Плевнелиев върна на депутатите прекроения бюджет*

Ветото е частично, има резерви към приходите, разходите и новия дълг
Обновена: 7 авг 2013 16:26 | 7 авг 2013 14:13, Веселина Йорданова
508
Плевнелиев върна на депутатите прекроения бюджет*
Росен Плевнелиев Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев налага частично вето на Закона за държавния бюджет за 2013 година. Държавният глава обяви на специално свикана пресконференция, че връща за ново обсъждане в парламента текстове от редакцията на основния финансов закон, свързани с приходите, с разходите и с предвидения нов дълг.

Президентът отговори и на атаките срещу него, като заяви, че се води кампания за очерняне, за делегитимиране на държавния глава. Ще понеса всичко в името на хората, отсече той.

Плевнелиев уточни, че не е против вземането на дълг.  Но съм против, ако този дълг се използва само за финансиране на текущи разходи, каза президентът, според когото парите трябва да се използват за политики за растеж и заетост.

Още по темата
Финансирането на текущи разходи на кредит е пагубно в дългосрочен план, предупреди президентът. Плевнелиев подкрепи социалния пакет, заложен в актуализацията, включително повишаването на месечната помощ за деца с увреждания, като посочи, че то е малко и може да бъде по-високо.

Държавният глава обаче беше категоричен, че не приема „аргументите и опитите, да се спекулира с нашите съграждани, които са в тежко материално и социално положение“.

„Искаме да знаем повече за всички разходи и за предвидения нов дълг“, беше категоричен той. Държавният глава каза, че не вижда сериозна заявка за политики и реформи в подкрепа на заетостта и конкурентоспособността. Плевнелиев е категоричен, че не разходите и дефицитът трябва да растат, а икономиката – за да живеем по-добре.

Държавният глава подкрепи и заявеното от кабинета, че държавата трябва да се разплаща навреме с бизнеса. Според него обаче законът не отговаря с кой бизнес точно ще се разплати тя. Надявам се Народното събрание да запише конкретно кой орган колко дължи на бизнеса, посочи той.

Плевнелиев смята, че когато разходите се посочат в конкретните пера, ще бъде много по-добре от гледна точка на прозрачността.

Президентът счита изменението на приходната част за преждевременно и неамбициозно, тъй като на практика държавата в средата на годината смъква летвата и занижава изискванията към приходните администрации.

По време на политическите консултации за съставяне на правителството обърнах внимание на партиите, които заявиха готовност да управляват, че са поели конкретни ангажименти към своите избиратели, и това не са празни приказки, които удобно забравяме веднага след сформиране на правителството, заяви държавният глава.

Според него, ако се погледнат предизборно приетите от управляващите ангажименти за борба със сивата икономика, с контрабандата, за повече приходи, всъщност в тази актуализация констатираме точно обратното.

Нещо повече, „Митническата администрация”, Националната агенция за приходи вече повече от месец и половина са в непълен състав или дори без ръководство, а ДАНС и ГДБОП са в процес на трансформация, която се планира да продължи до края на октомври месец.

Очаквам правителството да положи необходимите усилия и да подобри работата на приходните администрации, преди да ги освободи от отговорността за повече приходи, отсече той.

Президентът заяви, че нищо, записано в мотивите, както и от изговореното в парламента, и в публичното пространство във връзка с предвидената актуализация, не се съдържа в закона, а правителството може да изхарчи завишените разходи на практика както намери за добре.

Това е логиката да има бюджет и той да се приема със закон, а не в началото на годината всички държавни пари да се дадат на правителството и то просто да харчи едни 30 милиарда през годината, както намери за добре, посочи Плевнелиев.

Според него най-ярката липса е по отношение на задълженията на общините, за които няма  нито дума нито в мотивите, нито в разясненията, които  управляващите дават.

Президентът каза, че връщането на текстовете за бюджета за ново разглеждане от парламента не е прецедент и това вече е направил в миналото президентът Желю Желев.

Ще бъде прецедент, ако държавният глава има аргументи и позиция, може да добави стойност, и да си замълчи. Вярвам, че най-добронамерено се опитвам да помогна, беше категоричен той.

*Информацията е актуализирана в 15 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


508
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
358
4
 
6
 
! Отговори
*** преди 10 години
До BIG AL ::)))))Ти си за усмирителна риза и да те доставят в психолечебница!
357
19
 
13
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 10 години
Издирва се лицето волен сидеров !!Хвърля чаши , пие и псува стюардеси в самолетите..Пие кафе в Рим и метрополията на колонията Европа - Брюксел ;Посещава и плажовете на Ривиерата- Франция и Монако ..:))Народен представител на най- бедните и неграмотни българи ............................................Който го достави , пиян , вързан , в багажник или на собствен ход в Народното събрание - на 30 -ти август , ще получи 1 /един/милион лева - от касите на Позитано 20 или от тази на ДПС - бул.Стамболийски : в брой, с чек или по банкова сметка - във валута каквато поиска ::)))BIG
356
3
 
