Само с US капитали градим 7-ми реактор в "Козлодуй"

Дженеръл електрик с апетити към ТЕЦ "Марица Изток" 2
24 ное 2013 16:12,
95
Само с US капитали градим 7-ми реактор в "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй". Снимка: архив, Булфото

Засега е заявено финансиране за бъдещия 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" само с американски капитали, обави пред БНР енергийният министър Драгомир Стойнев.

По темата за финансирането на бъдещия проект с ядрен реактор от Westinghouse, министърът беше категоричен, че той е водил преговори само с американската "Ексимбанк".

Още по темата

По думите му ядреното гориво за новия блок ще идва от фирмата производител, за да може реакторът да работи максимално добре.

"Това по никакъв начин няма да попречи 5-ти и 6-ти блокове в "Козлодуй" да продължат да работят с руско ядрено гориво, каза още Стойнев.

"Уверявам ви, чувствам се много спокоен във всичките ни преговори, било то с американците, било то с руснаците, знаейки, че работя за националните интереси", посочи той.

Драгомир Стойнев бе категоричен, че ще отстоява българския национален интерес и по време на всички бъдещи преговори.

Министърът каза още, че от "Дженеръл електрик" са изразили желание към изграждане на два нови блока - 9-ти и 10-ти на площадката на ТЕЦ "Марица Изток" 2.

"Получавайки покана от Съвета за национална сигурност на САЩ, като министър на икономиката, който за първи път е поканен на такава среща, за мен лично, ясно показва желанието на САЩ за бъдещи конкретни взаимоотношения в икономическата сфера", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
13
 
4
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 10 години
Стига глупости...Бъдещето е в ядрената енергетика - било то само с АЕЦ Белене или с АЕЦ Белене и 7-ми реатор в Козлодуй направен от Уестингхауз
22
14
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 10 години
Боже, колко *** пишат тук!!! Как пък не ви светна лампичката, че случващото се е преамбюл към Белене - Виждате ли, направихме американски блок в Козлодуй, сега защо да не дадем Белене на руснаците! *** и плиткоумни писачи. *** червена!!!!
21
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо, по дяволите, никой не пише, че с тази сделка , игнорирайки Белене затъваме до гуша в л..ната? На българска земя ще има частна американска атомна централа! А, честито!....А, и парите за нея ще минават през турска банка.
20
3
 
35
 
! Отговори
444 преди 10 години
Белене не може,Козлодуй,може.Да ви питам като си направят частна Атомна централа Американците ще си вземат ли като Руснаците ядреното използвано гориво или ще го заровите в България.Нали толкова е опасно,в место да построим Белене за още 6 милиарда сега ще строим нова за 12 милиярда
19
2
 
30
 
! Отговори
999 преди 10 години
Американско финансиране,частна собственост. Аналог,Фукошима ,частна фирма Техко,Ядрена Авария,не възможност да се справи с Аварията. Държавата поема проблема. Тежко наследство. Господа Политици,питайте Американците дали аз мога да си направя 2 частни Блока на Атомна централа в Америка. Не се грижете за финансирането,всеки би дал пари за централа. Ще ви дадат на куково лято. Това което се каните да направите е национално предателство,за това заслужавате разстрел..
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
hahahaha rusofilite 6te ymrat ot qd sega
17
0
 
27
 
! Отговори
енергетик преди 10 години
договорите на ТЕЦ1 и ТЕЦ3 до скоро бяха строго секретни и дори при запитване в парламента *ран Добрев(когато беше министър) каза ,че нямал право да ги коментира ,тъй като американците щели да му дърпат ушите.и всичко това идва от люлката на демокрацията и майка на пазарната икономика-сащ.очаквайте нещо подобно и със 7 блок само че по дългосрочно.
16
2
 
