Само с US капитали градим 7-ми реактор в "Козлодуй"

Дженеръл електрик с апетити към ТЕЦ "Марица Изток" 2
24 ное 2013 16:12,
95
Само с US капитали градим 7-ми реактор в "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй". Снимка: архив, Булфото

Засега е заявено финансиране за бъдещия 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" само с американски капитали, обави пред БНР енергийният министър Драгомир Стойнев.

По темата за финансирането на бъдещия проект с ядрен реактор от Westinghouse, министърът беше категоричен, че той е водил преговори само с американската "Ексимбанк".

Още по темата

По думите му ядреното гориво за новия блок ще идва от фирмата производител, за да може реакторът да работи максимално добре.

"Това по никакъв начин няма да попречи 5-ти и 6-ти блокове в "Козлодуй" да продължат да работят с руско ядрено гориво, каза още Стойнев.

"Уверявам ви, чувствам се много спокоен във всичките ни преговори, било то с американците, било то с руснаците, знаейки, че работя за националните интереси", посочи той.

Драгомир Стойнев бе категоричен, че ще отстоява българския национален интерес и по време на всички бъдещи преговори.

Министърът каза още, че от "Дженеръл електрик" са изразили желание към изграждане на два нови блока - 9-ти и 10-ти на площадката на ТЕЦ "Марица Изток" 2.

"Получавайки покана от Съвета за национална сигурност на САЩ, като министър на икономиката, който за първи път е поканен на такава среща, за мен лично, ясно показва желанието на САЩ за бъдещи конкретни взаимоотношения в икономическата сфера", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kомунетата пак много лъжат. Или искат да намалят напрежението с този американски реактор , като междувременно ни заробят и с АЕЦ Белене. Стар комунистически номер- "купуваш си романа "Граф Монте Кристо" само в комплект с повеста "Овчарчето Калитко". Или ще поставят невъзможнина условия на Уестингхаус , ще прекратят преговорите по "тяхна вина" и ще си отворят пак пътя към АЕЦ Белене.
62
0
 
0
 
! Отговори
Наивник преди 10 години
Има си хас в последна сметка Драгомир Стойнев да се окаже патриот?
61
0
 
0
 
! Отговори
st преди 10 години
До Анонимен Донесе ти мн комунизмът ама вече го няма край и няма да го има кой да дава без да връщаш така че.
60
2
 
1
 
! Отговори
HCDV! преди 10 години
Стига сте се карали. Седми блок в Козлодуй ще има, когато има седма наклонена кула в Пиза. Това просто е поредния кьорфишек хвърлен из медиите да забавлява публиката. Има много причини като лицензиране на площадката от ЕК, финансирането и най-вече въображаемия американски изпълнител, който отдавна е фалирал и е просто отдел в "Тошиба".
59
1
 
4
 
! Отговори
КРАСИ преди 10 години
Как така в една държава като Швейцария последния референдум бе дали трябва да се въведе правилото 1:12 за заплатите на шефовете или не / един чисто административен проблем при нас /, а в България за толкова важно нещо като атомен реактор в Козлодуй един министър набързо решава, че тази технология е най добра и ние трябва да се съгласим с него веднага.Абе този Стойнев да не е месия или господ, че така набързо решава такъв важен проблем.Отново се залага една бомба която след време ще разеденяв.
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е опит за подвеждане на хората, че централата няма да е за българска сметка. Когато държавата поеме ангажимент за задължително изкупуване на ел. енергията на огромни цени, тя по косвен начин ще плати американската инвестиция. Т. е., в крайна сметка пак ние ще платим сметката за построяването, но ще го направим чрез цената на ел. енергията. Народът е *** и с няколко заглавия от рода "само US капитали..." могат да го заблудят, че някой идва и инвестира - всъщност парите ще ги дадем ние.
57
0
 
10
 
! Отговори
ПАРДЮ преди 10 години
ТО И ТЕЦ 1 Е АМЕРИКАНСКИ АМА ЦЕНАТА НА ТОКА ОТ НЕГО Е....МАМАТА СИ ТРАКА
56
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българите имат 45 годишен опит с руснаци и 25 годишен с американци. Единият донесе работа, жилище и семейство за всички. Другият донесе ръждясали западни автомобили, неграмотност и стопяване на населението с 60000 годишно. Въпрос на вкус е на кого, какво му харесва.
55
7
 
