Трите варианта за военна операция в Сирия

Ударът изглежда неизбежен, но кога и как остава неясно
Обновена: 28 авг 2013 12:17 | 28 авг 2013 12:15, Елка Василева
95
Трите варианта за военна операция в Сирия
Американски разрушител. Снимка: архив, Reuters

След категоричните изявления на лидерите на западните страни за готовността за отговор на химическата атака край Дамаск практически няма съмнения в неизбежността на военен удар срещу Сирия. Сега експертите правят прогнози как ще се развива ситуацията по-нататък. Руският вестник „Комерсант“ посочва трите възможни сценария, по които може да действат САЩ и техните съюзници от НАТО.

Американският вицепрезидент Джо Байдън заяви във вторник в Хюстън, че във Вашингтон не се съмняват, че сирийските власти са използвали химическо оръжие в предградието на Дамаск. САЩ в скоро време ще представят собствен разузнавателен доклад за тази атака, предаде Би Би Си.

Американският канал NBC, позовавайки се на официални източници, съобщи, че ударът срещу Сирия може да бъде нанесен още в четвъртък, 29 август. Останалите западни медии не посочват конкретна дата, като продължават да се ограничават с предположенията, че военната операция ще бъде проведена в близките дни.

При първия вариант за развитие на събитията, прогнозирани от анализатори, се предвижда нанасяне на символични удари срещу армията на президента на Сирия Башар Асад. В този случай атаката ще бъде стремителна и кратка – за един-два дни крилати ракети, изстреляни от четирите американски разрушителя, дислоцирани в Средиземно море, ще поразят военни, командни и инфраструктурни обекти в Сирия. Подобна акция ще бъде предупреждение към Дамаск, но няма да има продължение, прогнозират наблюдатели.

Още по темата

За този сценарий говори и руският политолог Александър Шумилин пред вестник „Ведомости“. По думите му ограничеността на бъдещата операция се обяснява с необходимостта да бъде изпратен сигнал към Асад и Русия, че не става дума за мащабна операция с цел сваляне на режима на сирийския лидер. За такъв вариант с позоваване на американски военни и източници от администрацията на Барак Обама пише и „Уолстрийт джърнъл“.

За възможна кратковременна операция на западни страни в Сирия говори пред  Газета.ru експертът Сиргей Демиденко. Според него военната акция ще прилича на операцията от 1986 г. срещу Муамар Кадафи „Елдорадо каньон“, която не продължи дълго и не беше скъпа.

Експертът Андрей Баклицки също смята, че САЩ и техните съюзници ще нанесат насочени удари за възмедие и удари по инфраструктурата, за да намалят бойната способност на сирийската армия. В подобен случай една от основните цели може да бъде 4-а танкова дивизия на сирийската армия и по-специално 155-а бригада, която е част от нея.

Вторият сценарий предвижда по-продължителна въздушна война и нанасяне на интензивни, а не единични въздушни удари. Тази стратегия напомня най-вече за либийската кампания от 2011 г., която в крайна сметка доведе до падането на режима на Муамар Кадафи и неговата смърт, пише „Комерсант“.

Както е известно, Русия се обявява категорично срещу подобно развитие на събитията. Експертите отбелязват, че в случай на реализация на този сценарий Западът ще се окаже въвлечен в сирийската гражданска война на страната на опозицията и крайната цел ще бъде сваляне на режима на Асад.

Съгласно третата версия за това какво ще се случи около Сирия в бъдеще САЩ и съюзниците им ще реализират междинен вариант, прилагайки интензивни бомбардировки и след това ще се оттеглят в сянка. В такъв случай главната роля ще изиграят страните от региона, които активно се стремят към сваляне на сирийския лидер - Турция, Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ. Според аналитици изборът на сценария ще зависи от обещания от Вашингтон окончателен доклад на американските спецслужби за причастност на режима на Асад към химическата атака, а също и от консултациите със съюзниците и Конгреса, заключава „Комерсант“. 

Шанс, макар и малък, за решаване на сирийската криза по мирен път, все пак остава. По думите на експерта Фьодор Лукянов пред радио Bussines FM американският президент в момента има два повода най-малкото да забави военната операция. Първо, в Сирия все още работят инспекторите на ООН, които проверяват данните за химическата атака. Второ, през септември в Санкт Петербург ще се проведе среща на Г-20, на която е възможно да бъде направен опит за урегулиране на проблема без крилати ракети.

