Посланик Алън: Нужни са правила, прозрачност и контрол!

Дипломатът със съвети как да се възстанови доверието в родната политика
3 сеп 2013 18:30, Елка Василева
42
Посланик Алън: Нужни са правила, прозрачност и контрол!
Джонатан Алън. Снимка: архив, БТА

На прага на новия политически сезон посланикът на Великобритания Джонатан Алън споделя идеи за необходимостта от реформа за възстановяване на доверието в българската политика в текст, озаглавен „Послание за обновление и реформа“, публикуван на сайта на посолството.

Тъй като парламентът възобновява работа, бих искал да споделя някои идеи, изразени пред мен от българи, свързани със законодателна програма, която наистина да покаже, че народните представители се вслушват в гласа на хората, заявява той в позицията си.

Посланик Алън обобщава идеите си в три основни теми.

Първо - въвеждане на истинска прозрачност, повсеместно. Трябва да се публикува бюджетът на всяка държавна фирма и община в началото и в края на финансовата година. Проследяването на собствеността на която и да е компания трябва да се улесни, включително собствеността на медиите, пише британският посланик. „По-голямата прозрачност допринася за предотвратяване на корупцията, както и на даването и вземането на подкупи. През годините сме слушали много за жизненоважни политики като електронното правителство, електронното правосъдие и електронните обществени поръчки, но сме видели много малко по отношение на практическото им реализиране“, пише Алън. Според него в момента българските закони срещу корупцията са едни от най-слабите в ЕС. Защо България не заимства най-доброто от законодателните кодекси на Великобритания и САЩ, наред с тези на други държави, за да създаде най-строгите и добри закони, пита посланик Алън.

На второ място Джонатан Алън посочва търсенето на отговорност на политиците и налагане на контрол на депутатите. Посланикът предлага налагане на контрол на депутатите чрез създаването на строг, независим регулатор на парламента.

И на трето място британският посланик посочва темата за прилагане на вече съществуващите правила. В България понякога изглежда, че има закони и разпоредби, но те не се прилагат. Няма еднозначно решение на този проблем, посочва Алън. Някои от регулаторните органи в България внушават респект, например омбудсманът. Но в други случаи тези органи изглежда сякаш страдат от липса на независимост или истинска енергия, за да се справят със задачите си, казва дипломатът.

Някои от регулаторните органи в България изглежда страдат от липса на независимост, посочва още той. Вземете например Комисията за енергийно регулиране. За 12 месеца се смениха пет различни председатели, което е изключително текучество. Изглежда, че "предложения" от министър-председателя са последвани незабавно от абсолютно същите решения на Комисията, казва британският посланик. Джонатън Алън отбелязва също, че в повечето държави Комисията за защита на конкуренцията е един от най-дейните органи, но не и в България.

Подобни органи трябва да бъдат наистина независими от правителството, а процесът по назначаване на кадри да бъда разписан в закон, за да се гарантира избиране на високо квалифицирани специалисти, смята посланикът на Великобритания.

Джонатан Алън посочва, че „тези идеи могат да бъдат усъвършенствани и доразвити, но те представят начини политиката да стане по-открита и честна. Онези, които не са съгласни, трябва да обяснят на чия позиция са в битката между, от една страна, съмнителните връзки между бизнес и политика, и от друга – усилието да се изчисти обществения живот. Опонентите на тези идеи трябва да обяснят какъв по-различен и по-добър подход за справяне биха избрали; подход, който вдъхва доверие на българския народ“, казва дипломатът.

„В настоящия момент хората на улицата имат послание за обновление и реформа. Политическите партии, всяка от които е обект на протестиращите, не показват никакви признаци, че се вслушват в това послание. Ако не го направят, рискуват да изглеждат неадекватни в очите на един нарастващо зрял електорат, който не приема статуквото. Приемане на вдъхващ доверие пакет от реформи от настоящия парламент би било силно начало за връщане на доверието“, заключава британският дипломат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
5
 
! Отговори
Кънчо П. Деров преди 10 години
Чаай сеа . Що си мислиш че като на наште *** не вярваме ще вярваме на теб? Всъщност на вас дори вярваме по малко от на дърт *** от женския пазар. Вие сте същите лъжливи и крадливи бокууци кат комунистите и не учете Бг народа щото моментално ще ви прати на "кънчо" да се пояздите
36
3
 
14
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
Пак се правиме на неразбрали.Човека го казва много точно и ясно.Хора, не разбрахте ли че трябва да се сменят правилата.В момента отново управляващите разделят народа ,и всички отново губим.Кликата е една и съща,методите едни и същи.Вечната борба между "Левски" и "ЦСКА".стикопромяна!Всеки да отговаря за действията си.Не вярвам в днешните управляващи-старата стикована коалиция.
35
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абсолютно е прав, но червените тикви никога няма да го послушат, те си знаят само крадене, корупция, партията майка и дупето винаги обърнато към матушка. Сякаш 45+24 години не им стигна Русия да ги ***, още искат.
34
6
 
