Доклад за "безразборното хвърчане на властта"

Лаков: За периода 2009-2013 г. Авиоотряд 28 е извършил 443 полета
Обновена: 29 сеп 2013 14:24 | 29 сеп 2013 14:21, Елка Василева
58
Доклад за "безразборното хвърчане на властта"
Венцислав Лаков. Снимка: архив, Булфото

„Истинското име на този доклад е “безразборното хвърчане на властта“, ако трябва да го синтезираме. Докладът вече е внесен в деловодството. Предстои обсъждането му в Народното събрание“. Това каза пред БНР депутатът от "Атака" Венцислав Лаков, председател на Анкетната комисия, проверяваща ползването на правителствения Авиоотряд 28, която вече изготви доклада си.

Над 40 страници е текстът на доклада, придружен с 15 приложения полет по полет. Общо за периода 2009-2013 г. - това е мандатът на работа на Комисията, авиоотрядът е извършил  443 полета. Само горивото за тях е за 3 141 980 лева. „Подчертавам, че тези данни са непълни, защото не ни бяха предоставени данни нито  списъците по вътрешните полети, нито за разходите, направени през 2009 и 2010 година, когато авиоотрядът не е бил на директно подчинение на министър-председателя“, каза Лаков.

Още по темата

Комисията не е получила пълните данни, необходими за работата й, уточни депутатът. „Това минава за колективна безотговорност на институциите. Убедихме се, че всички т, или голяма част от тя, действат по схемата: „Не знам, не чух, не видях“. Оказа се, че нито една от институциите, имащи отношение към работата на Комисията, няма задължение да съхранява списъците на пътниците, които са използвали самолетите на властта. Не успяхме да установим име по име кой как е летял, но излязоха други факти“, каза Лаков.

 Той посочи, че например „изпълнените полети за нуждите на президента, знаете двама са президентите през този мандат, са 75 и са на стойност 667 158 лв. Вицепрезидентите са летели 6 пъти за 88 867 лв., а председателят на НС е летял 24 пъти на стойност 178 133 лв. На фона на тези цифри изпълнените полети за нуждите на председателя на МС са 267 на стойност 1 663 587 лв. Това е само за горивото. Иначе разходите са много повече – над 33 млн. лв., които са изгорени във въздуха за рязане на лентички, за партийни мероприятия“, каза депутатът.

Лаков изтъкна, че разходите всъщност са много по-големи, защото кортежите с бронирани лимузини на НСО дублират по земя маршрута на полета, за да посрещнат влиятелните държавни служители. 

Механизмът за допускане на лица на борда на правителствения самолет е направен така, че на практика да не е ясно кой се качва и кой слиза, е установила комисията.

„НСО наблюдава всичко, охранява всичко, но те казват: „Ние охраняваме президент, вицепрезидент, министър-председател, председател на НС и не се интересуваме от хората, които са заедно с тях.  Това е едно формално обяснение, което обяснява защо не ни се предоставят данни. Не ни се предоставят данни, защото може би ще излязат интересни зависимости“, каза Лаков.

Без да има право, авиоотрядът е извършил 69 търговски полета, като този с Бистришките тигри. Военно-транспортни полети, включително „Кугър“-ите,  са ползвани за партийни мероприятия, допълни Лаков. Той заяви, че употребата за търговски цели е ставала с личния подпис на премиера, макар че няма право да постъпва така. Депутатът категорично отрече, да е твърдял, че чрез полетите са изнасяни пари от страната. 

Лаков заяви, че няма никакви съмнения, че Народното събрание ще продължи работата си следващата седмица. Той отново увери, че отсъствието на парламентарната група от обсъждането на вота на недоверие в НС е съвпадение.

“Атака” е отговорна политическа сила и ние, както знаете, от първия ден на този парламент, до ден днешен, настояваме парламентът да работи. Искаме парламентаризмът да се утвърждава, а не да се съсипва и да се слива, както прави в момента най-голямата парламентарно представена политическа сила, защото това, което става в последните дни, е удар по парламентаризма и удар въобще по институциите в България“, каза депутатът.

