Без затвор за работодател, неплащащ осигуровки

Депутатите отхвърлиха законопроекта на ГЕРБ
Обновена: 12 сеп 2013 10:20 | 12 сеп 2013 09:44,
55
Без затвор за работодател, неплащащ осигуровки
Снимка: архив, БТА

Парламентът отхвърли промените в Наказателния кодекс, които инкриминират неплащането на осигуровки от страна на работодателя. Законопроектът беше внесен от ГЕРБ. 

Текстовете обаче предизвикаха бурни реакции от страна на БСП и ДПС. От двете партии обясниха, че бизнесът не е готов за подобни промени. От ГЕРБ категорично отхвърлиха тези твърдения. 

От 1997 години насам текстове за инкриминиране на невнасяне на данъци фигурират в НК. По една или друга причина обаче години наред невнасянето на осигуровки не се смята за престъпление, обясни в кулоарите на парламента вчера Владислав Горанов. По негови думи още по време на управлението на ГЕРБ, по настояване на синдикатите, е започнало подготвяне на такива текстове.

Още по темата
"Укриването на осигурителни вноски е по-вредно за обществото дори от невнасянето на данъци", заяви Горанов.

Длъжностно лице, което избегне установяване или плащане на задължителни осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване, за допълнително задължително пенсионно осигуряване или за задължително здравно осигуряване в големи размери, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до две хиляди лева, предвиждаха текстовете от ГЕРБ.

Когато деянието е извършено с участието на орган по приходите или регистриран одитор, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба до пет хиляди лева.

Когато задълженията за задължителни осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване, за допълнително задължително пенсионно осигуряване или за задължително здравно осигуряване са в особено големи размери, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния, 

Парламентът прие на първо четене още два законопроекта за изменение на НК, внесени съответно от Министерският съвет и от ГЕРБ. Те са почти идентични и засягат трафика на хора.

Те въвеждат изискванията на Директива 2011/36/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 5 април 2011 г. относно предотвратяването и борбата с трафика на хора и защитата на жертвите от него. Предвидена е изрична правна норма, която гарантира, че компетентните органи са оправомощени да не провеждат наказателно преследване или да не налагат наказание на жертви на трафик, когато последните са били принудени да извършат престъпление като пряко следствие от трафикирането им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: осигуровкиплащане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
39
 
! Отговори
Тъпаци преди 10 години
Министърчета, мога само да ви кажа, че благодарение на такива "работодатели" държавата губи милиони всеки месец. Никой не го е страх, защото няма санкции. Хора взимат големи заплати, а се осигуряват на по 300 лева. И защо мамка му трябва на мен да ми се удържат по 500 лева на месец за данъци, а на Петкан и Драган и не, въпреки че взимат даже повече пари от мен??? После ще се лекуват в болница с моите пари. Само храним *** мама му стара
26
0
 
38
 
! Отговори
Стършел преди 10 години
Те някой и заплати не плащат на работниците пък осигуровки. Поредното доказателство, че ни управляват мафиоти но не и държавници.
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има професии, в които пък жените са повече - учители, медицински персонал,счетоводство, администрация. Примерите ти са тенденциозни.
24
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде, не се прави на луд, как щял да плати заплати от затвора. Като не можеш да плащаш заплати и осигуровки защо наемаш хора, работи си сам с жената и родата. Никой не ти е длъжен да ти бачка ангария. Ще пласидо печалбата, ще поразредиш почивките и колите и ще останат пари за осигуровки. Плюс това затвора е за големи и особено големи злоупотреби, не за кокошкарския бизнес,споко.
23
0
 
20
 
! Отговори
HAIDE PAK преди 10 години
A kade e kodeksa na truda? Za6to pozvoliavat na TURSKI FIRMI V STARA ZAGORA ZA GUMENI UPLATNENIA NA AVOITMOBILNI VRATI DA EKSPLOATIRA RABOTNITZITE SI - JENITE TAM TABOTIAT PO 60-72 4ASA NA SEDMITZA- 12 4ASOVI SMENI I TO NO6TNI 5-6 DENA PORED V SEDMITZATA?KADE E ZAKONA ZA ZA6TIOTA NA RABOTNITZITE KOITO E S EVROPEISKA DIRECTIVA ZA MAXIMALNO RABOTNOTO VREME NA SEDMITZA.ZA6TO POZVOLIAVAT NA TURTZITE DA ZAROBVAR BALGARSKITE JENI I DA IM PLA6TATA MINIMALNI OSIGUROVKI.
22
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Уволнение добре. Ми то същото като не платиш осигуровки. Фалит и на улицата. Ще ми кажете ли също как работодател ще ви плати заплати от затвора.
21
0
 
