Лекари плашат с протест, ако не се намерят пари за здраве

Трябва да е ясно как ще се покрие дефицитът на Здравната каса
Обновена: 2 ное 2013 19:39 | 2 ное 2013 15:32, Екип на Bulgaria On Air
35
Лекари плашат с протест, ако не се намерят пари за здраве
Снимка: Bulgaria On Air

Ако до 7 ноември нямаме ясен отговор откъде ще се набавят 150 млн. лева, които да покрият дефицита на Здравната каса, на 8 ноември ще проведем национален съвет, за да обсъдим какви ще формите на протест, които ще предприемем. Това каза в ефира на Bulgaria On Air заместник-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Юлиян Йорданов.

„Това, че ще бъде надхвърлен бюджетният дефицит на държавата от 2%, е проблем на управляващите, а не на лекарите“, каза той.

Йорданов обясни, че думите на здравния министър Таня Андреева, която каза, че никой от медиците няма остане без заплата, не са успокояващи.

„Ние не сме за протестите сами по себе си, искаме да си лекуваме пациентите, но ако не получим отговор откъде ще се набави необходимото финансиране, ще има протести. Лекарите сме повече от армията в тази държава“, каза той.

„Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) явно не е разчетен както трябва. Още в началото на годината БЛС каза, че бюджетът на НЗОК няма да издържи, защото има рязък скок в цените на лекарствата, особено за онкоболните. Това, което е надхвърлено като болнична помощ, е 60 млн. лева - в края на краищата не е толкова много“, коментира още той.

Йорданов сравни сегашната ситуация в здравеопазването с тази през 2010 г., когато също имаше недофинансиране на болничната помощ. По думите му обаче положението сега е много по-лошо.

„Основният въпрос е дали ще можем да лекуваме нашите пациенти. Работата ни е да лекуваме хората, а не да правим аритметики дали ще има пари за лечение и за заплати“, подчерта той.

„За месец септември са фактурирани 100% от извършените дейности, а впоследствие бяха издадени нови фактури, с които се изплащат 80% от дейностите. Не беше ясно кога ще бъдат изплатени останалите 20% и именно затова сезирахме главния прокурор Сотир Цацаров. Това само по себе си представлява едно документно престъпление“, припомни Йорданов.

Вижте подробности във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
А преди 10 години
защо никой не казва всъщност колко пари взимат лекарите? Защо никой не казва колко пари взимат и в администрацията? И аз съм учил доста време, хора с моята професия са милионери на запад, но от 2009 намам почти никакви доходи, храня семейството си с намалените храни от кауфланд и носим дрехи втора употреба.
28
0
 
3
 
! Отговори
Георги Спасов преди 10 години
Да се забрани на докторите да работят на две места .Или държавно или частно, както е при полицаите .Във всяка болница да има представител на здравната каса, който да контролира опитите за кражба на докторите .При надписване на извършени операции, затвор от 10 години, това е кражба на народни пари .Студентите завършели медицина да нямат право да работят професията си 10 години в чужбина .Пари да им се дава за излекуван пациент, всички болни с електронен картон .
27
0
 
3
 
! Отговори
Георги Спасов преди 10 години
В Стара Загора, за да влезеш в болницата и да те оперират, трябва да минеш през частния кабинет на хирурга.Да му дадеш подкуп и тогава те приема в болницата и държавата му плаща за операцията .Така ме въртяха 4 месеца, докато не загрях каква е схемата .Дадох 1000 лв. на ръка, накараха ме да се подпиша в документи за избор на лекар още 500 лв, за болницата и отделно държавата им плати за операцията .Същия ден имаше още 6 операции.Пълна ревизия на болниците и да връщат откраднатото, крадци .
26
0
 
2
 
! Отговори
velijana преди 10 години
До независимНе пенсионерите трябва да плащат здравни,защото те са си платили каквото е трябвало,а трябва да плащат стотици хиляди чиновници,които сега са освободени от тези вноски и трябва да се накарат 1милион човека,които сега се спотайват и не си плащат осигуровките да го направят.
25
2
 
