Проектът на БСП – 5 г. у нас и купуваш BG земя

Удължаванвето на мораториума бил емоционален акт, не рационален
24 окт 2013 17:15,
30
Проектът на БСП – 5 г. у нас и купуваш BG земя
Сергей Станишев. Снимка: Impact Press Group

През следващата седмица левицата ще предложи на Народното събрание проектозакон, свързан с продажбата на българска земя на граждани от ЕС, обяви пред български журналисти в Брюксел лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той поясни, че се предлага например изискването за уседналост в България в срок от пет години за граждани на ЕС, за да станат собственици на българска земя.

Още по темата

"Вярвам, че следващата седмица този законопроект ще може да бъде внесен", заяви Станишев и изрази увереността си, че техният проект е съобразен с опита на другите държави в ЕС.

Той определи удължаването на мораториума от парламента преди дни като емоционално гласуване, а не рационално търсене на решение на въпрос, който засяга и вълнува българските граждани.

"През 2010 г. беше моментът, когато България, ако желаеше, трябваше да постави въпроса за удължаване на този мораториум", коментира Станишев и отбеляза, че според Конституцията граждани от държави извън ЕС не могат да купуват българска земя.

Според него повечето земеделци у нас се вълнуват от купуването на земя от неевропейски граждани, а не от германци и холандци.

"Депутатите искаха да покажат отношение и загриженост, но този акт на парламента не е работещ. Той е в противоречие с Конституцията, както и с договора за членство на България в ЕС", категоричен бе лидерът на столетницата.

По думите му не е реалистично изобщо да се поставя въпросът за преразглеждането на договора ни за членство в ЕС.

"Когато се отвори този процес, това означава да бъде получено одобрението на 27 държави", пресметна той.

Сергей Станишев каза още, че днес ще постави пред държавните и правителствените ръководители от ПЕС въпроса за бежанците у нас.

"Не е достатъчно Европейският съвет само да изрази съчувствие към гибелта на мигрантите край Лампедуза, трябва да бъде показана реалната солидарност на ЕС със страните, подложени на бежански поток. В България положението се усложнява с дни, както в Италия, Гърция и Малта. Очакваме конкретни действия и подкрепа от европейските институции, ще поставя този въпрос много настоятелно, това не е просто проблем на една държава", заключи  лидерът на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
10
 
! Отговори
Dan преди 10 години
А сега де проект на БСП??? Чакай малко бе Серго много ти е къса паметта, те от твоите гласуваха ЗА продаването на земята само 4 човека, Ти Мая, Миков и Орешарски ще да е , всички други депутати от БСП НЕ ГЛАСУВАХА ЗА, САМО 4 ЧОВЕКА БАРАБАР С ДПС КОИТО ТОЗИ ПЪТ НЕЩО НЕ СИ БЯХА НАПРАВИЛИ СМЕТКАТА! И ЧАКАЙ МАЛКО 2010 Г. БИЛ СРОКА ЗА УДЪЛЖАВАНЕ НА МОРАТОРИУМА - А КОЙ ГО Е ПОДПИСАЛ ТОЗИ БЕЗУМЕН АКТ С ПРОДАЖБАТА НА ЗЕМЯ, А??? КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ НА ТУРЦИТЕ ЩЕ НИ ПРАВЯТ ДРУГАРИТЕ И ДПС,ПАК СИ ГИ ИЗБЕРЕТЕ!
7
2
 
5
 
! Отговори
dp преди 10 години
a ne mi e yasno, az kato Bg grajdanin, moga li da ida v germany da si kupia zemedelska zemia, ey taka da si sadia kartofi, poneje e v granicite na EU?
6
8
 
4
 
! Отговори
гофус преди 10 години
Хе хе,нашите българи много мразят ЕС.Да излизаме тогава...,обаче да не стане така после да съжаляваме.Не съм за БСП,но в случая Станишев си е прав.Верно,сега ЕС,е в жестока криза,но според мен,ще дойде ден,когато ще се простира от Атлантика до Тихия океан.Ще се присъединят и Русия,Украйна и др.А може би и части от северна Африка.Това ще бъде бъдещето,ако Господ е решил.
5
1
 
15
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Много яка снимка на гнусния червен пор - как се поддава едва - едва като страхливец иззад знаменцата и как едновременно тази смирена и притеснителна поза контрастира със затлъстялото му и нагло лице.
4
4
 
14
 
! Отговори
... преди 10 години
Руският му произход, комунистическото му семейно възпитание и среда и болшивишката му закалка го правят не само силно привързан към комунистическата идеология, но и към Русия и нейните интереси в България.Ето защо той е изключително опасен за българската нация!
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ИЗМЕНЕНИЕТО В ЗАКОНА ИЗРИЧНО ДА ПОСОЧВА ,ЧЕ БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ НЯМАТ ПРАВО ДА ПРИДОБИВАТ ЕВРЕИ,АРАБИ И ТУРЦИ ,САМО ТАКИВА ПРОМЕНИ УДОВОЛЕТВОРЯВАТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ЗАЩОТО СЕРГЕЙЧО ЗНАЕМ КАК ПОСТЪППИХА ТВОИТЕ СЪПЛЕМЕННИЦИ С ПАЛЕСТИНСКИЯ НАРОД ,РОДШИЛД ИМ ИЗКУПИ НА ПАЛЕСТИНЦИТЕ ЗЕМЯТА НА БЕЗЦЕНИЦА И СЕ СЪЗДАДЕ ИЗКУСТВЕНАТА ДЪРЖАВА ИЗРАЕЛ ,В КОЯТО ДЪРЖАВА ПАЛЕСТИНЦИТЕ ГИ ТРЕТИРАТ КАТО ЖИВОТНИ,А ЦЕНТРАЛНИЯ ПЛОщАД В ТЕЛ АВИВ НОСИ ИМЕТО ПЛОЩАД -РОДШИЛД,ТАКА ,ЧЕ СЕРГО НЕ ТИ МИНАВАТ ЕВРЕЙСКИТЕ НОМЕРЦА
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тогава може да се обзаложим, че следващия вот на недоверие ще е за "мораториума"
1
5
 
20
 
! Отговори
Homer преди 10 години
Ходи си продавай Украйната, ***...