Пепелниците все по-близо до кръчмите

Падането на забраната за дима мина на първо четене в комисия в НС
Обновена: 23 окт 2013 18:25 | 23 окт 2013 17:01, Веселина Йорданова
232
Пепелниците все по-близо до кръчмите
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

С откровения кой депутат пуши и ръкопляскания след емоционални изказвания протече заседанието на икономическата комисия в НС по промените в Закона за здравето, свързани с либерализация на забраната за пушене на закрито.

След около час и половина дебати народните представители от комисията одобриха на първо четене промените с 8 гласа „за“, 4 „против“ и 1 въздържал се.

Всеки от гостите, взели думата, „дръпна чергата към себе си“ в защита на своя интерес или организация. Депутатите, защитаващи забраната, излязоха със здравни аргументи, а тези, подкрепящи облекчаване на режима, изтъкнаха тежкото положение на ресторантьорите от въвеждането й.

Българинът обича като седне на трапезата, да хапне, да пийне и да запали по една цигара, аргументира промените един от вносителите Спас Панчев от "Коалиция за България".

Още по темата
За съжаление нямаме навика да излезем навън, а и няма осигурени места, излизайки от ресторанта, да изпушиш по цигара и да се върнеш, заяви Панчев. Той уточни, че вносителите не искат да се промени законодателството в онази му част, която касае детски заведения, училища, болници, закрити спортни съоръжения.

Законопроектът предлага собствениците на заведения с площ по-малка от 70 кв. м да избират дали да се пуши в цялото заведение, а за по-големите заведения - да има възможност за обособяване на отделни помещения за пушене, както беше при стария режим.

Панчев изтъкна, че това е един от най-вредните навици, но акцентира и на правото на избор. По думите му стотици български заведения и ресторанти са затворили врати най-вече поради факта, че в тях не влизат „основните клиенти – пушачите“.

Той изтъкна още, че пълната забраната не е постигнала търсения ефект и подкрепи това с данни, че продажбите на цигари са се увеличили и 3.5 млн. българи пушат.

Това е закон за здравето, а не за насърчаване на малкия и средния бизнес, контрира Александър Ненков от ГЕРБ. Според него дори 0.001 % от българите да са се отказали от вредния навик, законът, приет в предишния мандат, е постигнал целта си. Неслучайно водеща е здравната, а не нашата комисия. Със сигурност има влияние върху бизнеса, но не бизнесът е жизненоважен, каза още той.

Очаквано Министерството на здравеопазването в лицето на зам.-министър Бойко Пенков остана на позицията, че тютюнопушенето е вредна привичка за здравето на хората и не подкрепи промените.

Министерството на икономиката и енергетиката защити противоположната позиция. Зам.-министър Бранимир Ботев посочи, че след забраната консумацията на цигари се е повишила с 8%, а практиката показвала, че пълната забрана води до разцвет на сивия сектор.

Ботев каза още, че в анкети чуждестранните туристи изтъкват като проблем не пушенето, а инфраструктурата, шума и недобрата хигиена у нас.

Промяната на режима обаче все пак се оказа проблем за туристическия бизнес. Румен Драганов от Националния борд по туризъм заяви, че няма време закупилите пакети за почивки през зимния и летния сезон да бъдат предупредени. Изминалото лято 2013 по думите му е много успешно за бизнеса, което показва, че пълната забрана ни най-малко не е ударила приходите на туризма.

Маша Гавраилова от „Коалиция за живот без тютюнев дим“ заяви, че с пълната забрана за пушене на закрито е излязло на преден план качеството на услугата. Тютюнопушенето не е основното в тези заведения, а храненето и развлеченията, беше категорична тя.

Приетата забрана не сработи, смята Корнелия Нинова от Коалиция за България. Пушачите не намаляха и с увеличаване на акциза на цигарите се увеличи контрабандата, аргументира се тя. Нинова също защити правото на избор и смята да подкрепи промените и в пленарна зала.

Колегата й Петър Кънев също подкрепи либерализацията с думите, че българският бизнес иска предсказуемост и вече е инвестирал в зали за пушачи и вентилация. В пленарна зала червените депутати ще гласуват по съвест, стана ясно още на заседанието на икономическата комисия.

Владислав Горанов от ГЕРБ ще гласува против. Той допълни, че вероятно това ще направи и цялата ПГ на ГЕРБ.

Не приемам това да е първият законопроект, който да показва отношението на управляващите към стимулирането на бизнеса. Не може да се прави икономическа стратегия на база на вредните навици на хората, противоестествено е, беше категоричен той. По думите му има вредни навици, от които човек е слаб да се предпази сам.

