МЗХ разплаща ударно евромилиони, иначе ги губим

Зове получателите по ПРСР да подават заявки за плащания
19 ное 2013 17:01, Надежда Бочева
21
МЗХ разплаща ударно евромилиони, иначе ги губим
Димитър Греков. Снимка: архив, БТА

Земеделското министерство е подготвило екшън план за спешно разплащане на 280 милиона евро до края на годината по програмата за селските райони. Това съобщи ресорният министър Димитър Греков пред журналисти.

От началото на годината по програмата е трябвало да бъдат разплатени 308 милиона евро, но до септември са разплатени 90 милиона евро, уточни той. Има риск неразплатените средства да бъдат загубени.

Министърът съобщи, че в ДФ „Земеделие” за пореден път е получено писмо от ЕК за възможни загуби на средства. Старото ръководство на фонда обаче е скрило информация и затова се е наложило ръководният екип на ДФЗ да бъде сменен, каза Греков по повод на рокадите в разплащателната агенция тези дни.

Земеделският министър каза още, че ЕК се е самосезирала заради нашумелия в медиите случай за „шеметно забогателите пиарки при предишното управление”. В резултат е под въпрос разплащането на 28 милиона лева – това е бюджетът на мярка 511 – „Техническа помощ” към ПРСР.

С тези средства трябва да бъдат разплатени медийните публикации, с които се популяризира програмата. По този казус има кореспонденция с ЕК, която се води повече от година, но МЗХ не разполага с ключови писма от Брюксел, посочи още Греков.

Към момента са замразени плащанията към фирмите на двете бивши служителки, които трябваше да създадат Facebook профил на министерството. Другите медийни проекти ще бъдат платени, ако Европейската комисия получи поисканите от България данни. Греков чака становище от прокуратурата, което да препрати към Брюксел.

От министерството призоваха общините и другите бенефициенти по програмата за селските райони да подадат максимално бързо искания за междинни плащания, за да се ускори разплащането по проектите.

Запитан каква е сумата, която е в риск по ПРСР, зам.-министър Явор Гечев отговори, че не знае колко бенефициенти ще подадат заявки за плащане. Той допълни, че са предвидени значителни средства за агроекологичните плащания, но при тях по регламент средствата се превеждат след 1 декември.

Като цяло по програмата в началото на годината е трябвало да бъде взето решение за разплащане на по-големи суми, обясни Гечев. „На практика трябва да изправим кривите пирони, които са ни забити”, изрази се образно той. Според него няма опасност ПРСР да бъде спряна.

Допълнително се очаква средствата за общинските проекти за инфраструктура да бъдат увеличени със 117 млн. евро. За целта се очаква решение на Министерския съвет, с което да се позволи наддоговориране на общинските мерки по програмата.

Заради бавните процедури в общините, особено по големите проекти за инфраструктура, е решено да бъдат удължени договорите и така срокът за приключване на проектите и плащанията ще се отложат с една година.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще има за тютюнопроизводителите
17
1
 
8
 
! Отговори
Фермер преди 10 години
Ей сега ще видите как се прави "бързо усвояване" прибиране , крадене,облажване .... но само не и по предназначение
16
1
 
6
 
! Отговори
Млаъ сосяалист преди 10 години
Нашите хора пак ше се облажат. Ас за тва са записах у редовете на Партиата Майка че да мога като порасна и стана годен за даржавен сложител камто 45-40 години да спечела и ас много мелеони от нашата Партиа Майка БСП. Дрогаря С.Ст. ни обсшта че с нашите родни братя от ДПС и ибрикчите от партияата Ьорусш ште владеем вечно балгариа и ште имаме много париСамо БСП+ДПС+партиа Ьорусш
15
6
 
