Нека не спекулираме с наше участие в Сирия, успокоява Вигенин

Няма искания към България за подкрепа на военна операция
Обновена: 28 авг 2013 16:21 | 28 авг 2013 15:08, Веселина Йорданова
46
Нека не спекулираме с наше участие в Сирия, успокоява Вигенин
Кристиан Вигенин. Снимка: Булфото

Към момента не са постъпили конкретни искания за подкрепа за участие във военна операция или друга форма на пряка намеса в Сирия, съобщи външният министър Кристиан Вигенин след заседанието на правителството.

Той призова да не се спекулира за евентуално наше участие под каквато и да било форма. Когато и ако такива решения бъдат взети и бъде поискано съдействие от наша страна, ще обявим своя отговор, заяви той.

Вигенин не конкретизира варианти, като посочи единствено, че възможностите на България са ясни и повече по темата може да съобщи военният министър Ангел Найденов.

В петък Съветът по сигурността към премиера ще обсъжда развитието на ситуацията в Сирия и евентуалните заплахи за сигурността на България и региона. Ще се обсъждат и възможните последици от бежански поток.

В тази връзка правителството е решило днес да отпусне 565 000 лева, с които ще се създаде допълнителен капацитет за временно настаняване на бежанци и възможност за рязко увеличаване на капацитета в случай на бежанска вълна. Става дума за евентуално настаняване на до 500 души.

Още по темата
Министърът успокои, че на този етап данните не показват такава вероятност в мащабите, в които това се случва със съседните на Сирия страни. За първите седем месеца на годината броят на подадените молби за закрила се е увеличил близо пет пъти и към момента те са 2 320, но не само от сирийски граждани. Вигенин уточни, че за съседните страни на Сирия става дума за около 1.9 млн. бежанци.

По думите му над 90% от капацитета за настаняване към днешна дата е изпълнен. „Не бива да създаваме паника, че едва ли не има някакво масово нахлуване на имигранти от Близкия изток в България, просто като сериозна държава трябва навреме да вземаме мерки и да създаваме необходимия капацитет”, допълни външният министър.

МВР пък предприема допълнителни мерки по границите за затягане на контрола, особено на тази с Турция.

Кабинетът чака резултати днес от заседание на НАТО в Брюксел, на което ситуацията в Сирия е част от дневния ред във връзка с евентуална необходимост от конкретни решения. На 6 и 7 септември предстои заседание на Съвета на външните министри във Вилнюс, на което ще участва и държавният секретар на САЩ Джон Кери, съобщи още министърът.

„Очакваме резултати от мисията на разследващия екип на ООН и в зависимост от тях ще планираме нашите следващи стъпки и позиции. Приветстваме усилията на ООН, разчитаме Съветът за сигурност на ООН да поеме своята отговорност при сегашната ситуация. Най-доброто решение според нас е да има ясна резолюция на Съвета за сигурност и активизиране на политическите усилия за решаване на кризата в Сирия”, каза Кристиан Вигенин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: Кристиан ВигенинСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
19
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Тук се очаква категоричното изявление на висшият командващ - другаря президент Плевнелиев!
15
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***,ходи полапай малко арабски тромпети в Сирия,да успокоиш малко обстановката,че много се е нагорещила!
14
6
 
26
 
! Отговори
Бай Рос! преди 10 години
Вие вземете ли решение за участие и точно след час сте свалени от софиянци! Може би това е предвидила Баба Ванга, казвайки че Сирия като падне и България ще се оправи!
13
4
 
27
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
"Участие" в какво? В "миролюбив удар" на далавераджиите от НАТО върху суверенна Държава? От какъв зор ? За да могат евреи и хамериканци да си направят милиарди доларчета от оръжие и да си метнат техен послушник след като махнат "непослушкото" Асад , а?!?! Ха на бас..... че от тези "миролюбиви НАТО-вски бомби и оръжия" ще загинат значителен брой и невинни сирийци! В това съм сигурен! Обаче тях НЯМА да ги споменат после , нали? :(((((... НИКАКВО УЧАСТИЕ С ТИЯ "МИРОЛЮБИВИ УБИЙЦИ" !!! :( !
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
I kakvo 6te im pratim fregatata li, deto nqma6e baterii. Te oniq kato q vidqt 6te umrat ... ama ot smqh.
11
7
 