1
 
! Отговори
Виктори преди 10 години
До АнонименЕдинствения сигурен начин да останем необвързани е руснаците да ни построят Белене. Няма нужда да се гъзим - братушките много отдавна са ни нагъзили. Още Левски го е казал.
54
2
 
14
 
! Отговори
Драго преди 10 години
Добре де, но защо някой ще ни казва едва ли не вече е решено? Няма ли обществени механизми, поръчки за такива инвестиции? На тоз министър хич му нямам вяра - голяма уста да се самопохвали вади, очевадно така е инструктиран. Има нещо гнило, сигурен съм....
53
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека да кажат каква ще е цената на тока за населението. Сега Козлодуй е с най евтина цена за разлика от американската в ТЕЦ"Марица". Янките искат мнооого пари, тях нищо друго не ги вълнува. Вече се изтощихме всички да идват и да ни обират. ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН продължават да ошушкват хората, но от ДКЕВР са безсилни да спрат това безумие.
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А тока в долари ли ще го плащаме?)))
51
4
 
13
 
! Отговори
тиква преди 10 години
и после някой да не ни заплашва с глоби ако не гласуваме!!!!!!!!!!!!За кого да гласуваме БЕ ,за продажниците от дясно ,отляво или тези в средата .Ако не е Белене ще е Козлудуй.Опитват се по всякакъв начин да ни извият ръцете.Всичките ни политици са продажници - до един.Ще ме накарат да се отрека от българското си гражданство.То и без това за какво ли ми е.
50
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой ще прибира печалбата от построения реактор?
49
0
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
Да строят в ТЕЦ-овете, но да си продават сами тока, а не да ни го включват в "енергийния микс" и да го плащаме по 1 лев на киловат например (идея си нямам на колко го купуваме от частния уж американски ТЕЦ в момента, но зная, че е по-висока от държавния).Не искам след 10 години, както се очертава да изплащаме 2 АЕЦ централи с нашите данъци, да имаме свръхпроизводство на ел.енерия и да плащаме ние гражданите по 1.50лв за киловат, защото управниците ни защитават частни монополни интереси.
48
3
 
11
 
! Отговори
ВИМЕТО НА НАРОДА преди 10 години
Всеки управляващ казва "В името на народа", но всъщност бозае яко от ВИМЕТО на народа.И сега по-скъп реактор, по-сладки комисионни, но пак от ВИМЕТО на народа. Така е и така ще е, докато не се носи отговорност за взети решения от Държавния апарат.
47
1
 
25
 
! Отговори
складиране на гориво преди 10 години
отработеното гориво да го съхраняват в парламента, без да го слагат в защитни контейнери, само самата сграда да я облицоват с оловни листове, та да не излиза радиацията навън.
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
цъкпукпреди 3 часаА отработеното гориво в Кремиковци ли ще го съхранявамеОТРАБОТЕНОТО ГОРИВО ДА ГО СЪХРАНЯВАТ В ПАРЛАМЕНТА, БЕЗ ДА ГО СЛАГАТ В ЗАЩИТНИ КОНТЕЙНЕРИ, САМО САМАТА СГРАДА ДА Я ОБЛИЦОВАТ С ОЛОВНИ ЛИСТОВЕ, ТА ДА НЕ ИЗЛИЗА РАДИАЦИЯ ОТ ТАМ.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
цъкпукпреди 3 часаА отработеното гориво в Кремиковци ли ще го съхранявамеОТРАБОТЕНОТО ГОРИВО В ПАРЛАМЕНТА ДА ГО СКЛАДИРАТ, ДАЖЕ АКО МОЖЕ И БЕЗ ДА Е В ПРЕДПАЗНИ КОНТЕЙНЕРИ, САМО ПАРЛАМЕНТА ДА ГО ОБЛИЦОВАТ С ОЛОВНИ ЛИСТОВЕ.
44
1
 
21
 
! Отговори
versaux преди 10 години
Само с американски капитали и цената на тока както в САЩ ! ! !