Ако изборите бяха днес: Абсолютен паритет между БСП и ГЕРБ

Общо 5 формации влизат в парламента, сочи ново проучване
Обновена: 17 ное 2013 18:58 | 17 ное 2013 16:30, Красимир Ангелов
301
Ако изборите бяха днес: Абсолютен паритет между БСП и ГЕРБ
Снимка: Институт за модерна политика

Абсолютно равенство между БСП и ГЕРБ дава ново социологическо проучване на Института за модерна политика, проведено в периода 1-10 ноември.

Ако изборите бяха днес, за социалистите биха гласували 26,2% от избирателите. Абсолютно същия процент гласове би получила и партията на бившия премиер Бойко Борисов, сочат данните от проучването. Социолозите отчитат, че тези резултати се дължат не толкова на ръст на ГЕРБ, колкото на лек спад в доверието към БСП.

"Факторите, обуславящи този спад, вероятно са свързани с разразилия се по време на провеждане на изследването корупционен скандал с Христо Бисеров, хвърлил сянка върху управляващата конфигурация, както и цялостното обществено напрежение и ескалацията на антиправителствените протести", смятат от Института за модерна политика.

Според проучването общо пет партии биха влезли в следващия парламент, ако изборите бяха днес – БСП, ГЕРБ, Реформаторският блок (8,2% от гласовете), ДПС (8,1%) и „България без цензура”, ВМРО – 6.1 %. Очакваната избирателна активност е 60,6% от имащите право на глас.

От сегашните парламентарни партии под границата на парламентарното представителство към момента на провеждане на изследването остава „Атака” с 1.3% от евентуалните гласове. Извън парламента остава и НФСБ, който получава подкрепата на 1.9 % от избирателите. Според социолозите обаче и двете националистически формации запазват шансове да преодолеят изборната бариера.

На двата полюса е и общественото мнение за студентските протести, става ясно от изследването. Повече от половината – 54.1%, от запитаните посочват, че одобряват действията на младите хора и окупацията на учебните заведения. 35,5% пък е делът на респондентите, които заемат противоположната позиция. Друг съществен въпрос, който се дискутира и полага разделителна линия спрямо подкрепящите протеста на студентите и хората, които не са съгласни с него, е въпросът дали протестът е режисиран.

На твърдението: „ Протестите на студентите са режисирани“ 37.9 % от анкетираните смятат, че окупацията е дирижирана от външни за студентската общност фактори, докато 48 % смятат действията на студентите, включили се в окупацията, за самостоятелни и неповлияни от външни сили и среди. Висок е процентът на колебаещите се между тези две крайни позиции – 14.1 % от анкетираните не могат да преценят какво стои зад действията на студентите.

Резултатите от проведеното проучване показват още, че повече от половината от анкетираните – 51.2%, смятат, че президентът Росен Плевнелиев не изпълнява отредената му от Конституцията роля на обединител на нацията. На обратното мнение са 42,8%, а 6 на сто не могат да преценят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
1
 
1
 
! Отговори
e,kak ste stane преди 10 години
Kak s 26 prozenta Gerb pak iska da izqde vsi4ko i da se ka4i na nebeto,kak,urodi,kak
166
1
 
2
 
! Отговори
АГИТПРОП преди 10 години
Повече няма да има избори. Народа не е дорасъл за такива неща.
165
1
 
2
 
! Отговори
Постоянен преди 10 години
Нито един от политиците след 1989 няма подкрепа на народа. Трябва да се върнем към истинската ни политика и да издигнем пак политици от преди 1989 защо например да не гласуват хората за една партия начело с Евгения Живкова ,Бившия съветник на Тодор Живков Костадин Чакъров , бившия премиер 1986 1990 Георги Атанасов и някои от бившите министри от БЗНС от преди 1989 и ПП на БЗНС от същия период
164
1
 
2
 
! Отговори
gluposti преди 10 години
Ot Gerb osven izgorena zemq,drugo ne moje da se o4akva,lujat,kradat,divi varvari i selqzi,kak ne se naqdoha ,kak.E nqma da doide Boiko,kolkoto i da reve i plasta po 50 leva
163
0
 
1
 
! Отговори
Оптимист за БСП преди 10 години
И по-лошо ще стане.
162
2
 
0
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До АтакистНе е нужно да си в парламента и да подкрепиш който и да е и ти много добре го знаеш. Можеш да си стоиш така и да се правиш на шут. Това, че избра терорист, за да си го върнеш на мутра означава, че не те е грижа за държавата, защото поставяш личностният си сблъсък над общото благо, а именно и ти, и аз, и всички останали да живеем добре. А защо те занимавам с глупости - пиша политическа книга и искам да разбера как мислят атакистите в различни теми на разговор. Благодаря ти, че участва
161
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Института за модерна политика се е изродил в Институт на абсолютната демагогия! Видяхме го колко пари чини Банкянския негодник, та не ни го навирайте в очите. Дотегна ми от продажници, които за три сребърника се мъчат да ни убедят и върнат магарето там, където не Му е и никога няма да Му бъде мястото! А "реформаторите" от Реформаторкия блок искат много глуповато да ни купят! Какво подкрепяте, ако не връщането на Боко във властта? Първо да мине чистилището на затвора, после да опита пак!
160
0
 
