ДПС и ГЕРБ се скараха за АЕЦ „Белене”

Едните искат да се помисли, вторите са категорично против
Обновена: 8 сеп 2013 11:54 | 8 сеп 2013 11:48, Камелия Цветанова
162
ДПС и ГЕРБ се скараха за АЕЦ „Белене”
Снимка: Булфото, архив

След като и вчера лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че проектът за АЕЦ „Белене” не е затворена страница, депутатите от ДПС Рамадан Аталай и от ГЕРБ Делян Добрев защитиха различни гледни точки пред БНР.

„Ще има още един анализ за този проект и ако този проект е пазарен ще се осъществи. Така беше отговорът на премиера,” настоя Аталай.

„Този проект е 20 млрд. и на всички е ясно, че българската държава не може да си го позволи още по-малко тази пролет. Ясно е на всички български граждани, че ние нямаме нужда от тази мощност, защото тази пролет бяхме свидетели на свръхпроизводство. Моето мнение е, че каквото и да прави това правителство "Белене" никога няма да се случи, защото този проект е нереализуем, но ако бъде рестартиран отново ще бъдат направени плащания. Аз не съм разрешавал плащания по "Белене", заяви Добрев.

Още по темата

Относно енергейната стратегия, която правителството ще подготви, Аталай обясни, че настоящата, която беше приета от предишното правителство, е остаряла.

„Това не доказва, че всички стратегии, които са направени преди това, са без определена визия за развитието на икономиката и съответното крайно енергопотребление на страната в зависимост от икономиката, в зависимост от населението, какво количество енергия е необходимо за България”, добави той.

Според него обаче всичко трябва да се анализира от енергийните специалисти, от икономистите.

„На мен лично ми беше необходимо дълго време, за да прозра и да разбера, че всяка стратегия, която беше направена от предипните управляващи и от сегашните, е направена на коляно, заяви той.

Необходимо е широко експертно и политическо участие за изготвянето на енергийната стратегия, защото ние политиците, заедно с експертите трябва да дадем визията за развитието на държавата от гледна точка на енергопотреблението, изхождайки от първичните ресурси, с които разполага държавата, заяви Аталай.

Бившият енергийен министър Делян Добрев обясни, че стратегията сама по себе си няма да реши проблемите в сектора.

„Проблемите в сектора не са от управлението на ГЕРБ, а от преди това със започването на мащабни проекти, които нашата държава не може да понесе”, каза той.

От своя страна Аталай предложи да се направи стратегия, за която екперите да обяснят дали е небходимо да се строят нови мощности или ако остане същото ниво на енергопотреблението кои мощности трябва да се закрият и какво да се направи с ВЕИ-тата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
46 това са пълни глупости. Срока за АЕЦ-а може да се удължи спокойно. А и Козлозуй произвежда 25 не 50 % от тока, от който по-малко от 50% се продава на гражданите, ТЕЦ-овете са много по-развити от онова което са били преди 30 години, Марица изток 2 произвежда най-евтиния ток след АЕЦ-а. В Германия е започнало обновяване на тези мощности, а немците не са по-балами от нас за да го правят. Ядрената централа е евтина когато я имаш построена.
39
2
 
9
 
! Отговори
а цанков камък преди 10 години
май се забрави Цанков камък и колко ни струва.Сега се опитват да пробутат отново белене. влезте на тес.бг и вижте колко е моментното потребление на бг и си направете сметка трябват ли ни още 2 000 МВТ който няма какво да правим
38
0
 
10
 
! Отговори
Рънте преди 10 години
Да се направи "Белене"и да се пуснат тролей по магистралата
37
17
 
6
 
! Отговори
varg преди 10 години
За АЕЦ Белене
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще е хубаво да не се публикуват неактуални снимки от обекта. Това от горната е разрушено на 100% и терена там е по-равен от футболно игрище.
35
2
 
17
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Юруш и новообрязаният *** гьотферен сидер ага са гнусна *** и *** на хидроинженера!
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТРЯБВА"Фотоволтаичния парк е вече компроментиран и трябва да се разруши . Първо - всеки знае че е собственост на Мафията ."Не знаех, че гагузов и корумбашев са мафията ;)
33
0
 
