Депутатите бутнаха ветото на президента

С гласовете на БСП, ДПС и "Атака" НС отново подкрепи актуализацията на бюджета
Обновена: 16 авг 2013 16:34 | 16 авг 2013 13:38, Екип на Dnes.bg
450
Депутатите бутнаха ветото на президента
Снимка: БТА

Народното събрание отхвърли ветото на президента и прие отново актуализацията на държавния бюджет за 2013 година.

При първото гласуване 129 депутати гласуваха за актуализацията, против бяха 94, въздържали се нямаше.

Затруднения при гласуването имаше лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Атанас Мерджанов от левицата поиска прегласуване.

При него актуализацията подкрепиха 130 депутати, против нея бяха 93-ма. Въздържали се отново нямаше.

Ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета беше преодоляно с гласовете на депутатите от БСП, ДПС и „Атака”. Всички 93 от ГЕРБ бяха „против”, въздържали се нямаше.

Дебатите в НС продължиха над 3 часа, като по време на извънредното заседание на депутатите отвън се бяха събрали две групи протестиращи – едните срещу кабинета, другите – в негова подкрепа.

Още по темата
Рано сутринта в центъра на столицата пристигнаха десетки автобуси от провинцията, като хората от тях се отправиха към НС и се включиха в контрапротеста, който подкрепя правителството на Пламен Орешарски.

След гласуването събралите се в подкрепа на правителството приключиха контрапротеста си и оттеглиха към автобусите си. Обстановката в района е спокойна. Полицията отцепи голям периметър, за да могат депутатите да си тръгнат от Народното събрание необезпокоявани.  Депутатите от управляващото мнозинство, които излизаха от сградата на парламента, бяха приветствани от участниците в контрапротеста, които им ръкопляскаха и викаха „Победа”. Депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев, който излезе и мина покрай участниците в контрапротеста обаче беше освиркан.

След гласуването на актуализацията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в обяснение на отрицателен вот заяви, че ако премиерът Пламен Орешарски беше обявил, че иска заем от 1 милиард лева, за да го сложи в резерва, ГЕРБ щеше да го подкрепи.

„Ако бяхте казали, че искате да теглите кредит, за да го вкарате в резерва, а не да го харчите, щяхме да гласуваме „за”, но когато казват, че имаме дълг, все едно сме го похарчили, а той е възстановен от Брюксел, не”, отсече той.

Непосредствено преди гласуването в пленарната зала премиерът Пламен Орешарски обясни, че внимателно е изслушал дебата за актуализацията на бюджета и не е открил нито един съществен аргумент на опозицията от ГЕРБ тя да не се направи. Той изслуша целия дебат в залата. 

Премиерът отново припомни, че според него приходната част е била твърде оптимистично планирана с очакване за ръст на икономиката. За съжаление този растеж няма да се случи, заяви Орешарски.

По негови думи актуализацията ще помогне за разплащането на всички просрочени задължения на държавата към бизнеса и възстановяването на ДДС, социални плащания, рефинансиране на извънредния дълг от 800 млн. лева и подлежащ на изплащане този месец и поддържане на фискалния резерв над законно установения минимум.

Орешарски хвърли светлина и върху днешния спор между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на БСП Сергей Станишев.

По негови думи действително тези 800 млн. от заем, които бяха дадени за земеделците през февруари, вече са възстановени от Брюксел. Проблемът обаче бил, че фискалният резерв тогава е бил с 800 млн. лева под законовия минимум от 4.5 млрд лева.

Правителството актуализира тези приходни и разходни направления, които видимо бяха сгрешени още на етапа планиране, заяви Орешарски. 

Основната причина за прекрояването на фиска е неизпълнение на планираните приходи. С актуализацията се намалява прогнозата за приходите с 555 млн. лв. Толкова по-малко ще бъдат събраните налози за тази година.

Според финансовия министър приходите, заложени в Бюджет 2013, са били нереалистични. Пример за това е данък лихва - от планувани 130 млн. досега са постъпили само 29 млн. лв.

Сериозна е корекцията на бюджета и в разходната част, където увеличението е от 286 млн. лв. 160 млн. от тях отиват за разплащане с бизнеса, в това число 11 млн. лв. субсидии за тютюнопроизводителите и между 5 и 6 млн. лв. за ремонт на болници. 40 млн. лв. ще бъдат дадени на социалното министерство за програми за хората с увреждания.

