Търсим помощ от ЕС за бежанците у нас

Йовчев: Скоро ще достигнем критичната точка за България
Обновена: 16 сеп 2013 23:12 | 16 сеп 2013 21:20, Веселина Йорданова
25
Търсим помощ от ЕС за бежанците у нас
Цветлин Йовчев. Снимка: архив, БТА

България ще търси помощ от ЕС за бежанците у нас, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след заседанието на Националния оперативен щаб.

Йовчев заяви, че скоро ще достигнем до критичната точка за България и страната ни няма да е в състояние без европейска солидарност да поеме този товар. Министърът съобщи, че търсим възможности част от бежанците да бъдат пренасочвани към други страни от ЕС.

„Очакваме да бъде оценено това, което България успя да направи. Страната ни не само отговаря на всички критерии за влизане в Шенген, но се справи и в изключително тежка ситуация. Явяваме се много надеждна външна граница на ЕС”, каза министърът.

Още по темата

Той съобщи, че са намерени помещения в добро състояние за настаняване на 1250 бежанци. По думите му в някои от тях е възможно незабавно настаняване, а в други – до 3-4 дни. Със съдействието на БЧК са осигурени храна и вода за първоначално пристигащите.

Имахме критичен момент през почивните дни, когато не бяха въведени в експлоатация новите места за бежанци, призна Йовчев. По думите му от днес има разрешение на този проблем. Продължава работата по намиране на нови подходящи за настаняване помещения.

Министър Йовчев посочи, че общо 4010 души в момента са в процедура за получаване на статут на бежанци. 1465 от тях са сирийци. Това е границата от чужденци, която можем да поемем, добави той.

Министърът заяви, че 11-те мерки, набелязани от Съвета по сигурността към МС за справяне със ситуацията, са изпълнени в основната им част.

„Работим по мерки, които ще подпомогнат да се активизира обучението по български език – особено сред децата. Това ще им помогне след това да бъдат включени в учебните процеси в различни училища по един или друг начин”, добави министърът.

Направен е списък с необходимите лекарства и ваксини. „Осигурени са медицински екипи, които да минимизират рисковете за България при постъпването на тези хора на наша територия”, каза още Цветлин Йовчев.
Съвсем скоро в Елхово ще започне да функционира разпределителен център, който ще подпомогне организацията на работа по приемане и последващо настаняване на бежанците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Цветлин ЙовчевСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Търсете помощ за българите у нас защото ще станат малцинство в собствената си държава.Кога ще оправите положението на нацията пък тогава мислете за другите.НЕ им давайте повод да остават у нас.
17
0
 
0
 
! Отговори
crr преди 10 години
Миналата седмица каза, че няма да има проблем с бежанците мислителю Цветлин......Кой ги слага тез бездарници на тези постове
16
0
 
1
 
! Отговори
Марин Трендафилов преди 10 години
Ако в един дом хората живеят мизерно и едва си поделят последния залък, то ще приеме ли домакинът на дома да угнети домашните си, като спретне една пищна трапеза на почукал му на портата случаен бежанец? Няма ли бежанецът да сподели общата бедност на тези, които са му показали милост и човеколюбие? Няма ли да е доволен дори на един краешник хляб и едно одеяло? Кой и как пресметна потребителската кошница на бежанеца, че тя да отговаря на стандарт, който голяма част от българите не могат дори да сънуват? Не трябва ли, преди да реши проблема с пъплещите бежанци, българското правителство да реши
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
NEMOGA DA RAZBERA ,V BALGARIA HORATA MASOVO IZNEMOGVAT...TOEST UMIRAT OT GLAD S PO 300/350LV....BEZRABOTICA.A TEZ AMUJI S PO 1100LV.NA 4OVEK NA MESEC I NE IM HARESVA BUNT VDIGAT...PARI4KITE OT ES ZA AMUJITE 6TE BADAT OTKRADNATI ESTESTVENO..I PAK OT GARBA NA NARODA..ZATVARAITE GRANICATA DA SI HODAT V TAHNIA SVAT V IRAN, IRAK ,LIVAN KVO MI TARSAT V EVROPA.
14
0
 
8
 
! Отговори
Разходка преди 10 години
*** и им ги закарай направо там какво ще просиш пари!
13
2
 
5
 
! Отговори
даскал Кольо преди 10 години
Защо ти е помощ бе Йовчев. Така и така си ги пуснал, остави ги да се размножават и да ограбват Родината. Малко са ни нашите ***, че сега и тези. Българите бавно и безвъзвратно изчезват. За държавата , наречена България не знам дали ще остане на картата. Айде спи спокойно!!!
12
0
 
19
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
ми да отиват към западнала европа
11
1
 
5
 
! Отговори
ля ля преди 10 години
и още ще искате сега пък за бежанци!?!??! защо пък мислите че ще дадът!!?!?!? а пък защо си мислите че ще ги получим???
10
0
 
13
 
! Отговори
язвичката преди 10 години
4010 по 1000=че по лесно се смятаабе *** с тия пари отец иван щеше да направи наи-голямия приют в българия
9
0
 
7
 
! Отговори
преди 10 години
Арабин обра българка на пъпа на София, скри се в кофа за смет и се озова в... камион на "Титан"
8
1
 
24
 
! Отговори
Бай Димо преди 10 години
Ужас, малко са ни нашите ***, а и *** да довтасат. Че се плодят като гризачи тия азиатски *** никой не казва. След 20 години ще поискат полумесеца им да изгрее на трибагреника ни. Ай сиктир, аут от ционистката *** ЕС. Аман разни Евро номенклатурчици да определят съдбата на другите.
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Който е с документи за самоличност и христянин да остане. Другите ги върнете обратно в турция. Те да ме мислят къде да ги настаняват и как да ги изхранват. При повторно преминаване на границата да се смята рецидив и да се действа с АК-47.
6
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Просто ги пуснете да си ходят за където са тръгнали... в ЕС
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мама му стара,защо винаги криза у нас?Турция приюти 500 000 пак нямат криза,а ние с 5000 загиваме геройски
4
2
 
13
 
! Отговори
Гост преди 10 години
Братя запознайте се с доведените ни "братя" българи
3
1
 
19
 
! Отговори
един от многото преди 10 години
Имам предложение. Понеже сме член на европейския съюз и си поделяме, както привилегиите така и отговорностите. Предлагам всяка държава членка да вземе пропроционално "всяка държава" емигранти. Защо не може да останат в европа, не може да ги върнем в тяхната държава, защо да е само наш проблем. Ние държава членка ли сме или подчинена държава. Обърквам се...
2
3
 
9
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Аллах акбар, най-после се сетиха, че така не може да продължава.
1
3
 
20
 
! Отговори
нема да требе помощ преди 10 години
Българската нация се топи, всяка година населението ни намалява с 60 000 души, което прави 164 човека на денонощие, или 7 на час. Всеки 60 минути петима българи умират, а двама емигрират.