Нова образователна идея - хем учиш, хем работиш... шлосер

Министър Стойнев твърди, че бизнесът страда от липсата на кадри
Обновена: 2 сеп 2013 16:38 | 2 сеп 2013 16:38,
111
Нова образователна идея - хем учиш, хем работиш... шлосер
Снимка: flickr

Образование и препитание – от това се нуждаят българите, категоричен е министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

В Хасково той сподели, че по време на всички срещи бизнесът е изтъквал пред него като основен въпроса с липсата на квалифицирана работна ръка.

"Инвестицията в образование е инвестиция в икономиката и в дългосрочен план - в заетост. Затова аз ще поддържам пред колегите си в Министерския съвет предложението за разглеждане на образованието като стратегически сектор и съответно насочване на по-големи бюджетни средства, включително и за реформирането му", сподели министърът.

Стойнев обяви, че през септември предстои подписването на съвместно споразумение между Министерствата на икономиката, на образованието и на труда и социалната политика, за да се въведе по нов начин дуалната система в образованието.

Министърът поясни, че според тази система младите хора ще учат през половината от времето, а през останалата половина ще работят.

"С тази реформа се цели учениците да се обучават и на занаяти, които да отговарят на нуждите на българския бизнес – инженери, шлосери, технически специалист и др.", аргументира се Стойнев.

"Следващият ни бюджет ще бъде насочен към образованието, така че да подготвяме кадри. Не може да нямаме конкретна реформа в образованието, която да отговаря на нуждите на българския бизнес. Имаме нужда от инженери, от шлосери, от заварчици, но най-вече от технически кадри. Бизнесът, който се разраства, има нужда от подкрепата на държавата", е мнението на Стойнев.

Икономическият министър обяви, че правителството започва активен диалог с българския бизнес, като политиките ще се формулират отдолу нагоре, а нямат да се спускат, както е било до сега.

"Предстоят срещи в цялата страна, в рамките на които искаме да чуем проблемите и вижданията на икономически активните представители на големия, средния и малкия бизнес. Стратегии, политики и промени ще се правят съгласувано с тях", зарече се Стойнев.

По време на разговорите с представители на бизнеса министърът сподели и плановете за провеждане на нова външноикономическа политика.

"Тя трябва да е резултат от сериозен анализ, който да открои нови бързоразвиващи се пазари и да оцени потенциала на българските производители. Безвремието и инерцията във външноикономическа политика трябва да бъдат преодолени и държавата да помогне за отваряне на врата за българска продукция към перспективни пазари", категоричен бе той.

"По време на всички разговори бе изразена принципна подкрепа за политиката на правителството и желание за стабилност и избягване на нов период на политическо безвремие", завърши Драгомир Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ех, другари отново ли ще се връщаме към старите времена?? Нали се опитваме да избягаме от рутината, да станем ЕВРОПЕЙСКИ народ? Моля Ви, с този Ви действия нищо няма да стане!!! Ами насърчете ги тези деца...... на когото какво му се отдава........... На сила хубост не става!!!!!!!1
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кого заблуждавате, другари комунисти? Старците на по 100 и отгоре години, които ви подкрепят или техните млади наследници? Колко трябва да сте прости, колко? Казвате, че в днешно време децата не учат, че тъпеят...... Е нима ще поумнеят, когато ги пратите да работят? Ще имат ли повече време за учене? Държавата имала нужда от подготвени кадри? Че къде са старите заводи, в които се работеше едно време, когато неправомерно използвахте детски труд???????
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ддса kvo normalno ve *** kvo vie vinoven pak 4ese vra6ta totalno kunizma li ve va6te balgari go vra6tat
104
1
 
6
 
! Отговори
ддса преди 10 години
Нормално, подготвят се за *** времена, които ни чакат.
103
0
 
8
 
! Отговори
brigante преди 10 години
учениците ще работят във фирмите на престъпниците, които крадат държавата...ще получават мин. раб. заплата 310лв, от които ще вземат чисто 240лвсамо ще бъдат използвани! на олигарсите им трябват роби! ще ви говорят, че го правят за добро и за развитието на икономиката, но изобщо не е развитие! същото е положението и с тези европейски програми... глупците, участващи в тези програми се наемат после на мин. раб. заплатка в определен срок... надеждата им е напразна за бъдещото им развитие там...
102
0
 
