Първанов се почуди от колебанието за "Белене"

Докога ще се мотаем с някакви анализи, пита той
Обновена: 10 сеп 2013 13:56 | 10 сеп 2013 12:15,
114
Първанов се почуди от колебанието за "Белене"
Георги Първанов Снимка: архив, БТА

Сегашното колебание за АЕЦ „Белене“ за мен звучи неубедително, заяви днес в Плевен Георги Първанов, президент от 2002 до 2012 г. В енергийната дипломация загубата на темпо може да има много висока цена - това трябва да избегнем, допълни той.

Огромната част от левицата е за реализацията на проекта, ако някой има колебания, е добре да излезе и да ги обоснове, посочи Първанов.

Аз самият съм убеден в необходимостта му и ще провокирам дебат за АЕЦ „Белене“ и за „Южен поток“, защото губим темпо, а както виждаме, другите страни решават своите проблеми, уточни той. 

Още по темата
Левицата беше факторът, предизвикал националния референдум за АЕЦ „Белене“ с аргументи категорични и неоспорими, които бяха продукт на експертните възможности на "Позитано", припомни  Първанов.

„И сегашното колебание "Дайте да направим нов анализ, за да видим как стоят нещата" за мен звучи неубедително“, бе категоричен президентът.

Ако ние не сме били прави в аргументите си преди няколко месеца, някой трябва да се извини за това; ако сме били прави - докога ще се мотаем с някакви анализи, да плащаме на консултанти, при положение че нещата са ясни от самото начало на проекта, допълни той.

Днес той взе участие в международната научна конференция в Плевен "Русия -България: Връзки във времето", на която в Плевенската панорама вземат участие изтъкнати учени от България и Русия, пише БТА. 

Припомняме, че вчера лидерът на левицата Сергей Станишев обяви, че за АЕЦ "Белене" ще се прави нов анализ, за да се прецени дали проектът е икономически изгоден, но не можа да се ангажира колко ще струва това на българския данъкоплатец.

"Вече има такъв анализ на британската банка HSBC, за който бяха платени 2,5 млн. евро", пресметна той.

Станишев коментира обаче, че предишните управляващи са подавали невярна информация на консултанта и затова докладът не може да се смята за обективен.

Срокът за гаранция за технологичното оборудване е 40 г., а е бил подаден срок от 20 г., каза още лидерът на БСП.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък побърза да коментира думите на Станишев и го обвини в "дебелоочие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На референдума гласуваха 99% от активните граждани в България! Каквото и да си говорим малко над 1 млн. и 500 хиляди българи ги интересува какво става в държавата...другите са представители на едно малцинство, и разни на които не им пука! Така че тия *** от десните партии да се скрият в миша дупка, защото техният национален нихилизъм край няма!!!
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До ИвоДолно изкривяване на фактите, защото пропусна да кажеш че гласуваха само 20% от имащите право. Т.е. гласуваха само тези, които искат да се строи. Аз лично съм против и не отидох, за да няма кворум.
14
4
 
24
 
! Отговори
Защо преди 10 години
Гоце изпълзя от дупката и се изказа наподготвен? Защото е баш енергийният мафиот. Тоя *** рие за огромни комисионни и пълнене на гушата. Така е като се мълчи. Имаше референдум-каза се не! Народното спря проекта и сега мафиотите и от руска и българска страна са в настъпление зер много са мангизите за сметка на деградиралия народ. Мълчи народе, още мълчи всичко ти е отзад!
13
12
 
5
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
Тука Гоцката е прав. Един път завинаги трябва да се реши този въпрос. Ще строим ли Белене или не. Да се почва строеж или да сложим точка. Според мен тук старото ченге не е казало нищо лошо, напротив, много добро изказване.
12
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв дебат бе Гоце, нали имаше референдум и не можахте да ни убедите, че мнозинството иска Белене.
11
3
 
17
 
! Отговори
rio_de_oro преди 10 години
И на мен ми се иска нов АЕЦ, както нови предприятия, ифраструктура болници.Обаче 20 милиарда просто не можем да си го позволим.Много по добре е да се направи план за спасяване на Българската Нация, защото от 9 милиона стигнахме 7 заедно с малцинствата.А нещата не са сложни:1. Подкрепа на семействата за 2-ро и трето дете(при условие че ходят на училище)2. Освобождаване от ДДС за покупка на първо жилище на семейства с 2 и повече деца.3.Освобождаване на от ДДС на детски храни и лекарства.
10
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
другари, не забравяйтевсе пак това е най-изгодния проект за АЕЦ на всички времеура, другари
9
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съществува ли кредитна институция която ще отпусне кредит от 20 млрд.лв на правителството на най-бедната държава в Европа което има подкрепа на 20% от населението?
8
2
 
26
 
! Отговори
... преди 10 години
Ей колко пари ще се ОТКРАДНАТ пак ЕЙ! Абре не ви ли стигнаха тия 2 милиарда дето ги ОТКРАДНАХТЕ преди по тоя проект Белене бре! Абре не ви ли стигна тоя милиард дето го изтеглихте преди месец два бре!? Ба си, СТИГА СТЕ КРАЛИ! Вземете поне нещо свястно да направите за тая държава бре! Не говора за нещо кой знае колко трудно просто си подаите ОСТАВКАТА! КРАДЦИ С КРАДЦИ!
7
6
 
42
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Гоцка, виж сега. Между нас българите има четящи хора, икономисти, енергетици и радетели на атомната енергетика. Самият аз съм такъв, обаче за вас *** АЕЦ "Белене" или какъвто и да е друг енергиен проект не е нещо което се прави за благото на народа и просперитета на държавата. Вие виждате в Белене един безкраен строеж и лапачка за прибиране на комисионни и кражби. Ето затова хората се отвратиха от този проект. А не защото мразят атомната енергетика.
6
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
жалка история
5
0
 
29
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Ще се налеят сега няколко стотин милиона лева.После като сменим властта пак ще го замразят и след това пак ще си изберем червени и виолетови, да ни управляват и пак ще "усвоят" няколко стотин милиона за "Белене" и след това пак ще паднат... и така до безкрай.
4
1
 
34
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Първанчо, ти вече си извън играта, отиди на село и не давай акъли!Ама как връчи само мандата на ДПС, чак всички се учудихме на кухата ти изкуфяла тиква.
3
3
 
38
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Боже тоя *** какви ги плещи. Гоце, нали имаше референдум, който затвори страницата Белене? Да не би да имате 180 депутата от БСП та да има значение че левицата била за проекта? Да бе това смешно правителство да не се кпрепи на един душевно болен, та да имате очи да се хвърляте отново в проект, който ще загроби 20 и кусур милиарда? Някой в тая скапана държава мисли ли изобщо за омаломощения български народ и неговите интереси?
2
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бивши царе, бивши президенти, бивши мутри... всеки дава акъл в тая държава.
1
4
 
30
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Никакво колебание, направо плясваме на масата едни 10 млрд. евро и това е, какво ще си играем на дребно!