0
 
! Отговори
независим преди 10 години
Каква е тази паника. Просто Правителството задължава пенсионерите да плащат и те здравни осигуровки и проблемът е решен .Първо ще се намерят пари за лекарите и второ , което е по важно , лекарите ще бъдат стимулирани да ги лекуват по добре , защото всеки пенсионер е им е и донор. А пък ако лекарарите откажат да приемат и лекуват *** без осигуровка, направо ще си внасяме лекари и сестри от чужбина. За пиене пари за тях , колкото искаш, но за осигуровки ???
24
0
 
8
 
! Отговори
Уха преди 10 години
Откакто правителството на ББ си подаде оставката, всички надигнаха глава. Наистина Бюджет 2013 е направен за 10месеца, а не за 12. Но не си спомням никой от Лекарския съюз или Държавната администрация да каза нещо. Сега всички искат! А къде бяхте миналата година? Къде бяхте когато от Резерва на НЗОК бяха взети 1,2млрд.лева? И най-важното къде отидоха тези пари? Да не говорим, че дори да има пари толкова много се краде от болници и лекари.
23
0
 
10
 
! Отговори
velijana преди 10 години
В България вече всеки започва изречението си с "Ако това...,ако онова...".Всички станаха смели,категорични,демократични-в последните години мълчаха като....Извинявам се,но тези господа от Лекарския съюз,интелигентни и образовани хора не видяха ли,че в бюджета на Дянков пари за последните два месеца няма предвидени,защо мълчаха,защо не протестираха.
22
4
 
3
 
! Отговори
bg преди 10 години
Kak ste ima pari kato samite lekari kradat ot zdravnata kasa???na 29godini sam i minalia den otidoh da si vzema puk goda.lto vleznah v saita i kakvo da vidq,do sega izliza 4e sa mi napravili 7 operazii???kak stava tova i kade sa oti6li parite za ''operaziite mi''.nqma da se opravi tazi darjava,ama nikoga. Badete jivi i zdravi.
21
9
 
4
 
! Отговори
пламенчук преди 10 години
Протести до дупка до падането на "експертното"правителство което не може да намери пари за здравето на народа,а за походите и изцепките на Волен в Брюксел пари намерихте,*** долни!!!!
20
6
 
11
 
! Отговори
Асклепий преди 10 години
Ефекта от лекуването на пациентите от нашите лекари:1. Хиляди с решения на ТЕЛК - явно са хилядите инвалидизирани и от кого? От този дето ги е лекувал!2. Повишена смъртност.3. Повишаване на заболяемостта.Кой е виновен за това? Бай Пешо кравара ли или оня от мината?Вие лекарчета с вашето некадърство разболяхте нацията!Нагледци! Само за пари мислите!Пари се дават за добре свършена работа.Колкото пари да ви дадат, качеството ще е едно и също.
19
2
 
13
 
! Отговори
Дидо преди 10 години
Защо няма пари за докторите ???Реална случка :Болки в корема, с кръв при изхождане .Отивам при личния доктор, дава направление на гастроентеролог .Доктора ме праща за проби кръв, ехо изследване, изследване на изпражненията . Резултатите след седмица готови .Гастроентеролог-а ми предписва обезболяващи и ме праща в къщи да умирам .След една седмица контролен .При въпроса, защо не ми прави изследване на червата с камера, отговора беше, че болницата няма такъв работещ апарат.
18
3
 
5
 
! Отговори
до оф боли преди 10 години
първо питай защо с твоите пари се правят имунизации на всички бежанци, после говори простотии. ела и те да ядеш пари, какво ти пречи ? работа за санитари колкото искаш. щото да станеш доктор се иска поне 15 години яко учене и работа до припадък.
17
2
 