Щом като е толкова вредно, защо не атакувате тютюневите монополи, а нас, попита председателят на асоциацията на ресторантьорите в София Атанас Димитров. Нека да не се продават цигари в България, за 3 години ще решите проблема, предложи той.

В подкрепа на тезата си бизнесът цитира данни на НСИ, според които оборотите на заведенията за второто тримесечие са паднали с 16%, а заетите в сектора вече са с 15 000 по-малко.

Предстои промените да бъдат разгледани и в здравната комисия към парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: цигаризабранапушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До tribunникой няма да задължи точно този скапан хотелиер да разреши да се пуши в *** му хотел
167
0
 
1
 
! Отговори
Ясенсъм преди 10 години
...приказката за забранения плод - пушачите се увеличават,има евтини контрабандни цигари.После може да позатегнем режима с контрабандния внос,можем на вдигнем цената на цигарите и печалбите са сигурни.Каквото и да ти говорят, да знаеш,че става въпрос за пари...
166
1
 
2
 
! Отговори
подметки преди 10 години
мразя ви. какви са тия кръчмарски спорове, всичките горе сте за разстрел... да се вади статистика - колко и как вредят цигарите, колко удря забраната по джоба и т.н ПОЗНАЙТЕ ЗАЩО НЕ ХОДЯ ПО ЗАВЕДЕНИЯ - А) ЩОТО ПУША/НЕ ПУША Б) ЩОТО СЪМ НА 120 ЕВРО ЗАПЛАТА. безмозъчни ***. правото да пушиш не е право на живот, свобода и съществуване... утре по същата логика ще си донеса нещо което мирише и цялото заведения ще го душка защото мога и ми доставя удоволствие
165
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българинът обича ....какво значи обича. Едно е да обичаш да правиш нещо, друго е дали е редно, трето освен "връзките на обувките си /цървулите/ си", да погледнем къде е света, ако въобще зрението ни позволява да го видим. Аман от простотия.
164
5
 
4
 
! Отговори
ПРАВИЛНО преди 10 години
Бравоооооо Непушачите- млък
163
3
 
4
 
! Отговори
Pepito Austria преди 10 години
Ами тя *** да вземат да направят като в Австрия - кутията цигари е 4,80 евро, ако искаш си пуши. Навсякъде се пуши но има салони и за непушачи а за малките заведения е въпрос на вътрешен избор да се пуши или не вътре, като обикновено това са пъбове и се пуши навсякъде. В закусвалните не се пуши никъде а в сладкарниците, където се предполага че ходят доста малки деца е абсолютно забранено. Така сте се реши проблема и на бизнеса и на потърпевшите пушaчи.
162
13
 
8
 
! Отговори
Лайнояд преди 10 години
Аз мисля че трябва да се пуши !
161
3
 
12
 
! Отговори
tribun преди 10 години
Снощи по новините хотелиерите се оплакаха ,че ако отпадне забраната за пушенето,то те ще загубят клиенти,защото тази година са рекламирали България като страна без тютюнев дим.Какво става ,нещо не мога да схвана ?????
160
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз си мисля, че е най-логично да се криминализира употребата, а не производството и разпространението на цигарите. Прерязва се търсенето, а не предлагането. Хем няма да се забранява индустрията, хем решението ще е в обхвата на свободната воля на хората - не им се забранява да пушат, така както не им се забранява да убиват, но това води до санкции. Това със заведенията и фалитите е очевидна лъжа и спекулация. По комунистически си уреждаме фирмите и коткаме примитивните гласоподаватели.
159
1
 
6
 
! Отговори
Тежки глоби..... преди 10 години
След като закона влезе в сила контролните органи да се вземат в ръце и да започнат да налагат тежки глоби на непушачите. Не може непушач да се навира в заведение в което се пуши и така да уврежда здравето си нарочно, а и да пречи на пушачите. Непушачите са ненормалници, които знаят, че съдържанието на вънкашната тоалетна не е за ядене, а ядат от него. Най ниската глоба за нарушителите на закона да бъде 2000 лева. Глобата да им се връща само ако те започнат да пушат !
158
3
 
9
 
! Отговори
ИВАН-СОФИЯ преди 10 години
А ХИМИЯТА КОЯТО ЯДЕМ ПО ДОБРА ЛИ Е?АЗ СЪМ НЕПУШАЧ!
157
11
 