В понеделник или вторник депутатите от "Атака" Венцислав Лаков и Илиян Тодоров отново ще посетят Брюксел. „В политическото ръководство на НАТО, на срещите, които ще имаме там, ще поставим много важния въпрос, за който ние се борим в момента - за пълен неутралитет на България по отношение на близкоизточния конфликт, а също така и за неучастие в мисия в Афганистан - предсрочното ни изтегляне от там, а и искаме да не плащаме грешни пари за следвоенното, ако може така да се каже, реформиране на Афганистан“, обясни Лаков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
еничари в атака преди 10 години
Ако са вършили нередни неща, защо ги подкрепяхте бе еничари продажни? Само,че сегашните (които безрезервно подкрепяте) няма да можете да разследвате, защото няма да присъствате в следващия парламент, освен ако не се слеете с ДПС но то май натам отива работата!
36
0
 
1
 
! Отговори
партия ЮРУШ преди 10 години
А за чия сметка ви беше екскурзията до Брюксел бе гнусльо?
35
1
 
2
 
! Отговори
Uzunow преди 10 години
Kakwo moge da se iska ot 4owek s bolen mozak kato Bolen Siderouglu.Prodade horata glasuwali za negowata partia.Prodade i dushatasi na djwola zaradi wlasta.Skoro w u4ilistata ste izu4awat i korana.Ste stanem tursi wilaet.Sega se radwaite na troinata koalizij.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ХА !!! ревете за ГЕРБ пак... ревете бе тъпчете му гушата и го издигайте още на ръце го носете тоя Боко , той ви краде без да му мигне окото а вие слепите ревете за него....и пак си го изберете
33
0
 
0
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
mmmm, цеци стругарчето от плевен е летял и той насам-натам. сигурно за това сега толкова разпалено коментира - за да може пак да лети насам-натам и никой да не му държи сметка.
32
7
 
5
 
! Отговори
Гост преди 10 години
Аре, Лаков да направи един доклад за летенето на атакаджиите до Брюксел миналата седмица. Па да обясни що никой не ги прие там и не ги пуснаха да припарят до Европейския парламент. Да каже колко струва тая екскурзия.
31
3
 
12
 
! Отговори
az преди 10 години
ХА !!! ревете за ГЕРБ пак... ревете бе тъпчете му гушата и го издигайте още на ръце го носете тоя Боко , той ви краде без да му мигне окото а вие слепите ревете за него....
30
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 10 години
До denim58,да трябвада лети ,но не да вози приятелите на тиквата,я виж в ЕС ,дали Ангела Меркел,или останалите премиери возят приятелите си.
29
1
 
2
 
! Отговори
boza преди 10 години
Abe skapanjaci , ostavete pone edin put njakoy da se opita da ustanovi bezobraziata na upravljavastite ot 1989 do 2013 . Ataka ne e bila v upravlenieto i ne e mogla da stori nisto , ama sega mozhe i ste go izpolzva --privetsvam tova nachinanie , neka pone edin , edinstven put da budat izvadeni na svetlo vsichki mrusni igri na vsichki upravljavasti i neka pone edin put i u nas ministar- predsedatel da zastane na sudebnata skameika.
28
14
 
12
 
! Отговори
denim58 преди 10 години
Ами на авиоотряд 28 това му е работата - да лети! Лаков *** си! Ще ти призная безпристрастност, ако погледнеш и докладваш и за периода - 2005г. до 2009г!
27
7
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 10 години
До Иван,А бе, ти вярваш ли си, че подкрепата за т.паците от АТАКА расте.... Еа.и комунистическите изчадия сте !!!!!
26
0
 
0
 
! Отговори
член преди 10 години
Попипайте *** Василева ..
25
3
 
9
 
! Отговори
БЪРЗАКА преди 10 години
Г-Н ЛАКОВ СЕ ВИЖДА,ЧЕ СЕ БОРИ ЗА ПРАВДАТА,ЗА СВОБОДАТА И ЗА УКРАДЕНИТЕ ПЪРИ ,ЗЕМЯ И ИМОТИ И ЛЕТЕЖИ ВЪВ ВЪЗДУХА-ПОЗДРАВЯВАМ ТЕ .КАКТО СИ ТОЛКОВА ЧЕСТЕН ЧОВЕК-Я НАПРАВИ ЕДИН ДОКЛАД ЗА ; КОИ ПРОДАДЕ БЪЛГАРСКИТЕ ФАБРИКИ ,ЗАВОДИ И Т Н.КОИ ВЗЕ ЕДИМ МИЛИОН ЗА ЦАНКОВ КАМЪК,НА КОГО Е БЪЛГАРСКИЯ МОРСКИ БРЯГ-ПОИМЕННО.КОИ РАЗСИПА БЪЛГАРИЯ ЗА 19 ГОДИНИ,ПРЕДИ ГЕРБ ДА ВЗЕМЕ ВЛАСТТА,КОИ СЪЗДАДЕ БАНКИТЕ И УБРА ПЪРИТЕ МАСОВО И НА НАИ-БЕДНИТЕ ХОРА ,КОИ УБИВА СТАРИ ХОРА ПО СЕЛАТА БЕЗНАКАЗАНО ,КАТО СЕ ПРОМЪКВА СР
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Lakov, Ti napravi li podoben doklad prez 2009godina za da ot4etesh poletite na DRUGARITE? Samo edin polet na Maslarova do Ujna Korea struvashe 17000evro, taka che se izmitai MRASNO KOMUNISTICHESKO
23
10
 