6
 
! Отговори
Иво-000 преди 10 години
До james1Въобще не се опитвай да му обясняваш,това са толко заблудени хора че нямам думи определението *** е точно за тях
32
17
 
6
 
! Отговори
ВВВ преди 10 години
СЛЕД КАТО ЗАТВОРИМ КОЗЛОДУЙ И ОСТАНЕМ НА ВЯТЪРНИТЕ МЕЛНИЦИ ЖАЛНА НИ МАЙКА АЕЦ БЕЛЕНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В момент когато се намираме в жестока финансова криза и в който наближава трета световна война не е нормално да се настоява за атомна централа. Още повече и че се появиха генератори за свободна енергия. Ще си вкараме такъв автогол че няма да видиме бял ден десетилетия заради комунистическата ***. На тях никога не им е пукало за народа
30
1
 
16
 
! Отговори
Иво преди 10 години
По делата им ще ги познаете. Съвсем логично турците трябва да си платят за техните назначения във властта които бсп направи и затова сменят позицията си за Белене. Както откачения Болен плюваше как ли не дпс преди да влезе в парламента а сега им се е надупил яко. Изобщо този парламент няма нищо общо с предизборните си обещания, напълно е подвел избирателите, спечели с нечувани манипулации, т.е това е напълно нелегитимен парламент и трябва да се маха час по-скоро. А Белене е затворена страница.
29
3
 
15
 
! Отговори
Иво-000 преди 10 години
Това е прецедент в света, националистическа партия в коалиция с етническа...палячовци измислени
28
3
 
17
 
! Отговори
james1 преди 10 години
---------------------------А като е на власт защо не спре новините на турски по БНТ и защо не забрани ДПС, каквито са му предизборните обещания.Не герберите, а вас атакистите ви болят задниците, защото анадолци всеки ден ви опъват.
27
10
 
16
 
! Отговори
james1 преди 10 години
Независимо дали е БСП , ДПС или ГЕРБ Белене трябва да се построи . На България е нужна евтина ел.енергия .Фотоволт---------------------------------Добре, а съгласен ли си да продадем апартамента ти, вещите ти, колата и да съберем фонд за строежа на Белене. Нямам против да си го строите НО НЕ С МОИТЕ ПАРИ !!!
26
7
 
22
 
! Отговори
Иво-000 преди 10 години
Атака са не само предатели, но и облъчени от лудия хахаха
25
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докога Турската партия ще решава бъдещето ни !?!?!Кога ще бъде забранена като етническа партия по закон ?!?!ВСЕКИ ,които се чувства Турчин - в Анандола ,тук имаме Българи мюсюлмани ,Българският е техният език и децата им трябва да знаят "аз съм Българче"..иначе - анадолаНовините на Турски по БНТ са незаконни и прецедент в Европа, ако бъдат оспорени от адвокат в международен съд, ще бъдат забранени.500 години робство превърнаха манталитета ни в азиатски и това продължава. "Атака" са предатели!
24
8
 
28
 
! Отговори
Иво-000 преди 10 години
До james1Атака начело с лудия сложи турците на власт темата е изчерпана, не се опитвай да мислиш.
23
5
 
7
 
! Отговори
emi taka e преди 10 години
emi taka e kato desnite se delite a ne glasuvate za GERBmoje da ne e perfektnata partiq no vijdate kakvi 4istki i kakvi krajbi stanaha za nula vremei vsi4ko sega zapo4va.... prodaljavaite desnite oshte da se delite. glasuvaite za oporo4enoto sds koeto shte napravi 5 procenta i komunistite shte sa pak na vlast . mnogo ste tapi balgari nikoga nqma da vi doide akala
22
7
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Кои са тия от ДПС да решават.Малцинство неизвестно от къде.Да си затварят устата ида се махат от Българския парламент.
21
14
 
12
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
"Не ни трябва нов АЕЦ..."Да, трябват ни още ВЕИ-та ;) Хахахви хора...