9
 
! Отговори
Баба Генка преди 10 години
Може ли да питам, а пушека от скарата що не ви пречи?
156
10
 
16
 
! Отговори
Lora преди 10 години
Според мен не трябва да отпада забраната за пушене,който иска да пуши излиза отвън пуши и влиза
155
5
 
22
 
! Отговори
PushachnaPuri преди 10 години
В тая държава правиме винаги една крачка напред и две назад. И като я има тая забрана вече година и нещо да не би да е умрял някои като не е пушил по заведенията? Всеки се адаптира по негов си начин към забраната и всичко беше точно. Сега тия червено *** пак да ни сложат сол в раната и да човъркат. Те само това знаят. Аз също пуша и свикнах със забраната и не ми е приятно тия политици да ми се връткат като *** на пилон. Или ще е едното или ще е другото. На маймуни ни направиха!!
154
9
 
9
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 10 години
ПИЯ СИ КАФЕТО В КЪЩИ И СИ ПУША КОЛКОТО СИ ИСКАМ.НЕ МИ ПРЕЧИ КАФЕНЕТА НЕ ВЛИЗАМ НО КАТО ПЪТУВАМ ЗА ВАРНА ИЛИ ЗА БУРГАС ЧЕ ВЪВ ВЛАКА НЕ МОГА ДА ПУША ТОВА Е ВЕЧЕ Е ПРОТИВНО .ПЪТУВАМ СЪС АВТОБУС. ИЛИ С ПРИЯТЕЛИ СЪС КОЛА И ПАК ПУШИМ.НО СЪС ВЛАКА НЕ.ЕТО ЧЕ ДЪРЖАВАТА ГУБИ ОТ МЕН. ЧЕ СА МНОГО УМНИ ТИЯ ОТ ПАРЛАМЕНТА.СПРЕТЕ КОНТРАБАНДАТА НА ЦИГАРИ.НЯМА ДА МОЖЕТЕ-КОНТАБАНДАТА Е ВАША.ТРОВИТЕ БЕДНИЯТ НАРОД ЧЕ НЯМАТ ПАРИ ЗА НОРМАЛНИ ЦИГАРИ НИКОЙ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА МИ ЗАБРАНИ ДА ПУША ИЛИ НЕ.АЗ СИ РАЗРЕШ.
153
27
 
13
 
! Отговори
Възпитан пушач преди 10 години
Тази вечер бяхме на вечера в заведение в центъра на София. Заведението на два етажа с градина. Двата етажа пусти, за места в градината се чака... В задачката се пита: Защо, бре, *** не скачаш според тоягата (над 3 милиона пушачи!), а се правиш на европеец? Нека търсенето определя предлагането. Нека бизнеса има право на избор, както и клиентите. А кой иска толкова чист въздух - те я Витоша! :-)
152
2
 
3
 
! Отговори
......... преди 10 години
Драги глупчо ти споменаваш неща коренно различни от това дали е нарушено конституционното право на някой. Това,че закона не е постигнал целите си не означава ,че е бил противоконституционен. А дали са постигнати целите на закона също е широко обсъждана тема и в никакъв случай с окончателен отговор. КС МОЖЕ И ДА СЕ САМОСЕЗИРА . А бъди убеден ,че ако имаше правните аргументи щеше да бъде сезиран от акредитираните за това хора или инстанции. Ти си абсолютен цар на "говоря много не казвам нищо"
151
6
 
6
 
! Отговори
pero преди 10 години
Непушачите по принцип са с по-високи доходи тъй като боледуват по-рядко и работят без фас почивка. Те са тези дето могат да си позволят нещо повече от кафе и кола в заведение. Но цигареното лоби подписва дебели червени чекове, как да не се продадеш.
150
2
 
2
 
! Отговори
......... преди 10 години
Глупави юристе ,защо не отговаряш на неудобните въпроси. Питам аз. Ако ти е нарушено някакво конституционно право , за което всички вие тръбите, защо В МОМЕНТА ДЕЙСТВАЩИЯ ЗАКОН не падна от КС ????
149
2
 
3
 
! Отговори
......... преди 10 години
"наглата муцуна" ли? Няма да падам ниско и да те обиждам,но само като ти гледам начина на комуникиране разбирам и какъв юрист си ,а и какъв матр'ял си като цяло. И ми кажи какво ще стане като си навра муцуната в прокажния ти сектор ? Много си смел зад клавиатурата ли? Нека приемат закона първо и тогава ми кажи в кое заведение да дойда в сектора ТИ ,да видим какво ще стане с муцуната МИ.