Сирийската криза изпрати над 2 млн. бежанци извън страната

Не може да затворим границата си, заяви Кристалина Георгиева
Обновена: 22 сеп 2013 13:25 | 14 сеп 2013 19:47, Александър Попов
90
Сирийската криза изпрати над 2 млн. бежанци извън страната
Снимка: Булфото

България може да затвори границата си за бежанци, само ако има опасност за националната сигурност, твърди еврокомисарят.

"Сирийската криза изпрати над 2 млн. бежанци извън страната. Европейската комисия има основна роля в осигуряването на финанси и повече възможности за хуманитарна помощ", каза в предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria On Air еврокомисарят Кристалина Георгиева.

По думите й са предвидени около 1,5 млрд. евро за подпомагане на бежанците от региона.

"Колкото повече помагаме вътре в самата конфликтна точка, толкова по-малко бежанци ще има. Осигуряваме предимно медикаменти, подслон и защита", посочи Георгиева.

Тя обясни още, че България, като потенциален пункт за приток на бежанци, би могла да кандидатства по програмата за спешни нужди на ЕК, в която до края на тази година има около 3 млн. евро.

"По тази линия средствата се получават за един месец и трябва да се изразходват за 6 месеца. Можем да пренасочим пари и от еврофондовте. По-конкретно – от социалния фонд, който подпомага безработни и фонда за подкрепа на селските региони", каза още еврокомисарят.

Кристалина Георгиева е категорична, че България не може да затвори границата си за бежанците от Сирия.
"Имаме ангажименти към Европейския съюз и до тази крайна мярка може да се стигне единствено, ако има заплаха за националната сигурност. Потокът от бежанци е предимно от жени, деца и възрастни хора", допълни тя.

По думите ѝ има напредък в предоставянето на хуманитарна помощ, тъй като вече над 14 неправителствени организации имат достъп до конфликтните области, а в началото само Червения кръст можел да подпомага нуждаещите се.

"Над 30 хуманитарни работници са загинали до момента, много са отвлечени или в неизвестност. Едва 40% от сирийците, които се нуждаят от помощ, я получават", заяви още Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
7
 
! Отговори
AAA преди 10 години
Япония, Корея, Китай, Израел, Виетнам, Монголия, Индия и много други държави са затворили границата за бежанци.
84
0
 
4
 
! Отговори
Имани преди 10 години
Това е ценностния ВАКУУМ ЕС - в режим на бойна готовност!!! Ефектът на ЕВРОПЕЙСКАТА КРИЭА и миэерия не бяха достатъчни, също така диктатурата и формулата эа ЕВРОТО, която съсипа милиони "Европейци"!!!!
83
0
 
6
 
! Отговори
Ъ ! преди 10 години
Тая *** ли е или ПРОСТА или има още нещо,или още много неща от тоя род ????????
82
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 10 години
що да не може да се затвори границата ***...?земи си ги увас тия *** да си ги хрантутиш.аз в моята страна не ги искамнещо все към неверниците ги тегли, а иран и ирак са много по-близо...
81
0
 
14
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
*** ционисти мръсни.Само вкарвате всички *** на света в Европа, с призиви за толерантност, на които и наши *** глави се връзват, за да унищожите нациите и държавите ни, колкото се може по- бързо.На България и трябваше по- голям неутралитет и да не се връзва в такива юдеиски съюзи като НАТО и ЕС, от които като най- бедни понасяме само вреди.
80
0
 
11
 
! Отговори
пияният преди 10 години
Една от главните цели, на Международните ционисти, е,унищожение на Европейската цивилизация,чрез наводняването на Европа с бежанци, от провокираното дестабилизиране на арабските и африкански страни и те с успех го прилагат.Самата "Европа"(ЕС),стои като крава пред заколение и мучи в съгласие с хора на ционистите,но никой не и е виновен.НИКОЙ НЕ НИ Е ВИНОВЕН."ТЕ" С ПРАВО НИ СЧИТАТ ЗА "ГОИ"(***).
79
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СТАЛИНКЕ,КАЛИНКЕ....ВСИЧКИ ЛИ *** СТЕ ТАКА ПРОСТИ....ИЛИ ТИ СИ ..ДЕМОКРАТКА
78
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не може да затворим границата си, заяви Кристалина Георгиева=======глупости можем Изрел от 50 години са затворили границата с всички около тях
77
0
 
14
 
! Отговори
Хехе преди 10 години
Въпросната измислена Кристалинка ( знаем ,че тове не е рожденното и име) ,не живее в България и изобщо не и пука за нас! Не знам как точно я намърдаха на тоя пост ,след оная калинка с фалшивата декларация и липсващите знания по чужд език.
76
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как, на нашите безработни, които са се осигурявали няма да има, за развитие няма да има, а за бежанците ще има. Наглост Тя обясни още, че България, като потенциален пункт за приток на бежанци, би могла да кандидатства по програмата за спешни нужди на ЕК, в която до края на тази година има около 3 млн. евро. А всички знаем, че едва приеха поправката за бюджета заради добрите ГЕРБ. Оставка за К.Г.Тя не защитава България, по скоро ни вреди.
75
0
 