11
 
! Отговори
bobi преди 10 години
абсолютно прав е но няма кой да го чуе
33
5
 
7
 
! Отговори
сосидж рол 8%pork преди 10 години
На този остров мивките са без смесител за топлата и студена вода. Използват мивката като вана, за да си мият гурелите сутрин, ако се сетят...
32
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Леле леле, оправиха си мухлясалата *** и акъл дават на целия свят?! По- добре без прозрачност, отколкото с изкуствена такава, както е в Мухлясалобритания! Кралете на дезимформацията говорят за прозрачност...
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До демократичен терор Защото им позволяваме. Продажни ,страхливи, жалки политици, за които националните интереси са последна грижа.
30
6
 
10
 
! Отговори
НАЦИОНАЛИС преди 10 години
До кога англичаните ще се държат с другите като колониалисти ,ще дават ,,съвети,, ще налагат демокрация и ще заробват другите народи ,не е ли време да им удариме шут (и к....)в ***.НАГЛИ АНГЛИИСКИ ГАДОВЕ.
29
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БОИКОКак защо? Мутра, ама "тяхна" мутра. Също като Пиночет. Диктатор, ама техен.това е то демокрацията на англичаните. Или със щикове или с марионетки.
28
11
 
10
 
! Отговори
Ани преди 10 години
Посланик Алън, или посраник Алън?
27
0
 
8
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Хлора,Ако повечко хора бяха като Вас, нямаше да сме на това дередже. Всеки работи за някого, въпросът е да работи, а не да седи в кръчмата и да се чуди що хем нищо не работи, хем няма пари.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tez krivaci da si gledat pienite turisti po moreto arabite i negrite po albiona.ot mutanti akul ne 6tem
25
5
 
13
 
! Отговори
Прозрачни са преди 10 години
Когато английските селяни се вдигнали на бунт срещу короната през 1381 г., кралят привикал лидера им, Уат Тайлър, на преговори и заповядал на придворните си да го обезглавят, а на чакащите го наблизо селяни казали, че са му дали рицарско звание и вече пътува към замъка си. Та, наистина ли ни трябват кралски съвети за прозрачност и възстановяване на доверие?
24
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗАЩО ВСЕКИ НЕДОРАЗВИТ УМСТВЕНО *** ОТ ПРОИЗВОЛНА "БРАТСКА" НАМ СТРАНА ТРЯБВА ДА СЕ УПРАЖНЯВА В РИТОРИКА ПО МЕДИИТЕ ПРИ ТОВА НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО, ДА СИ ПРАВИ ПИ АР И ДА ТРУПА ТОЧКИ, НИЕ ДА МУ СЛУШАМЕ ТЪПОТИИТЕ. ДА НЕ БИ ДА СА СИ РЕШИЛИ ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ В ВЕЛИКА БРИТАНИЯ ТА ОПРЯХА ДА РЕШАВАТ НАШИТЕ И СВЕТОВНИТЕ. МОЖЕ ЛИ ДА ВЪРВЯТ НА МАЙНАТА СИ ВСЯКАКВИ ПОДОБНИ *** И ТЯХНИТЕ СЪВЕТИ.
23
2
 
3
 
! Отговори
Хлора преди 10 години
До Kaleko AlekoТи си "смотан".Аз и сега работя,но не за благото на обществото,а за едни индивиди които се смятат за богове в Б.Г.Не слушам чалга,и никой не ми подхвърля пари.Доста трудно се правят тия пари,но ги правя с труд.
22
6
 
12
 
! Отговори
БОИКО преди 10 години
Защо този геи не коментира как близо 4 години ни управляваше мутра
21
2
 
10
 
! Отговори
Митьо преди 10 години
Перушан!
20
4
 
11
 
! Отговори
Айде нема нужда!!! преди 10 години
А не се гнусите да поддържате *** психопати - диктатори, стига да е ИЗГОДНО за вас. За хората, които не знаят, англичаните са измислили изгодата. Сега ако беше Бойко, не се знае какво щеше да стане покрай Сирия. Дали щеше да си говори с Дейвид какво да изпрати? Та така, ние си знаем, че сме брутално корумпирани, но вие имате ИЗГОДА от това. Не се преструвайте, че сте загрижени за бългаския народ, интересува ви само послушен съюзник. Да ви пита човек защо? Защо играете за ислямистите?
19
0
 
11
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Англичаните имат поговорка която ясно описва положението на българският народ:"НОУ МЪНИ - НОУ ФЪНИ."
18
0
 
12
 
! Отговори
до 9 преди 10 години
прав си, само забравяш още една изумителна англичанка - легендарната учителка от Английската гимназия Марша или Марсия Макдермот, която говореше фантастичен български, ходеше облечена с ризи с шевици, които й отиваха много, и дори написа книга за Левски...