Плевнелиев върна на депутатите прекроения бюджет*

Ветото е частично, има резерви към приходите, разходите и новия дълг
Обновена: 7 авг 2013 16:26 | 7 авг 2013 14:13, Веселина Йорданова
508
Плевнелиев върна на депутатите прекроения бюджет*
Росен Плевнелиев Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев налага частично вето на Закона за държавния бюджет за 2013 година. Държавният глава обяви на специално свикана пресконференция, че връща за ново обсъждане в парламента текстове от редакцията на основния финансов закон, свързани с приходите, с разходите и с предвидения нов дълг.

Президентът отговори и на атаките срещу него, като заяви, че се води кампания за очерняне, за делегитимиране на държавния глава. Ще понеса всичко в името на хората, отсече той.

Плевнелиев уточни, че не е против вземането на дълг.  Но съм против, ако този дълг се използва само за финансиране на текущи разходи, каза президентът, според когото парите трябва да се използват за политики за растеж и заетост.

Още по темата
Финансирането на текущи разходи на кредит е пагубно в дългосрочен план, предупреди президентът. Плевнелиев подкрепи социалния пакет, заложен в актуализацията, включително повишаването на месечната помощ за деца с увреждания, като посочи, че то е малко и може да бъде по-високо.

Държавният глава обаче беше категоричен, че не приема „аргументите и опитите, да се спекулира с нашите съграждани, които са в тежко материално и социално положение“.

„Искаме да знаем повече за всички разходи и за предвидения нов дълг“, беше категоричен той. Държавният глава каза, че не вижда сериозна заявка за политики и реформи в подкрепа на заетостта и конкурентоспособността. Плевнелиев е категоричен, че не разходите и дефицитът трябва да растат, а икономиката – за да живеем по-добре.

Държавният глава подкрепи и заявеното от кабинета, че държавата трябва да се разплаща навреме с бизнеса. Според него обаче законът не отговаря с кой бизнес точно ще се разплати тя. Надявам се Народното събрание да запише конкретно кой орган колко дължи на бизнеса, посочи той.

Плевнелиев смята, че когато разходите се посочат в конкретните пера, ще бъде много по-добре от гледна точка на прозрачността.

Президентът счита изменението на приходната част за преждевременно и неамбициозно, тъй като на практика държавата в средата на годината смъква летвата и занижава изискванията към приходните администрации.

По време на политическите консултации за съставяне на правителството обърнах внимание на партиите, които заявиха готовност да управляват, че са поели конкретни ангажименти към своите избиратели, и това не са празни приказки, които удобно забравяме веднага след сформиране на правителството, заяви държавният глава.

Според него, ако се погледнат предизборно приетите от управляващите ангажименти за борба със сивата икономика, с контрабандата, за повече приходи, всъщност в тази актуализация констатираме точно обратното.

Нещо повече, „Митническата администрация”, Националната агенция за приходи вече повече от месец и половина са в непълен състав или дори без ръководство, а ДАНС и ГДБОП са в процес на трансформация, която се планира да продължи до края на октомври месец.

Очаквам правителството да положи необходимите усилия и да подобри работата на приходните администрации, преди да ги освободи от отговорността за повече приходи, отсече той.

Президентът заяви, че нищо, записано в мотивите, както и от изговореното в парламента, и в публичното пространство във връзка с предвидената актуализация, не се съдържа в закона, а правителството може да изхарчи завишените разходи на практика както намери за добре.

Това е логиката да има бюджет и той да се приема със закон, а не в началото на годината всички държавни пари да се дадат на правителството и то просто да харчи едни 30 милиарда през годината, както намери за добре, посочи Плевнелиев.

Според него най-ярката липса е по отношение на задълженията на общините, за които няма  нито дума нито в мотивите, нито в разясненията, които  управляващите дават.

Президентът каза, че връщането на текстовете за бюджета за ново разглеждане от парламента не е прецедент и това вече е направил в миналото президентът Желю Желев.

Ще бъде прецедент, ако държавният глава има аргументи и позиция, може да добави стойност, и да си замълчи. Вярвам, че най-добронамерено се опитвам да помогна, беше категоричен той.

*Информацията е актуализирана в 15 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


508
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
338
14
 
17
 
! Отговори
Кор преди 10 години
Еххх, какъв доблестен президент - мълча като мишок, когато Бойко му дърпаше ухото и го чукаше по главата публично! Мълча за толкова мизерии, сътворени от ГЕРБ, включително когато взеха 800 милиона заем за да платят на фермерите да не се бунтуват...Тогава Офшорлиев мълча като пукел, сега е много загрижен и честен...
337
13
 
22
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Комисионни, това очакват комунистите. Трябват им парите за да започнат Белене и подават след това оставка. Май наистина с мирен протест няма да стане работата. Искат да бъдат изхвърлени с камъни.
336
19
 
17
 
! Отговори
евлоги преди 10 години
днес като гледах президента потънах в земята от срам.лошо написани и не аргоментирани доводи за ветото,неадекватно поведение пред камерата ,несвързаност при изказа на изреченията.абе жалка работа.много сме зле българите след като сме имали президенти като петър стоянов и георги първанов допуснах ме този *** да ни е държавен глава.този не става и за регулировчик герб го направи президент.и нека роско да не се прави на морален стожер защото човек лъжещ закона с офшорки в кипър няма право .
335
7
 
