Без затвор за работодател, неплащащ осигуровки

Депутатите отхвърлиха законопроекта на ГЕРБ
Обновена: 12 сеп 2013 10:20 | 12 сеп 2013 09:44,
55
Без затвор за работодател, неплащащ осигуровки
Снимка: архив, БТА

Парламентът отхвърли промените в Наказателния кодекс, които инкриминират неплащането на осигуровки от страна на работодателя. Законопроектът беше внесен от ГЕРБ. 

Текстовете обаче предизвикаха бурни реакции от страна на БСП и ДПС. От двете партии обясниха, че бизнесът не е готов за подобни промени. От ГЕРБ категорично отхвърлиха тези твърдения. 

От 1997 години насам текстове за инкриминиране на невнасяне на данъци фигурират в НК. По една или друга причина обаче години наред невнасянето на осигуровки не се смята за престъпление, обясни в кулоарите на парламента вчера Владислав Горанов. По негови думи още по време на управлението на ГЕРБ, по настояване на синдикатите, е започнало подготвяне на такива текстове.

Още по темата
"Укриването на осигурителни вноски е по-вредно за обществото дори от невнасянето на данъци", заяви Горанов.

Длъжностно лице, което избегне установяване или плащане на задължителни осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване, за допълнително задължително пенсионно осигуряване или за задължително здравно осигуряване в големи размери, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до две хиляди лева, предвиждаха текстовете от ГЕРБ.

Когато деянието е извършено с участието на орган по приходите или регистриран одитор, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба до пет хиляди лева.

Когато задълженията за задължителни осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване, за допълнително задължително пенсионно осигуряване или за задължително здравно осигуряване са в особено големи размери, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния, 

Парламентът прие на първо четене още два законопроекта за изменение на НК, внесени съответно от Министерският съвет и от ГЕРБ. Те са почти идентични и засягат трафика на хора.

Те въвеждат изискванията на Директива 2011/36/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 5 април 2011 г. относно предотвратяването и борбата с трафика на хора и защитата на жертвите от него. Предвидена е изрична правна норма, която гарантира, че компетентните органи са оправомощени да не провеждат наказателно преследване или да не налагат наказание на жертви на трафик, когато последните са били принудени да извършат престъпление като пряко следствие от трафикирането им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: осигуровкиплащане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
37
 
! Отговори
гг преди 10 години
Едно смислено нещо да внесат в НС и се изсират
6
0
 
46
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Значи обложихте лихвите по депозитите с данъци,ще повишавате цената на газта с евродирективи разни да попълвате продънената хазна,всичко гледате да е по ЕВРОПЕЙСКИ МОДЕЛ,но само да стане въпрос за заплати и осигуровки в действие е АФРИКАНСКИЯТ МОДЕЛ!! Къде в ЦЯЛА ЕВРОПА невнасянето на осигуровки е НЕНАКАЗУЕМО деяние??Дайте да икономисаме от осигуровките на работещите,че дано бизнесът потръгне.Да,ама не тръгва.Парите отиват на ***-модели,коли,яхти,ядене и пиене до припадък ВЪОБЩЕ ПЪЛЕН КУПОН!!
5
2
 
44
 
! Отговори
отвратена преди 10 години
Много ясно, това е престъпно, което правят работодателите. Никакъв морал нямат и го правят защото могат. Сега постъпват така и с мен. Как да мисля да създавам семейство с мизерните си осигуровки?! Какви майчински ще взимам при осигуровки на 4 часа, а работя 10?! Никой не им държи сметка защо ни третират така. Сега БСП и ДПС искат да се продължава с тази зла практика. ***!!!
4
1
 
40
 
! Отговори
aман преди 10 години
такъв закон трябва да се приеме и да има, не работодателите да си правят каквото искат с бедните хора, ако не затвор поне доста по солидна глоба, процент от приходите примерно. 2000 лева за някои са нищо и ще си ги плащат без да им дреме. При повторно провинение тогава и затвор! Друго лечение на българския манталитет няма. Пре...би другарче!
3
15
 
21
 
! Отговори
ф-1 преди 10 години
А Б.Б преди години беше обещал на Мишо-бирата да не го закача за данъци- всички приходи НА ДЖОБ!За подобни думи,/ изречени от премиер министър/ във всяка нормална държава парламентът щеше да го разкъса и щеше да е вън от политиката ''до животно''
2
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е нали цялото БКП капиталист трябва да напълни панделата по тоя закон как няма да го отменят
1
1
 
45
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Е тва се вика демокрация . Пиеш ядеш е.еш и не плащаш . Евала , а са кажете как да не гласуваш за БСП и разклоненията й . А народа да го д.... ха.