Плевнелиев сезира КС за Пеевски

Президентът пита откога се прекратяват пълномощията му на депутат
Обновена: 28 окт 2013 16:05 | 28 окт 2013 15:46, Веселина Йорданова
120
Плевнелиев сезира КС за Пеевски
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БТА

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд по казуса "Делян Пеевски".

Държавният глава сезира съда с искане за обявяване за противоконституционно Решението на Народното събрание от 19 юни, с което парламентът отмени избора на председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ от 14 юни.

Според президента решението на Народното събрание е в противоречие с принципи, предвидени в основния закон.

Конституцията и законите на страната въвеждат мандатност за публични органи, с което създават защитен механизъм на демокрацията.

Още по темата
Мандатът на орган не може да бъде прекратен предсрочно на база субективна преценка. Той може да бъде прекратен предсрочно само на основания, предвидени в Конституцията или закон. Такива основания в случая няма, посочват от прессекретариата на държавния глава.

На 8 октомври магистратите решиха, че Пеевски остава депутат. Съдиите отхвърлиха искането на 96 народни представители от ГЕРБ от 42-рото Народно събрание за предсрочно прекратяване пълномощията му на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба – председател на Държавна агенция „Национална сигурност”.

Държавният глава е отправил и искане пред Конституционния съд да бъде дадено задължително тълкуване от кой момент се прекратяват пълномощията на народен представител, когато той бъде избиран от парламента на друга длъжност и е встъпил в тази длъжност с полагане на клетва.

Според Плевнелиев в съответствие с духа на основния закон следва да се приеме, че решението на Народното събрание, с което парламентът избира свой член на друга държавна длъжност, след като има и волеизявление на народния представител за това, е основанието за прекратяване на пълномощията му като депутат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
Кирчо укупаторчето преди 10 години
ту тиливизоръ саобщи'а чи сички студенти ако излазат да укупирват и ше падне на кумонодите правителството и пак ша сме европата и демокрацията ше си е налице
95
2
 
2
 
! Отговори
SF преди 10 години
Да окупираме президентството, след като може да се окупират университети.
94
0
 
2
 
! Отговори
Нике1класик преди 10 години
Владимир е българско име носено от анатемосания езичник княз Расате-Владимир!По известен е румънския граф Дракула-Влад Цепеш чието прозвище идва от тайната организация за борба срещу турците наречена "Ордена на Дракона"!Междудругото вампир е чисто ирландска измишльотина взета от народния фолклор чието значение на времето е било за човек които прави мърсотии и мръсни шеги!Колкото до коловете в сърцето това е християнски мистицизъм спрямо особенно жестоки хора
93
4
 
6
 
! Отговори
Външно преди 10 години
Не побирам как може да гласувате за Станишев, Янаки Стоилов, Румен Овчаров и тям подобни алкохолици, търтеи и лъжци, с две думи най-долни престъпници, или пък да не гласувате изобщо. Ако бях в България, всеки ден щях да съм на улицата, както бях през 89-а и 90-а.
92
8
 
6
 
! Отговори
Владо преди 10 години
Само ако имахме политици като Плевнелиев още от самото начало на прехода...
91
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поглед на празноглав ***.
90
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
с теб сме Росене..Браво
89
1
 
6
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Е кога пък комунистите са спазвали законите?Той Бай *** комуниста само гледа келепирец да има.
88
9
 
10
 
! Отговори
Владимир преди 10 години
Мачкай Роска! Мачкай ги тея долни мързеливци комунистически! Мързели научете се да работите комунисти! Вашия мързел е световноизвестен също както и масовите ви убийства на милиони невинни хора ! Избили сте повече хора от колкото втората световна война ! Има тонове световноизвестни писания по темата! Виновни сте за унищожението на толкова много народи и нации , че на двете ръце не ми се събират! Вие сте долни изчадия, проклетници късащи Трибагреника за да окичат мръсното червено урудско знаме!
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо мислиш, че са лични вражди и кое е по-важно в момента? Два лесни въпроса. И моля, без клишета.
86
8
 
11
 
! Отговори
АТАКУВАЩ преди 10 години
Плевньо! Делян Пеевски е ***, това е пределно ясно, но в момента това ли е най-важното с което трябва да се занимава президента? С лични вражди? Когато му дойде времето сезирай каквото си искаш, в момента има много по-важни проблеми!
85
2
 
9
 
! Отговори
Бай Върбан преди 10 години
До batevale-93;;От ловджията ГОЦЕ по смешен и *** няма.Никой не поиска да се срещне с него,Обезцени и орден Стара планина.
84
0
 
0
 
! Отговори
Do 58 преди 10 години
Не са 6 а 15 стотинки, от личен опит го знам. Сега ме е срам като си спомня, но до преди завършването ми (PR и Комуникации) и аз го правех. И по-интересно, за няколко партии едновременно. Звучи долно, може би, но това все пак насърчава важни дебати в обществото, ако това е оправдание за платените коментатори. Иначе някои от нас се занимаваха специално с гласуването по коментарите, чието манимппулиране е уникално елементарно за първокурсник по компютърна специалност.
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Не на БойломунизмаОпитваш се да вкарваш логика, ама истината е, че просто си лишен от такава... Съдиите не са на герб никога не са били, съдиите са на тези които създадоха герб, същите тези, които поддържат БПС и ДПС на власт. герб ис бсп/дпс/атака са двете страни на една монета, до вчера беше изгодно тази монета да е с облик герб, сега е изгодно да е обърната... Докато парламента разпределя парите в държавата и от тия 240 *** зависи всичко, ще е така. Ама на народа почва да му писва
82
14
 
8
 
! Отговори
Карнавалов преди 10 години
Браво чехълче, Пеевски да заеме поста си и да кара наред: тикви, цветанки, фидоски, ***, игнатки, пастирки...гоуема веселба ще падне.
81
13
 
20
 
! Отговори
вито преди 10 години
Поредното хаотично движение на президента, с което се опитва да разсея нападките около себе си.
80
14
 
27
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Обществото не одобрява случаят с Пеевски ,а "държавната глава" си мисли ,че може да отклони вниманието от себе си.....Най-смешният президент на България !
79
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
съзряхме на президента далаверите
78
2
 
7
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
ДО Не на БойломунизмаСъзирам:Малодушие,Зависимост ,Безотговорност иЧувство за Безнаказаност.Институциите ни "създават ред" ИЗБИРАТЕЛНО.Държавата ни вече е *** или Паткарник.Малкото останали работещи сме като Коледни прасета за Угояване,като патета, които ги хранят колкото да ги оскубят някой ден.
77
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До vyara di Няма здрава мисъл да реши нещо важно,или така му е изгодно,да ни забатачва все по-сигурно,и това ми било президент...