33
 
! Отговори
инж .Ганьо Балкански преди 10 години
То хубаво келепир ще има ама тоя пелтек дето БСП-то го изакаха за министър не каза кога е проведен конкурс за изграждането на 7 реактор ? Колко пари рушвет му платиха ? Кой го е упълномощил за този подпис? Знаете ли че тази централа е руска и новият реактор може да се окаже не съвместим за управление с останалите ? За такова строителство трябва да се пита фирмата изградила централата . Тук ми се струва че назрява огромен скандал .
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До #$%по твоите разсъждения Ексимбанк трябва да е румънска, унгарска,тайвандска,китайска и т.н,навсякъде по света където имат капитали...
14
1
 
30
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Ако тази сделка стане, правителството ще си гарантира пълен мандат. До няколко дни след подписване на договора, протестите ще спрат и/или "приятелски служби" ще изпратят материали за Бойко Борисов, пред които случаят Бисеров ще изглежда безобиден...
13
1
 
2
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
А къде работиш бе, папагал щом си тръгнал да оплакваш държавата?
12
1
 
40
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Другаря Стойнев работи усилено по продажбата на българската енергетика на американците. А това означава само едно - ОСКЪПЯВАНЕ. Неслучайно някои специалисти прогнозираха смърт на българската енергетика в периода 2013-14
11
0
 
15
 
! Отговори
#$% преди 10 години
Тексимбанк е толкова американска, колкото Кемал Ататюрк е българин.. егати трагедията
10
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно американските пари не миришат, докато руските са с вкус на водка. Или американците дават по-голяма комисионна . Отработеното ядрено гориво си остава при нас и трябва да строим нови хранилища, колко ли ще ни струват, но поне колкото двата блока на Белене. Защо не се цитира цената на въпросния седми блок, но от начало до край. Само хората които знаят казват че е минимум 20 милиарда долара. Да Ви е честита поредната калинка в правителството. Кои интереси се защитават не е много ясно...
9
3
 
20
 
! Отговори
Чичо Знаещ преди 10 години
Тоя министър, първи ще падне курбан. Помнете ми думите. *** не прощават. Или ще последва съдбата на Луканов, или ще му гръмне аордата.
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво е общото между Съвета за НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ на САЩ и реактора в Козлудуй? Сорбонизирания Дражко не казва. А за американските визи за българи, пита ли бе Дражко? Не пита. И как български министър ще пита за нещо, което е от полза за България. Мащай се Дражко, мащай се, да не изгори покрай теб и шефът ти Орешарски.
7
0
 
26
 
! Отговори
BGN преди 10 години
Всички знаем, какво стана с Мароца Изток, *си цените, *си неустойката, ама видиш ли руснаците са тези които ни набутват.............
6
1
 
21
 
! Отговори
Хубава работа,ама .. преди 10 години
Драгооо,май ти е харесало в USA,чe така бързичко се нави да строят и точно и само Те-ай сектир на простотията ви само туй ще кажа-подай *** сте
5
1
 
24
 
! Отговори
цъкпук преди 10 години
А отработеното гориво в Кремиковци ли ще го съхраняваме?
4
1
 
27
 
! Отговори
владетеля преди 10 години
НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН САЩ ДА СТРОИ В БЪЛГАРИЯ,ЗАЩОТО ТЯХНОТО Е ПРЕКАЛЕНО МНОГО СКЪПО ЗА НАС И ЗАТОВА НЕ ГИ ИСКАМЕ В СТРАНАТА НИ.ТЕХНИЯ ЖИВОТ НЕ Е КАТО НАШИЯ,ТЕ ЖИВЕЯТ ПРЕКАЛЕНО МНОГО НА ШИРОКО.ТЕХНИТЕ ЗАПЛАТИ НЕ СА МИЗЕРНИ КАТО НАШИТЕ .НЕ ЖАЛАЕМ ДА ПЛАЩАМЕ СКЪПИЯ ТОК НА АМЕРИКАНЦИТЕ.НЕКА НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА СЪС БЕДНОТИЯТА КОЯТО ЦАРИ В БЪЛГАРИЯ.