 години
Офшорлиев е марионетка на ДОН Буда, така че неговите изяви нямат никакво значение.
23
0
 
8
 
! Отговори
Дяволът преди 10 години
До graywatchТук съм съгласен. Аз него не го харесвам.
22
1
 
4
 
! Отговори
Дяволът преди 10 години
До graywatchНе бе, просто рано сутрин е скучно на работа. Къде прочете да съм отрекъл таланта на мултака ....ъъъъ....Рашидов ?