Братът на Башар Асад е заподозрян в причастност към химическата атака

Братът на сирийския президент Башар Асад – Махер Асад, е обвиняван в причастност към химическата атака, причинила смъртта на стотици сирийци. Командващият националната гвардия и 4-а механизирана дивизия Махер Асад е смятан за един от най-влиятелните хора в страната. Макар че не се е появявал публично повече от година, израелският телевизионен канал Channel2 твърди, че точно Махер Асад стои зад нападението.

Махер Асад не за първи път е обвиняван в причастност към кървави епизоди по време на въоръжения конфликт в Сирия, посочва „Дейли мейл“. По данни на източници, близки до опозицията, Махер Асад се отличава с безпределна жестокост и по време на безредиците през 2011 г. е наредил да бъде открита стрелба срещу невъоръжени протестиращи.

На 18 юли 2012 година Махер Асад беше ранен при терористичен акт в Дамаск. Тогава загинаха сирийският министър на отбраната Дауд Раджиха, близкият помощник на Башар Асад генерал Хасан Туркмани, заместник-министърът на отбраната и съпруг на сестрата на президента Асеф Шаукат и братовчедът на Асад Хафиз Махлюф, пише NEWSru. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
6
 
! Отговори
жека преди 10 години
няма нищо по страшно от войната - тези удари на сащ - единични или масирани какво правят - убиват хора - виновни, невинни мъже жени деца. къде е демокрацията,мирните преговори - изводът е един - сащ искат да владеят целия свят и то не остана много - само русия. и това ще стане когато путин се откаже от властта
73
7
 
2
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
До muchachoteКадафи спонсорираше кампанията на Саркози(т.е. сам е искал се е договори с НАфТО, лека му пръст на човека)Каква ще е реакцията на Русия?!? Един Господ и Путин знае!!!Да не забравяме, че Русия е ЕДИНСТВЕНАТА страна, която може да унищожи съединените арабските щати за 30 мин(с корупцията 33 - мин, с инфлацията - 34,5 мин, като добавим "варварщината", "изостаналостта" , "кървавия режим" и "ръждясалите ракети с които краварите летят в Космоса" стигаме до 36 мин., най-много;-))
72
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трите варианта за военна операция в Сирия - МАЧКАТ ГО НА ДИКТАТОРА АСАД, ЛАПАТ ГО НА ДИКТАТОРА АСАД, НАБИВА ИМ ГО ДИКТАТОРА АСАД.
71
1
 
5
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Пропуснах още един вариант: Най-важния4. Башибозука е изтребен от САР резултат Обонго губи Ирак, барабар с марионетката си Малики(пояснение за *** Ирак се намира между Сирия и Иран;-))
70
0
 
6
 
! Отговори
xari potar преди 10 години
NE IM LI OMRYZNA NA AMERIKANCITE DA IGRAQT EDIN I SY6T NOMER S AL KAIDA VE4E 30 GODINI .PUSKAT AL KAIDA V NQKOQ STRANA DESTABILIZIRAT Q I NAPADAT S CEL SVOBODA I DEMO KRACIQ DA DONESAT.VSE ZAEDNO NAVSQKYDE OT AFGANISTAN DO DNES V SIRIQ.TOQ NOMER SE IZTYRKA MNOGO VE4E.NA SVETA MU PISNA.
69
0
 
10
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
"Трите варианта за военна операция в Сирия"са:1. Няма операция резултат - присмех, заради червената линия2. Кратка операциярезултат - присмех заради изчерпване възможността на краварите да налагат "демокрация"3. Дълга операция със сухопътни войскирезултат - запалване на целия Близък изток, нефтотърсачи в ковчези,... и ФАЛИТ.пп Някои се бъркат че ситуацията била "Цугцванг", ...голяма грешка ситуацията е "Цайтнот", за полубрата на Обонго Малик;-))
68
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на сирия и остават няколко дни американците ще направят башар на пух и прах
67
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
русофили сателите ви пада хаха.Русия е страхливец долен предател.Русия изостави ирак два пъти,либия,сърбия сега и сирия ,а после идва ред на иран.
66
0
 
0
 
! Отговори
dady преди 10 години
До Prozacgolqmo mislene..i kvo ti minava na tebe prez kratunata s zapaden layf stayl mislene ?edno golqmo mislene.uspeh
65
1
 
