ДПС и ГЕРБ се скараха за АЕЦ „Белене”

Едните искат да се помисли, вторите са категорично против
Обновена: 8 сеп 2013 11:54 | 8 сеп 2013 11:48, Камелия Цветанова
162
ДПС и ГЕРБ се скараха за АЕЦ „Белене”
Снимка: Булфото, архив

След като и вчера лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че проектът за АЕЦ „Белене” не е затворена страница, депутатите от ДПС Рамадан Аталай и от ГЕРБ Делян Добрев защитиха различни гледни точки пред БНР.

„Ще има още един анализ за този проект и ако този проект е пазарен ще се осъществи. Така беше отговорът на премиера,” настоя Аталай.

„Този проект е 20 млрд. и на всички е ясно, че българската държава не може да си го позволи още по-малко тази пролет. Ясно е на всички български граждани, че ние нямаме нужда от тази мощност, защото тази пролет бяхме свидетели на свръхпроизводство. Моето мнение е, че каквото и да прави това правителство "Белене" никога няма да се случи, защото този проект е нереализуем, но ако бъде рестартиран отново ще бъдат направени плащания. Аз не съм разрешавал плащания по "Белене", заяви Добрев.

Още по темата

Относно енергейната стратегия, която правителството ще подготви, Аталай обясни, че настоящата, която беше приета от предишното правителство, е остаряла.

„Това не доказва, че всички стратегии, които са направени преди това, са без определена визия за развитието на икономиката и съответното крайно енергопотребление на страната в зависимост от икономиката, в зависимост от населението, какво количество енергия е необходимо за България”, добави той.

Според него обаче всичко трябва да се анализира от енергийните специалисти, от икономистите.

„На мен лично ми беше необходимо дълго време, за да прозра и да разбера, че всяка стратегия, която беше направена от предипните управляващи и от сегашните, е направена на коляно, заяви той.

Необходимо е широко експертно и политическо участие за изготвянето на енергийната стратегия, защото ние политиците, заедно с експертите трябва да дадем визията за развитието на държавата от гледна точка на енергопотреблението, изхождайки от първичните ресурси, с които разполага държавата, заяви Аталай.

Бившият енергийен министър Делян Добрев обясни, че стратегията сама по себе си няма да реши проблемите в сектора.

„Проблемите в сектора не са от управлението на ГЕРБ, а от преди това със започването на мащабни проекти, които нашата държава не може да понесе”, каза той.

От своя страна Аталай предложи да се направи стратегия, за която екперите да обяснят дали е небходимо да се строят нови мощности или ако остане същото ниво на енергопотреблението кои мощности трябва да се закрият и какво да се направи с ВЕИ-тата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
7
 
3
 
! Отговори
син боклук преди 10 години
84 3 -говориш неща които не са верни:значи горивото за АЕЦ се получава готово от руснацитеотработеното гориво от АЕЦ си го взимат обратно -надаи се да ти го дадът на теб:)
79
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имаше референдум, Народът каза - НЕ! Станишев е *** и руска ***!
78
0
 
12
 
! Отговори
язвичката преди 10 години
истината е че по лесно се печели от преност-затова и нашите продажници разделиха преноса и разпределителните дружества,предпочитат да лапат такса пренос и боли ги а дружествата дадоха на чужденци-точно от тях се оплакватеи сега бистрим как да извадим мулето от калта
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 83Кандидати бол - доган, станишев, жена му(или по-скоро мъжа му), орешарски, овчаров, царю, костов, виденов, на луканов му пръснаха каската, иначе и той беше добър кандидат, агент гоце и още много от техние кръгове.
76
0
 
7
 
! Отговори
за зелените преди 10 години
господа не разбирате грам от енергетикаима едно такова понятие -обща енергиина мрежабазово в нея са аец и вец-няма да обеснявам на неуки защо компенсират се с 1 блок на тец-марица изток-има няма потребление тои работи и процент за зависимите от атмосверни влияния вятър,слънце и кви ли не щуротииняма такъв филм ,зелена енергия-няма система работеща само и единствено с нея
75
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Станишев да обясни до кой български град ще бъде хранилището за ядрени отпадъци,защото е сигурно,че ще бъде в България. Достатъчна ни е радиацията,която приехме като деца, когато ни изкараха под радиоактивния чернобилски дъжд.А тогава партийната върхушка,освен че скри новината за аварията и подложи на геноцид собствения си народ, но си и внасяше от чужбина незаразена вода за къпани е пиене. Както винаги българският народ и до ден днешен не е получил извинение от комунистическата партия !
74
0
 
14
 
! Отговори
до 77 преди 10 години
а кво правим с неустоиките за които ни съдят???и кои ще взезе в затвора за погребаните досега милиони левове-това нещо вече се строеше 1990 сега сме 2013 кои според теб трябва да влезе в затвора заради тая сума -това са 23 години наливане в нищото ,смениха се правителства от целия спектър-кои трябва да плати мастрафа???
73
3
 
