Кой манипулира и кой работи?

Нинова и Павлова в остър спор за 100-те дни на Орешарски
Обновена: 4 сеп 2013 09:38 | 4 сеп 2013 09:38, Александър Попов
7
Кой манипулира и кой работи?
Снимка: Булфото

Депутатите от Коалиция за България Корнелия Нинова и от ГЕРБ Лиляна Павлова влязоха в остър спор за протестите в страната и 100-те дни управление на кабинета на Пламен Орешарски в ефира на Нова тв.

"Трудно се работи в такава обстановка, но ние имаме цел, програма и ще работим последователно. Протестите са продължение на тези от началото на годината и невъзможността на хората да си плащат сметките. Затова социалната политика е приоритет на правителството", заяви Нинова.

Павлова контрира, че хората не са по площадите заради разхлабване на фискалната политика, проблемите са други.

"Има недоверие към правителството, че може да се справи. Надделяват популизма и демагогията над реални действия", каза тя.

"Кое е популизъм? Факт е, че за два месеца падна цената на тока, увеличиха се майчинските, целият пакет за младежка безработица - осигурена е работа на 71 000 млади хора", отвърна "червената" депутатка.

"И аз няма как да се съглася. Изкуствено се замрази цената на тока, сега предстои на парното, на водата, това не е пазарен механизъм. И големият въпрос е какво ще правим, когато бъдат размразени истинските, пазарни цени. Защото това рано или късно ще стане, те ще доведат в пъти увеличение на цените, които хората няма как да плащат. Защото това замразяване ще го плащат държавните фирми, и ще доведе до фалит. Не се намалиха цените на скъпите централи, каквито бяха ангажиментите, и нещата ще станат драматични", прогнозира Лиляна Павлова.

Нейната опонентка обаче я поправи, че цената на тока не е замразена, а намалена. И не изкуствено с административен акт, а чрез начина на ценообразуването.

Павлова и Нинова спориха и за приоритетите на кабинета "Орешарски".

"Когато едно правителство е загубило доверие, за какви приоритети да говорим? За какво да ги обсъждаме? От 1 млрд. лева заем само 40 милиона са за социална политика", нападна Павлова.

"Гарантирана ли е социалната политика? Увеличено ли е майчинство? Платено ли е за първокласниците? Това са факти и е направено, дали с резерви от бюджета, дали с пари от заема. Вие не разбрахте, че този милиард отива основно в резерва", не остана длъжна Корнелия Нинова.

"Разбрах, но си оставихте вратичка да го похарчите за каквото си искате", отвърна Павлова.

Според нея важните теми в днешния ден са оставката на правителството, дата за предсрочни избори и Сирия.

На въпрос как ще се извършват реформите в условието на протести, Нинова бе лаконична - "последователно, спокойно и професионално".

Управляващите ще внесат проектодекларация, в която са набелязани стъпки със срокове и ще се търси съгласие сред другите политически сили за тях.

"Очакваме обсъждане и предложения, дебат, гласуване и обединение по важните теми. Ние предлагаме икономически растеж, борба с монополи, осигуряване на работни места, преодоляване на демографския проблем, образование, наука и иновации, здравеопазването на нацията, нов изборен кодекс, граждански контрол над институциите", каза Нинова.

"Те умеят с красивите думи да манипулират. Важни са фактите", прекъсна я Павлова. "Това не са красиви думи, а мерки, които сме готови да облечем законодателно", отвърна опонентката й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
32
 
! Отговори
do god преди 10 години
много се дразня, когато някой коментира неща, от които си няма понятие! за да получаваш майчинство трябва да си бил осигурен 24 месеца преди това господине! колко *** са били на работа и са им внасяни осигуровки, за да получават майчинство? Помощ се получава от семейства с доход под 350 лв. на чл. от семейство. Половината от българските семейства по провинцията са с такива доходи и не са ***, просто единия родител е безработен от 4 г. поради политиката на ГЕРБ
4
11
 
40
 
! Отговори
God преди 10 години
Помощи за първолаци се дават само на семейства с много ниски доходи (основно ***) и са не-повече от 10 000 деца. Колко българки стоят по 2 години в майчинство - малцина, за сметка на ***. Какво ме касаят мен тези "социални мерки"? Къде са реформите? Само се харчат пари взети на заем и се симулира социална политика. Ще вземат 1 млрд., от който 150 млн. са за социални плащания, а не казват за какво са другите 850 млн. Щели да плащат на бизнеса - на кой по-точно?
3
18
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А за милиардите заем от предното правителство - ни дума :)
2
36
 
61
 
! Отговори
Vomitory преди 10 години
Калинке- Лилянке, бегай при Емилова и то спешно...да си намалиш мерките. Не се прави на голема политичка. Тва дет си мислиш, че си направила можеше и човек с основно образование да го направи, па щеше да остави малко пари и за други пътища, щото една полу-магистрала не покрива цела България. Айде бегай бегай, то помага в отслабването.
1
18
 
59
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Хвани едната! Прасни другата! - Това са тия двете!!! Едната - типично тоталитарен номенклатурен кадър. Много приказки,викане,спорене,караници - най вече без особен смисъл от тях! Защото после си прави каквото тя си знае - типично по комунистически! :( Другата- типичния млад натегач-връзкар. Олицетворението на това какво правят ДЕБЕЛИТЕ ВРЪЗКИ,съчетани предполагам с добри умения в спалнята на някой високопоставен "ГЕРБЕР" или ОЛИГАРХ :) ;) :) !!!!! .........