Доклад за "безразборното хвърчане на властта"

Лаков: За периода 2009-2013 г. Авиоотряд 28 е извършил 443 полета
Обновена: 29 сеп 2013 14:24 | 29 сеп 2013 14:21, Елка Василева
58
Доклад за "безразборното хвърчане на властта"
Венцислав Лаков. Снимка: архив, Булфото

„Истинското име на този доклад е “безразборното хвърчане на властта“, ако трябва да го синтезираме. Докладът вече е внесен в деловодството. Предстои обсъждането му в Народното събрание“. Това каза пред БНР депутатът от "Атака" Венцислав Лаков, председател на Анкетната комисия, проверяваща ползването на правителствения Авиоотряд 28, която вече изготви доклада си.

Над 40 страници е текстът на доклада, придружен с 15 приложения полет по полет. Общо за периода 2009-2013 г. - това е мандатът на работа на Комисията, авиоотрядът е извършил  443 полета. Само горивото за тях е за 3 141 980 лева. „Подчертавам, че тези данни са непълни, защото не ни бяха предоставени данни нито  списъците по вътрешните полети, нито за разходите, направени през 2009 и 2010 година, когато авиоотрядът не е бил на директно подчинение на министър-председателя“, каза Лаков.

Още по темата

Комисията не е получила пълните данни, необходими за работата й, уточни депутатът. „Това минава за колективна безотговорност на институциите. Убедихме се, че всички т, или голяма част от тя, действат по схемата: „Не знам, не чух, не видях“. Оказа се, че нито една от институциите, имащи отношение към работата на Комисията, няма задължение да съхранява списъците на пътниците, които са използвали самолетите на властта. Не успяхме да установим име по име кой как е летял, но излязоха други факти“, каза Лаков.

 Той посочи, че например „изпълнените полети за нуждите на президента, знаете двама са президентите през този мандат, са 75 и са на стойност 667 158 лв. Вицепрезидентите са летели 6 пъти за 88 867 лв., а председателят на НС е летял 24 пъти на стойност 178 133 лв. На фона на тези цифри изпълнените полети за нуждите на председателя на МС са 267 на стойност 1 663 587 лв. Това е само за горивото. Иначе разходите са много повече – над 33 млн. лв., които са изгорени във въздуха за рязане на лентички, за партийни мероприятия“, каза депутатът.

Лаков изтъкна, че разходите всъщност са много по-големи, защото кортежите с бронирани лимузини на НСО дублират по земя маршрута на полета, за да посрещнат влиятелните държавни служители. 

Механизмът за допускане на лица на борда на правителствения самолет е направен така, че на практика да не е ясно кой се качва и кой слиза, е установила комисията.

„НСО наблюдава всичко, охранява всичко, но те казват: „Ние охраняваме президент, вицепрезидент, министър-председател, председател на НС и не се интересуваме от хората, които са заедно с тях.  Това е едно формално обяснение, което обяснява защо не ни се предоставят данни. Не ни се предоставят данни, защото може би ще излязат интересни зависимости“, каза Лаков.

Без да има право, авиоотрядът е извършил 69 търговски полета, като този с Бистришките тигри. Военно-транспортни полети, включително „Кугър“-ите,  са ползвани за партийни мероприятия, допълни Лаков. Той заяви, че употребата за търговски цели е ставала с личния подпис на премиера, макар че няма право да постъпва така. Депутатът категорично отрече, да е твърдял, че чрез полетите са изнасяни пари от страната. 

Лаков заяви, че няма никакви съмнения, че Народното събрание ще продължи работата си следващата седмица. Той отново увери, че отсъствието на парламентарната група от обсъждането на вота на недоверие в НС е съвпадение.

“Атака” е отговорна политическа сила и ние, както знаете, от първия ден на този парламент, до ден днешен, настояваме парламентът да работи. Искаме парламентаризмът да се утвърждава, а не да се съсипва и да се слива, както прави в момента най-голямата парламентарно представена политическа сила, защото това, което става в последните дни, е удар по парламентаризма и удар въобще по институциите в България“, каза депутатът.