Предвижда се и емитиране на дълг в размер на един милиард лева. Това беше и един от мотивите на президента да наложи вето. 

Според него не са положени достатъчно усилия за повишаване на събираемостта на приходите. Разходната част пък трябвало да бъде разписана перо по перо, а не както е в текстовете - в резерва за непредвидени нужди.
Президентът подкрепя единствено социалния пакет от 40 млн. лева.

Всички мотиви бяха оборени още в началото на днешното заседание от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев, който допълни, че от уважение към Плевнелиев депутатите ще дебатират пак актуализацията на бюджета, но без да обсъждат „правните абсурди" на ветото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още по темата: Народно събрание
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
11
 
23
 
! Отговори
Ali Baba преди 10 години
След 9 IX 44 комунистите национализираха /приватизираха/ домовете на най-будните, успели и работливи българи.През соца те се ползваха с най-големите привилегии за всичко от почивните домове до раздаването на жилищата и местата за самозадоволяване.След 89 те подариха заводите на своите хора.Раздаваха куфари с пари. Те крадяха,крадяха и продължават да крадат бедният вече български народ. А окрадените все още ги обичат и им вярват. За мен това си е чист мазохизъм.Сори не искам да живея повече тук.
241
13
 
12
 
! Отговори
Анто преди 10 години
До Анонимен 297Горкичкият, много са те наплашили. Разбери, че деца и внуци не се правят с дупе. Има си биологични начини от много милиони години, по които се правят. Великите САЩ имат държавен дълг от 14000 милиарда долара, а не съм чул нищо за *** и вувузели по улиците им. Съвет - питай Боко и останалата *** какво направиха с твоите и моите пари...
240
12
 
18
 
! Отговори
волен преди 10 години
България на три МИНАРЕТА!
239
0
 
5
 
! Отговори
до 300 от славянин преди 10 години
А ти ''обективни'' видно е, че си паднал от астероид и не знаеш нито на кой свят се намираш нито в кое време живееш! Бегай у еврогейското си пространство да ти разтягат халката съвсем законно!
238
14
 
8
 
! Отговори
славянин преди 10 години
Наистина яко пикаят газ и киселина *фил-демократчетата, искат да крадат още от създаденото по соц-а, а то е толкова много, че слез 24 почти години има още за крадене, а ако ги попиташ какво създадоха техните любими демократчета-капиталисти, наши и чужди, едно не могат да посочат! То и затова толкова демократична злоба леят, защото знаят че нищо не са създали, а само са крали и рушили!
237
5
 
9
 
! Отговори
обективен преди 10 години
до 299 нема начин да не те радва бе слаянеЦ, естествено че ще се кефиш, България не е твоята страна, а раша. Сънувай соросиди, моросиди и прочее тъпизми- врагове на славянЦите ти! Айде у ЛЕВО
236
14
 
12
 
! Отговори
славянин преди 10 години
Към турската партия нямам абсолютно никакви симпатии, точно обратното, но след днешното бутане на ветото на ''нашия'' президент сините талибанчета от ГРОБ плюс събратята им седерастчета, десеебарчета и прочее пропикаха още по-изобилно газ и сярна киселина и това ме радва!
235
14
 
29
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Ветото може и да сте бутнали господа от тройната коалиция,но останалите истински българи не може да бутните! МНОГО ПОВЕЧЕ СА ОТ ДОКАРАНИТЕ С АВТОБУСИ ДНЕС! Станахте за смях и резил пред цяла БГ.,но най важното е,че доказахте,че много ви е страх от гнева на народа!Затова побързахте да се застраховате.Нищо не е забравено и нищо няма да ви се размине!
234
15
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стягайте се братя работещи Българи! Ще има да плащаме... И децата и внуците ни (ако сварим да си направим такива), и те ще имат да плащат, да плащат.... заради всички кърлежи и крадци, които искат все на готово. Дупе да ни е яко! На готованците - честито!
233
0
 
1
 
! Отговори
Крис преди 10 години
psybg.blog.bg/politika/2013/08/12/zashto-protestite-sa-obrecheni-na-proval.1139030
232
12
 
5
 
! Отговори
Globe Theater преди 10 години
EEEEEE , SEGA VOLEN I ATAKA JAKO NATEGNAHA GAIKATA NA GERB I LJAVATA REZBA NA PLEVNIO, DO USHICHKITE BATE , NE MOGAT DA DISHAT GORKITE. IDVA VIDOV DEN PLEVNJIO, IDVAAAAA
231
7
 