19
 
! Отговори
HAIDE PAK преди 10 години
A kade e kodeksa na truda? Za6to pozvoliavat na TURSKI FIRMI V STARA ZAGORA ZA GUMENI UPLATNENIA NA AVOITMOBILNI VRATI DA EKSPLOATIRA RABOTNITZITE SI - JENITE TAM TABOTIAT PO 60-72 4ASA NA SEDMITZA- 12 4ASOVI SMENI I TO NO6TNI 5-6 DENA PORED V SEDMITZATA?KADE E ZAKONA ZA ZA6TIOTA NA RABOTNITZITE KOITO E S EVROPEISKA DIRECTIVA ZA MAXIMALNO RABOTNOTO VREME NA SEDMITZA.ZA6TO POZVOLIAVAT NA TURTZITE DA ZAROBVAR BALGARSKITE JENI I DA IM PLA6TATA MINIMALNI OSIGUROVKI.VIJTE KAKVA E ISTINATA V BG
20
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не съм видял жена да работи наравно с мъж. В мини бобовдол няма жена миньор. Също така дори в шахмата има отделни първенства за мъже и жени. Защо ли?
19
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако сбърка или закъснее има уволнение, това е достатъчно. Плащай осигуровките на служителите си, ***!
18
0
 
25
 
! Отговори
до ККК преди 10 години
Ти не чули,че единната сметка ще я разделят на две-една за данъци и втора за осигуровките, за всичко са помислили другарите, обсъждаха преди няколко дена това. Спи,народе,спи,и псувай протестиращите.
17
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако работодател не плати осигуровки - затвор. Това добре. Но ако работик или служител закъснее за работа или сбърка нещо, също така, ако обича, айде в панделата.
16
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама прабабата на отвратената си е седяла вкъщи да домакинства тогава, а прадядото е ходил на къра да копа, след добитъка и на гурбет, а сега на жената се налага да работи наравно с мъжа,че ако тръгне да чака само на неговата заплата...
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До КККМного си зле. ККК сигурно означава тройна калинка.
14
0
 
42
 
! Отговори
свидетел преди 10 години
Другаря Николай Банев дължи заплати и осигуровки на много бивши служители на Полимери -Девня.Този червен брадат олигарх е за затвора но др.серГей му е близък приятел!!Малко ли се возеше на яхтата му с Елена Йончева на Русалка!!Интереса клати феса!! Червен на червен нож не вади...........
13
23
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Затвор за неплатени данъци или осигуровки, означава край на икономиката. Дори хляб няма да можете да си купите, защото няма да има кой да го произведе.
12
3
 
14
 
! Отговори
KKK преди 10 години
Absoliutno bezsmislen spor e tova - nevnasianeto na danuci otdavna e inkriminirano v NK, a fakta, 4e ot na4aloto na tazi godina i danuci i osigurovki se plashtat kum edna smetka na NAP i te si gi razpredeliat ozna4ava, 4e ti ako ne si plashtash osigurovkite shte si dlujnik kum NAP i suotvetno popadash pod udarite na tezi tekstove , koito ve4e sushtestvuvat v NK. Toest - edinnata smetka za plashtate na zaduljenia kum durjavata obezsmislia tozi proektozakon, kakto i cialata politi4eska polemika ..
11
1
 
39
 
! Отговори
лей преди 10 години
Е браво, видяхме я социалистическата партия колко е социална ввъщност, пак загрижени за работодателите, а работещите да го духат. И в джунглата има повече правила. Ама и какво да очакваме от БСП/ДПС, все пак точно те въведоха плоския данък и щяха да го махат уж, ама си останаха само с предизборните комуно.
10
0
 
44
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Не е ли ПРЕСТЪПЛЕНИЕ: Да вкараш миньори на 500-600 метра под земята,за 400 лева заплата да гълтат прахта с риск заболяване най-често с фатален край и да очакват всеки ден да се случи най-лошото,а някакъв си *** да не внася ОСИГУРОВКИТЕ ИМ,за да може посеркото му да си джитка с *** и спортната си кола??? Защо не ЗАБИЕШ ТИ сина си там долу бе кавал за 400 лева?? Е... ти *** ДЪРЖАВА!!!!!
9
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прабабата на отвратената, без майчински, без пенсия, без детски градини и здравеопазване е раждала по 5-10, та и повече деца.Сега искат дори държавата да им роди дете.
8
0
 
27
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Земята свещенна на Ботев и Левски,е Рай за *** и слуги еврейски!