Над 500 роми учредиха партия в Пловдив

В основаването й участваха хора от цялата страна
Обновена: 18 авг 2013 18:57 | 18 авг 2013 18:44, Елка Василева
123
Над 500 роми учредиха партия в Пловдив
Снимка: архив, Булфото

В Пловдив беше основана нова партия. За учредяването й пристигнаха над 500 роми от цялата страна. В състава на партия "Обединение, Прогрес, Справедливост" влизат настоящи кметове от БСП, общински съветници от ДПС, както и отцепници от други ромски партии, предаде bTV.

Новата партия си поставя амбициозни цели - да реши здравните, социалните и жилищните проблеми на ромите. Затова обаче първо трябва да влязат в парламента, обяснява председателят Илия Иванов.

„Нашите хора искат реално представителство на всички етажи във властта на страната. Това е необходимо и на страната реално, не може само да използваме хора преди избори и след това да бъдат изоставени”, смята той.

Илия Иванов е с висше образование „Публична администрация” и досега е бил два пъти общински съветник в Ямбол. Учредителят на партията Запрян Христев пък е бил два пъти кандидат-депутат от листите на БСП. В момента е кмет трети мандат на село Чалъкови. Според него хората вече не вярват на досега съществуващите ромски формации.

„Ние просто сме длъжни да работим с всички партии, които са готови да ни подадат ръка и ще бъдат солидарни с нашите проблеми. Но основно ще бъдем център ляво”, обяснява Христев.

"Обединение, Прогрес, Справедливост" ще се бори за правата на социално слабите в ромските квартали - от приемането на промени в Закона за социалното подпомагане, свързани с различни помощи, до отпускането на стипендии за надарени деца, чиито родители нямат финансови възможности да подкрепят развитието им. Учредителите казват, че приемат в новата партия хора с образование и влияние, добре дошли са и бизнесмените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
2
 
1
 
! Отговори
Митов преди 10 години
Истината е, че *** умишлено се държат далеч от образование с различни прийоми , просто защото така са една лесно манипулируема тълпа.Отдавна предричах края на това статукво - рано или късно трябваше нещо подобно да се случи.Няма начин да изискваш от това население да има отговорностите ,които всички други имаме, без да му се дава възможност за по-активно участие в социално-културен и икономически план.Така че , дано това обединение има някакъв положителен ефект.
110
1
 
5
 
! Отговори
Wikipedia преди 10 години
За кой Роми става точно въпрос, в България има Турско-говорящи , Българско - говорящи , Румънско - говорящи , Сръбско-говорящи , а повечето от Турско - говорящите не си върнаха турските имена след края на Възродителен Процес понеже те самите не знаят от кои са въобще?
109
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И сега кой ще им даде пари за изборите ? *** на *** - не дава !
108
1
 
1
 
! Отговори
mimi преди 10 години
taia p[artia ia sazdavat umi6leno komunistite be xora.demek siganite koito glasuvat za diasno da se otsepiat i tia 6te e paterisa na bsp.te ia sazdavat za liava partia.da drapnat siganskite glasove kak tiax
107
2
 
5
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
И как тази партия от парламента ще реши проблемите на бедните ***,като вземе от богатите *** ли.Ако да добре,но си мисля,че ще искат да вземат къщите на българите,помощи пак от българите,доктори от българите и каквото се сетиш.За мен първо през гетата трябва да минат булдозерите,после ДНСК,ВиК,Енерго,както при българите и тогава да създават поколения,но сега само ***.
106
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За учредяването й пристигнаха над 500 роми от цялата страна. В състава на партия "Обединение, Прогрес, Справедливост" влизат настоящи кметове от БСП, общински съветници от ДПС, както и отцепници от други ромски партии
105
1
 
7
 
! Отговори
АААА преди 10 години
До БългаринЯвно не си имал близки срещи с ***, нямаш никаква идея за какво става въпрос. Много е лесно да се говори така както ти го правиш.Ако това, което казваш беше толкова лесно и безобидно Запада щеше да си ги държи там и да ги превъзпитава и култивира вместо да ни връща обратно с автобуси, самолети и т.н. ....
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да си измислят химн и знаме, защото както върви, след 15-20г. БГ ще стане държава на ***.
103
1
 
31
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Още една етническа партия в България!Да ни е честита свободията и простотията и либерализма, в който живеем най- вече. България е имала периоди, в които е била и по- бедна, но никога българинът не е бил толкова слабохарактерен и продажен, колкото в последните години.
102
3
 
1
 
! Отговори
ivan преди 10 години
До партии на килограмvie samo taka mislite we bylgarite ne krede nali prost *** marka si
101
3
 
7
 
! Отговори
1 преди 10 години
До Жорката *** ще направя ***,която не те е абортирала на време,пък тебе ще прибавя за аромат,миризлив татарино.
100
21
 
7
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Стига сте ревали бе господа "демократи".Защо няколко софийски лигльовци ще подскачат по "жълтите павета"и ще искат оставки ,а хиляди *** да не искат да бъдат хора ? Щом не нарушават Конституцията какво ви пречат? Не се "репчете"седнали зад РС то ,а вижте реалностите в България.*** са част от обществото и трябва да ги образоваме ,възпитаваме , трябва да ги интегрираме ,защото иначе "тежко ни горко"
99
2
 
10
 
! Отговори
До Жорката преди 10 години
"Брат" турчин съм, хайде ела да ме правиш *** да видим как става тоя номер. И въпреки това, имам смелостта да твърдя, че съм по- голям патриот от теб!!!
98
4
 
8
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
до 106грешиш приятел, ДПС нито е етническа, нито е верска а интересчийска ДС формация, планирана и заложена в обществено-политическия живот на България от БКП-БСП, няма свестен мюсюлманин в държавата който да поткрепя гагаузина Доган и мазния Местан и няма свестен турчин да не помни, че *** ги изселиха 86г. и им ограбиха 50г. труд
97
3
 
12
 
! Отговори
до 105 преди 10 години
Прав си, но.... ние живеем в Абсурдистан. По този член и ДПС няма право да съществува, защото също е етническа партия. А те не само, че съществуват, но в момента управляват милата ни родина и си разиграват коня както си искат. Тъжно :(
96
2
 
31
 
! Отговори
Провинциалист преди 10 години
Учередяването на етническата партия на ромите, не е ли в разрез с Конституцията на РБ?Цитирам Чл.11, Ал.4 от самата конституция " Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт."
95
2
 
28
 
! Отговори
БГ преди 10 години
И ПО ТУРСКО НЕ СА НИ УНИЩОЖАВАЛИ ТАКА
94
4
 
29
 
! Отговори
пинко преди 10 години
В състава на партия "Обединение, Прогрес, Справедливост" влизат настоящи кметове от БСПМисля че нуждата от коментари е излишна!!!
93
2
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Ае стига сте ги ромосвали *** - ром=ромка=ромьт -толкова смешно и гадно зву4и- те са си индуси ве тьпи - то вие не сте *** ами някакви не4истопльтни драска4и
92
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма ли протест тази вечер?Това вече не се търпи! Откачам!