4
 
! Отговори
NA SERGEI GOLEMIA преди 10 години
MNOGO PROSTI GEIIIBERASTI IMA TUK
22
9
 
20
 
! Отговори
Batmanaaa преди 10 години
ГЕРБЕРИИИИ вие сте политически трупове на дъното сте вече... Големите демократи.. само човек без грам мозък в главата може да защитава тиквата.. ХАИДЕ всички на село ако обичате ходете да си садите картофи.. и предната тройна и тази тройна е в пъти по добре от банкянската тиква. Колкото и да врякате и да се мъчите повече до властта няма да се домогнете никога - все пак останаха и 1,2 милиона нормални хора в тая държава, които няма да ви до позволят
21
11
 
15
 
! Отговори
Иван преди 10 години
БИВШИЯ ДЕПУТАТ И ЗАМ.- ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЗС КОЙТО Е ЕДИН ОТ НАЙ- ВЕРНИТЕ ПОДДРЪЖНИЦИ НА БОЙКО ВЧЕРА НАПИСА С ОГОРЧЕНИЕ ИСТИНАТА НА СТЕНАТА СИ ВЪВ ФЕЙСБУК;"Бойко за съжаление направи много фатални грешки. С тези протести само сплоти управляващите,втвърди електората им и започна ГЕРБ стремглаво да губи рейтинг. Няма да се учудя ако пролетта рейтинга на ГЕРБ бъде едноцифрено число и партията на Белокосия психопат е много пред тях. За съжаление ГЕРБ върви към своя залез и изчезване от полит.живот"
20
15
 
12
 
! Отговори
Иван преди 10 години
ПОМНИТЕ ЛИ ПРЕДИ 3 МЕСЕЦА КОГАТО ВОЛЕН БЕ В ЗАЛАТА ЗА КВОРУМА И СЛЕД ТОВА БОРИСОВ КАЗА :"АТАКА днес си отряза окончателно главата и рейтинга им ще се срива с всеки изминал ден".ОБАЧЕ БУДА БОРИСОВ ЗА НЕГОВ УЖАС И СТРЕМГЛАВОТО ПОВИШАВАНЕ НА РЕЙТИНГА НА АТАКА ВЧЕРА ОБЪРНА ПАЛАЧИНКАТА И ЗАПОЧНА ДА СЕ МОЛИ НА ВОЛЕН И ДА МУ КОЛЕНИЧИ!БУДА ,ТИ СИ УНИЗЕН:"Сидеров има редкия шанс, ако се отдръпне от това правителство, действително да направи нещо добро. Независимо от големите обиди, които е сипал към мен, Волен Сидеров е умен мъж", заяви Борисов.
19
16
 
16
 
! Отговори
човек преди 10 години
Говорете за АТАКА в минало врема,
18
19
 
14
 
! Отговори
НОНА преди 10 години
АТАКА ЗАЕДНО С ЕНИЧАРСКИТЕ БСП И ДПС, РАЗПАРЧЕТОСВАТ ,ПРОДАВАТ НА ТУРЦИЯ БЪЛГАРИЯ С ТОЗИ ЗАКОН ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА ! СПОРЕД КОЙТО ПОЛОВИНАТА ОТ ТЕРИТОРИЯТА НИ ОТИВА КЪМ ТУРЦИЯ ! ТЕЗИ ПРЕДАТЕЛИ ТРЯБВА ДА СА ОБЕСЯТ , А НЕ ДА СА ОЩЕ В ПАРЛАМЕНТА !