2
 
! Отговори
симо преди 10 години
Е С е съюз на богатите за да им работят бедните като българите. И след 100 години няма да стигнем стандарта на Белгия например.Защото няма да ни позволят и нямат сметка. От време на време ще ни залъгват с някое евро което си е наше и сме го внесли предварително.Щели сега до 2020 година да ни дадат 240 милиона за спрените 4 реактора на АЕЦа че ние загубихме 10 торно повече от спирането им.
14
1
 
5
 
! Отговори
евролапачи преди 10 години
И друго важно - в момента има няколко милионера но не в левове, а в декари площ . В Германия има ограничение за разпореждане и притежаване на обработваема земя като целта е намаляване на обезлюдяването и премахване на монопола и монокултурното земеделие. Няма нужда отново да откриваме колелото милионерите в декари трябва да се премахнат.
13
10
 
9
 
! Отговори
до бор-чвор преди 10 години
Е да разбира се не е като физиономията на Цветанов и Борисов -върха на интелигентността и финеса.Този е нищо и никакъв професор на който живота му е минал в селското стопанство.А да забравих за Миро Найденов-шефа на приюта за кучета.Ами хаиде да си ги върнем "интелигентните"пак и да дооправят държавата.Тези учили професорчета за какво са ни виж мутрите са друга работа-природно знаещи и можещи,нищо че са прочели една книга.Абе вие наистина ли вярвате в тези недоучили ***.
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БОР-ЧВОРНЕУК ***
11
4
 
24
 
! Отговори
ХР.Л. преди 10 години
Г-Н МИНИСТЪР, НЕ ДАВАЙТЕ ЕВРОПАРИ НИТО НА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ НИТО НА ЖИВОТНОВЪДИ ДОКАТО НЕ ИМ НАПРАВИТЕ ПЪЛНА РЕВИЗИЯ - КАРАТ СКЪПИ ДЖИПОВЕ ИМАТ ПО НЯКОЛКО КЪЩИ ДАВАТ СМЕШНИ ПАРИ- РЕНТА НА ХОРАТА КОИТО СА ИМ ДАЛИ ЗЕМИТЕ СИ ЗАТОВА ПЪРВО ПРОВЕРКА ПЪЛНА ПРОВЕРКА
10
5
 
13
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
УДАРНИЦИ, БРЕ!Браво, другари: вие знаете как -- както през 2007-*** при 3 милиарда излишъкне дадохте нищо за образованието (45-дневната учителска стачка помните ли я?), но успяхте да ги оправите тея пари само за няколко седмици преди нова година.
9
7
 
22
 
! Отговори
изнервен преди 10 години
Вижте го това диво балканско ***. От 6 месеца сте на власт, сега ли се сетихте, че парите трябва да се усвоят до края на годината.
8
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега ще разграбят 200 милиона ударно, а европейците пак ще спрат парите, като видят как се краде. Путинската шайка затова дойде на власт, за да лази по нервите на ЕС и да саботира европейския бюджет.
7
3
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Кого ще ухажваме сега?
6
11
 
31
 
! Отговори
акуд преди 10 години
ахааа и сега ударно ще си разпределят 250 милиона между ромите на дпс, а Българите които плащат данъци ще смучат трохите от ромите
5
6
 
10
 
! Отговори
The king преди 10 години
Кое им попречи на твоите да ги ползват????? - Те не са мои, а от началото на годината това е 3-то правителство ?!
4
11
 
27
 
! Отговори
The king преди 10 години
Резултата е , че всички ние ще плащаме за далаверите на калинките
3
6
 
14
 
! Отговори
кънчо преди 10 години
кое правителство?От началото на годината по програмата е трябвало да бъдат разплатени 308 милиона евро, но до септември са разплатени 90 милиона евроКое им попречи на твоите да ги ползват????? отвори си очите!
2
27
 
20
 
! Отговори
The king преди 10 години
Дано не спрат парите по тази програма парите. Герберите са се самозабравили в кражбите!
1
24
 
17
 
! Отговори
The king преди 10 години
Много добре е , че правителството се е погрижило да се осъществят разплащанията.