15
 
! Отговори
една от мене преди 10 години
Аз като нямам пари как да си платя осигуровките ? Предни години внасях и не сьм ползвал болница , а сега ако отида това не ми се признава---така няма да се разберем еб---ем ти и социалния принцип сбъркан !!!
16
5
 
15
 
! Отговори
Геро преди 10 години
като започна да правя кардиограма и като стигна до 80 % и да я спирам, така ли ? вие като отидете за хляб , защо не плащате 80% от цената му ? и кой ще ви даде хляб без пари? не се настройвайте срещу лекарите, ако ги няма, сте загубени.
15
4
 
11
 
! Отговори
малии преди 10 години
елате вие да работите в болниците, кой ви пречи ?
14
14
 
12
 
! Отговори
SS преди 10 години
"Основният въпрос е дали ще можем да лекуваме нашите пациенти"ама всъщност основният въпрос е дали ще можем да си напълним джоба тази година, за да можем на тази база да искаме да ни увеличат парите за догодина (не "за здраве", ами за заплатите).Ами като искат "да си получат парите" - да съдят Дянков & Co. за източване на НЗОК, много просто и ясно... а не да се чудят как и кого да цакат и надцакват !
13
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До N3Студентите били *** и наркомани, докторите нетърпими, учителите незнам си какви. Абе на тия пусти комунисти, всеки който е проитив тях им пречи и проблема е в него. Освен всички вкупом да емигрираме и да оставим комунистите да въртят бизнес с ***, хората над 70г и бежанците от Сирия и да си управляват до края на света, както се пееше в онази песен "Ние сме на всеки километър..." Боже, смили се над България!
12
9
 
15
 
! Отговори
azm преди 10 години
Освен това, е редно да редуцират малко цените си, защото те са непосилни даже и за работещите. И аз съм учила много, но надницата ми е доста по-малка от 2008 г. Да не говорим, колко пари съм дала на лекари и зъболекари, но никога не съм получавала касова бележка! Не може за един елементарен преглед при "специалист", състоящ се от 10 минутен разговор, да вземат сума, равна и по-голяма от надницата на един обикновен човек!
11
4
 
14
 
! Отговори
123 преди 10 години
Лекарите е крайно време да разберат, че парите свършиха. Всичко, което беше събрано от 2000 г., лекарите го изсмукаха заедно с фармациите. Сега ПАРИ НЯМА. Няма на има ръст в здравния фонд, защото всичко що работеше от 1990 до сега беше смазано от различните институции. Официално ако обявят данните за прекратените осигуровки на самоосигуряващите се в държавата ще има поне 800 000 безработни !!!
10
9
 
13
 
! Отговори
ТО.ТО. преди 10 години
НА ЛЕКАРИТЕ ДА СЛОЖАТ КАСОВ АПАРАТ- ДА ИЗПРАЩАТ НА СПЕЦИАЛИСТИ А НЕ ДА СЕ МЪЧАТ ДА ЛЕКУВАТ КОЕТО НЕ ИМ Е СПЕЦИАЛНОСТ И КАТО СТАНЕ КЪСНО ДА ТЕ ИЗПРАЩАТ НА ЦПЕЦИАЛИСТ - ДА ПОТЪРСЯТ СМЕТКА НА ГЕРБ ЗА ПАРИТЕ КОИТО ДЯНКОВ Е ОТКЛОНИЛ ОТ ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО - И ДА НЕ ЗБРАВЯТ ЧЕ ИМА ДОБРИ МНОГО ДОБРИ НО И ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЕ ДОБРИ ЛЕКАРИ - МОЛЯ ВИ НЕ ПОЛИТИЗИРАЙТЕ НЕЩАТА СКЪПИ ЛЕКАРИ ДА НЕ ВИ СЕ РАЗБИРА КОЯ ПАРТИЯ ВИ ХАРЕСВА - ЛИЧНАТА НИ ЛЕКАРКА БЕШЕ ЗАЛЕПИЛА ИВАН КОСТОВ В ЦЕЛИЯ КАБИНЕТ