11
 
! Отговори
Четящия преди 10 години
До Анонимен 406 (продължение) и във всички купени с комунистически, т.е. народни, пари, които вие откраднахте преди 23 години и продължавате да крадете. Комунистите, заедно с всички онези свои коалиционни партньори във времето, успяват да се докопат до властта с една единствена цел - да откраднат колкото се може повече с най-различни хватки. Затова имаме статут на най-бедната държава в ЕС, защото обществените поръчки се печелят по нечестен начин от масони, рицари-тамплиери и прочие престъпници!
334
12
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
президента за пореден път показа, че е частично президент... с това частично вето:) смях! звучи ми като "частично бременна".... само се гъне пред тоя или оня. сега практически иска да остави бюджета на Дяянков, който хората още през февруари изритаха с ритници.... а дава детински обяснения.
333
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"ПАЗИ БОЖЕ, СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА"
332
1
 
12
 
! Отговори
Четящия преди 10 години
До Анонимен 406Малееее, колко си *** и ограничен... Знам със сигурност, че няма да прочетеш това, което ти пиша, защото вече си рапортувал - т.е. изпратил си на шефа копия на коментарите си, за да покажеш, че си работил, както се полага. Но, така или иначе, като теб има много и сте платени от комунистите, за да опорочавате волята на народа, претендирайки, че има хора в България, които ви поддържат. Обаче няма такива, вашите оръжия са дезинформацията и откровеното оплюване по форумите
331
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 406Vie ste moza4no limitiran i slqp. Sajalqvam, no Vie za 5 lv/mesez ste saglasen da opropastite pokoleniq napred
330
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
BRAVO NA PRESIDENTA NA BG !!!! Postavi ikonomi4eskite interesi na tazi bedna, ograbena darjava nad interes4iistvoto na upravlqva6tite komunisti !!! BRAVO, ne o4akvah tazi postapka na fona na komunisti4eskata intrigantska pljivalniza
329
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Послушен излезе Роската - каквото му каза народът, направи го. Браво Роска, и добре дошъл при народа и църквата.
328
17
 
23
 
! Отговори
Боби преди 10 години
Комунистите толкова се изнервиха, че Плевнелиев им наруши кражбата на 1 милиард, че щели да си намаляват ваканцията
327
21
 
18
 
! Отговори
ицо преди 10 години
Послушен излезе Роската, както му наредиха спази заръките, сега вече може да е спокоен.
326
17
 
14
 
! Отговори
Далия преди 10 години
До ninaСъпругата му не се срамува,тя е в играта също.
325
24
 
15
 
! Отговори
nina преди 10 години
колко ли се срамува от Вас, г-н Президент, Вашата съпруга?! А децата Ви?
324
29
 
21
 
! Отговори
владетеля преди 10 години
ПРЕЗИДЕНТЕ ТИ СИ САМО ЕДНА ПИОНКА И НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ ТЕБ НЯМА НИКАКВА ПОЛЗА.ТИ СЕ ЗАНИМАВАШ С НЕЩА КОИТО НЕ СА В ВАШИТЕ ПРАВОМОЩИЯ И ИЗПЪЛНЯВАШ ПОРЪЧКСИТЕ НА ГЕРБ И ДРУГИТЕ ПАРТИИ,КОИТО НЕ ВЛЯЗОХА В ПАРЛАМЕНТА.ТОВА,ЧЕ ТЕ НЕ ВЛЯЗОХА В ПАРЛАМЕНТА ГОВОРИ,ЧЕ ТЕ НЕ СА ГРАМОТНИ И СА НЕКАДЪРНИЦИ,ТЕЗИ МОГАТ КАКТО ГЕРБ НАПРАВИ ДА НИ ДОВЕДАТ ДО ПРОСЯШКА ТОЯГА.ТЕЗИ СЪЩИТЕ АБДИКИРАХА ОТ ВЛАСТТА И ВИЕ СТЕ НАМЕРИЛИ С КОГО ДА ВОДИТЕ ПРЕГОВОРИ.КАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ СТЕ?.ВСИЧКО ТОВА КОЕТО ПИШЕТЕ И ГОВОРИТЕ Е ФАЛШ.
323
21
 
14
 
! Отговори
До 397 do 380 Истина преди 10 години
Недей да правиш обобщения, че сме *** народ, съдейки само по себе си!В България хем има хем няма разделение на властите и точно в това е проблема. При пълно спазване на разделението на властите, нямаше да сме толкова зле. В случая Пленелиев чрез нарушение на Конституцията се опитва да ограниава правата на парламента, а нарушението на Конституцията и законите никога и никъде не е водело до нещо добро.
322
6
 
11
 
! Отговори
Сиса преди 10 години
До ГеоргиевИ аз не го искам,но кой ли пита за нещо народа?!
321
28
 
17
 
! Отговори
Георгиев преди 10 години
Аз не искам този президент. Ще се включа, в която и да е подписка с искане за оставка на Росен Плевнелиев. Той не е обединител за нацията. Той знае как е спечелил изборите и затова мисли само за тези, които го поставиха на това място.
320
26
 
12
 
! Отговори
Зрител преди 10 години
Както са му го написали, така го прочете. Важното е, че за пореден път угоди на Боко и компания.
319
21
 
18
 
! Отговори
Колева преди 10 години
Популизъм и нищо конкретно. 90 стотинки на ден за едно дете не оправдавало вземането на 1 милиард... Предвидените разходи за актуализация да не са само за децата с увреждания. Дори да е така, ако за децата на президента 90 стотинки на ден са малко, за много български деца тези 90 стотинки са необходими.