26
 
! Отговори
Избирател 1 преди 10 години
До котра 343Поредната комунистическа ***, която лъже и се опитва заблуди хората, които вместо да си размърдат мозъчните гънки (ако въобще имат такива) слушат подобни на Барековите щурутии.Другарю, явно паметта ви е къса колкото на разгонен павиан.Крадливите комунисти никога не са изпускали кокъла на власта в България в последните почти 70 години.Крадяха и по времето на Бай Тошо, двойно по-голям е апетита им за кражба и сега.Ако на теб ти харесва това - хващай си пръстите на краката !
230
21
 
16
 
! Отговори
No Islam In Europe преди 10 години
Тази вечер мутрата бивша охрана на Живков, на сто процента ще ореве всички новинарски блокове с популистките речи как имало нова тройна коалиция и как той е толкова ощетен,че не можа да граби още 4 години, вместо *** от ДПС/БСП
229
12
 
15
 
! Отговори
котра преди 10 години
До Избирател 1 да бе *** баща ти и *** са работили цял живот, за да крадат псевдо демократи - не забравяй 22г раздържавяват и още има.Групата на КАПИТАЛ е сборище от стършели на които не им стигна заграбването на почти всичко в БГ но и са хвърлили око на помощите от европа (разбирай фондове).
228
32
 
22
 
! Отговори
врачката каза куршум преди 10 години
Бойко БОРИСОВ ГРАНАТОМЕТЧИКА Е УБИЕЦ- МНОГО БЬЛГАРИ ИЗБИ ПРЕЗ СВОЯ ЖИВОТ КАТО МУТРА, КАТО ГЕНЕРАЛ, А НАЙ-МНОГО КАТО МИНИСТЬР ПРЕДСЕДАТЕЛ. ПОЛОЖИ БЬЛГАРИТЕ НА ГЕНОЦИД - ЗА ТИЯ ДЕЯНИЯ ТРЯБВА ДА ЛЕЖИ В ЗАТВОРА. НО БОГ И СРЕТАН ЙОСИЧ СИ ЗНАЯТ РАБОТАТА. КАКВО Е КАЗАЛА ВРАЧКАТА БОЙКО- ЧАКАТЕ КУРШУМ СЛЕД НЕГО ВСЕНАРОДНИ ПРАЗНИЦИ! ОПИЧАЙ СИ АКЬЛА ТИКВО! НЕ ТЕ ЧАКА ДОБРО- ТОВА СИ ПОСЯЛ МУТРО И ТОВА ЩЕ ЖЬНЕШ!
227
13
 
34
 
! Отговори
Избирател 1 преди 10 години
До анонимен 342Изказвам се в качеството си на данъкоплатец, който с данъците си храни най-вероятно и такива като вас.Не е нужно да съм специалист във финансовата сфера за да съм разбрал що за стока са комунистите. Ако вие не сте ще ви светна.Това е най-крадливата и некадърна пасмина която българския политически живот познава в последните сто години.Ако още не сте го разбрали толкова по зле за вас.Аз за разлика от вас явно обичам родината си и не искам такива като тях да я съсипят.
226
28
 
16
 
! Отговори
Волен Ага бин Сидер преди 10 години
Бойко да не се отваря, че събирам родопския башибозук и идвам в Банкя!
225
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Местан каза "ще има бонбонки и гризки за всички по швейцарско правило", данчо ментето допълни "и монополите няма да ви тормозят" - ПО-БЕ-ДА, ПО-БЕ-ДА
224
1
 
9
 
! Отговори
dim преди 10 години
До Така каза Ванганали русия беше бащата
223
12
 
34
 
! Отговори
thegbc преди 10 години
ейййй магаре да вържеш за 30 години щеше да я оправи тая държава бе! Никой неможе да ме убеди , че 30 години не са достатъчни да се оправи България ...просто масовите убийци от БКП нямат нужда от оправена България ..а точно обратното ..никой неможе да ме обеди в обратното ..бавно развиващ да си , *** да си с полвин мозак ако работиш 30 години за да оправиш държавата няма как да не я оправиш ама ако крадеш 30 години както крадат БКП, ДПС и АТАКА никога неможем да се оправим !