Може да загубим ?300 млн. по Програмата за селски райони

Петя Ставрева: Грешки и липса на комуникация пречат на усвояването
Обновена: 20 ное 2013 10:43 | 20 ное 2013 09:58,
24
Може да загубим ?300 млн. по Програмата за селски райони
Снимка: Bulgaria On Air

"Има опасност да загубим около 300 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони заради грешки и липса на ефективна комуникация между българската администрация и Брюксел“, каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air бившият евродепутат Петя Ставрева.

Фактът, че изключително малка част от средствата достигат до дребните производители, също е притеснителен, посочи експертът. Според Ставрева едва 15% от еврофинансирането стига до малките населени места.

„В секторите животновъдство, овощарство и зеленчукопроизводство има най-малко одобрени и реализирани проекти. От началото на годината има три различни правителства, които имат различни приоритети и различни екипи, с които водят преговорите. По този начин изпращаме негативни сигнали както към Европейската комисия (ЕК), така и към предприемачите и инвеститорите“, обясни Петя Ставрева. По думите ѝ сегашната ситуация може сериозно да деформира структурата на българското земеделие.

Бившият евродепутат обясни още, че в основата на проблема е менажирането и координацията, защото парите не стигат до най-нуждаещите се сектори и по-малките населени места.

Още по темата
„Подобен факт не е редно да бъде пренебрегван, защото земеделските инвестиции са жизнено важни за разкриването на нови работни места и растежа на икономиката. Неусвоените средства всъщност са загуба на средства и това не бива да се допуска“, посочи още Ставрева.

Тя припомни, че е повече от спешно да бъде създадена национална стратегия за селското стопанство, в която да има ясни приоритети за дългосрочен период, а не само до края на мандата.

„Крайно време е да се премахнат практиките, с които едни са облагодетелствани за сметка на други. През 2007 г. имаше над 135 000 регистрирани фермери. През 2013 г. те са малко над 70 000. Очевидно е, че липсва ясна държавна политика и политическа воля за промяна. Истината е, че добрите и работещи предложения нямат цвят и не е редно да бъдат взимани на база политически пристрастия“, каза още Петя Ставрева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
2
 
! Отговори
кк преди 10 години
От 12,10 до 13,00 ч., всеки ден, хапвайки си сандвича,се наслаждавам на коментарите в този форум. Кефя се как хора, хабер си нямайки от конкретен въпрос, се пъчат да правя коментари, да дават оценки... Велик народ сме!!!!
20
1
 
3
 
! Отговори
ще повърна преди 10 години
Омръзна ми да гледам всеки ден разни *** в различни политически цветове да се замерят с л**** кой бил виновен за спиране на пари по програми. Ами да ги спрат!!!! - тъкмо няма да има какво да крадат разни банкянски мутри или червени ***.
19
0
 
2
 
! Отговори
a? преди 10 години
Kva e taz oryfana chalga koshnica be ? Evro koe ? Da ne e ot kolejkite ?
18
2
 
3
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
До МилаТочно така Мила и основния проблем е, че за първите две 2007 и 2008г. харченето е 0,00 заради "хидроинжинера", Серльо-премиера и Орешко-финансиста и последната 2013г. пак е тяхна, щото до март 2013г. всичко си беше наред!!!За новия програмен перйод ни чака същото харчене 0,00 защото Европа знае и помни и ако правителството на БСП-ДПС-ДС не си подаде оставка ни чака ново замръзване!!
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Obache doverieto kam BSP i DPS raste...Bravo!!!
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Komunia,vseki den vi spirat neshto na vas,tolkova ste nekadurni...
15
0
 
2
 
! Отговори
ист преди 10 години
Не се тревожите че държавата ще загуби 300милиона, Тревожите се че ви намалява далаверата,
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доколкото разбрах лошите гербери са скрили писмата от Брюксел, дори се носи слух че са намерени части от документите в министерското веце.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
спокойни сме, защото при гаф от такава величина ще валят оставки. нали така, парламентарни и министерски ***?
12
1
 
10
 
! Отговори
Дончев преди 10 години
Нищо ще вземат нов заем от няколко милярда... *** комунисти!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали ви подкрепят 140000 убавци и ви викат ура. Какво ви пука за европейските пари.
10
4
 
3
 
! Отговори
t0read0r преди 10 години
До hagenтова не е нещо типично за бсп/дпс а за всички управлявали. да не си кривим душите.
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бойко е виновен!!!
8
1
 
6
 
! Отговори
akud преди 10 години
не може ,а ще загубим всичко от ЕС заради управлението на дпс което става чрез бсп и атака
7
2
 
10
 
! Отговори
Dinosaurus преди 10 години
Че нали Министерството на земеделието от 20 г е вилает на ДПС? Там български език не се говори и по вратите на кабинетите са все турски имена! Май Европа обаче не кълве на 70 000 митинги и на партийни обясненя в любов. вместо парите да се превеждат и употребяват по предназначение. Ама нали Доган е хидроинженер, Кърджали има водно огледало и Цанков камък, кой ти мисли за тютюн и селскостопански дреболии? При предищното им управлени Батко и братко прецакаха фондовете за пътища...ура за БСП и ДПС!
6
2
 
5
 
! Отговори
Златин Младенски преди 10 години
Олеле, каква е тая чалга прима на снимката???
5
1
 
9
 
! Отговори
nas преди 10 години
Да спират, тя държата е спряла и скоро ще бъде заличена от безсрамниците подвизаващисе в страната ни със статут и професия "Политик"....
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До края на година ЕС,ще спре фондовете за БГ.Депутатите са инструктирани да говорят ,че чиновниците са виновни за това....Това вече беше казано от Станишев,Зинаида Златанова,и самия Орешарски каза че ще ги уволнява......Причината всички я знаем....нагласени конкурси,щуробадженащина ....всичко си е пак същото както ДПС/БСП бяха пак на власт.....мошеничество,корупция......повръща ми се
3
3
 
10
 
! Отговори
Мила преди 10 години
Не ни спира ЕС пари по програма, а не сме изхарчили отпуснатите пари. Поне четете преди да коментирате. Периодът за усвояването им е бил 2007-2013 година. ШЕСТ ГОДИНИ!
2
3
 
10
 
! Отговори
Оня преди 10 години
Поредната чудесна новина!Предлагам онези 70 000 от митинга на БСП и ДПС да се съберат отново в София, за да засвидетелстват подкрепата си за кабинета.