В понеделник или вторник депутатите от "Атака" Венцислав Лаков и Илиян Тодоров отново ще посетят Брюксел. „В политическото ръководство на НАТО, на срещите, които ще имаме там, ще поставим много важния въпрос, за който ние се борим в момента - за пълен неутралитет на България по отношение на близкоизточния конфликт, а също така и за неучастие в мисия в Афганистан - предсрочното ни изтегляне от там, а и искаме да не плащаме грешни пари за следвоенното, ако може така да се каже, реформиране на Афганистан“, обясни Лаков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Полетите на Боко са смешни с тези на предните от тройката. Онези ходиха по Малдивите, Австралия и Южна Америка ама понеже сме селяни и им се връзваме, както с 6-те апартамента на Цветанов. Онези имат цели дворци и по няколко хотела ама е по-актуално да се занимаваме с 6-те апартамента. Глупаците сме ние, че им се връзваме. Още ли мислите, че ще махнат забраната за пушене по заведенията или че ще махнат данъка върху лихвите на депозитите или че ще ви се увеличат заплатите.....
16
13
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
ПРИСМЯЛ СА ХЪРБЕЛ НА ЩЪРБЕЛ ! КОЙ ХАРЧИ ПАРИ ДО ПАРИЖ ЗА РАЗХОДКА С ГАДЖЕТО СИ ?- СИДЕРОВ! КОЙ ХОДИ ДА СА РАЗХОДИ ДО ПОЩАТА НА БРЮКСЕЛ, САМО ЗА ДА ИЗБЯГА ГЛАСУВАНЕТО НА ВОТА С НАРОДНИ ПАРИ ?! АТАКА ! МРЪСНИ ГНУСНИ ПРЕДАТЕЛИ !
15
12
 
19
 
! Отговори
Иван преди 10 години
АЗ МНОГО ПЪТИ СЪМ ПИСАЛ ЧЕ ВОЛЕН Е ХИТЪР И ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ В ПАРЛАМЕНТА! ПОМНИТЕ ЛИ ПРЕДИ 2 ГОДИНИ КОГАТО ПОДКРЕПЯШЕ ГЕРБ РЕЙТИНГА НА АТАКА БЕ ПОД 1 ПРОЦЕНТ. ЗАПОЧНА АНТИ- ГЕРБ РИТОРИКА И СПЕЧЕЛИ НА ИЗБОРИТЕ 8 ПРОЦЕНТА. ПЪРВИЯ МЕСЕЦ КОГАТО ПОДКРЕПИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НАИСТИНА ЗАГУБИ МНОГО,НО СЕГА ОГРОМНА ЧАСТ ОТ СИМПАТИЗАНТИТЕ МУ РАЗБРАХА ЧЕ РЕШЕНИЕТО МУ ДА ИЗРИТА ГЕРБ ОТ ВЛАСТТА Е ПРАВИЛНО. ПРОУЧВАНЕ НА "АФИС":"Атака" загуби, особено в първия месец след изборите, но сега връща част от доверието към нея и отново е в зоната на 4-те процента, тоест потенциално представена, ако се случат избори.
14
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
значи ББ за четири години изхарчил 1.663 милиона лева за полети. А Ахмет Доган за един месец прибра 1.5 милиона евро от консултации като хидролог. Тия от Юруш ща не си гледат пощальонството на средни и дълги разстояния, а се занимават с неща които не разбират
13
18
 
22
 
! Отговори
Този урод преди 10 години
Този *** е народен представител.Вижте само 4 месеца с какво се занимава.Абе, *** кажи къде потънаха милиардите в Белене - защо не сае занимаваш с това.Кажи какво правихте в Брюксел, разхождахте се и чукахте по вратите, но навсякъде ви изхвърлиха. Материалите си ги пускате в пощенски кутии в Брюксел - е не може ли да ги изпратите от София с DHL.Вие мислете какво ще правите като излезете от народното събрание -- как ще се появявате на обществени места, кой ще ви пази от народната любов
12
11
 