0
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До АтакистНе виж, за такова нещо като пари за сираци, ако щат и Доган да отиде и да ги дари лично, пак ще се изкефя, това е хуманен акт и си заслужава ръкопляскането.
159
1
 
0
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До АтакистПоставянето на няколко депутати от една партия според теб е по-тежко от това, че си ощетил държавата? И в интерес на истината, добре се е случило, че са ви напуснали онези, защото иначе имате троянски коне отвътре. А като са слабохарактерни и са се подвели, си е техен проблем. Но според мен Доган е най-голямото наказание за политиката ни след Георги Димитров.
158
0
 
0
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До АтакистДелата се бавят, поради процедурите. Като приключи на една инстанция има втора, след това трета, прокуратурата се бави, абе по принцип съдебната ни система е под всякаква критика и бюрокрацията и процедурата е бавна и отнема изключително много време. Иначе евала, ако наистина е дарил парите.
157
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както винаги социолозите бързат да изключат АТАКА от парламента, но не отчитат че много от анкетираните не искат да си признаят че ще гласуват именно за тях. Това е защото повечето медии се надпреварват да обясняват колко луд е Волен . В крайна сметка АТАКА пак са в парламента и ако това стане, а най-вероятно ще стане, нови избори нищо няма да променят. "Реформаторите" и ГЕРБ ще са опозиция и ще има нови протести.
156
0
 
1
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До АтакистЗа умрял човек или добро, или нищо, затова няма да коментирам Бирата. Но Доган е в пъти по-виновен за разграбването на България чрез ДПС. През 2008ма Сидеров заяви, че няма да остави да ни управлява цитирам "терориста Ахмед Доган". В това отношение го подкрепям абсолютно. Бойко обеща, че ще ги осъди, ама няма да стане тая работа, както и Цецо Флашката няма да търка нара. Само да ти задам един въпрос - Боко или Доган, кой е по-голямото зло за държавата, ама честно ми кажи и защо той.
155
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Атакист, пълниш ми душата. Има надежда все още за тая нещастна държава.
154
1
 
0
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До АтакистЗнаеш как се печелят дела в България. Много е лесно депутат да осъди някой тук. Иначе наистина си беше много радикален тогава, което му спечели масата(говоря за поддръжници, не за кухненската мебел). Сидеров осъди ония наркоман заради "българският му наследник - бай Болен" от "Аз, Бойко". Става въпрос за познанството на Бойко с Хитлер.
153
0
 
3
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До АтакистНе съм казал, че пак няма те да са на власт, просто обстановката ставаше различна. А не мисля, че ГЕРБ са по-лошият вариант от ДПС. Аз не казвам, че при нови избори ГЕРБ и БСП няма да са дирибеите, а че при нови избори, можеше да се намали влиянието на ДПС на ония дърт козел Местан и хидроинженера.
152
0
 
6
 
! Отговори
Dordata is back преди 10 години
Тоест при нови избори статуквото се запазва - пълна разруха и хаос в страната с тая разлика,че партия на Бюрека слуга на ДПС ще се набута и тя така ли?
151
4
 
0
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До АтакистЗнаеш ли, като каза за изборите 2005та, няма да забравя как на митинг в Ямбол той крещеше *** ***. Тогава да си призная, ми напълни душата, нищо, че действията му бяха противоконституционни(говоря за виковете му за сапуна).
150
2
 
5
 
! Отговори
Лай*номет Бареков преди 10 години
Ако наистина има 6% ***, които да гласуват за подлогата на Пеевски Дудук Бареков, няма да има голяма полза от изборите, защото *** ще замести Сидероглу във всичките му дивотии! Той още отсега е психясал, та камо ли ако влезе в Парламента.
149
1
 
1
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До АтакистДа докара нови избори, макар, че ако Чехъла даде мандата на ДПС не знам какви дивотии щяха да се сътворят. Нови избори щяха да вкарат още 1 партия в НС и да намалят влиянието на Доган, което е първата стъпка. Единственият минус можеше да е влизането на НФСБ и ония крадлив *** Костов.
148
2
 
2
 
! Отговори
до дон Кольо преди 10 години
И аз мисля че няма да се получи с Бареков,но бих подкрепил и овца само и само не виждам тоя мутрафон в парламента и пред ЕКРАНА.