17
 
! Отговори
sd преди 10 години
Като са ви толкова криви зелените енергии, защо не затворите централите им? Така или иначе имаме излишък, при това нарастващ с годините!? Защо трябва да се наливат пари. Още и още, и още...За да можете да крадете от предпочитаното място. Белене - там има много за крадене, а каквото не могат да откраднат българските комунисти, ще го откраднат съветските им колеги. както се казва все при свои ще е.
72
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До сссрХоди си в ссср, да пиеш чист спирт и дъщеря ти да стане долнопробна порно-актриса за 10 долара на сцена.
71
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
два милиона сирийци са напуснали Сирия заради войната а при нас три милиона българи са напуснали България без война...... хайде спрете се малко господа политици ......от вас родината ни прилича на едно джезве кокали и една тава мръвки....срам нямате ли
70
1
 
16
 
! Отговори
някой си преди 10 години
Два милиона млади българи са напуснали България през този античовешки преход.все едно София,Варна и Бургас да изчезнат изведнъж.как допуснахме това да се случи!!!защо в парламента виреят само хора,опитващи се да ликвидират страната ни?толкова ли сме обречени?
69
22
 
8
 
! Отговори
ссср преди 10 години
Важното е да се обвържем с Русия.Европа е бита карта(няма ресурси,няма залежи и икономиката и е обречена).Най добрите години за България са били когато сме в добри отношения с Русия а всички национални катастрофи са поради отричането от големият брат и минаването на грешната страна.Нека не повтаряме грешките си а да поемем в правилната посока(Русия,Китай).
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едно нещо ми е инересно - като от бкп са ТАКИВА АЛТУРИСТИ и ТОЛКОВА СЕБЕОТДАЙНИ и МИСЛЯТ САМО ЗА НАРОДА, защо никога не реваха да направим АЕЦ, който да генеира електричество с торий вмесо уран? Почти нулева радиация, залежи КОЛКОТО СИ ЩЕШ(за разлика от урана, какъвто почти няма) и стотици пъти по-евтин и стотици по-ефективен от урана? ЗАЩО ПИТАМ?ОТГОВОР:Защото тока ще трябва да струва жълти стотинки и не е нужно да хвърляме 9 цифрени суми в русия!!!!!!!!
67
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде комунистите пак си дойдоха на думата и КРАДЕНЕТО чрез "Белене"! -----------------Предпочитам да се краде от Белене,да е по-евтин тока и пари да влизат в държавата,отколкото да се плаща за прескъпа "зелена енргия" и парите да са в джобовете на мутрите
66
3
 
7
 
! Отговори
sd преди 10 години
Ще крадем, ще крадем, ще крадем... до безконечность.Ако трябва обаче да бъдем справедливи, то трябва да кажем, че само ДПС не е наливало пари в този гьол. ГЕРБ и лично министърът им със съмнителната диплома от САЩ Делян Добрев наляха не по-малко от комунистите на Станишев.Видимо сега хората от ДПС "мислят" как да наваксат пропуснатото. Щото като видим електоралната карта на партията на Касим Дал е възможно ДПС да е за последно в този парламент. И затова се готвят да крадат като за последно!
65
2
 
13
 
! Отговори
Политиканстване преди 10 години
Тази игра вече прозира. Точно преди 2 години ДПС бяха твърдо против "Белене", очевидно защитаващи турските интереси и турската централа, а Боко беше на позиция "Е, защо да не строим Белене", все още американците ня бяха му нашокали канчето.Днес, Ердоган посочи партията на Касим Дал за турската националистическа партия в България, и ДПС веднага започнаха да играят опозиция на турските интереси. Невероятно...ДПС в опозиция на интересите на Ердоган. А Боко...точно обратното, той е против Белене!!
64
4
 
1
 
! Отговори
ghostmeister преди 10 години
До БъндиТочни коментари.Абсолютно вярно!
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Da se iznameriat vsi4ki firmi ot po onova vreme i da se vidi koi e pribral parite , a ne e postroil ni6to. Seli6teto , koeto e zapo4nato ,e panelni kilijki potanali v bureni, da te e strah da mine6, ot plo6tadkata ima edin izliat beton ru6a6t se ot meterioligi4nite uslovia. Tova ne e gotova zentrala , a rezultatat ot edno prestaplenie, koeto vsi4ki izpla6tat.
62
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
държавите от соца които забравиха социализъма до една се оправиха само ние даваме да ни управляват 100годишни *** столетници
61
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БъндиА ти от къде знаеш колко ще живее Козлодуй? Поради факта, че познавам доста хора там и мой близък беше инжинер там вероятно имам доста по-добри наблюдения от теб. В Белене няма нищо. Да светна борисоф - и гьол не е. Има една дупка. Толкоз! И както казах-потреблениео намалява, а не се увеличава. И няма да се увеличи.