20
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Не знаех, че "калинките" на ГЕРБ хвърчат толкова много, че и документи после им искат!
11
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на колко години е партия атака? за тези години колко народна пара изяде и изпи под формата на субсидии за партията? с тези пари се изтресоха и в брюксел без никой да ги е викал там. екскурзии,разходки,услуги на дпс,плащане на мутроподобни хаймани да ги пазят от любовта народна. всичко това е на гърба на народа дето бачка. любовници,хотели,шампанско и сълзи... ние да не сме народ от милионери та да не ни пука от къде се финансира това *** сидеров. те са от20 год.във властта,ще броят за 4 назад
10
2
 
6
 
! Отговори
до 19 преди 10 години
Коя по точно? "Полиция и общинска охрана се борят с крава в Кюстендил" или "Имам стана рокер по неволя"
9
10
 
26
 
! Отговори
А ТАКААААА преди 10 години
Лаков, а Волен ага и шайката му без билети ли хвърчат из Европата вече втора седмица.
8
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Жизнено важно" за България - да знаем колко са летели управляващите... Да ви е_а в некадърниците ***... Така ли ще оправите държавата??? Само разстрел за вас...
7
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази новата власт нищо не е направила с което да придвижи държавата напред а се занимава с глупости. Хич не ме интересува кой, кога, до къде, с кого и колко пъти е летял, какво е ял и пил на борда. Скъпи на триците евтини на брашното! Интересува ме, кога ще си подадете оставката, кога ще има промяна в изборния кодекс, кога ще се вземат мерки за възстановяване на икономиката, борбата с монополите, реформиране на здравния и енергиен сектор, взимане на ясно решение по въпроса с бежанците от Сирия?
6
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
господин атакист защо не провериш и как са летели тройната коалиция преди 2009 година когато бяха на власт а само бате Бойко ви е в устата, че и той не е цвете за мирисане ама нека бъдем коректни ако може
5
7
 
21
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Много вярвах в Атака,но интуицията ми подсказваше,че е клонинг на комунистите и никога не съм гласувал за тях.Прийома на комунистите е да развяват етническото плашило,когато са в криза,но последните години чучолото го дадоха на Атака.След като направиха режисурата с бюлетините и свалиха Бойко,от зор си прибраха на светло клонинга за да имат мнозинство .А митингите за тока бяха организирани пак от БСП.Ходих на митинга,където видях болшинство пенсионирани ченгета,раздаващи плакатчета на случайни..
4
14
 
11
 
! Отговори
Мехмет мечо преди 10 години
Ако наистина някой е искал да свърши работа както трябва и да докаже ясно, че дон БиБирон изнесе кинтите през випа на Софийското летище в Катар, то това не е никак трудно. Липсвали данни за полетите... Умници, всеки полет и всеки пътник по отделно се застрахова. Идете в застрахователната компания и изискайте застраховките. Те се пазят поне 5 години. Ясно е, че чалгарките няма да се явят в списъците с музикалните си псевдоними. Не е проблем, с кого точно е летял БиБирон, а колко пъти и защо.
3
6
 
16
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Лаков,като изтрезнееш би ли изготвил още едно докладче,така само за справка !Темата да е "БЕЗРАЗБОРНОТО ЛЕТЕНЕ НА ВЛАСТТА ОТ ! 2005 до 2009 г. Народа на България има право да го знае!
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щели да посетят. Много ясно, нали трябва от вот на недоверие да бягат.Никой не ги приема, просто бягат от отговорност пред избирателите си, които не искат и да чуват да са заедно с комунисти и турци в коалиция.
1
5
 
21
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
В кои европейски весници са отразени срещите на Атака че не откривам нищо Ако някой е прочел нещо някъде да ни информира с кого са се срещали..Що ви затръшнаха всички врати в Брюксел.. Чий го дирите там, с какво пътувахте, имаше ли списък на пътниците и колко фъстъци и кашу изядохте по време на полета ?