Само с US капитали градим 7-ми реактор в "Козлодуй"

Дженеръл електрик с апетити към ТЕЦ "Марица Изток" 2
24 ное 2013 16:12,
95
Само с US капитали градим 7-ми реактор в "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй". Снимка: архив, Булфото

Засега е заявено финансиране за бъдещия 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" само с американски капитали, обави пред БНР енергийният министър Драгомир Стойнев.

По темата за финансирането на бъдещия проект с ядрен реактор от Westinghouse, министърът беше категоричен, че той е водил преговори само с американската "Ексимбанк".

Още по темата

По думите му ядреното гориво за новия блок ще идва от фирмата производител, за да може реакторът да работи максимално добре.

"Това по никакъв начин няма да попречи 5-ти и 6-ти блокове в "Козлодуй" да продължат да работят с руско ядрено гориво, каза още Стойнев.

"Уверявам ви, чувствам се много спокоен във всичките ни преговори, било то с американците, било то с руснаците, знаейки, че работя за националните интереси", посочи той.

Драгомир Стойнев бе категоричен, че ще отстоява българския национален интерес и по време на всички бъдещи преговори.

Министърът каза още, че от "Дженеръл електрик" са изразили желание към изграждане на два нови блока - 9-ти и 10-ти на площадката на ТЕЦ "Марица Изток" 2.

"Получавайки покана от Съвета за национална сигурност на САЩ, като министър на икономиката, който за първи път е поканен на такава среща, за мен лично, ясно показва желанието на САЩ за бъдещи конкретни взаимоотношения в икономическата сфера", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
14
 
! Отговори
123 преди 10 години
другар Стойнефф лъже като комунист, по-точно, качва само част от истината. Набляга се на това, че някой друг ще дава парите за централата, като се премълчава кой ще е собственикът, кой ще продава електричеството и каква цена му се гарантира от държавата....Щото е ясно, ако се гарантира изкупна цена от 30 стинки на квч банките ще се избият да финансират начинанието
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ХАХАХАХАХААААААААААААААААААА-НАЙ -ПОСЛЕ..ДУПЕДАВЦИТЕ ЩЕ МЛЪКНАТ И НЯМА ДА ТРОВЯТ ВЪЗДУХА.....САМО ДА НЕ СТАНЕ КАТО ТЕЦОВЕТЕ...ДА ДУХАМЕ СУПАТА.ХАХАХАХАААААААААААААААААА
41
3
 
21
 
! Отговори
Американ АЕЦ + шисти преди 10 години
Американски реактор + шистов газ и ставаме царе! Добива на шистов газ си чиста проба укриване на радиоактивни и химически отпадъци, газът е само за замазване на очите! Така с американския реактор и добива на шистов газ затваряме цикъла. Отработеното радиоактивно гориво разтворено с подходящите химикали (защо не и хим. отпадъци от някой хим. гигант) тъпчем в земята и добиваме и газ ....пълна идилия, ставаме царе на балканите...руснаците да го духат,вече имаме нови братя, те ще ни оправят напълно!
40
6
 
4
 
! Отговори
Стар Краставичар преди 10 години
ПЕСовете откриха, че земята е кълбо !...или, че колкото по на исток отиваш, пристигаш на запад .
39
0
 
24
 
! Отговори
BlackMamba преди 10 години
Много интересно как това правителство, което беше за изграждане на нова централа съвместно с Русия обърна палачинката. При това говорим за комунисти, които са бесни русофили. Но като всички комунисти, за да останат на власт са готови да продадат майка си и баща си! Сега спечелиха симпатиите на САЩ и американците няма да им клатят власта и да подкрепят там някакви глупави вандали, които протестират по улиците. Дори напротив, ще се грижат правителството да остане, току виж още някоя такава сделка.
38
12
 
24
 
! Отговори
пак опитни мишки преди 10 години
Руските АЕЦ са най-сигурните в света(говорим за устойчивост на природни бедствия и технически особенности ), аварията в Чернобил е умишлена и от тогава са взети доста конкретни мерки за да не се даде възможност на човек да повтори случая! Американския реактор е пунта мара ние ще сме експеримента им, американците правят чудеса когато става дума за тях, но навън продават само *** ...за нас ще е поредния *** - тестов вариант който ще внедрят у тях след като изгладят проблемите !
37
3
 
5
 
! Отговори
bg преди 10 години
S US kapitali idva I partia Pomak.S ruski kapitali ne idva partia Pomak.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до Патриот 33Прав сте г- не, в Белене също трябва да бъде построена ЯЕЦ, а защо не и от франсетата?! Колкото повече, толкова повече!мемемемечо Пух :)
35
6
 
21
 
! Отговори
Somebody преди 10 години
Тоя тип реалтори е доста спорен откъм безопасност. Проблемите му касаят охлаждането на отработеното гориво. Мисля, че при условие, че имаме доказала се през десетилетият руска технология, не е разумно да даваме *** на янките и да рискуваме живота на децата си заради политически интереси! колко реактора от този тип РАБОТЯТ по света- до момента НИТО ЕДИН! Колко ще излиза горивото после? - ДОСТА! С колко по-скъп ще е от руския - с ДОСТА... И за какви национални интереси става дума?!
34
0
 
5
 
! Отговори
nishto novo преди 10 години
Oshte edna kashta v Boiana, oshte edin mega hotel na moreto:)))
33
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахаха, вече на всички е ясно защо "не трябва" да.строим Белене. Мутрата поне вече е безполезна и ще си ходи.
32
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВЪН МРЪСНИТЕ АМЕРИКАНЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ .
31
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нов реактор или централа, независимо дали руски или американски, но с мажоритарен български дял (51%). Иначе твърдо не!
30
3
 
36
 
! Отговори
Наско преди 10 години
Най скъпия ток в момента е от американските централи в Марица,представете си какви цени ще има ако американците вземат Козлодуй!?
29
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смърт на Колонизаторите и поробителя сАЩ
28
5
 
23
 
! Отговори
БГ - не гледай тъпо! преди 10 години
Поредното национално предателство на БКП - БСП! Преди искаха България да стане руска република, сега ни продават на турци и американци!Чудя се човек колко трябва да е *** и ***, за да гласува за тази антибългарска партия БСП?! Явно тъпотата е генетично заложена в масата българи!
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако това е цената да стане белене по добре да се плати - така всички ще са доволни и американците ще озаптят нищо не губим с 3 нови блока - това е пътямаймуните дето ревът за конкуренция сега мълчат - кво да кажатнали ги хранят фтоволтаиците
26
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега онези пред парламента и Укупаторите ще се кротнат ;) *аси простият народ...
25
2
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
не е нужно да си русофил за виждаш арогантното посегателство на сащ към всички държави от които могат да имат ползи.аз когато бях на 15 и гледах много филми си мислех ,че американците са добрите ,а другите са лошите ,но сега съм на 35 и много неща ми се изясниха.явно има и мазохисти ,които никога няма да си признаят ,че не само добро идва от запад.
24
2
 
32
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Само руснаците си прибирали отработеното гориво, американците ще ни го оставят. Честито на печелившите с отработеното гориво.