Първанов се почуди от колебанието за "Белене"

Докога ще се мотаем с някакви анализи, пита той
Обновена: 10 сеп 2013 13:56 | 10 сеп 2013 12:15,
114
Първанов се почуди от колебанието за "Белене"
Георги Първанов Снимка: архив, БТА

Сегашното колебание за АЕЦ „Белене“ за мен звучи неубедително, заяви днес в Плевен Георги Първанов, президент от 2002 до 2012 г. В енергийната дипломация загубата на темпо може да има много висока цена - това трябва да избегнем, допълни той.

Огромната част от левицата е за реализацията на проекта, ако някой има колебания, е добре да излезе и да ги обоснове, посочи Първанов.

Аз самият съм убеден в необходимостта му и ще провокирам дебат за АЕЦ „Белене“ и за „Южен поток“, защото губим темпо, а както виждаме, другите страни решават своите проблеми, уточни той. 

Още по темата
Левицата беше факторът, предизвикал националния референдум за АЕЦ „Белене“ с аргументи категорични и неоспорими, които бяха продукт на експертните възможности на "Позитано", припомни  Първанов.

„И сегашното колебание "Дайте да направим нов анализ, за да видим как стоят нещата" за мен звучи неубедително“, бе категоричен президентът.

Ако ние не сме били прави в аргументите си преди няколко месеца, някой трябва да се извини за това; ако сме били прави - докога ще се мотаем с някакви анализи, да плащаме на консултанти, при положение че нещата са ясни от самото начало на проекта, допълни той.

Днес той взе участие в международната научна конференция в Плевен "Русия -България: Връзки във времето", на която в Плевенската панорама вземат участие изтъкнати учени от България и Русия, пише БТА. 

Припомняме, че вчера лидерът на левицата Сергей Станишев обяви, че за АЕЦ "Белене" ще се прави нов анализ, за да се прецени дали проектът е икономически изгоден, но не можа да се ангажира колко ще струва това на българския данъкоплатец.

"Вече има такъв анализ на британската банка HSBC, за който бяха платени 2,5 млн. евро", пресметна той.

Станишев коментира обаче, че предишните управляващи са подавали невярна информация на консултанта и затова докладът не може да се смята за обективен.

Срокът за гаранция за технологичното оборудване е 40 г., а е бил подаден срок от 20 г., каза още лидерът на БСП.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък побърза да коментира думите на Станишев и го обвини в "дебелоочие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
30
 
! Отговори
Комуидиот преди 10 години
Ураааа! Пак ще крадем!
35
4
 
22
 
! Отговори
БГ преди 10 години
КАКВО БЕЛЕНЕ БЕ *** КОМУНИСТИЧЕСКИ *** ,КАКВИТО СТЕ ВСИЧКИ ДЕБЕЛООКИ И *** КОМУНИСТИ,БЪЛГАРИЯ И СЕГА ПРОИЗВЕЖДА 12000МВТ,ПРИ КОНСУМАЦИЯ 5000 МВТ,И ДРУГОТО ПЛАЩАМЕ БЕЗ ДА ПОЛЗВАМЕ,ЗАРАДИ НЕИЗГОДНИТЕ ВИ СКЛЮЧЕНИ ДОГОВОРИ НА ВСИЧКИ ПАРТИИ И ВАШИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ -***
34
3
 
32
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Кво Белене, кви пет лева бе *** ***, набутахте държавата и с референдум, какъв нов икономически анализ, бе това да не ви е детското предаване "кой е по-по-най" в момента произвеждаме 12, харчиме 2, изнасяме 2 съкратих ви нулите щото сте ***, цял свят не иска Чернобил и Фокушима Първанката и Серльо си искат "гьола"!!! Бойко бил *** тиква ами вие кви сте тогава бе недоносени??? Оставка незабавно и 100% но гласуване народе, дигни си мързеливия *** да ги омете
33
1
 