5
 
! Отговори
prezigrob преди 10 години
prezigerba da lapa na borisov pishkata sirech bybata
355
7
 
30
 
! Отговори
Муцинката преди 10 години
Браво Роско, браво Бащице!*** много си се загрижил за Агенция митници! А когато бате ти Бойко искаше да я измести в Русе барабар със скъпата техника и апаратура (което с години щеше да блокира работата на Агенцията), ЗАЩО тогава си мълчеше? Страх ли те беше?
354
6
 
10
 
! Отговори
furia преди 10 години
До rabatАми по-по предните не се ли оядоха и окрадаха държавата и сега пак искат да го сторят МАФИЯ И МАФИЯ ЩЕ СИ ОСТАНАТ !!!!!!!!!!
353
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БРАВО НА ПРЕЗИДЕНТА!А , на станишев: ОСТАВКА!
352
15
 
14
 
! Отговори
simar преди 10 години
Плевнелиев нахрани кабинета по същество. Браво! Най сигурният показател, че си настъпил някого по мазолите, е като започне да обижда. Гледайте по форумите как избухват религиозните поклонници на Бузлуджа - обиждат като настъпени, хахаха :-)) И понеже няма как да оборят аргументирано причините на президента за вето, пускат махленски обиди и старите лозунги по негов адрес. Който подход междувпрочем използват по всеки критикуващ днешните гнусни свърталища на всякаква мафиотско *** - НС и МС.
351
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президента отново направи това, което му казаха. Решението за ветото не е негово
350
5
 
16
 
! Отговори
ЛЕНИН преди 10 години
БОРБАТА Е МЕЖДУ ДВЕТЕ МАФИЙ.....АЗ НА КОЯ СТРАНА ДА ЗАСТАНА ???????????
349
9
 
19
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
Това нещо може да бъде президент само на ционистите, мафиозите, и реститут-седерасо-герберасите. Марионетка на Брюксел-Вашингтон-Тел Авив.
348
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Г-н ПРЕЗИДЕНТА като не наложи вето на бюджета на Дянков,т.е на Борисов и ГЕРБ и сметна че е добър за страната и гражданите ,не се спекулираше с нашите съграждани, които са в тежко материално и социално положение,с майките с малки деца и хората излязоха на протест (не бяха умни и красиви )от глад,студ и безпътица,не се предвиждаше разплащане с бизнеса,ТОЙ мълчеше.Не попита как ще се разходва точно по пера бюджета за развитие на икономиката и подобряване хала на мизерстващите ни сънародници,въпреки че много добре знаеше че същия е нереалистичен.Сега какво нека бедните,гладните и болните да поч
347
10
 
18
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
Това нагло, безлично и не особено интеллигентно... нещо, вие възприемате ли го като ваш президент?!
346
12
 
18
 
! Отговори
112 преди 10 години
Мадама, а не държавник.
345
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До евлоги гъъъъ,аргУментирани доводи ли имаш предвид момче? хахахаххах
344
9
 
8
 
! Отговори
rabat преди 10 години
До 433Няма как да откраднеш нещо което го няма.Предните доста добре се постараха да опоскат държавата,така че споко!
343
15
 
10
 
! Отговори
rabat преди 10 години
А бе този как има лице да застава пред екрана?Кога прокуратурата ще се заеме с неговите далаверски офшорни измами и пенсионни фондове?
342
14
 
9
 
! Отговори
Партизанка преди 10 години
За този даже не искам да говоря,още пази зад*ника на ББ...не че ме учудва,но е жалко за нас.
341
17
 
13
 
! Отговори
СРАМ,СРАМ,СРАМ !!! преди 10 години
ТОЯ *** СЕ ЧУДИ НАКЪДЕ ДА СЕ НАВЕДЕ И ДА СИ ОБЪРНЕ ***. ЕГА ТИ ТЪПАКА.ТАКА Е КАТО СИ СЕ НАВЕЛ НА МУТРИТЕ И МАФИЯТА НАЧЕЛО С БУДА,ПАШАТА И КОМПАНИЯ. ЖАЛКА КАРТИНКА- ОТ ТЪПАТА МУ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ РАЗБРАХ,ЧЕ МУ ПРИПИСВАЛИ 3 ЛЮБОВНИЦИ, А НЕГО И ЖЕНА МУ ГО ПРЕЗИРА И НЕ ГО ЩЕ.ТОВА ЛИ Е БАЩАТА НА НАЦИЯТА? РЕЗИЛ!
340
2
 
5
 
! Отговори
Прост пенсионер преди 10 години
До Petko78Петко бре чети, Петко не чете,Петко работи, Петко пак не ще................после Петко се чуди защо е толкова глупав.
339
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президента си играе с огъня обаче ако продължава да изпълнява поръчките на някои другари.