27
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
до Радина: Не е вярно, Вигенин е никому неизвестен хомосексуалист, който не знам защо другарите му хомосексуалисти са решили,че става за министър.
10
3
 
30
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Какво участие в Сирия , бе , Вигенин?!? Я си стоите на г_ _а спокойно и тихо!!! С 1 работещ изтребител , 3 танка от втората световна и 5 бронетранспортьора от преди 35 години.... за какво "участие" да говорим и къде?!?! Дори НЕ бих им дал и въздушен коридор над България на НАТО-вските самолети.... но като знаем нашите управници какви "г_ _олизци" са... на 100 процента съм убеден,че ще им позволят! И за какво да "помагаме" и на кого по точно? На евреите и американците да си правят "ДАЛАВЕРИТЕ"?!?
9
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другари,наближава светлата дата 9-ти септември.Обявявайте война на Сащ и Нато и да се приготвим да просрещнем червената армия.Набираме статисти от ромските квартали,които ще направят невиждана хореография със знамената на двете братски държави.Тези,които поругаха паметника на армията-освободителка,ще бъдат изправени пред Народния съд.Не на колониалното робство. Да живее товарищ фюрер Сидерова !
8
6
 
24
 
! Отговори
амбри преди 10 години
кой го тури тоя за министър бе?
7
5
 
28
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Едно време,когато бай Тошо продаваше оръжие на арабите - всички бяха доволни!
6
3
 
25
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
През последните трийсетина години не си спомням да сме имали честна,принципна и справедлива позиция по значимите световни теми,винаги нещо шикалкавим.Затова никой не ни приема за надежден партньор.
5
13
 
14
 
! Отговори
УЖАСНО Е преди 10 години
ВЪРВЕТЕ ЗАРЕЖДАЙТЕ АВТОМОБИЛИТЕ СИ С ГОРИВА ! ТАЗИ НОЩ БЕНЗИН И ДИЗЕЛ ЩЕ СТАНАТ НАД 3 ЛВ. А КОГАТО ЗАПОЧНЕ ОПЕРАЦИЯТА НАД 5 ЛВ. В МОМЕНТА НА СВЕТОВНИТЕ БОРСИ Е УЖАС. БАРЕЛ ПЕТРОЛ ЛЕТИ НАГОРЕ С МИНУТИ. СЕГА ОТИВАМ ДА ЗАРЕДЯ 12 РЕЗЕРВОАР ДИЗЕЛ И В БАГАЖНИКА ИМАМ ОЩЕ 7 ТУБИ ПО 20 ЛИТРА. ТЕГЛЯ ОТ БАНКОМАТА ЧАСТ ОТ СПЕСТЯВАНИЯТА СИ И ЗАРЕЖДАМ. СЕГА НАФТАТА Е 2.66 ЛВ. И ЩЕ СПЕСТЯ ПО 36 СТ. НА ЛИТЪР. НА 100 ЛИТРА СА 36 ЛВ. НА 200 ЛИТРА СА 72 ЛВ.
4
2
 
25
 
! Отговори
HidAn преди 10 години
Къде се завираме и ние, най-добре е да бъдем само наблюдатели пък американците после да се оплакват от атентати. Пък и ние вече нямаме армия освен със Су-25 не виждам какво друго ще може да направим.
3
5
 
34
 
! Отговори
ВАГИНИН преди 10 години
*** не си завирай дупето в Сирия защото си много секси( като фамилията ти) !!! серГей прощава ама *** НЕ.......
2
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За участие говорите !Как не ви е срам да помислите даже.
1
6
 
47
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Абе, какво ваше участие?! Излизаш публично и казваш, че ти и държавата се дистанцирате от всякакви военни интервенции проведени на сирийска земя или срещу сирийския народ от страна на САЩ/Из(с)раел/НАТО, и готово. Толкова ли не са те учили как да запазиш неутралитет?!