34
 
! Отговори
dimitrov преди 10 години
Е,ясно кой е прилапал комисионите!
32
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И тоя се е назобил с рубли и пак му се гърми по архари! Тия от ДС живота си изживяха на гърба на народа! А народът ни се стопи от бедност, мизерия и нищета...
31
1
 
18
 
! Отговори
Комуна преди 10 години
Продавам акцции за Белене, който иска да се строи да си купи. След това ще печели яко. Пример 1 000 000 искат белене - броят по 20 000 кинта и те ти ги 20 милиарда. Другите да го дуат. Това е честно. И без това ртазни пенсии плащат по 10-20 бона всеки ден на телефонни измамници, значи народа има пари, ама номера е да се направи с общи пари и да плащат всички нали така?
30
2
 
33
 
! Отговори
Путинката преди 10 години
Ну, хорошо тавариш Гоцэ, давай молодец!!! Рубли переводим завтра.
29
0
 
22
 
! Отговори
ГОГО преди 10 години
До АнонименРазбира се ,че е необходим!Само като си помисля ,че само преди 20 тина години всичките реактори на АЕЦа работиха на пълна мощност и имахме режим на тока /по време на светлия социализъм ако помните/,значи требет най -малко още 2-3 АЕЦа!Тогава вече ще цъфнем!Хахаха!Давай смело напред!То българи не останаха но *** нали оставят големи поколения -Да плащат на *** масрафа , те и без това са техен електорат!
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другарю Първанов, референдума който се проведе за АЕЦ Белене нищо ли не означава за вас. Референдум който беше формиран от вашата партия и на който стана ясно че българите не желаят тази атомна централа. Или за вас мнението на народа нищо не означава както е било винаги. Май другарите от Москва са ви се обадили.
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
другари, предлагам да събираме подписи за АЕЦ Белене и да ги връчим тържествено на правителството
26
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Човекът вземаше по 50,000 лв. консултантски на час, като все още функциониращ президент. Не, той не защивата интересите на руското енергийно лоби.... ама никак. Мижай, Вуте, да те лажем.
25
2
 
25
 
! Отговори
pamet преди 10 години
До АнонименTи от Чернобил ли се връщаш или си *** по рождение.Белене няма да има!!!!! Просто ти и дебилното ти котило ще има да плащате до живот награбеното от вашите червени престъпници и московските им господари
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз обаче много добре си спомням, че първанов тръбеше как сме постигнали голям шлем в енергетиката. всички руски вестници, без изключение, тогава писаха, че българите са постигнали 'две патки' (double duck). ако не вярвайте, проверете в интернет! прекараха ни с южен поток, с лукойл нефтохим, няма да ни простят и с белене. между другото, аз съм фен на проекта, но не по този начин и не с продажбата на нек на руснаци - те това искат.
23
0
 
10
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Бънди, а я сега питайте тези 2/3, дали имат идея за какво са гласували въобще. Че доста от тях май нямаха ясна представа.
22
0
 
6
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Нямате оправия затова най бедните ще си останете в ЕС завинаги.
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
гоце е платен
20
0
 
19
 
! Отговори
добра новина преди 10 години
Чу се добра новина за отсъждане в наша полза от арбитражния съд по делото за АЕЦ Белене и веднага няколко марионетки започнаха да говорят за поредния рестарт на проекта.
19
8
 
4
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
Кворум? Ти изобщо знаеш ли какво е кворум? Какво като са гласували 20 %? Това прави референдума невалиден, но мнението си е мнение. За кмет на гласуваха 25%, ама пак го избраха нали? Тия 20% го правят невалиден чисто юридически, но 2/3 казаха "ДА".
18
1
 
12
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
със своето категорично ДА,O, rly?Първият в демократичната история на България референдум приключи на ръба на провала с около 20% участие.Категорично, много даже.
17
27
 
6
 
! Отговори
ВВВ преди 10 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!