23
 
! Отговори
elica1204 преди 10 години
Мястото на Сталинка/кристалина/ НЕ Е, като представител на Бълг-я В Европ.съюз!!!Там тя НЕ защитава нашите интереси, просто защото ОТДАВНА ЖИВЕЕ И РАБОТИ в САЩ. Тя е с еврейско потекло, приета е в Юдейското им общество, претендиращо да управлява Света и старанията и са в тази насока!Послушните Гербаджии я лансираха набързо по инструкции на Амер.посл., сякаш нямахме заслужили специалисти от България... И сега и плащаме по 10000 евро на месец, за да се изказва от време на време в медиите...
74
0
 
30
 
! Отговори
Съвестта преди 10 години
Имам щастието да познавам един голям актьор, който е сириец - Башар Рахал и той е на мнение, че Асад е лош, но ислямистките бунтовници прикрити, като освободителната армия на Сирия са по лоши. По добре светски диктатор отколкото извратена брадясала *** или поне така твърди то, а предвид, че има мозък в главата си смея да твърдя, че му вярвам. Жалко е че се отдава такова внимание на "бежанците", които в по-голямата си част са по богати от нас самите, които сме бежанци в собствената си страна!
73
0
 
14
 
! Отговори
Съвестта преди 10 години
Част от парите са дадени на "каналджии" да ги преведат през границата BG/TR тъй като през Гърция не могат. С част от парите си плащат тук в BG за да им уреждат документи (адвокатски хонорари, плащане на полицаите в общежитието да могат да си вкарват едно друго, плащане на всички рекетьори по веригата) Всъщност те даже поне като съм си говорила с тях не искат и да бягат, но при толкова пари накуп и вие ще станете бежанци?!?!
72
1
 
19
 
! Отговори
Съвестта преди 10 години
Живея точно до общежитията в Овча Купел. Ежедневно се виждам с така наречени бежанци, които до този момент ама никой не им обръщаше внимание. Сега явно това е нов начин за усвояване на средства от ЕС и се дава гласност на този "проблем" Странното е че всички "сирийски" бежанци всъщност не са точно от Сирия и хич ама хич не им се е бягало по техните думи, но са им платили, познато ли ви?!?! Е поне така твърдят те, все пак са получили на семейство по 2000 USD на калпак и по 1000 USD на дете!
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ядосанAmi te sa roda be, iadosan!
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kakvo pravi evrokomisarkata po krizisnite situacii po otnoshenie na rodinata si iaviavashta se vynshna granica na EU? Eh, pusto dyrvo nedelano...
69
1
 
19
 
! Отговори
ядосан преди 10 години
КРИСТАЛИНА Е ВЬПЛАЩЕНИЕ НА ДЯВОЛА! ДА ХОДЯТ СИРИЙЦИТЕ ПРИ ТЕЗИ КОИТО РАЗПАЛИХА ВОЙНАТА- ТОВА Е САЩ, АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ. ЗА МЕН ТАЯ ВЬЗПИТАНИЧКА НА ЯНКИТЕ Е ПЬЛНА ПОМИЯ КАТО ДЯНКОВ- НЕ Е ОСТАНАЛО НИЩО БЬЛГАРСКО И Е ПРОДАЛА ДУШАТА СИ НА ДЯВОЛА И ДОЛАРА! АНАТЕМА!!!! Пари това церберско куче не дава! Защо!??? ПО ДЕЛАТА Я СЬДЕТЕ - А БЯХТЕ Е ПРЕДЛОЖИЛИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ИЛИ МИН.ПРЕДСЕДАТЕЛ - ЗА МЕН Е ПЬЛЕН *** КАТО ДЯНКОВ! ЗАЩО ЛИ СИ ПРИЛИЧАТ???
68
0
 
29
 
! Отговори
Nemeca преди 10 години
Че не е ли това заплаха за националната ни сигурност. Най-бедната държава - хората които работят са със заплати в добрия случай около 300 евро. Не могат сметките за тока само да си платят, храним незнам колко стотин хиляди ***, и освен това да идват десетки хиляди сирийци и тях да хрантутим. Ами Кристалинке, некомпетентна си, нагла си, и за едната си заплата продаваш народа си. Нещастница.
67
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разберете го най-сетне, те искат само земята ни! Другото си го имат - и леки жени като ... си имат и обратни мъже си имат и пари. Но хумус, вода особено минерална, злато, гори си нямат. По първите три сме номер едно в света!
66
2
 
9
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Точно така 70, - евреите планират да изострят палестинския проблем и като потърпевши да се прехвърлят в България. Няма да вземат никакви пари, а българските заплати ще станат по сто лева и то ако работиш - безработица 91%. Ще ни зарадват че ще внесаат капитали, ще ни донесат работа - войници в палестина да пазят йерусалим. След това в тяхния стил - на изцяло еврейската държава ще оставят името България! Проклети да са! Да ги убиваме!