Ако изборите бяха днес: Абсолютен паритет между БСП и ГЕРБ

Общо 5 формации влизат в парламента, сочи ново проучване
Обновена: 17 ное 2013 18:58 | 17 ное 2013 16:30, Красимир Ангелов
301
Ако изборите бяха днес: Абсолютен паритет между БСП и ГЕРБ
Снимка: Институт за модерна политика

Абсолютно равенство между БСП и ГЕРБ дава ново социологическо проучване на Института за модерна политика, проведено в периода 1-10 ноември.

Ако изборите бяха днес, за социалистите биха гласували 26,2% от избирателите. Абсолютно същия процент гласове би получила и партията на бившия премиер Бойко Борисов, сочат данните от проучването. Социолозите отчитат, че тези резултати се дължат не толкова на ръст на ГЕРБ, колкото на лек спад в доверието към БСП.

"Факторите, обуславящи този спад, вероятно са свързани с разразилия се по време на провеждане на изследването корупционен скандал с Христо Бисеров, хвърлил сянка върху управляващата конфигурация, както и цялостното обществено напрежение и ескалацията на антиправителствените протести", смятат от Института за модерна политика.

Според проучването общо пет партии биха влезли в следващия парламент, ако изборите бяха днес – БСП, ГЕРБ, Реформаторският блок (8,2% от гласовете), ДПС (8,1%) и „България без цензура”, ВМРО – 6.1 %. Очакваната избирателна активност е 60,6% от имащите право на глас.

От сегашните парламентарни партии под границата на парламентарното представителство към момента на провеждане на изследването остава „Атака” с 1.3% от евентуалните гласове. Извън парламента остава и НФСБ, който получава подкрепата на 1.9 % от избирателите. Според социолозите обаче и двете националистически формации запазват шансове да преодолеят изборната бариера.

На двата полюса е и общественото мнение за студентските протести, става ясно от изследването. Повече от половината – 54.1%, от запитаните посочват, че одобряват действията на младите хора и окупацията на учебните заведения. 35,5% пък е делът на респондентите, които заемат противоположната позиция. Друг съществен въпрос, който се дискутира и полага разделителна линия спрямо подкрепящите протеста на студентите и хората, които не са съгласни с него, е въпросът дали протестът е режисиран.

На твърдението: „ Протестите на студентите са режисирани“ 37.9 % от анкетираните смятат, че окупацията е дирижирана от външни за студентската общност фактори, докато 48 % смятат действията на студентите, включили се в окупацията, за самостоятелни и неповлияни от външни сили и среди. Висок е процентът на колебаещите се между тези две крайни позиции – 14.1 % от анкетираните не могат да преценят какво стои зад действията на студентите.

Резултатите от проведеното проучване показват още, че повече от половината от анкетираните – 51.2%, смятат, че президентът Росен Плевнелиев не изпълнява отредената му от Конституцията роля на обединител на нацията. На обратното мнение са 42,8%, а 6 на сто не могат да преценят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
3
 
6
 
! Отговори
РАД преди 10 години
До АтакистДруже,като тръгваш да защитаваш "вожда" Сидеров,се замисли върху това: Сидерчо много добре знаеше,че 1000 лв. мин.заплата и 500 лв.мин.пенсия са АБСОЛюТНО НЕПОСТИЖИМИ и че няма как,дори да е на власт да го осигури. Популисткото му обещание обаче му донесе 2 бонуса:- вкара го в парламента,защото достатъчно балъци му повярваха,но това,разбира се не стигат за правителство,което му носи 2-рия бонус:- тъй като не е на власт,може да каже: "Ето,не управлявам и за това няма 1000 лв.заплата
146
2
 
3
 
! Отговори
ДО 175 преди 10 години
За да не се харчат 25 милиона излишно за избори, тъБчо!
145
4
 