6
 
! Отговори
hate me преди 10 години
Остава и Ленинския съботник да върнем и ТКЗС и отново сме в 1960 г. ВОЖДА вече знаем кой е!!!
101
0
 
4
 
! Отговори
Български депутати преди 10 години
кажете НЕ на българското производство
100
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бе,Стойнев.......Какви са тия шлосери,какъв е тоя бизнес,какви са тия синдикати?И с просто око е видно че са от 19 век.Шлосери-БОЛ,ама на 3 D принтери....Ама ти от къде да знаеш,нали?
99
0
 
8
 
! Отговори
ая преди 10 години
Това , което се предлага не е ново. Само дето нас по социалистически ни караха да работим за без пари като деца уж практика. Лятото пък беряхме ябълки и правехме компоти по разни градове с месеци уж бригада.Какво общо има инженерството с това или стругарството не знам.Просто децата ще работят за без пари. Ученето не е приоритет то вече чалга поколението няма какво да даде на децата си. Умно измислено уж като новост Дори и тези 400 лв дето дават им се виждат много, като може деца без пари за тов
98
0
 
11
 
! Отговори
ая преди 10 години
Това е абсурд! Имам познат от година и повече търси работа-квалифициран на 35-40г С времето работи и като ел техник, и покриви поправя в София (от Варна е) и почне някъде 3-4 месеца и хоп.. вече не им трябва. Вече се отчая и детенце има. Отговорен и работлив и това е един от многото хора дето се побъркаха , че са без връзки Проблемът на бизнеса е , че назначава свои хора на добри заплати , а други по няколко месеца им вършат работата за трохи и трябва да са доволни , че изобщо са ги взели.
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 87 Много си прав! Това с УПК-то беше голяма простотия. След като завършихме УПК, всички от нашия клас ни приеха и отидохме да следваме. Остана едно момиче в завода- тя пък завърши висше чрез РАБФАГ. Никой не завърши по специалността си от УПК.
96
0
 
8
 
! Отговори
Коментар преди 10 години
За чест и слава никой няма за работи.
95
0
 
2
 
! Отговори
az преди 10 години
До МенТи вероятно си избутал и висшето, но никъде ли не те научиха да помислиш какво казва отсрещния. Думата "ирония" някъде не я ли учихте? Със сигурност Кримена го е написала нарочно така
94
3
 
1
 
! Отговори
Мен преди 10 години
До KRIMENA ST ZAGНе знам как си избутала средното си образование мила? Първо си помислих че писанието ти е на друг език? Майната му че е на латиницата, по-неграмотно написано изречение не бях чел през живота си. Правописни грешки и балистичен подход към пунктуацията "Кримена" БРАВО!!!
93
4
 
0
 
! Отговори
KRIMENA ST ZAG преди 10 години
___AS hem izsbutah sas 300 zora Harvaedtskiad Onivirsited,hem imah JOB katu ridagturka faf idin jornal za izditni kune i FOX-HUNTING za da sa izdarjam katu stodentdka.beshi omuritilno,no pojanah ospehi,de.....
92
3
 
19
 
! Отговори
баба Пенка-Растата преди 10 години
Българина да дава акъл за възпитанието на чуждите деца е ненадминат,но да научи своето на трудолюбие се оказва невъзможно.
91
2
 
15
 
! Отговори
Усмивката преди 10 години
По-добре паднал в бара, отколкото прав пред струга. :-)))
90
0
 
23
 
! Отговори
Един преди 10 години
Как да има напредък бе Стойнев? Нека да вземем ТЕБЕ за пример. Ти беше ли на конкурс за министър? Колко кандидати бяхте? И двамата заем отговора, е затова сме на това положение!
89
0
 
25
 
! Отговори
Избягал преди 10 години
Профеионалистите отдавна ги няма там! Част от тях са тук, шлосири и стругари за $20 на час и инженери за $120000 на година! Вие ни изгонихте и проблема е само ВАШ " другари"Хайде съберете се " управляващи и бизнесмени" и си го решете! Побързайте защото скоро и НЕпрофесионалистите няма да са там!
88
0
 
25
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Стойнев,ти къде видя предприятия,които да работят и да се нуждаят от шлосери?Казах предприятия а не работилнички !По въпроса се обърни към Иван Костов! Той погуби всички работещи и печеливши предприятия с приватизация.А може би ще ви трябват и тъкачки!Само,че няма къде да работят! Абе този почин ни е много познат! СОЦ ПРОСТОТИИ!