7
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Тия май само плямпат;-))Айде възгласа "Аллау акбар"(да са в унисон с "опозиционерите") и нападайте. Да не се окаже после , че Путин се е объркал, и вместо "Яхонт" е продал "Базалт", "Вулкан", "Гранит", "Гранат" или други облицовъчни минерали и магмени скали;-))
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам кой кого ще напада, обаче за обикновените хора там каква трагедия е това, не е истина просто. Първо местните болни за власт мозъци ги трепят като мухи, сега и НАТО ще помогне малко. То въобще ще остане ли народ там след тея военни операции...
63
4
 
1
 
! Отговори
do prozac ot 61 преди 10 години
tazi igra na "ako" tesnogrydko moje da ia igraeme do ranni dobi :) .. ako ne beshe ruskia bairak na wremeto sega shtiahme da sme nai- malkoto na hala na awstria kato syuznik na germania i w dwete woini. ama bratushkite (werno, ne narochno ama tiahnite wsichki *** sa takiwa- ne narochno mi taka se sluchilo) specheliha. i nie pokrai taih se "napechelihme"gleda se sega kakwo e stanalo. istoriata e za istoricite. aman ot nowobranci ei...
62
2
 
21
 
! Отговори
Prozac преди 10 години
До До 61Глупако, и на теб ще кажа: Ако не беше руския байрак навремето, ти сега ***, щеше да учиш Корана с *** на главата.И западния лайф стайл и през акъл нямаше да ти минава.
61
1
 
10
 
! Отговори
Киркорчо преди 10 години
Не трябва да утиват в Русия за това, че Демекратични страни спечелили студена война. Ако война в Сирия ще започне, то ще видим ново руско оръжие "ПАНЦЫРЬ" се казва. 50 комплекта С1 руснаците давали на Башар Асад, по договор от 2006г. в 2008 до 2012 година. Изопщо по договор -200 коплекта на "ПАНЦЫРЬ". С исползване на това оръжие нито 1 "ТОМАГАВК" не достигне своя целта. Дори е интересно, какво, ще бъде. Това е кола КАМАЗ със с глава от ЗРК, 2 пушки и ракети.
60
21
 
6
 
! Отговори
До 61 преди 10 години
Не можеш да ги разбереш американците защото просто не ги познаваш. Америка е най великата държава която подържа световния мир. Никой не прави големи зулуми защото ще трябва да се разправя с Америка после. Мир чрез страх. Света от друго не разбира. А се месят където изглежда нямат интереси защото са гадни капиталисти но преди това са радетели на демокрация. И когато демокрацията страда - се месят. Имат разбира се и собствени интереси (най- силните са- защо да нямат?), но демокрацията е най важна.
59
1
 
6
 
! Отговори
violet.damyanova преди 10 години
ami kakuv e Obama ,Barak Husein Obama ,ima li neshto obshto s musliamili isliam ,ima ,shto se yshydvate togava,evreite,kazaha iskate shernyak za prezident ,eto vi go.
58
0
 
12
 
! Отговори
.... преди 10 години
"Ако Барак Обама реши да атакува сирийския режим, то за пръв път в историята САЩ ще бъдат на страната на Ал Кайда, пише политическият коментатор Робърт Фиск в свой коментар, публикуван в Индипендънт." Ето това се казва съюз! Мъжете, които на 11 септември 2001 година отнеха хиляди животи, ще воюват рамо до рамо с нацията, чиито невинни граждани бяха жестоко убити преди почти 12 години. Какво постижение само за Обама, Камерън, Оланд и останалите малки военачалници.
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Редовната банална причина на САЩ за окупиране на чужди страни- или използване на биологични оръжия (в случая с Ирак) или химически. И разбира се както в Ирак така и не се намери доказателствоза биологични оръжия, така и след време в Сирия няма да се намери такова. Ама овцете си блеят и не им пука...
56
0
 
23
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Не мога да ги разбера американците - хем са против исляма, хем подкрепят ислямистите с напъните си за война със законно избраното правителство в Сирия. Не че съм негов поддръжник, ама какви интереси имат САЩ там, че и нас да въвлекат, та ще водят война. Срещу кого ?! Нали само искаме да се унищожат химическите оръжия ?! Ами да се прати мисия да ги унищожи - и от двете страни. Не да се води война и то само против едните.Да, ама така се преодолява криза, с война ....
55
1
 
27
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
А Русия си мълчи; пак ще остави приятеля си да бъде разкъсан от бесните хиени!...Господ да пази Сирия -- земя на светии, -- а и нас самите от сатанистката чиф-***-ска ***! Св. Иоанне Дамаскине, и св. Ефреме Сирине, молете Бога да направи чудо и да спре гнусните антихристи!