2
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До АтакистЗа това съм съгласен, че даде шанс, но Сидеров много добре знае, че Боко си е престъпник и вързан със СИК чрез ИПОН. Защо му е дал шанс. А постъпката на Бойко не беше мъжка в никакво отношение. А за комунисти на Съсела не ми говори, защото Стани Шеф е една мижитурка и нищо в БСП не зависи от него, там все още разни генералчета и ония шушляк Сорос си дърпат конците.
144
3
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 10 години
При тези резултати защо още на са си подали оставката?
143
3
 
0
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До анонименАко това се случи, наистина ще съм доволен, но мисля, че е слабо вероятно. И не се надявам да видя Бареков в парламента, а да видя Бойко между цветята.
142
7
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
При следгщи избори ако Бареков надмине Борисов,тогава наистина ще се отърве Бълария от него,защото ще вдигне кръвно 300.
141
2
 
0
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До АтакистРазбра, ама твърде късно. А защо изобщо му се върза? Какво е обещал Боко на Болен, не знаем, нито ти, нито аз, знаят една шепа хора. Но факта, че твоят лидер се върза на акъла му толкова наивно говори много лошо за него.
140
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Манипулация, атака е първа, ама отзад напред!!!!!!
139
2
 
5
 
! Отговори
lol преди 10 години
и това от 1000 души статистика...БЕ Я СЕ ГРЪМНЕТЕ БЕ ЗЛЕТА
138
1
 
8
 
! Отговори
Тъп 100 преди 10 години
Пълна лъжа както винаги. Почват да ни духат мъгла та белким се хванем на поредните фалшифицирани резултати от "избори"
137
6
 
2
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До АтакистБат ти Бойко не даде заден към ДПС, бъркаш се, той от както е в политиката си е свързан с ДПС. Но не забравяй, че Сидероглу подкрепи и Тиквата през 2009та.
136
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Дон Кольо"Да, той публично заяви, че се отказва от обещанието си и журналистите "не го разбрали", малко напомня на 800те дни на Царя. Ама ти си толкова ***, че не можеш да го асимилираш/"Ето тук лъжеш.
135
2
 
5
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До АтакистНе знам аз на какви съм, ама ти кажи на какви си, че си ми изключително забавен. Много ми е кеф да гледам някакви жалки *** с по две мозъчни гънки как опитват да се правят на големи националисти, а техният лидер даде на задна към правителство с участието на ДПС.
134
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
институт за модерна политика звучи ми като руска икономическа школаи други гръмки имена на *** манипулаторски организацийки с по няма и 5 души дето дежурно са по телевизиитедокато не изчистим сороските *** както направиха преди 20 години в чехия и наскоро в унгария няма оправянение сме единствената латино република в европа благодарение на тях
133
2
 
0
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До АнонименЯ кажи къде лъжа, миналата година правихме анкети с най-различни въпроси, които не касаят университета. Шансът да ги предоставят на тези социолози е изключително голям. Друг е въпросът, че социолозите не използват науката статистика, а стъкмистика.
132
0
 
1
 
! Отговори
stan31 преди 10 години
Продават Тракия на Турция. Поне така пишат в този сайтanonybulgaria.wordpress/2013/11/11/продадоха-част-от-българия/
131
6
 
1
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До АтакистПреди два дена преди да излязат във ваканция, на излизане от НС, ама така си ви изнася на вас нали, *** еничари. Последвайте примера на лидера си - нахлупвайте феса и отивайте в сараите да се дупите.
130
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кольо, лъжеш най-нагло. А това проучване е мечтата на соросояди и масони, но още дълго Атака ще е техния кошмар, изобщо да не се надяват.
129
0
 
1
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До АтакистДа, той публично заяви, че се отказва от обещанието си и журналистите "не го разбрали", малко напомня на 800те дни на Царя. Ама ти си толкова ***, че не можеш да го асимилираш/
128
8
 
1
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
Имам чувството, че ако Волен Сидеров се изсере върху конституцията и си обърше *** със знамето, неговите слабоумни симпатизанти ще продължат да викат "АТАКА-победа" и "Волен-премиер".